21 July 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

AVOCATURA DE BUSSINES TREBUIE SA SE REINVENTEZE CONTINUU – Interviu cu avocata Raluca Comanescu, managing partner la RCP: „Un avocat bun si experimentat dobandeste si alte skill-uri si acumuleaza multa informatie despre fiecare industrie in parte, putand oferi consultanta foarte complexa... Voi reinventa mereu societatea, pentru a ramane moderna si activa”

Scris de: L.J. | pdf | print

11 February 2024 19:27
Vizualizari: 12798

Cum evolueaza si ce viitor au societatile de avocati care ofera servicii de specialitate mediului de afaceri este una din problemele avocaturii moderne, care a devenit o activitate multidisciplinara, foarte diferita de avocatura trationala pe care o stiam pana nu demult. Redactia Lumea Justitiei a realizat un interviu cu avocata Raluca Comanescu (foto) din Baroul Bucuresti, managing partner la casa de avocatura Raluca Comanescu & Partners avocata tanara, dar si experimentata in acelasi timp –, specializata in drept comercial, administrativ, civil, dreptul muncii, dar si alte arii ale Dreptului cu care se intersecteaza in prezent nevoile societatilor comerciale.Cum poti sa activezi ca avocat pe o asemenea piata, ce trebuie sa faci pentru a te updata si a raspunde evolutiilor continue din mediul de afaceri, aflam din interviul acordat de avocata Raluca Comanescu:Cum puteti descrie anii de inceput ai societatii RCP – Raluca Comanescu & Partners?Societatea a fost gandita pe un concept nou care isi propunea sa implementeze cateva principii de diferentiere in piata fata de alte firme de avocatura care deja existau, unele de mai bine de 20 de ani. Un lucru extraordinar in mediul avocaturii este ca noi cei care practicam aceasta profesie nu suntem intr-o permanenta concurenta unii cu ceilalti, asa cum se intampla in alte industrii. Fiecare firma are expertizele sale, conceptele si clientii care beneficiaza mai departe de servicii, concentrandu-ne pe cum ne putem dezvolta fiecare. Astfel, ne-am gandit sa venim cu ceva care sa se alinieze cerintelor de astazi. Viteza. Clientii nostri stiu ca se bazeaza pe servicii livrate cu caracter urgent intr-un pret optim, fara sa plateasca supra taxe. Incercam sa schimbam paradigma asteptarii unor zile pana la cateva saptamani pentru a livra orice ni se cere. Ca sa concluzionez, anii de inceput au fost depre formarea avocatilor in aceasta directie, crearea unui midset ca trebuie sa ne aliniem nevoilor antreprenoriale, ca totul sa se intample ACUM.Pe ce tip de servicii avocatiale va axati?

 
Nu avem o expertiza care sa defineasca in general societatea pentru ca suntem avocati de business. Asa fiind, am cooptat in echipa si suntem interesati sa cooptam in continuare, avocati care pot deservi o societate de la A la Z ceea ce inseamna ca putem oferi servicii complete. Contractele pe care le avem functioneaza ca un departament juridic externalizat, iar clientii ne trimit toate documentele si nevoile care apar in activitatea curenta. De la revizuiri de contracte la consultanta pe dreptul muncii in departamentul de HR, implementari GDPR, negocieri, tranzactii, asigurari, conformari website, chiar si reprezentare in instanta. Totusi, daca ar fi sa punem mai mult efort intr-o directie aceea este dreptul comercial si societar.Din experienta dvs de lucru cu clientii, cat de necesara este prezenta unui avocat pentru o companie?Este esentiala. Noi existam pentru ca putem sa venim cu claritate pe partea legala si sa oferim siguranta clientilor in toate activitatile profesionale. Un avocat bun si experimentat dobandeste si alte skill-uri si acumuleaza multa informatie despre fiecare industrie in parte, putand oferi consultanta foarte complexa.Un avocat bun nu este deloc ieftin. Cum se amortizeaza investitia pe care o face o societate in serviciile de avocatura?Raspunsul este foarte simplu. Functioneaza acelasi sistem ca in medicina: preventie, nu tratament. Intotdeauna va fi mai scump si mai costisitor din punct de vedere al timpului sa remediezi o problema care putea fi preintampinata prin consultarea unui avocat. Costul nu este discutabil. Iar in ceea ce priveste cheltuielile de judecata cand vorbim de litigii, sunt singurele servicii care se „deconteaza” prin castigarea unui caz si obligatia ca facturile sa fie suportate de partea adversa.Ce planuri aveti pentru echipa RCP in 2024?Prioritatea 0 sunt clientii, sa reusim sa mergem pas la pas cu ei in planurile lor de dezvoltare. Planul pe urmatorii 5 ani, nu doar 2024 este sa marim echipa, sa ne asiguram ca avem colegi bine pregatiti, dar care si comunica foarte bine unii cu ceilalti, apoi sa cream o structura care de asemenea se va baza pe un concept nou pe care nu il putem dezvalui la acest moment. In ceea ce priveste partea de practica, ne dorim sa dezvoltam cat mai multe parteneriate care sa ne ofere vizibilitate. Sunt foarte atenta la ce se intampla in alte firme de avocatura din Europa si voi reinventa mereu societatea, pentru a ramane moderna si activa.raluca.comanescu@rcp-legal.ro


Comentarii

# fre date 12 February 2024 12:04 +2

”Avocatura” de afaceri nu e avocatura. Avocatura e doar aceea de instanta, in care in 2-3 secunde trebuie sa reactionezi si sa argumenezi fata de problemele si exceptiile ridicate de instanta si parti. Cand stai la birou si compui contracte si planuri de afaceri, esti consilier juridic, nu avocat.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 21.07.2024 – Procurorul care vrea sa infunde AUR nu se lasa

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva