28 March 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

SUBMINAREA INALTEI CURTI – Avocatul Adrian Toni Neacsu condamna atentatul facut impotriva instantei supreme de judecatorii Curtii de Apel Brasov, care cer voie la CJUE sa ignore Decizia ICCJ 67/2022 pe prescriptie: “In acest moment CJUE este invitata de catre judecatorii brasoveni sa desfiinteze autoritatea instantei supreme nationale fata de instantele inferioare”

Scris de: George TARATA | pdf | print

28 March 2023 16:35
Vizualizari: 5165

Presedinta Inaltei Curti de Casatie si Justitie, judecatoarea Corina Corbu (foto 1), are obligatia sa informeze Curtea de Justitie a Uniunii Europene (CJUE) despre situatia reala referitoare la problema prescriptiei. Asta intrucat judecatorii de la Curtea de Apel Brasov care au sesizat CJUE, cerand voie sa nu respecte Decizia CCR 358/2022 privind prescriptia, nu au amintit in niciun moment despre pozitia ICCJ pe aceasta tema, in conditiile in care Inalta Curte a hotarat in octombrie 2022, prin Decizia nr. 67 pronuntata de completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept, ca judecatorii au obligatia sa aplice Decizia CCR 358/2022 si ca prevederile din Codul penal care nu stabileau intreruperea cursului prescriptiei reprezinta lege penala mai favorabila.


 

Avocatul Adrian Toni Neacsu (foto 2) precizeaza intr-o postare pe pagina sa de Facebook, de marti, 28 martie 2023, ca judecatorii de la Curtea de Apel Brasov cer voie de la CJUE sa nesocoteasca nu doar deciziile CCR pe prescriptie, ci implicit Decizia 67/2022 a Inaltei Curti privind prescriptia. Totodata, Neacsu atrage atentia ca prin sesizarea trimisa la CJUE judecatorii de la Curtea de Apel Brasov nu fac altceva decat sa incerce sa desfiinteze autoritatea instantei supreme asupra instantelor inferioare, in care se pune in discutie neaplicarea unei decizii obligatorii a Inaltei Curti.


Prezentam comentariul avocatului Adrian Toni Neacsu:


“Stirea juridica a acestor saptamani este ca CJUE va dezbate pe 10 mai in procedura de urgenta o sesizare a CA Brasov privind neaplicarea deciziilor CCR cu referire la prescriptie. Sesizarea CJUE s-a facut in februarie 2023 intr-o contestatie in anulare.

Sesizarea in sine arata ca in sistem inca se pastreaza spiritul de fronda si chiar de insurectie fata de Curtea Constitutionala care, de altfel, in mod traditional este dispretuita de judecatorii romani, tocmai pentru ca este o institutie politica mai degraba decat una juridica.

Avand insa in vedere ca intre timp ICCJ a intervenit ferm si a stabilit cu efect obligatoriu pentru judecatori cum se aplica aceste decizii ale CCR pe problema prescriptiei (Hp din 25.10.2022), astfel de sesizari reprezinta si manifestarea unei revolte interne fata de instanta suprema. De altfel, o sesizare identica a CJUE tot a CA Brasov a fost anulata chiar de catre instanta suprema in solutionarea unei cereri de stramutare formulata de fostul presedinte al CJ Brasov, Aurelian Cancescu.

Practic in acest moment CJUE este invitata de catre judecatorii brasoveni sa desfiinteze autoritatea instantei supreme nationale fata de instantele inferioare, pentru ca deciziile CCR pe prescriptie nu mai sunt obligatorii doar prin ele insele, ci mai ales intrucat iCCJ a stabilit acest lucru printr-un mecanism obligatoriu de unificare a jurisprudentei. Bineinteles ca in sesizarea CA Brasov nu se aminteste si de deciziile ICCJ, pentru ca CCR are deja in fata instantei europene antecedentele unei instante pur politice, care poate fi deci contrata, pe cand ICCJ este totusi instanta suprema nationala si un conflict cu ea este de neimaginat”.

Comentarii

# Ana date 28 March 2023 12:47 +6

Eu nu mai inteleg nimic , CJUE se poate prununta in toate dosarele sau doar in cele cu fonduri europene? Iar dau nu stiu ce pronuntare si iar haos ... si sigur dau ce vor ei pt ca noi nu ne opunem nu suntem Italia sau alte state care nu se lasa calcate in picioare...si la ce curte constitutionala avem acuma vai de mama noastra...

# Valeriu Cristoloveanu date 28 March 2023 12:53 +7

Cei ce au făcut acest lucru nu pot fi trași la răspundere?Nu este abuz în funcție dacă nu se respectă lege,constituția și deciziile Curții Supreme?De ce nu se face public numele judecătorului ? Din păcate sunt o grămadă de așa numiți judecători care-și iau lumină de la stăpânii lor străini.

# Prahoveanu Andrei date 28 March 2023 13:09 +1

Nu se poate da o lege ca astfel de judecători să și legifereze atunci când nu le place legea ce trebuie aplicată in timpul procesului?Glumesc desigur…O decizie contrară CCR și ICCJ ar arunca în aer,în anarhie sistemul de drep din România și ar da apă la moară naționalităților -extremiști ajutând la îngroșarea rândurilor acestora.Slava UE și cozilor de topor din colnie

# Stoian date 28 March 2023 13:19 0

Niste caractere josnice care nu sunt capabile sa ia decizii corecte!

# Ion date 28 March 2023 13:25 +1

Care este problema ca se va pronunta CJUE? MCV a fost ridicat, nu va mai reprezenta un reper pentru Curte.Practica anterioara este reprezentata de deciziile din cauzele Taricco. Directiva PIF da un termen de prescriptie de 5 ani, la noi este 10, deci dublu. Daca au ales sa lamureasca sesizarea pe contestatiile in anulare, probabil se va discuta principiul autoritatii de lucru judecat raportat la exigentele normelor comunitare. CJUE cunoaste foarte bine starea justitiei penale din Romania, a pronuntat o serie de decizii prin care practic a lipsit de efecte mandatele europene de arestare emise de Romania, inclusiv pentru conditiile din penitenciare. Decizia pe prescriptie, care practic a deschis calea unor confiscari sumare, rapide, intemeiat pe teza ca faptele s-au prescris dar, vezi doamne, omul e vinovat, vine sa degreveze instantele penale, care erau depasite, si sa mai aeriseasca penitenciarele, sa ne certe mai putin CEDO si comitetul pentru combaterea torturii.

# santinela date 28 March 2023 13:54 +4

Ei in momentul asta dobitocii ( puteati sa le dati si numele ) trebuiau sa-si caute alt serviciu !Asta daca ICCJ are sefi.

# Gabriel date 28 March 2023 14:02 +3

O parte din magistratii - judecatori, in prezent nu mai respecta Constitutia Romaniei, ce sa mai vorbim de deciziile Curtii Constitutionale si deciziile Inaltei Curti. Inalta Curte trebuie sa ia masuri de urgenta intrucat este coordonatorul tuturor instantelor de judecata in teritoriu.....dar sta in pasivitate....... Trebuie sa faca o minuta catre toate instantele din tara nerespectarea Constitutiei cat si a deciziilor Curtii Constitutionale care au caracter definitiv si general obligatoriu, conduce pentru cei care nu respecta legea la angajarea raspunderii disciplinare! Poate se doreste altceva???

# Ioana M. date 28 March 2023 20:51 +4

Cine mai apara Constitutia in tara asta? Unii judecatori, vad ca nu. Se duc la CJUE poate, poate,, vor produce un haos in legea fundamentala, autoritatea CCR si in instantele nationale. Ce sa mai zicem de nerespectarea Deciziilor ICCJ Mai au sa ignore CSM ul. Dar vor pensii speciale.

# Popescu date 28 March 2023 21:06 +3

Vedeti ce judecator de la Sectia penala a CA Brașov este formator INM si cum spune la seminarii ca deciziile CCR sunt mani******torii! Cangrena este foarte mare si nu mai poate fi oprită. Totul porneste din INM.

# Un roman date 28 March 2023 23:18 0

Poate vor si vreo autonomie jurisdictionala de Brasov... Ca doar nu o sa mai asculte de CCR sau de ICCJ ?

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 28.03.2024 – Bomba cu fas a lui Kovesi

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva