2 May 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

OPT MINUTE PE DOSAR – Judecatorul Alin Ene din CSM dezvaluie cum arata in realitate o sedinta de judecata: “111 dosare pentru sedinta din data de 5 septembrie... Pentru studierea celor 111 dosare, judecatorul va trebui sa aloce in medie 8,65 minute”. Este inca o dovada pentru nevoia de normare a muncii in instante

Scris de: George TARATA | pdf | print

30 August 2023 11:15
Vizualizari: 4112

Judecatorul Alin Ene (foto) din Consiliul Superior al Magistraturii prezinta noi argumente pentru introducerea normarii muncii in instante. O masura pe care Ene a cerut-o cu insistenta in CSM si care a inceput deja sa fie aplicata (click aici pentru a citi).


 

Alin Ene ofera, intr-o postare pe pagina sa de Facebook, de marti seara, 29 august 2023, un exemplu concret de cum se deruleaza o sedinta de judecata intr-o instanta ingropata in dosare. In acest sens, Ene prezinta cazul unei sedinte de judecata in care sunt programate 111 de dosare (vezi facsimil). Vorbim despre cauze nou intrate si cauze rulate, dar care trebuie toate studiate inainte, fiecare in parte, de catre judecator. Or, avand in vedere incarcatura uriasa, precum si activitatile de studiere a fiecarui dosar pe care magistratul trebuie sa le desfasoare, Alin Ene concluzioneaza ca pentru studierea celor 111 dosare, judecatorul va trebui sa aloce in medie 8,65 minute.

Or, adaugam noi, la un asemenea volum de munca, precum si la un timp atat de limitat de a studia un dosar, riscul de a fi comise erori de catre judecatori este unul extrem de ridicat, de multe ori imposibil de evitat.


Prezentam analiza judecatorului Alin Ene din CSM:


Despre (NE)normarea muncii in instante - 8,65 minute/dosar pentru studiu si de ce vorbim despre necesitatea normarii muncii.

De data aceasta - lista de sedinta si dosarele aferente unei sedinte de judecata ale unei judecatorii din Romania, anul 2023.

111 dosare pentru sedinta din data de 5 septembrie. Urmatoarea sedinta a completului, din 19 septembrie, este deocamdata mai mica, doar 95 de dosare. sedinte mixte, deci dosare civile si penale deopotriva, in aceeasi sedinta.

Ce activitati trebuie sa desfasoare judecatorul doar pentru aceste dosare aflate pe listele de sedinta?

Trebuie sa studieze (sau, cum spunem in instante, sa 'vada') sedinta de judecata. Dosarele de pe lista se impart in 2 categorii: dosare nou intrate si dosare rulate (a caror judecata a fost amanata de la termenul anterior).

1. Pentru dosarele nou intrate studiul sedintei de judecata presupune ca judecatorul sa citeasca fiecare inscris din dosar, incepand cu cererea de chemare in judecata si eventual intampinarea (acte pentru care nu exista niciun standard obligatoriu, astfel ca pot sa aiba intre 1-2 si zeci de pagini, dupa caz, pot fi redactate la calculator, la masina de scris ori scrise de mana, pot sa aiba o structura logica sau nu, pot urma un rationament logico-juridic sau nu) si continuand cu inscrisurile atasate de parti in dovedire.

Prima provocare este ca, dupa lecturarea cererii de chemare in judecata, judecatorul sa reuseasca sa inteleaga care este problema de fapt si care sunt dispozitiile legale invocate. Pentru ca desi legea prevede ca cererile ar trebui sa cuprinda in mod expres aceste detalii, prea rar in practica se intampla astfel.

Citind intampinarea, trebuie sa inteleaga ce aparari de fapt invoca partea adversa si daca acele aparari au capacitatea juridica de a conduce la respingerea cererii.

Si dupa ce a identificat toate acestea, sa verifice personal daca nu cumva exista alte norme legale relevante in cauza, neindicate de parti. Da, nu e mare lucru, fiecare cetatean este dator sa cunoasca legile tarii, cu atat mai mult judecatorii. Conform interogarii efectuate in 29 august 2023 pe repertoriul legislatiei din Romania, avem azi in vigoare DOAR 11.712 acte normative primare (legi, ordonante de guvern si ordonante de urgenta).

Apoi judecatorul trebuie sa verifice cate dintre sutele de foi depuse la dosar sunt pertinente, concludente si utile solutionarii cauzei, pentru a le incuviinta ca probe. Dupa care sa se gandeasca daca, raportat la specificul cauzei, exista probe ce ar trebui administrate din oficiu, pentru a le pune in discutie la termen.

In final, toate aceste aspecte, impreuna cu ce clarificari ar fi necesare si ce masuri trebuie dispuse la primul termen, in functie de situatiile ce se pot ivi in sala, vor fi consemnate pe lista de sedinta, pentru fiecare dosar in parte.

2. Pentru dosarele rulate, trebuie verificate notitele de pe lista de sedinta de la termenul anterior si citita incheierea de sedinta de la acel termen (teoretic, daca ai norocul de a-ti mai aminti detaliile dosarului nu mai e nevoie sa il parcurgi in intregime).

Urmeaza a verifica daca obligatiile stabilite la termenul anterior au fost aduse la indeplinire si ulterior a parcurge toate inscrisurile depuse la dosar intre termene (cereri suplimentare, exceptii, inscrisuri in dovedire).

In final, toate acestea vor fi consemnate pe lista de sedinta, pentru fiecare dosar in parte, impreuna cu masurile ce se impun a fi dispuse in continuare, astfel incat sa se poata proceda la judecarea cauzei.

Toate activitatile descrise anterior ar trebui sa fie realizate, teoretic, in 2 zile lucratoare, anterior sedintei de judecata (potrivit art. 113 din Regulamentul de Ordine Interioara al instantelor de judecata).

Asadar, pentru studierea celor 111 dosare, judecatorul va trebui sa aloce in medie 8,65 minute.

Si ca sa intelegem mai bine ce inseamna 8,65 minute, lectura prezentului text, pentru cei care au avut rabdarea de a citi pana la final, dureaza, potrivit unui instrument online, 3,20 minute. Cu alte cuvinte, un judecator ar trebui sa studieze un dosar in timpul in care ar citi mai putin de 3 astfel de postari”.

 


Comentarii

# Kiki date 30 August 2023 11:46 +16

Ce va plangeti atat ,Saraciilor!Vorba lui Petrov(Basescu):"Luati vreo 500 de politisti si facetii judecatori!"Ca si politistii ,alte saracii care viseaza doar bani multi si munca putina si se cred ei net superiori judecatorilor si procurorilor!

# ? date 30 August 2023 11:54 +20

Calculul este facut pentru ultimele doua zile inainte de termen. Intrebare: avand in vedere faptul că judecatorul are sedinta la doua saptamani, in celelalte 7 zile lucratoare ce face? Nu cumva aici ar trebui lucrat mai intai? (stie cineva vreun judecator care sta 8 ore la instanta in ziua in care nu are sedinta?)

# Un cetățean date 30 August 2023 12:47 -64

Ma întreb: pe toți cei care dau cu noroi și hate în MUNCA judecătorilor și a polițiștilor, DE CE NU TREC EI IN.LOCUL LOR ???!!! Ce ii oprește???!!! UPS ...ce sa vezi...îți trebuie "CREIER" și MUUUUULTA MUNCA !!! PS. Nu fac parte din categoria judecătorilor și nici a polițiștilor! GANDITI...CA "NU DOARE" !!!

# Stafanita date 30 August 2023 13:01 +13

Pai 6 luni de vacanță x 22 zile lucrătoare=132 zilex 8 ore timp berechet. Spor la lucru sau norok bun!

# Program de Munca date 30 August 2023 15:17 +22

Program de 8 ore zilnic....21 zile CO anual....= rezolvare problemei. Condica de prezenta si respectarea art. 426.alt 5.. votati ?

# Un cetatean date 30 August 2023 16:18 -68

Mai cei care vorbiți ori nu aveți creier ori sunteți reduși mintal.Un judecator pe lângă faptul ca intra in ședința de judecată, studiază dosarele pe. sedinta vreo 2-3 zile, este de permanenta la instanța și are dosare de redactat , pentru ca o instanța de judecată sunt ff multe făcut nimeni nu sta cu mâinile in sân.Acum sunt locuri libere in magistratura și cei care simt ca sunt in stare pot veni .

# maxtor date 30 August 2023 17:45 0

1. care e istoricul situatiei? 2. e 1 sedinta (publica,solemna) odata la 2 saptamani; 3.chiar vinerea asta j.Birlog TMB ar putea prezida cu masca pe fatza.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 30.04.2024 – Judecatoare trimisa la control psihiatric

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva