18 April 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

ZIUA NOTARULUI PUBLIC: 17 NOIEMBRIE 2022 – La aniversarea a 27 de ani de notariat public modern, corpul notarilor publici isi reafirma angajamentul fata de valorile fundamentale ale profesiei, asumandu-si misiunea integrarii creatoare a noilor tehnologii in activitatea birourilor notariale. Presedintele UNNPR: “Am contribuit si contribuim activ la buna functionare a economiei”

Scris de: L.J. | pdf | print

17 November 2022 11:12
Vizualizari: 2750

La aniversarea a 27 de ani de notariat public modern, corpul notarilor publici isi reafirma angajamentul fata de valorile fundamentale ale profesiei, asumandu-si misiunea integrarii creatoare a noilor tehnologii in activitatea birourilor notariale. Odata cu intrarea in vigoare, pe 17 noiembrie 1995, a Legii notarilor publici si a activitatii notariale nr.36/1995, Notariatul de Stat si-a incheiat activitatea si nou infiintatul Notariat Public si-a asumat triplul rol de partener al Justitiei, Cetatenilor si Statului.




Potrivit  Uniunii Nationale a Notarilor Publici din Romania (UNNPR), acest moment istoric pentru profesie are o dubla conotatie: au fost puse bazele practicii notariale moderne in societatea libera si democratica post-decembrista si a fost reluat - dupa o intrerupere de aproape cinci decenii - modelul de organizare a profesiei care a functionat in Transilvania, Banat si Bucovina inainte de anul 1947 si care isi are inceputurile cu peste noua secole in urma, odata cu aparitia primelor inscrisuri cu caracter notarial in Transilvania.


"In acesti 27 de ani de activitate in serviciul societatii, noi, notarii publici ne-am indeplinit cu integritate si profesionalism rolul de garanti al realizarii justitiei preventive si catalizatori ai asigurarii pacii sociale. Totodata, prin contributia efectiva la bugetul de stat, la dinamizarea transferurilor de proprietate si la crearea de locuri de munca, am contribuit si contribuim activ la buna functionare a economiei", a subliniat importanta profesiei presedintele Uniunii Nationale a Notarilor Publici din Romania, notar public dr. Dumitru Viorel Manescu.


Iata comunicatul UNNPR:


La aniversarea a 27 de ani de notariat public modern, corpul notarilor publici isi reafirma angajamentul fata de valorile fundamentale ale profesiei, asumandu-si misiunea integrarii creatoare a noilor tehnologii in activitatea birourilor notariale. Odata cu intrarea in vigoare, pe 17 noiembrie 1995, a Legii notarilor publici si a activitatii notariale nr.36/1995, Notariatul de Stat si-a incheiat activitatea si nou infiintatul Notariat Public si-a asumat triplul rol de partener al Justitiei, Cetatenilor si Statului. Acest moment istoric pentru profesie are o dubla conotatie: au fost puse bazele practicii notariale moderne in societatea libera si democratica post-decembrista si a fost reluat - dupa o intrerupere de aproape cinci decenii - modelul de organizare a profesiei care a functionat in Transilvania, Banat si Bucovina inainte de anul 1947 si care isi are inceputurile cu peste noua secole in urma, odata cu aparitia primelor inscrisuri cu caracter notarial in Transilvania.


27 de ani in serviciul societatii



‘In acesti 27 de ani de activitate in serviciul societatii, noi, notarii publici ne-am indeplinit cu integritate si profesionalism rolul de garanti al realizarii justitiei preventive si catalizatori ai asigurarii pacii sociale. Totodata, prin contributia efectiva la bugetul de stat, la dinamizarea transferurilor de proprietate si la crearea de locuri de munca, am contribuit si contribuim activ la buna functionare a economiei’, a subliniat importanta profesiei presedintele Uniunii Nationale a Notarilor Publici din Romania, notar public dr. Dumitru Viorel Manescu.
Raspunzand imperativelor revolutiei digitale globale in plina desfasurare, Uniunea Nationala a Notarilor Publici din Romania si-a asumat misiunea digitalizarii serviciilor notariale, proiect national de anvergura a carui implementare are loc cu asigurarea accesibilitatii si sigurantei actului notarial.




Harta parcursului digital al profesiei are ca repere deja realizate:
-infiintarea registrelor notariale de interes national;
-reformarea si eficientizarea procedurilor de arhivare si inregistrare a actelor notariale si elaborarea noilor metodologii din sfera de competenta a profesiei, astfel incat introducerea pe mai departe a noilor tehnologii sa aiba loc pe un fundament solid;
-promovarea semnaturii electronice, inca din anul 2009, ca mijloc sigur de acces la informatii confidentiale, venind in intampinarea cerintelor si necesitatilor de securitate digitala;
-elaborarea programului informatic original privind evidenta centralizata a tuturor actelor autentice instrumentate de notarii publici din Romania, prezentat notarilor in faza de proiect inca din anul 2012;
-realizarea proiectului de informatizare si gestionare a activitatii notariale ‘I-NOT Romania’, realizat in parteneriat cu Genapi Franta, finantat exclusiv de Centrul National de Administrare a Registrelor Nationale Notariale CNARNN – INFONOT.



Digitalizarea serviciilor


La pupitrul de comanda al digitalizarii serviciilor notariale se afla Centrul National de Administrare a Registrelor Nationale Notariale CNARNN – Infonot. In paralel cu sprijinirea permanenta a activitatilor curente ale UNNPR, Centrul de Date elaboreaza si implementeaza proiecte inovative de digitalizare a activitatilor notariale, fara a ignora specificul local in care notarii publici profeseaza si fara a pierde din vedere finalitatea acestui proces transformativ. Actiunile intreprinse in directia implementarii noilor tehnologii in activitatea notariala se desfasoara in contextul mai larg al digitalizarii administratiei publice si se subordoneaza imperativului instituirii de garantii specifice adaptate noilor conditii, in vederea asigurarii transparentei, legalitatii, increderii si certitudinii.



Oportunitati de dezvoltare


Aceasta nevoie sporita de securitate a raporturilor juridice intareste rolul notarului public si ofera profesiei noi oportunitati de dezvoltare in societatea digitala de maine. Prin Uniunea Nationala a Notarilor Publici din Romania, organizatia reprezentativa a profesiei, notariatul roman este organic conectat la reteaua notariatului mondial si european de drept latin prin acordurile si protocoalelor de colaborare incheiate cu organizatii similare din Europa si din lume: Uniunea Internationala a Notariatului, Consiliul Notariatelor din Uniunea Europeana, precum si organizatii profesionale ca Asociatia Notariatelor Francofone, Asociatia Franco-Romana a Juristilor, Asociatia Retelei Europene a Registrelor Testamentare, Institutul International de Inalte Studii Notariale, Institutul International de Istorie a Notariatului, Institutul European de Cercetare si Studii Notariale.
Totodata, UNNPR are un istoric de relatii cordiale si colaborare cu organizatiile reprezentative ale profesiei din Franta, Germania, Ungaria, Grecia, Malta, Bulgaria, Serbia. Activitatea sa in cadrul acestor structuri vizeaza schimbul de experienta si de bune practici in domeniul notarial, urmarind ca finalitate realizarea de avantaje semnificative din punctul de vedere al rapiditatii, calitatii si sigurantei serviciilor furnizate cetatenilor, mediului de afaceri si statului”.

 

Comentarii

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 18.04.2024 – Pensionare la Inalta Curte

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva