4 March 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

BINOMUL PUS LA ZID IN PARLAMENTUL EUROPEAN - Presedintele Comisiei pentru libertati civile, justitie si afaceri interne din Parlamentul European, Claude Moraes, condamna imixtiunile serviciilor in Justitia din Romania: „Interferenta serviciilor de informatii si a actorilor politici in activitatea judiciara poate doar submina credibilitatea justitiei... Coruptia trebuie sa fie eradicata oriunde aceasta exista”

Scris de: Elena DUMITRACHE | pdf | print

10 January 2017 13:44
Vizualizari: 14454

Parlamentul European reactioneaza dupa dezvaluirile facute de fostul deputat Sebastian Ghita privind imixtiunea serviciilor secrete si ale politicienilor in actul de justitie. Claude Moraes (foto), presedinte al Comisiei pentru libertati civile, justitie si afaceri interne din Parlamentul European (Comisia LIBE), se declara ingrijorat pentru evenimentele care au loc in Romania, unde exista indicii puternice ca serviciile de informatii si politicieni interfereaza in activitatea judiciara. Aceste actiuni au, in opinia lui Claude Moraes, rolul de a submina credibilitatea justitiei din Romania.


Pozitia lui Claude Moraes cu privire la justitia din tara noastra a fost exprimata pe pagina oficiala de Facebook a deputatului din Parlametul European:

Un sistem judiciar puternic si independent, echitabil pentru toti cetatenii europeni, este unul dintre pilonii proiectului european. Urmarim cu mare ingrijorare evenimentele din Romania, unde interferenta serviciilor de informatii si a actorilor politici in activitatea judiciara poate doar submina credibilitatea justitiei.

Lupta impotriva coruptiei nu trebuie sa aiba prejudecati politice, iar directia nu ar trebui sa fie determinata in functie de diferite interese. Coruptia trebuie sa fie eradicata oriunde aceasta exista, pe baza unor procese democratice si corecte, respectand drepturile persoanelor investigate”.

Nu este pentru prima data cand Claude Moraes reactioneaza fata de modul in care se petrec lucrurile in justitia din Romania. In luna martie 2016, eurodeputatul a reactionat fata de declaratia facuta de fosta ministresa a Justitiei, Raluca Pruna privitoare la faptul ca drepturile civile sunt un lux teoretic. La acea data, Claude Moraes a opinat ca modul de gandire al Ralucai Pruna este autoritarist. Declaratia este facuta si in contextul in care presedintele Klaus Iohannis avizase favorabil ordonanta privind interceptarile, cand Serviciul Roman de Informatii a fost transformat in organ de cercetare penala:

"Cu privire la citatul ministrului Justitiei ca drepturile civile sunt un lux teoretic, cred ca astfel de citate sunt ingrijoratoare si gresite. Asta pentru ca limita dintre democratie si drepturile omului si anumite comportamente autoritare este foarte subtire. In democratiile europene si din Uniunea Europeana trebuie sa ne asiguram ca drepturile omului sunt respectate (...) Un limbaj de acest fel arata o deplasare catre un mod de gandire mai autoritarist (...) Marele test al democratiei este cum ii tratezi pe oameni. (..) Deci cum tratezi minoritatile, cum ii tratezi pe detinuti, cum ii tratezi pe imigranti".

Comentarii

# Sorin date 10 January 2017 14:10 +17

In aceasta tara (Romania) este nevoie de un CSM format din o echipa de juristi proveniti din 10-15 tari (cate 1 jurist din o tara). In acest CSM trebuie sa fie oameni ca Claude Moraes din Parlamentul European, care sa demaste coruptia din magistratie. Stimati parlamentari, faceti legi si eliminati CSM care isi doreste ca magistratii sa nu fie trasi la raspundere.

# Muc Cel Mic date 10 January 2017 18:19 +8

Ar fi suficient ca absolut toti sefii de la instantele bengoase sa fie alesi de parlament , care reprezinta poporul, si deja s-ar mai resuscita justitia.

# Sorin date 10 January 2017 20:29 -4

Sefii de la instante sa fie alesi de parlament? Nu sunt de acord cu asa ceva! In felul acesta, avansarea ca sef de instanta, parlamentarii penali vor fi favorizati in procese de catre sefii de instante. Noua ne trebuie un sistem de control asupra magistratilor care sa fie provenit din afara Romaniei, in felul acesta nu va mai exista schimb de interese si servicii. CSM compus din magistrati romani trebuie sa dispara, trebuie inlocuit cu un nou grup de magistrati din afara Romaniei, acestia trebuie sa verifice pe magistratii corupti si sa ii sanctioneze! La ora actuala, cati magistrati corupti sau indisciplinari a sanctionat CSM?

# Capac date 11 January 2017 10:49 +2

Din experiența ultimilor ani știm că multinaționalele pot fura nestingherite, sub protecția mafiei securiste impusă în fruntea Justiției prin intermediul ambasadelor și serviciilor secrete străine. Pentru o colonie propunerea ta este ideală. :lol:

# DODI date 10 January 2017 15:29 +16

Repetentul coldea are impresia că e ca pe vremea unchiului său securist carela ancorat la SRI. Acum SRI a devenit mai rea decât vechea securitate. Măcar securitatea, în ultima fază, în interesul României, l-a trădat pe echivalentul lui ciolanis, pe câtă vreme coldea trădează România în interesul altora. El nu e suficient de inteligent să o facă pentru el. Dacă inteligența sa era măcar la nivelul genunchiului broaștei nu ar fi acceptat diplome de la licurici și o expunere mediată improprie acestui tip de serviciu. La fel de mult i-a dăunat și făptul că a fost ținut nepermis de mult în această funcție și i-a creat mirajul personalității. Și tot din această cauză , cu ajutorul soției, a îndepărat din SRI oamenii care îl incomodau. Se vede că nu l-a dus inteligența prea departe. Au rămas alții care, împreună cu Ghiță, îi fac nopțile albe. Îi doresc cât mai multe. Ciolanis nu are curajul să îl demită. El știe mai bine că a fost pus de sistem și contează doar atât cât e necesar sistemului

# remember date 10 January 2017 17:57 +2

Au realizat in cele din urma si unii fruntasi din UE cu ce se confruta po******tia din Romania. Sunt convins ca daca ar fi stiut cu ce plaga raioasa securista am iesit din dictatura, nu s-ar fi grabit sa ne primeasca nici in NATO si nici in UE. Dar cine au fost cei ce au facut lobi pe toate canalele sa fim primiti in lumea civilizata??? Securistii si slugile lor. De ce?? Ca sa le fie lor mai bine. Noi, cu industri ce o aveam si cu granitile inchise am fi dus-o cu mult mai bine decat o ducem acum, dupa ce ne-am distrus toata industria la indicatiile UE si ne-am dat moaca resursele si pamantul stramosesc.

# unul din lumea cea mare date 10 January 2017 18:38 +5

ptr remember//acum mai au si obraznicia sa apara????romania ar trebui da faca roexit caci nu am avut nici un fel de folos.platim 2,8 miliarde de euroi pe an si nu tragem de la ue mai mimic.deci care/i avantajul NOSTRU?doar ca ne ,,exportam,, cel mai bun segment de po******tie(dpdv virsta si ocup[ational) sau ca exportam materii prime??

# Cucuveaua-dolofana date 10 January 2017 16:05 +8

Sa fie suspendati , binomialii, pana la clarificarea faptelor ! Nu se mai poate trai de atata duhoare securistoida ! PS. Sebastian Ghita, baiet de comitet !

# Camp tactic date 10 January 2017 17:15 +8

Sper ca toti ofiterii SRI care au participat la lovitura de stat de dupa 2004 si au practicat politie politica si represiune nedreapta sa ajunga la inchisoare!!!!!!!!!!

# remember date 10 January 2017 17:48 +6

Ce spui tu "Camp tactic"?? Sa-i aduni si sa-i condamni pe securistii ce-au paricipat la lovitura de stat din 2004?? Pai, din ce evidente sa-i iei?? Nici cei de la SRI nu mai stiu care dintre ei au fost.Uiti un aspect. Un acoperit se poate pensiona dupa 15 ani de activitate, isi face un srl, precum Ghita isi dechide un off-shor in Panama, se integreaza in sistemul international al traficantilor de.....orice si cauta-i urma, Daca-ar fi sa se deschida o ancheta privind lovitura de stat de la "Colectiv", nici pe aia nu-i mai gasesti.Baietii au fost avansati, premiati, pensionati pentru sarcini de serviciu indeplinite si apoi dirijati catre alte activitati utile sistemului.

# Camp tactic date 10 January 2017 18:06 +3

@remeber- spui povesti. Ai nostri sunt prea prosti pt Panama si alte paradisuri fiscale. Se gandesc cel mult sa-si traga o masina mai scumpa si o casa de neam prost. Pana si sursele lor de finantare sunt la vedere. Gandeste-te ca de la KGB incoce nu s-a mai scrisa nimic nou in manualul securistilor. In 45 l-a preluat de la rusi DSS si dupa 90 SRI. Totul e la vedere, totul e evident si in acelasi timp grobian. Spui ca Patapievici s-a inspirat in compunerile lui studiind resursele umane ale SRI.

# Camp tactic date 10 January 2017 18:11 +3

@remember-uiti ca situatia internationala nu vrea un SRI supradimensionat, uiti de razboiul intern intre Coldea si Maior, abordarile diferite ale marilor puteri cu privire la Romania plus politele de platit din ultimii 13 ani. Plus ca Coldea e gata oricand sa faca in targ chiar in defavoarea SRI, adica sa dea pe teava tot. Eu spun ca Daniel Florea si Dragomir vor trebui promovati si pusi sa faca curatenie in SRI.

# florea daniel date 11 January 2017 09:10 +2

multumesc pentru incredere, dar ca sa revin la sri este sansa sub zero, asta ca sa mai si glumim. Zilele astea m-am intalnit cu un fost sef de-al meu, pensionar, inscris in asociatia cadrelor militare in rezerva. Omul este fost securist. Imi explica ca nu se poate face curatenie in SRI decat cu o singura masura dura. Sa practicam ce a practicat Polonia - sa infiintam de la zero SRI si cu o legislatie simpla, care sa nu mai permita nici CSAT-ului sa vina sa impuna, pe langa lege, tot felul de decizii cretine cu efecte pe termen lung pentru intreg poporul (cum a fost masura cu anticoruptia data in parohia SRI). Iar Coldea, este cuoscut in SRI ca si-a distrus inclusviv prietenii, unul din ei este fostul meu coleg Daniel Dragomir

# unul din lumea cea mare date 11 January 2017 11:46 +3

ptr dl daniel florea// domnule,CULMEA IRONIEI ,SRI A TRADAT INTERESELE ROMANIEI!!!!!!(ar trebui adusi specialisti in contrainformatii din vremea lui ceausescu si facut un serviciu de CONTRA INFORMATII SI CARE SA INLATURE TRADATORII,ASTA/I PAREREA MEA.TOATE SERVICIILE SECRETE AR TREBUI CURATATE!!!9este normal sa se intimple asa ceva cind sefi cu alta cetatenie decit cea romana au FOST NUMITI SEFI(vezi helwig si mru,cetatenie germana si israeliana,nici macar un mm nu mai ramine pina la TRADARE)

# remember date 11 January 2017 12:52 +2

CAMP TACTIC, nu stiu, tu, pe ce fel de securisti ai facut studii de caz  dar eu te asigur ca pe langa dobitoci, cei ce fac munca de jos aici in tara, (lucreaza pe la finante, la cazinouri, pe langa marii patroni romani cum sunt RDS-RCS,suprvegeaza traficul de combustibili,au propriile firme asa ca Ghita etc) sunt si multi baieti cu carte,stilati, cunoscatori de mai multe limbi straine, specialisti in manuira tehnicilor de varf (asa cum a fost si Ghita). O sa ramai surpris dar afara am cunoscut oameni ce controleza zone intinse din Spania,Franta,Italia, Germania si pun la cale tunuri impresionante.Tot acolo am intalnit si marii mani******tori ai diasporei, cei ce l-au facut pe Basescu presedinte.Este adevarat,exista si limitati printre ei.Am si eu un vecin ce "lucreaza" acoperit la Monaco tot anul si vine vara in tara unde isi construiete un Peles, asa ca a lui Ghita, de vre-o 2 ani, apoi isi ia nevasta si copilul si stau o luna pe Coasta de Azur dar asta-i exceptia de la regula. 

# nae girimea date 11 January 2017 07:28 +1

Pt institutiile de forta, pt a impiedica acumularea unei puteri incontrolabile la : SRI , DNA , CSM CCR, ICCJ , etc ar trebui statuate 2 conditii : - un singur mandat , dupa care ocupantul revine la postul initial si - mandat de 3 ani ( nu 6 ca la CSM sau 9 ca la CCR)

# Ioan date 15 January 2017 22:54 0

aduceti magistrati din Congo si alcatuiti un CSM cu ei, e mai valabil 100% pedoparte, iar astia de la PSD un ministru a justitiei mai ... ca Iordache nu ati gasit, pai cum militeaza asta pt. ridicare MCV, cand vai si amar de justitia asta nereformata care s-a degradat de 50 de ori mai mult decat atunci cand s-a dispus monitorizarea MCV ................ sau scoateti din puscarie pe bercea mondialu si puneti ministru de justitie, cred cal duce capu mai mult decat pe asta fricos !

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 3.03.2024 – Avertismentul DIICOT: copiii au devenit tinte

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva