9 iulie 2020

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

5 MILIOANE DE FRAIERI – Guvernul Orban a batjocorit “noaptea ca hotii” romanii care au votat impotriva ordonantelor de urgenta in Justitie. UNJR acuza: “Guvernul a modificat fara consultare, prin ordonanta de urgenta, aspecte ce fac parte din statutul judecatorului, sfidand vointa a milioane de romani... Niciun Guvern post-comunist nu si-a permis pana acum o intruziune atat de vadita in actul de judecata si sa sfideze intr-un asemenea mod dreptul la un proces echitabil”

Scris de: George TARATA | pdf | print

17 februarie 2020 12:31
Vizualizari: 12594

Cei peste cinci milioane de romani care, in mai 2019, la referendumul pe Justitie organizat de Klaus Iohannis (foto dreapta) au votat impotriva ordonantelor de urgenta in Justitie se vad batjocoriti chiar de uneltele lui Iohannis. Sfidand votul de la referendumul pe Justitie, Guvernul Orban a adoptat in 4 februarie 2020, “noaptea ca hotii”, o ordonanta de urgenta tocmai in domeniul justitiei, care a atras furia Uniunii Nationale a Judecatorilor din Romania (UNJR), condusa de judecatoarea Dana Girbovan de la Curtea de Apel Cluj.


 

Intr-un comunicat de presa dat publicitatii duminica seara, 16 februarie 2020, UNJR acuza, pe langa sfidarea romanilor care au votat la referendumul pe Justitie, ca Ordonanta de Urgenta nr. 23/2020 a fost adoptata fara niciun fel de consultare si fara avizul CSM, asta desi actul normativ vizeaza statutul judecatorului. Concret, prin aceasta OUG, Executivul lui Ludovic Orban (foto stanga) a stabilit ca toate apelurile si recursurile in materia achizitiilor publice trebuie solutionate intr-un anumit termen, iar nerespectarea termenelor constituie abatere disciplinara. Aceste prevederi reprezinta insa, conform UNJR, o ingerinta directa si fara precedent a Guvernului in actul de judecata, dar si incalcarea dreptului la un proces echitabil.


Iata comunicatul UNJR:


“Contrar referendumului din 2019, Guvernul Orban a modificat prin ordonanta de urgenta aspecte ce tin de legile justitiei


Guvernul Orban a modificat fara nici o consultare, prin ordonanta de urgenta, aspecte ce fac parte din statutul judecatorului, sfidand vointa a milioane de romani care, cu ocazia referendumului din mai 2019, au votat interzicerea adoptarii de catre Guvern a ordonantelor de urgenta in domeniul justitiei.

Astfel, prin OUG 23/2020, una dintre cele 25 de ordonante de urgenta adoptate in ultima noapte de guvernare din 04 februarie 2020, au fost aduse modificari grave statutului judecatorilor, prin stabilirea unei abateri disciplinare ce are ca efect atat o ingerinta directa si fara precedent a Guvernului in actul de judecata, cat si incalcarea dreptului la un proces echitabil al partilor.

Concret, prin OUG 23/2020 pentru modificarea si completarea unor acte normative cu impact asupra sistemului achizitiilor publice, Guvernul a decis ca toate apelurile si recursurile in materia achizitiilor publice trebuie solutionate intr-un anumit termen, iar 'nerespectarea termenelor prevazute de prezenta lege ori a dispozitiilor cuprinse in prezenta lege privind solutiile ori masurile ce pot fi dispuse de instanta constituie abatere disciplinara si se sanctioneaza conform legii' (art. 68/1).

Este stupefiant ca, dupa Referendumul din 26 mai 2019, la care romanii au votat interzicerea adoptarii ordonantelor de urgenta in domeniul justitiei, referendum sustinut intens de actualul partid de guvernamant, odata ajuns la putere acesta nu are nici o sovaiala in a adopta exact prin ordonanta de urgenta norme ce afecteaza in mod grav statutul judecatorilor si independenta acestora.

Adoptarea OUG 23/2020 demonstreaza ipocrizia actualilor guvernanti in ceea ce priveste justitia, interesul fata de aceasta fiind, in realitate, unul pur electoral si populist.

Astfel, dupa ce a clamat neobosit din opozitie necesitatea dezbaterilor si 'consultarilor reale' pe modificarile legislative privind justitia, actualul partid de guvernamant aduce modificari tocmai statutului judecatorilor, prin ordonanta de urgenta, adoptata in miezul noptii, fara consultari si fara avizele necesare.

Dincolo de aceasta, UNJR subliniaza ca modificarile aduse sunt deosebit de grave si pe fondul reglementarii.

Asfel, dispozitia nou adoptata este pur si simplu stupefianta prin modul brutal in care incalca independenta judecatorului de caz, care va trebui sa solutioneze cauza nu in functie modul in care apreciaza cu privire, spre exemplu, la necesitatea si utilitatea unui probatoriu, ci in functie de termenul maxim stabilit de Guvern, sub amenintarea sanctionarii sale.

Mai grav, o astfel de dispozitie incalca dreptul la un proces echitabil al partilor care, obligate sa isi dovedeasca pretentiile, pot fi puse in situatia de a nu avea efectiv timpul necesar sa o si faca. Nici un Guvern post-comunist nu si-a permis pana acum o intruziune atat de vadita in actul de judecata si sa sfideze intr-un asemenea mod dreptul partilor la un proces echitabil.

Mai mult, aceasta abatere disciplinara este special stabilita pentru judecatorii ce judeca cauzele privind achizitii publice, presiunea pusa de Guvern asupra acestora fiind fara precedent. Niciodata in istoria post-comunista nu au existat abateri dedicate judecatorilor specializati intr-un anumit tip de cauze.

De asemenea, aceste modificari au fost adoptate in lipsa avizului CSM, ceea ce incalca legea de functionare a CSM.

Mai mult, conform informatiilor furnizate de presa, Ministerul Justitiei a avizat favorabil OUG 23/2020 cu mentiunea ca prin ordonanta de urgenta nu pot fi reglementate aspecte ce tin de statutul judecatorilor.

In final, dincolo de toate viciile deosebit de grave ale OUG 23/2020, UNJR subliniaza ca adoptarea unei noi abateri disciplinare pentru judecatori fara minime consultari cu cei vizati, fara dezbateri publice, prin ordonanta de urgenta, reflecta totalul dispret al actualului Guvern fata de munca judecatorilor si lipsa oricarei preocupari pentru calitatea actului de justitie.

In consecinta, UNJR condamna modificarea abuziva a statutului judecatorilor de catre Guvernul Orban prin ordonanta de urgenta, motiv pentru care va solicita Avocatului Poporului sa sesizeze urgent Curtea Constitutionala cu privire la neconstitutionalitatea textului art. 68 ind. 1 introdus in Legea nr. 101/2016 prin art. IV pct. 26 din OUG nr. 23/2020”.

Comentarii

# Edelweiss - Ivory Tower Contemporaneous Tit Livius date 17 februarie 2020 13:35 +4

”TRIVMPHVS” ”THE WINNER TAKES IT ALL” Așa cânta o formație de prin Svedia. Iar acest truism este perfect valabil chiar și în politică, atunci când însăși Constituția îți permite să îndeplinești anumite FORMALITĂȚI PROCEDURALE în vederea adjudecării a cât mai multă putere decizională, legislativă, executivă. Iar această axiomă nu e de azi de ieri, ci vine din istorie și din cutuma folclorică: galul Brennus, atunci când și-a aruncat sabia pe unul din talerele balanței cu care romanii măsurau aurul răscumpărării, a exclamat „VAE VICTIS!” Iar din înțelepciunea populară cristalizată în folclor, se știe că Făt Frumosul care s-a situat pe locul I la concursul de wrestling marital, ia… FATA ȘI JUMĂTATE DIN ÎMPĂRĂȚIE.

# Edelweiss - Ivory Tower Contemporaneous Tit Livius date 17 februarie 2020 13:36 +3

Deci… ÎNVINGĂTORULUI nu-i pasă nicicând de efemerele clamări ale unor învinși evanescenți. ÎNVINGĂTORUL TRĂIEȘTE MOMENTUL GLORIEI SALE. Învinșii cu lăcrimi în ochi, cu vânătăi pe față și răni sângerânde pe trup își au un singur statut consfințit istoricește: pradă de război, legați cu funii dinapoia carului în care Învingătorul trece biruitor pe sub Arcul de Triumph. :sad: SIC TRANSIT GLORIA DANILIS PRAEPELECIS

# Edelweiss - Ivory Tower Contemporaneous Tit Livius date 17 februarie 2020 13:49 +5

”Dănilă Prepeleac ” – de Ion Creangă. Fragment dedicat unor Prepeleci pesedișto-aldiști, care în 2016 aveau o pereche de mândri boi, reprezentată de majoritate simplă în cele 2 Camere ale Parlamentului, Guvernul, (pârghii full în ministerele de forță, al economiei și finanțelor, al justiției etc), majoritate simplă în CCR, majoritate simplă în CSM, Avocatul Poporului etc. etc. Mai trebuia să se vopsească Luna în roșu și să se deseneze pe ea o tufă de trandafiri și o cioară înstelată și atingeau ABSOLUTUL POLITIC. Azi, Prepelecii pesedisto-aldiști au confirmat întru totul basmul lui Creangă, rămânând doar cu … o pungă de hârtie cu care, maximal se pot sterge c..... SIC TRANZIT GLORIA DANILIS PRAEPELECIS.

# Procurorul date 17 februarie 2020 14:15 0

În principiu, UNJR are dreptate. Totuși, ar trebui ca acest prestigios organism profesional al judecătorilor să ia în considerare dacă nu cumva prostul obicei al multor judecători de a încălca principiul celerității (al termenului rezonabil) de soluționare a unor cauze, unele chiar declarate de lege ”pricini urgente”, prin acordarea absolut aiurea de ”termene peste termene” din tot felul de motive fantasmagorice, gen, de ce nu, ”suspendare activitate-protest”, a condus la această măsură excesivă a guvernului? Cred că o analiză introspectivă a breselei și o acțiune mai energică de autoreglare a sistemului ar face mai mult bine judecătorilor, decât o critică conjuncturală și lipsită de efecte practice a puterii executive. Fiți, dragi judecători, voi, cum ar trebui, prin ceea ce faceți, exemple demne de urmat de restul societății, și atunci tentația excesului guvermanental/parlamentar va fi mult mai mică și, în plus, veți avea și ce vă lipsește azi- sprijinul justițiabililor.

# N.M date 17 februarie 2020 14:22 +4

ma intreb ca un simplu cetatean si totodata si justitiabil, de ce magistrati nu ies in strada? de ce magistratii care stiu cu siguranta nu fac plangeri penale inpotriva, lui Orban, ministrului justititiei, presedintelui Iohanis daca nici ei magistratii nu stiu sa formuleze si sa sustina plangeri penale atunci cine, dumnealor asteapta sa formulam noi plangeri penale pentru abuz in serviciu... abuz facut iimpotriva lor?, au puterea in mana sa le faca plangeri si pe iei sa ii bage la puscarie nu pe amarati care fura o paine.luptati singuri domnilor magistrati ca si noi justitiabili tot singur ne luptam cu sistemul din justitie

# Coltuc si asociatii -coltucsiasociatii.ro date 17 februarie 2020 14:44 +4

:-? Este cea mai mare minciuna din 90 incoace

# livia date 17 februarie 2020 15:56 +8

Dar oare isi dau seama ca sunt fraieri? Bine ca au luat-o in freza. Klaun si ciuma galbena fac ceva pe ei de fraieri...

# Fratii mei albi : ce cauta neavenitii astia acolo ? date 17 februarie 2020 17:19 +15

Cum e posibil sa avem aceste nulitati la un nivel asa inalt ? :eek: Raspunsul ar fi : cu ajutorul si sprijinul nemijlocit al serviciilor secrete . Adicatelea , parazitii aia de storc bani de la buget nefacand nimic util pentru populatia ce-i plateste gras ! Niste necalificati libidinosi , care iasa la pensie la 40 sau 45 de ani , tot pe banii nostri ! Eu zic sa fie privatzate de urgenta serviciile , toate , sa ne arate ele noua eficacitatea lor mareatza si cum supravietuiesc in economia de piata / de dreapta . Sa vada poporul utilitatea lor , de putregaiuri supoer-platite ! Plesoianu presedinte ! :-*

# Ghro date 17 februarie 2020 19:10 +3

Lasa vrajeala, daca pana sa cada PSD-ul dadea o ordonanta de urgenta intre referendum si cadere, in care spunea ca procurorii trebuie sa instrumenteze cazurile de sa zicem, infractiuni cu violenta, in termen de 90 de zile altfel erati sanctionati disciplinar, guitati de mama focului pe treptele instantelor... si asta in conditiile in care Sectia de Porcusori oricum respingea pe banda rulanta orice sanctiune disciplinara, ca acum. Cand ai pus stampila pe buletinul de vot in casuta DA, trebuia sa realizezi cat de imbecil formulata era intrebarea... nu pot sa am pretentii de la amaratii aia manipulati prin piete, dar voi?

# santinela date 18 februarie 2020 07:16 +7

Uitati-va la papagalii astia doi,ce poti sau ce sa astepti de la ei ?

# GIGI date 18 februarie 2020 07:34 +5

Eu spun ca pe ciolanis nu-l doare nici cat negru sub unghii de acest popor, nefiind roman in gena lui. Ce pretentii sa avem de la el! Prosti suntem noi ca-l votam! Orban, macar, este atat de slab ca nu intra in ecuatie, papusa!

# ciocul mic date 18 februarie 2020 07:44 +7

ca acum suntem noi la putere! Parca asta era deviza pedeleprelor! Dupa ce a fentat alegatorii creduli si si-a atins scopul, credeti ca il mai intereseaza ce a spus? Nici vorba! Este exact cu "primul lucru pe care-l voi face este renuntarea la imunitate"! Un mincinos ordinar! Nenorocirea este ca mai exista multi care cred in aceste minciuni! Prea multi!

# escu date 18 februarie 2020 10:44 +1

Ce nu pricepeți bre? Rezultatul referendumului este valabil numai pentru guvernarea PSD. Ciolannis și portocalii/ciuma galbenă nu se încadrează aici, ei fac ce vor mușchii lor. Dacă ar avea și Parlamentul atunci să vedeți distracție. După ce referendumul a fost adoptat cu un număr de voturi numai ei știu de unde adunate (STS știe cum de a fost adunat acel număr de voturi, care la prezidențiale nu s-a mai confirmat, dar nu vrea să ne spună), și-au râs în barbă de țeapa ce le-a tras-o românilor.

# imun/teanu date 18 februarie 2020 12:16 +1

Cuplat electoral, a fost un referendum. Vrut ASA de dl. Iohanis (et co., cotcodacii pdl-isti liber-ali), intre ambiguitatile deliberate fiind si ca "nu OUG pe justitie" (la general). Si cu succes la "cunoscatorii" care nu intelesesera - nici n-aveau cum! - nimic. Si, iaca-ta, acum, in "pachetul celor 25", "vointa lui poBor prin referendum a fost flagrant incalcata, prin mai multe (din el/ele) previzionate, tocmai justitiei. Incalcat, evident/clar, referendumul! De catre chiar faptuitorii lui, el/ei. A costat ENORM bani. Ca/cum n-a existat. Cand acesta degeaba ("flegmeii" pe arta lui Tudor Gheorghe nu mai sunt?!), nu este normal ca pagubele sa fie recuperate? Si de la "el", si de la "ei". Macar cineva sa ridice public problema. Si daca fara vreun rezultat. Doar de ramas undeva, cum si incalcarile sunt, nu doar flagrante, penale! Dar se doarme. Si, din "somn" in "somn" unde se poate ajunge, in coma deja fiind.

# imun/teanu date 18 februarie 2020 13:08 +2

CONTINUARE. A avut loc "motiunea". La numararea voturilor, citirea lor, s-a constatat Guvernul cazut /data si ora (la minut!). De cand Guvernul nu mai e! /nu mai exista! Moment din care nu mai poate exista nici vreun demers al sau TOT ca Guvern nu mai are nicio valoare (legala!), fiind (daca!) nu numai NUL ci si ILEGAL [ Un Guvern care "nu mai e" nu are cum inca actiona ca un Guvern "care e" /cum nici unul care n-a fost inca votat-desemnat. ]. Decat prin "ilegal", fals si abuz, respectiv si "substituire de identitate" (penala). Asa ca din "data" si "ora/la minut" destiturii orice transmitere oficiala de la fostul Guvern, si la avize (inclusiv "o" primire a lor) si la "Monitor", e de "nulitate absoluta", care "de doar (simplu) de constatat). Asa ca OUG-urile nici nu exita de fapt. Cred ca de fapt este SIMPLU, dar si sa vrei. Imbarligarile generale, doar "praf in ochi. Ca Orban, acum si ca "organ", zice (vrea el elegant) ca se caca pe lege e doar de parada, cand de fapt se caca pe el.

# Scarba de iohanisti date 18 februarie 2020 13:59 +3

Unde minte nu e, Nimic nu e...5 milioane de minti cretine imi afecteaza si mie viata. Popor de idioti...si Dumnezeu cred ca e surprins sa vada atata prostie

# io date 18 februarie 2020 14:51 +7

"5 MILIOANE DE FRAIERI"???!!?? Hai sa fim corecți: DE RETARDAȚI! / Cand PRIMESTI EXPLICATI si argumente din toate sursele pertinente, oneste si nepartinitoare si totusi alegi sa votezi IMPOTRIVA INTERESULUI TAU SI AL FAMILIEI TALE, ...pai... sa-mi fie cu iertare, da' asta inseamna ca ai o problema REALA la căpuț. ... DEX-ul, bunul simt si medicina mondiala te defineste ca fiind RETARDAT!... Fraier e unu' care poate fi prostit la macao, la tabinet sau la restu' de la mega-image...

# Gogu date 19 februarie 2020 18:41 +2

Petre Ţuţea, dupa 13 ani de temniţă comunistă, referindu-se la poporul român: POPOR DE IDIOŢI!

# Gino date 19 februarie 2020 18:45 +1

Nu înţeleg de ce vă miraţi că acum Iohannis urinează pe creştetele votanţilor săi. Era de aşteptat.

# Agitatori date 19 februarie 2020 20:06 +1

alogeni retardati cu bube pe fata si in cap.huoooo in tarile voastre de origini,ne oripilati cu cearcanele voastre cat borcanele facute din furaciunile de pe spinarea natiei romane.Cat ii mai suportam drag popor roman?

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL


    Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home3/luju/public_html/_template/article.php on line 148
    • VERDICTUL ZILEI - Trebuie prelungita starea de alerta?

    • VOTEAZA
Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 8.07.2020 – Strategia pe COVID, data peste cap. Ciolacu vrea consultare cu ONG-urile sorosiste

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva