29 April 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

RECHIZITORIU PENTRU HORODNICEANU – Inspectia Judiciara l-a trimis in judecata disciplinara pe vicepresedintele CSM Daniel Horodniceanu dupa ce a incercat sa intimideze politistii rutieri care l-au oprit in trafic. Horodniceanu e acuzat de „incalcarea prevederilor legale referitoare la incompatibilitati si interdictii” si „folosirea functiei pentru tratament favorabil din partea autoritatilor”. CSM are obligatia sa-l suspende din functia de procuror pe durata cercetarii disciplinare

Scris de: Valentin BUSUIOC | pdf | print

27 June 2023 12:51
Vizualizari: 4769

Procurorul Daniel Horodniceanu (foto) – vicepresedintele Consiliului Superior al Magistraturii – a fost trimis in judecata disciplinara pentru scandalul in care a fost implicat in urma cu cateva luni, cand a incercat sa intimideze politistii rutieri care l-au oprit in trafic in judetul Iasi, adresandu-le cuvinte precum: “Domn’e, v-am spus cine sunt? Sunt procuror-sef Horodniceanu la crima organizata. Nu ma cunoasteti? Dar de ce nu ma cunoasteti, oare?” sau: “Terminati-o, domne, cu prostiile astea! Dvs nu stiti cu cine vorbiti. Bine…” (click aici pentru a citi).



La mai putin de doua saptamani de cand a anuntat deschiderea dosarului disciplinar fata de Horodniceanu, Inspectia Judiciara a exercitat actiunea disciplinara fata de fostul sef al DIICOT, acuzandu-l de urmatoarele abateri de la art. 271 din Legea nr. 303/2022 privind statutul judecatorilor si procurorilor:


- a): „incalcarea prevederilor legale referitoare la incompatibilitati si interdictii”;

- m): „folosirea functiei detinute pentru a obtine un tratament favorabil din partea autoritatilor sau interventiile pentru solutionarea unor cereri, pretinderea ori acceptarea rezolvarii intereselor personale sau ale membrilor familiei ori ale altor persoane, altfel decat in limita cadrului legal reglementat pentru toti cetatenii”.

Totodata, dupa cum veti vedea mai jos, Inspectia invoca art. 104 din Legea nr. 161/2003 (privind unele masuri pentru asigurarea transparentei in exercitarea demnitatilor publice, a functiilor publice si in mediul de afaceri, prevenirea si sanctionarea coruptiei): „Magistratilor le este interzisa orice manifestare contrara demnitatii functiei pe care o ocupa ori de natura sa afecteze impartialitatea sau prestigiul acesteia”.


Suspendarea ar fi o masura de bun-simt


Inainte de a va lasa sa cititi comunicatul Inspectiei Judiciare, remarcam faptul ca Daniel Horodniceanu va fi judecat disciplinar de catre propriii colegi din Sectia pentru procurori a CSM. Or, pentru a nu lasa loc la suspiciuni legate de o eventuala lipsa de impartialitate a procurorilor din Consiliul Superior al Magistraturii, consideram ca Sectia pentru procurori a CSM are obligatia sa voteze suspendarea propriului coleg din magistratura pe durata cercetarii disciplinare – fapt care va atrage automat suspendarea lui Horodniceanu din calitatea de membru in Consiliu.

Nu de alta, dar exista un mecanism reglementat cat se poate de clar in acest sens de catre Legea nr. 305/2022 privind Consiliul Superior al Magistraturii:

- art. 56 alin. 7: „Calitatea de membru al Consiliului Superior al Magistraturii se suspenda de drept pentru motivele de suspendare din functia de judecator si procuror prevazute de lege”;

- art. 52 alin. 1: Pe durata procedurii disciplinare, sectia corespunzatoare a Consiliului Superior al Magistraturii, din oficiu sau la propunerea inspectorului judiciar, poate dispune suspendarea din functie a magistratului, pana la solutionarea definitiva a actiunii disciplinare, daca exercitarea in continuare a functiei ar putea afecta desfasurarea cu impartialitate a procedurilor disciplinare sau daca procedura disciplinara este de natura sa aduca atingere grava prestigiului justitiei. Hotararea prin care s-a dispus suspendarea din functie se redacteaza, obligatoriu, la momentul pronuntarii si se comunica, de indata, in scris, judecatorului sau procurorului vizat. Pana la data comunicarii hotararii judecatorului sau procurorului vizat, aceasta nu produce efecte in ceea ce priveste cariera si drepturile acestuia. Masura suspendarii poate fi reevaluata oricand pe durata judecarii actiunii disciplinare, pana la pronuntarea hotararii de catre sectia corespunzatoare”.


Iata comunicatul Inspectiei Judiciare privind trimiterea lui Daniel Horodniceanu in judecata disciplinara:


Inspectia Judiciara a exercitat actiunea disciplinara fata de domnul procuror Daniel-Constantin Horodniceanu pentru savarsirea abaterilor disciplinare prevazute de art. 271 lit. a) si m) din Legea nr. 303/2022 privind statutul judecatorilor si procurorilor.

Inspectorii judiciari au retinut urmatoarele:

Fapta procurorului care, fiind oprit in trafic de agenti de politie, s-a adresat pe un ton superior, ridicat, a manifestat o atitudine agresiva, intimidanta, de natura sa puna interlocutorii intr-o pozitie umilitoare, contrar comportamentului pe care ar trebui sa il aiba in public orice magistrat constituie abaterea disciplinara prevazuta de art. 271 lit. a) din Legea nr. 303/2022 raportat la art. 104 din Legea nr. 161/2003 republicata, cu modificarile ulterioare;

Fapta procurorului care, in cadrul interactiunii cu agentii de politie, si-a declinat si afirmat repetat calitatea de procuror, a amenintat cu repercusiuni ulterioare prin implicarea superiorilor agentilor de politie, sugerand ca ar avea relatii sau influenta cu scopul de a primi un tratament favorabil si de a-si rezolva problemele in alt cadru decat cel reglementat pentru toti cetatenii constituie abaterea disciplinara prevazuta de art. 271 lit. m) din Legea nr. 303/2022.

Actiunea disciplinara a fost inaintata Sectiei pentru procurori in materie disciplinara a Consiliului Superior al Magistraturii care va decide cu privire la angajarea raspunderii procurorului in cauza.

Mentionam ca exercitarea actiunii disciplinare reprezinta o etapa a procedurii disciplinare si nu constata definitiv vinovatia procurorului cercetat disciplinar”.

Comentarii

# Ce a comis domnul procuror nu este doar disciplinar date 27 June 2023 13:17 +1

Ce a comis domnul procuror nu este doar disciplinar Este abuz in serviciu! Amenintare! https://justitiareala.ro/

# Cati date 27 June 2023 14:05 -6

Exact asta este ! Abuz! Cine dracu este el si sa se supuna legilor ca el se lauda ca umbla cu legea in mana! Vai de noi! Sa dea dracu daca numai din astia are sistemul! Se cred sta in stat daca ni rapund si ei!

# UnNeuron date 27 June 2023 14:28 -8

Mai adăugați și ultrajul la faptele lui "Datorită".

# lamaie date 27 June 2023 14:29 -6

Daca va ajunge supraponderalul la o judecata la o instanta,il vor curata ca si pe intelectualul Portocala,va puteti da eama;asa ca inspectia a lucrat in gol.

# Ionel date 27 June 2023 18:47 +3

Faptul ca cineva comunica faptul ca se va adresa superiorilor atunci cand este nemultumit si constata abateri ce îmbracă forma disciplinarului nu cred ca reprezintă amenințări. Cât despre intimidare ..cred ca s-a văzut cât de intimidați au fost unii de umblau cu camera ascunsa.

# Cornelia date 27 June 2023 19:11 +1

Înțeleg ca nu exista dreptul de a-ți exprima nemulțumirea cu privire la comportamentul unor polițiști și nici sa le comunici ca te vei adresa superiorilor …

# reala dreptate date 29 June 2023 13:38 0

CONSTITUTIA ROMANIEI , Legile au fost inlocuite cu CERCETAREA SI JUDECAREA DISCIPLINARA si reprezinta DOVADA CA: Legile penale si chiar cele civile sunt pentru plebei si reprezinta parghiile de constrangere si represiune impotriva cetateanului care isi cere drepturile reale. Liberul arbitru , interesul si calitatea partilor cat si "propria constiinta" sunt legea in Romania.

# reala dreptate date 29 June 2023 13:38 0

CONSTITUTIA ROMANIEI , Legile au fost inlocuite cu CERCETAREA SI JUDECAREA DISCIPLINARA si reprezinta DOVADA CA: Legile penale si chiar cele civile sunt pentru plebei si reprezinta parghiile de constrangere si represiune impotriva cetateanului care isi cere drepturile reale. Liberul arbitru , interesul si calitatea partilor cat si "propria constiinta" sunt legea in Romania.

# Teodor date 8 July 2023 07:15 0

Si cei din clanul Cordunenilor si cei din clanul Camatarilor si din alte clanuri, intreba acelasi lucru... bă tu stii cine sunt eu??

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 28.04.2024 – Aventurile judecatoarei Garabet

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva