7 December 2022

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

AL DOILEA TORTIONAR ACUZAT DE GENOCID – PICCJ a inceput urmarirea penala impotriva lui Ioan Ficior: “A introdus si coordonat un regim de detentie represiv, abuziv, inuman si discretionar impotriva categoriei detinutilor politici”. Peste 100 de persoane au murit in perioada in care Ficior a condus Colonia Periprava (Acuzatiile)

Scris de: G.T. | pdf | print

24 October 2013 16:35
Vizualizari: 5265

La aproape doua luni de la inceperea urmaririi penale pentru genocid impotriva lui Alexandru Visinescu, fostul comandant al Penitenciarului Ramnicu Sarat, procurorii procurorii din cadrul Sectiei de urmarire penala si criminalistica din Parchetul General au pus sub invinuire joi, 24 octombrie 2013, un alt tortionar din timpul regimului comunist. Colonelul (r) Ioan Ficior (foto), fostul comandant al Coloniei de munca Periprava, este acuzat, la fel ca si Visinescu, de genocid. Procurorii sustin ca Ficior, in calitate de comandant si loctiitor de comandant al Coloniei de munca Periprava, a introdus si coordonat un regim de detentie represiv, abuziv, inuman si discretionar impotriva categoriei detinutilor politici.


Potrivit PIICJ, regimul de detentie aplicat de catre Ioan Ficior, in perioada in care a detinut functii de conducere in cadrul Coloniei Periprava, a fost unul menit sa duca la lichidarea fizica a detinutilor politici. Concret, in perioada august 1958 - noiembrie 1963, cand Colonia a fost condusa de Ioan Ficior, au decedat 103 detinuti, toti facand parte din colectivitatea contrarevolutionarilor.

Iata comunicatul PICCJ cu privire la incperea urmaririi penale impotriva lui Ioan Ficior:

Procurori ai Sectiei de urmarire penala si criminalistica din cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie au dispus inceperea urmaririi penale fata de FICIOR IOAN sub aspectul savarsirii infractiunii de genocid, constand in aceea ca, in virtutea functiilor de comandant si loctiitor de comandant detinute in perioada 1958-1963, a introdus si coordonat un regim de detentie represiv, abuziv, inuman si discretionar impotriva categoriei detinutilor politici aflati in Colonia de munca Periprava.

Conform prevederilor cuprinse in actele normative ce reglementau organizarea si functionarea sistemului penitenciar in perioada de referinta a reiesit faptul ca directorul de colonie coordona activitatea de detentie si raspundea de viata tuturor celor incarcerati, mijloacele de subzistenta fiind plasate la dispozitia sa.

Prin acte normative privind organizarea si functionarea sistemului penitenciar, emise in perioada imediat urmatoare instaurarii regimului comunist, s-au creat conditiile introducerii unui regim de detentie represiv, abuziv, inuman, discretionar, impotriva categoriei detinutilor politici, persoane considerate o amenintare directa sau indirecta la adresa noului regim politic.

Chiar daca nu era prevazuta in mod expres exterminarea detinutilor politici, regimul de detentie instituit prin actele normative mentionate (reducerea ratiilor alimentare, izolarea, regimul de carcera, interzicerea legaturilor cu familia, a dreptului de a primi pachete), dar si prin actiuni ce depasesc cadrul legal (lipsa medicamentelor si a ingrijirii medicale, refuzul de a acorda asistenta adecvata, netratarea bolnavilor, refuzul de transfer catre spitalele penitenciar, degradarea starii de sanatate a condamnatilor prin lipsa hranei, lipsa incalzirii, pedepsele aplicate discretionar si abuziv detinutilor, conditii de detentie inumane, rele tratamente, bataia si alte violente, ignorarea adreselor si sesizarilor formulate de catre detinuti), contine premisele exterminarii persoanelor detinute.

Din probele administrate in cauza pana la acest moment a reiesit faptul ca regimul de detentie aplicat de catre Ficior Ioan, in perioada in care a detinut functii de conducere in cadrul Coloniei Periprava, a fost unul menit sa duca la lichidarea fizica a detinutilor politici prin metode directe si indirecte precum:

a. conditii de detentie mizerabile si inumane, rele tratamente;

b. lipsa hranei adecvate;

c. frigul extrem din baraci si aglomerare excesiva;

d. lipsa apei potabile care era inlocuita cu apa murdara scoasa direct din Dunare;

e. lipsa medicamentelor si a asistentei medicale sau refuzul de a acorda asistenta medicala adecvata;

f. aplicarea de pedepse aspre pentru abateri minore de la regulament;

g. conditiile de munca foarte grele la care erau supusi toti detinutii, indiferent daca erau inapti sau bolnavi. Detinutii nu erau echipati corespunzator pentru muncile efectuate desi erau obligati sa suporte conditii meteorologice extreme;

h. obligarea detinutilor de a depasi norma de munca cu orice pret si pedepsele crunte primite pentru nesupunere;

i. printre pedepsele aplicate se numara: izolarea (carcera) unde detinutii primeau apa calda cu ocazia condamnarii de catre cei care savarseau abateri de la regulament, alergarea detinutilor cu calul si batai crunte primite cu ciomagul.

Din cauza conditiilor inumane din aceasta colonie (foame, frig, batai zilnice, lipsa conditiilor elementare de trai, neasigurarea conditiilor medicale necesare detinutilor bolnavi), si a normelor de lucru, imposibil de realizat chiar si pentru muncitorii de profesie, numarul deceselor de aici era foarte mare.

Conform certificatelor oficiale de deces sau documentelor care atesta decesul detinutilor, in intervalul 01.08.1958-1.11.1963 in care la carma coloniei s-a aflat col. (r) Ioan Ficior la Periprava au decedat 103 detinuti, toti facand parte din colectivitatea contrarevolutionarilor, anul cu cele mai multe decese fiind 1960 (53 de decese), iar pe grupe de varsta cele mai multe decese (in numar de 54) au fost inregistrate pentru grupa 50-59 de ani.

O statistica realizata privind cauzele de deces indica o pondere marita a afectiunilor aparatului digestiv si excretor, afectiunilor pulmonare (tuberculoza sau pneumonie), afectiunilor cardiace, precum si enterocolitelor.

In cursul zilei de astazi, numitul Ficior Ioan s-a prezentat la parchet unde i s-a adus la cunostinta invinuirea, acesta solicitand procurorilor un termen pentru pregatirea apararii”.

Comentarii

# unul din lumea cea mare date 24 October 2013 17:29 +1

gunoiule!!!! cum astia 2 sint acum pe rol asa o sa patesti si tu......fara grija intri in categoria tortionarilor!!!ai curaj sa pui pariu cu mine ca UNUL DINTRE PROCURORII TAI NAIMITI SI UNUL DINTRE JUDECATORII CU NASUL IN SUFLET TE VOR JUDECA???!!!!nu stiu de ce dar parca tare as avea curajul sa ma risca si sa pun un pariu cu tine.si nu o sa te judece doar pe tine,te risti sa pui pariu cu mine ca iti vor judeca si familia?crezi tu ca daca ai aranjamente cu ponta o sa tina????

# Goe date 24 October 2013 21:31 +2

Ma uitam la motivele insirate de parchet in sustinerea invinuirii, cele cu conditiile de detentie din anii \'50. Pai daca stam sa ne gandim, mare lucru nu s-a schimbat in penitenciarele Romaniei. Hrana proasta (ca se fura mancare in draci), frig, lipsa unor conditii minime de igiena, apa calda pe sponci. In fine, asta e justitia romana: o curva care din cand in cand mai schimba pestele.

# franc date 24 October 2013 21:32 +1

ICCJ s-a pronunntat in Lotul Timisoara ca definirea infractiunii de genocid in legislatia româneasca excede Conventiei internationale pentru prevenirea și reprimarea crimei de genocid adoptata de Adunarea Generala ONU in 1948 si ca atare a schimbat incadrarea juridica de genocid, formulata in rechizitoriul Procuraturii. In Convenție sunt cuprinse in infractiunea de genocid “faptele care urmaresc distrugerea unui grup NATIONAL, ETNIC, RASIAL, RELIGIOS”, nu si cele care lovesc in colectivitati sociale mai restrânse. Colectivitatea detinutilor dintr-un penitenciar nu poate fi definita ca un grup national, etnic, rasial sau religios. Faptele tortionarilor sunt infractiuni (crime, rele tratamente etc.) supuse institutiei numita prescriptie. Constitutia prevede ca in caz de conflict intre legislatia interna si cea internationala, la care România a aderat, se aplica prevederile internationale. Ar fi momentul sa ne debarasam de umilitorul oportunism romanesc pagubos, chiar cu pretul de a nu ne mai putea razbuna pe asemenea specimene odioase. In caz contrar, sub umbrela unor interpretari aberante ale definitiei infractiunii de genocid, exista riscul unor viitoare abuzuri in aplicarea legii cu consecinte dramatice paradoxale. Ganditi-va la ele si veti avea revelatii surprinzatoare.

# santinela date 25 October 2013 09:41 0

Genocid pe dracu.Procurorii sa scape de gura presei,de presiunea ONG-urilor fac aceste \"cercetari\" si intocmesc acte de care sint siguri ca nu vor avea nici o finalitate coercitiva.

# awa date 25 October 2013 09:42 +2

Felicitari d-lui Savaliuc pentru interventia televizata de ieri, 24 oct. 2013. :roll:  MAGISTRATII CARE  au condamnat persoanele ajunse in mana tortionarilor trebuiesc anchetati. Va fi un subiect  care va crea  multa  audienta.  Spor la lucru    LUJU  si poate aveti nevoie de ajutor....

# curios date 28 October 2013 12:48 +1

Cititi ce scrie in codul penal referitor la genocid! aici e vorba de rele tratamente eventual  vatamari corporale sau chiar ucidere dar nu  GENOCID !  Sau s-a ” abrogat” codul penal?

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 7.12.2022 – Judecatori noi la Inalta Curte

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva