29 April 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

PLANUL PROCURORILOR – Sefii marilor parchete si ai tuturor parchetelor curtilor de apel din tara s-au intalnit la PICCJ. Procurorii trag un ultim semnal de alarma in cazul modificarilor la pensiile magistratilor, inainte de a recurge la forme de protest mai severe: „Implementarea unor masuri cu impact imediat, fara adoptarea corelativa a unor masuri administrative menite sa absoarba socul va genera un blocaj la nivelul sistemului judiciar, cu consecinte greu de prevazut pe viitor”

Scris de: George TARATA | pdf | print

26 June 2023 19:18
Vizualizari: 4420

Fix in ziua in care Camera Deputatilor a adoptat proiectul de lege care prevede taierea pensiilor magistratilor – prin supraimpozitarea acestora, recalcularea celor in plata pentru a nu depasi venitul din activitate, masuri la care se adauga cresterea varstei de pensionare a magistratilor – sefii de parchete s-au intalnit la PICCJ. Este vorba despre seful Parchetului General Alex Florenta (foto stanga), seful DNA Marius Voineag (foto centru), sefa DIICOT Alina Albu (foto dreapta) si sefii parchetelor curtilor de apel din tara, la dezbatere participand prin sistem videoconferinta si prim-procurorii parchetelor de pe langa tribunale.


 

In urma discutiilor, s-a decis sustinerea formelor de protest adoptate deja in Adunarile generale ale unor parchete, care prevad suspendarea partiala a activitatii prin instrumentarea doar a cauzelor urgente, avertizandu-se insa ca este posibil sa se treaca si la un alt nivel, si anume la o forma de protest mult mai severa daca noua lege privind modificarile la pensiile de serviciu va accentua problemele din parchete.

In acest sens, procurorii au atras atentia asupra faptului ca parchetele se confrunta deja cu mari dificultati, cauzate in primul rand de lipsa de personal. Potrivit comunicatului de presa dat publicitatii dupa intalnirea de la PICCJ, exista peste 20 de parchete de judecatorii care functioneaza cu un singur procuror sau fara niciun procuror numit, ci doar prin delegarea provizorie a cate unui procuror de la alte unitati de parchet. Totodata, exista trei parchete de tribunale care functioneaza cu 1-2 procurori, la o competenta teritoriala aferenta unui judet.


Prezentam comunicatul de presa al Ministerului Public dupa intalnirea de la PICCJ in care s-a discutat proiectul de lege privind pensiile de serviciu ale magistratilor:


La initiativa Sectiei pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii si a procurorului general al Romaniei, astazi, 26.06.2023 a avut loc, la sediul PICCJ, o intalnire cu procurorii-sefi ai DNA si DIICOT si cu procurorii generali ai parchetelor de pe langa curtile de apel din tara, la sedinta participand, in sistem videoconferinta, si prim-procurorii parchetelor de pe langa tribunale.

Temele intalnirii au fost centrate pe stadiul discutiilor purtate cu reprezentantii celorlalte autoritati ale statului in legatura cu proiectul de lege privind pensiile de serviciu ale magistratilor. In cursul discutiilor, s-au subliniat aspecte referitoare la modificarile arbitrare ale conditiile de pensionare a procurorilor si judecatorilor, de natura sa creeze disfunctii si inechitati fara precedent in sistemul judiciar dupa anul 1990.

De asemenea, au fost aduse in discutie si alte probleme acute ale sistemului judiciar, precum subdimensionarea schemelor de personal raportat la volumul de activitate, lipsa cronica a resurselor umane, lipsa unor sedii adecvate desfasurarii activitatii.

Reiteram, pe aceasta cale, faptul ca magistratii-procurori nu resping ideea adoptarii unei legislatii privind sistemul de pensii, exprimandu-si deja acordul cu privire la o serie de modificari propuse, precum necesitatea ca pensia sa nu depaseasca salariul in plata, necesitatea existentei unei vechimi efective in magistratura si a unei perioade reduse in celelalte profesii asimilate etc.

In acelasi timp insa, aplicarea intempestiva si fara niciun studiu prealabil de impact al acestor modificari are aptitudinea de a crea disfunctionalitati majore in sistemul judiciar, atat prin pensionarea imediata a unui numar semnificativ de judecatori si procurori, cat si prin afectarea severa a capacitatii de atragere in profesie de noi magistrati, cu riscul producerii unor consecinte grave, pe termen lung, pentru buna functionare a sistemului judiciar, grevat oricum de o criza de personal fara precedent.

Pentru o corecta intelegere a dimensiunii exacte a fenomenului, trebuie aratat ca, in prezent, exista deja peste 20 de parchete de pe langa judecatorii care functioneaza cu un singur procuror sau fara niciun procuror numit, activitatea desfasurandu-se la cote de avarie, prin delegarea provizorie a cate unui procuror de la alte unitati de parchet. De asemenea, si la nivelul parchetelor superioare situatia este la fel de dramatica, existand 3 parchete de pe langa tribunal care functioneaza cu 1-2 procurori, la o competenta teritoriala aferenta unui judet.

Nu in ultimul rand, implementarea unor masuri cu impact imediat asupra functionarii sistemului judiciar, fara adoptarea corelativa a unor masuri administrative menite sa absoarba socul sistemic produs - precum o reasezare a hartii administrative a instantelor si parchetelor, adoptarea unui mecanism de triere a cauzelor pe criterii de oportunitate etc – va genera un blocaj la nivelul sistemului judiciar, cu consecinte greu de prevazut pe viitor.

Din aceasta perspectiva, reprezentantii sistemului judiciar au propus mai multe variante de amendament, concepute pe baza unor date tehnice aprofundate, care aveau aptitudinea de a corespunde atat necesitatii operarii unor modificari la regimul pensiei de serviciu, cat si imperativului asigurarii unei normale functionari a sistemului judiciar, fara a obtine insa si o dezbatere reala si onesta a acestor propuneri in cadrul comisiilor de specialitate.

Ca atare, avand in vedere iminenta adoptare a noii legislatii, anuntata pentru data de 28.06.2023, si efectele severe preconizate in ceea ce priveste functionarea sistemului judiciar, din perspectiva resursei umane, precum si faptul ca propunerile formulate de reprezentantii sistemului judiciar nu au facut obiectul unor minime dezbateri, care sa permita adoptarea unor solutii echitabile si functionale, s-au hotarat urmatoarele:

1. Continuarea formelor de protest hotarate in Adunarile Generale ale procurorilor, in acord si cu masurile adoptate in acest sens la nivelul instantelor de judecata;

2. In conditiile in care prevederile noii legi vor adanci problemele generale de sistem, legate de lipsa acuta de resurse umane si de conditiile din ce in ce mai dificile de munca generate de acestea, se va avea in vedere adoptarea unor forme mai severe de protest.

Comentarii

# Un cunoscător date 26 June 2023 19:35 +12

Acum întreb și eu. Procurorii au voie să protesteze? Forme de protest mai severe?

# Maya date 26 June 2023 20:32 +4

Procurorii au voie si sa-i ancheteze pe Ciolacu pe Budai sa -i întrebe cu ce bani au făcut averile colosale ,ca studii nu prea au cel puțin Budai pe care îl cunosc de când era la DGASPC Botosani, școala a făcut la distanță la Spiru Haret , el este un băiat bun ,ascultător, s-a ridicat cu lipirea afiselor,, și cu politica. Are o vila in Botosani pe Șoseaua Iasului unde stau doar oameni cu stare. Deci procurorii au tot dreptul din lume sa ancheteze pe cine vor, mai ales ca breasla asta a lor este terfelită de toată lumea de câțiva ani de zile , iar acest lucru a pornit tot de la politicieni.Ei sunt cei care nu se mai satura de bani, de beneficii ,de afaceri,plimbări in locuri exotice ,copii învață in tari precum Austria,Olanda,Elveția , iar copii magistratilor învață in țara.Așa ca sa-și vadă fiecare gunoiul din propriul ochi ca e mai bine.

# DODI date 26 June 2023 22:03 +71

Dacă tot au dosare făcute la comandă politică, pline de greșeli, afectate de neprofesionalism, de rea voință și chiar de bun simț, întocmite cu încălcarea celor mai elementare norme legale, de ce să nu protesteze PORCurorii? Pentru că la a cere și a primi bani nemunciți ei sunt campioni. Ei se conduc după principiul ”nu e prost cine cere ci doar cel care dă”.

# jUSTie date 26 June 2023 22:18 +12

Lipsa acuta de resurse umane este o problema reala, dar nu ar fi bine de ex ca procurorii care stau pe la resurse umane sau alte birouri care nu sunt operationale sa faca ce ar trebui sa faca un procuror ca altfel de ce mai sunt procurori. Se stie foarte bine ca au iesit la pensie procurori fara vreo activitate up semnificativa sau chiar fara sa fi scris vreodata un rechizitoriu. Si mai cautati poate mai gasiti, unii sunt “dositi” de ani de zile pe posturi caldute dupa cum le-a fost steaua. O alta solutie ar fi si organizarea admiterii in magistratura cu o vechime in specialitate de cel putin 5 ani (asa era legea).

# dulapul securelii, pelticiunii si pierzaniei nationale date 26 June 2023 22:22 +265

Magistratii au dreptate!Trebuie predictibilitate! Sa vedem forme.mai severe de protest si pentru introducerea raspunderii magistratului! Sa arate ca sunt independenti si nu fac jocurile puterilor straine si jecmanitoare pentru tara! Sa arate ca sunt i dependenti.nu la ordinele serviciilor de tot felul! Sa arate magistratii procurori ca respecta suveranitatea CONSTITUTIEI si INDEPENDENTA TARII! URMATOAREA DATA VOR TAIA SALARIILE.si vor anula statul de MAGISTRAT pentru procurori la fel ca la cei pe care ii slujesc si le sunt obedienti! N-am vazut vreun procuror sa ceara sa se respecte deciziile CCR! Sa se dea procurorilor statul pe care il au in locurile de unde iau lumina! TRAIASCA SUVERANITATEA CONSTITUTIEI! SA SE RESPECTE DREPTURILE MAGISTRATILOR CARE RESPECTA CONSTITUTIA! AFARA CU SECUREALA.DIN JUSTITIE! aista-i o opinie

# Maya aaaaa date 27 June 2023 12:03 +1

Draga Maya, este epoca analfabetilor. Eu atat te intreb, ce mari studii are Kovesi sau fostul procuror Nițu? Sau Horodniceanu? Au cumva dreptul la Harvard? Sau macar la umila facultate de drept din cadrul Universității București? Crezi ca pe vreamea lui Ceausescu ăștia pupau admitere la drept? Sa fim serioși.. Sa vorbim de Udrea, Gorghiu si alți mari juristi ai neamului romanesc post decembrist? Crezi ca e vreunul mai breaz in aceasta tagma de pseudo juristi? Toti sunt neamuri, cumetri, veri, nepoti amante. Nui tra nimeni fara spaga si pile in sistem. Doar un prost poate crede ca intra in sistem daca invata. Grilele se cumpara peste tot. De prea multe ori am văzut ca pina si cei care fac grilele sunt atât de prosti incat gresesc răspunsurile. Cum naiba sa nimeresti raspunsul daca intrebarea si raspunsul sunt eronate? Inca dau baietii erate si corecteaza baremul dupa ce gresesc cate 2 - 3 întrebări. Inadmisibil.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 28.04.2024 – Aventurile judecatoarei Garabet

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva