23 May 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

Luju

740 DE NOI MAGISTRATI – CSM anunta reducerea deficitului de personal de la 24% la 9%: “Dupa 1 an de mandat, CSM a reusit sa aduca in sistem 740 de noi judecatori si procurori”. In instante vor ajunge 458 de judecatori stagiari si definitivi, iar in parchete 282 de procurori stagiari si definitivi. Judecatorul CSM Alin Ene: “Nu puteam avea o justitie de calitate cu 2 judecatori dintr-o schema de 10, ca la Targu Carbunesti, cu o medie de 3502 dosare pe an pe judecator ca la Segarcea” (Video)

Scris de: G.T. | pdf | print

21 March 2024 12:05
Vizualizari: 3718

Consiliul Superior al Magistraturii anunta o realizare majora pentru sistem. Mai exact, reducerea semnificativa a deficitului de personal din instante si parchete.


 

Plenul CSM a validat joi, 21 martie 2024, rezultatele concursului de admitere in magistratura, iar Sectiile CSM au numit in functii de judecatori si procurori stagiari absolventii INM (promotia 2022-2024). In total, in sistem vor intra 740 de noi magistrati. Ceea ce inseamna, a transmis CSM intr-un mesaj postat pe pagina sa de Facebook, o scadere a deficitului de personal de la 24% la 9%: “Iata ca, dupa 1 an de mandat, CSM a reusit sa aduca in sistem 740 de noi judecatori si procurori, atenuand lipsa de resurse umane de la aproximativ 24% la 9%, iar un nou concurs de admitere in magistratura este in derulare si se va finaliza in luna iulie 2024”.


Judecatorul Alin Ene din CSM: “Nu uitati ca justitia este despre si pentru oameni”


La randul sau, intr-un mesaj transmis noilor sai colegi in timpul sedintei Plenului CSM, judecatorul Alin Ene (foto) a precizat ca dintre cei 740 de magistrati intrati in sistem, 458 sunt judecatori stagiari si definitivi. Ceea ce inseamna ca restul de 282 sunt procurori stagiari si definitivi.

De asemenea, Ene a precizat ca o justitie de calitate nu se poate face cu instante unde activeaza doi judecatori dintr-o schema de zece (asa cum este la Judecatoria Targu Carbunesti) sau cu o medie de 3502 de dosare pe judecator, asa cum se intampla la Judecatoria Segarcea.


Prezentam mesajul judecatorului CSM Alin Ene:

 “Vreau sa ii felicit pe toti cei care au promovat aceste examene si sa ii asigur de sprijinul nostru, al Consiliului, in desfasurarea viitoarei profesii.

Sa stie ca nu va fi o sarcina usoara, ca vor fi multe provocari, ca realitatea vietii si a profesiei de magistrat este departe de ceea ce se promoveaza in media, ca presupune sacrificii si foarte multa munca, de multe ori in conditii improprii.

Insa daca aspiri la profesie din motivele corecte, satisfactiile vor fi pe masura. Si am in vedere in primul rand satisfactia data de implinirea menirii magistratului si a justitiei in societate, aceea de cheie de bolta a statului de drept, fiind piesa esentiala fara de care acesta nu ar putea exista.

Dragi viitori colegi, judecatori si procurori definitivi si stagiari deopotriva, veti gasi in instantele si parchetele unde mergeti magistrati cu experienta, dornici sa va ajute. Intelegeti ca nu devii un bun magistrat peste noapte, ca urmare a promovarii unui examen, ci doar in urma multor ani de experienta in aceasta profesie! Profitati de colegii care au aceasta experienta! Incercati sa va integrati in colectiv si nu uitati ca de la fiecare persoana pe care o veti intalni in instante si parchete veti avea ceva de invatat!

Retineti ca justitia este un serviciu public, pentru cetatean, ca judecatorul nu este chemat sa solutioneze spete, sa aplice un algoritm la situatii ipotetice si abstracte, ci in definitiv trebuie sa rezolve problemele oamenilor. Zeita justitiei este legata la ochi, dar asta nu trebuie sa o impiedice sa vada ca in fata ei se afla oameni.

De aceea, pe langa toate calitatile unui magistrat, despre care cu siguranta ati citit in pregatirea examenelor, ce se asteapta de la dumneavoastra este echilibrul si responsabilitatea, sa constientizati rolul crucial pe care il aveti in societate si faptul ca acesta vine la pachet atat cu drepturi cat si cu obligatii.

In al doilea rand, vreau sa transmit un mesaj colegilor din instante. Daca tot anul trecut nu am putut decat sa va rugam sa mai rezistati, iata ca azi reusim sa aducem o gura de aer proaspat in sistem.

Acum dumneavoastra va revine o sarcina foarte dificila: sa ii integrati pe noii colegi, sa ii ajutati la inceput de drum, sa le fiti mentori si exemple, astfel incat valorile si principiile pe care este cladit acest sistem sa fie transmise mai departe, de la o generatie la alta.

Dupa cum spuneam si colegilor la sedintele de bilant la care am participat, este un moment de bilant si pentru Consiliu dupa primul an de mandat, dar ziua de recolta nu trebuie judecata dupa cat ai recoltat, ci dupa cate seminte ai plantat.

Iata ca, dupa un an in care am plantat semintele rezolvarii problemelor de personal din instante si parchete, am ajuns si la momentul culegerii primelor roade.

Reusim azi sa aducem in sistem 740 de noi magistrati, dintre care 458 de judecatori stagiari si definitivi.

Indraznesc, asadar, sa afirm ca dupa un an de mandat Consiliul reuseste sa atenueze una dintre cele mai mari probleme ale sistemului judiciar: lipsa resursei umane. Munca noastra nu se termina aici, problema nu este rezolvata in totalitate si in plus fiecare solutie naste noi probleme, insa acest prim pas era unul indispensabil, fara de care riscam sa pierdem o buna parte din magistratii ramasi inca in sistem.

De atatea ori vorbim in spatiul public si ne exprimam dorinta unei justitii de calitate. Or, era clar ca nu puteam avea o justitie de calitate cu 2 judecatori dintr-o schema de 10, ca la Targu Carbunesti, nu puteam avea o justitie de calitate cu o medie de 3502 dosare pe an pe judecator ca la Segarcea. Facem acum un prim pas catre acest deziderat al justitiei de calitate si cu siguranta vor urma si altii.

In final, vreau sa revin la viitorii nostri colegi, magistrati stagiari si definitivi! Va urez o cariera indelungata, plina de realizari!

Sa incercati sa ramaneti la fel de uniti si entuziasti precum v-am perceput in perioada repartitiei pe posturi! Sistemul judiciar are nevoie de entuziasm si are nevoie de unitate, dupa prea multi ani in care in loc sa ne concentram pe ceea ce ne uneste si pe gasirea impreuna a unor solutii, am ales sa ne luptam intre noi.

Si inca o data, nu uitati ca justitia este despre si pentru oameni, fiti constienti de impactul pe care deciziile dumneavoastra il au asupra vietii lor, insa nu va lasati coplesiti de acesta!”.

Comentarii

# Iulia date 21 March 2024 12:31 +25

Cata prefacatiria, nu te ai gandi ca un specimen ca asta Dl Vasilica e in stare de multe

# Si, ..... (aici intra tobele) date 21 March 2024 12:55 -5

recuera cheltuielor cu actu lu' justitie, aferent . Caci astia micii nu vor mai fi platiti ca aia care au iesit, .... ci asa ca debutanti. Ahh si nici n'au nas sa ceara de la CAPisti... ca nu se face !

# # caruta cu prosti !!! date 21 March 2024 16:03 -8

:lol: :cry: <img src=ops:' /> :eek: Aproape s-a umplu caruta cu prosti... Park este vorba si de un condamnat definitiv(fara executare, BINEINTELES), etc... Citi din astia vor fi portokle, matei-sti, stancisti, o(na)nisti ??? PREGATITI BUGETUL, FRAIERI DE GUVERNANTI, PENTRU NOI SPECIALI !!! :zzz

# EXCLUSIV date 21 March 2024 18:23 +9

Patru dintre candidații care vor deveni magistrați în urma unui concurs organizat de Consiliul Superior al Magistraturii au fost cercetați sau condamnați penal. Printre acuzații: ucidere din culpă, lovire, șantaj, fals material în înscrisuri oficiale, uz de fals

# Geo date 22 March 2024 10:23 +1

Ii așteaptă vremuri grele pe justițiabilii din tara noastră. Vor fi tratați de procurori și judecători care au fost admiși în profesie cu note de 6.50. Și nu sunt puțini. La capitolul experiență peste 50% din magistrați au pana în 5-7 ani vechime efectivă în profesie. Cei admiși cu 5 ani vechime în altă profesie (începând cu medii de 6.50) primesc imediat dosare grele și foarte grele. Vă dați seama ce soluții vor fi.

# Emanuella date 23 March 2024 19:22 +1

Alde dl vasilica (ene) stie sa fie un prefacut, doar pe asta mizeaza

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 22.05.2024 – Belea pe capul lui Florenta

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva