13 June 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

CE SANCTIONEAZA CSM, IMBLANZESTE ICCJ – Instanta suprema a modificat o noua sanctiune disciplinara aplicata de Sectia pentru judecatori a CSM. Inalta Curte a anulat suspendarea din functie a judecatoarei Claudia Monica Cipariu de la Tribunalul Bucuresti. In schimb, ICCJ a dispus diminuarea indemnizatiei cu 25% pe o perioada de un an. Cipariu a fost gasita vinovata pentru intarzieri in redatarea hotararilor si efectuarea lucrarilor (Minuta)

Scris de: George TARATA | pdf | print

15 May 2023 15:29
Vizualizari: 3285

Fenomen ciudat la Inalta Curte de Casatie si Justitie. Mai toate sanctiunile disciplinare aplicate de Sectia pentru judecatori a CSM sunt fie imblanzite, fie anulate. Un nou caz de acest gen a avut loc luni, 15 mai 2023, in dosarul in care vizata a fost judecatoarea Claudia Monica Cipariu de la Tribunalul Bucuresti.


 

Concret, Completul de 5 judecatori al ICCJ a admis in parte recursul lui Cipariu impotriva hotararii Sectiei pentru judecatori a CSM din 8 decembrie 2022 (deci in perioada in care Sectia pentru judecatori era condusa de Marian Buda – foto centru), prin care aceasta fusese suspendata din functie pe o perioada de sase luni. Totusi, ICCJ a mentinut sanctionarea disciplinara a judecatoarei Cipariu, aplicand insa o pedeapsa mai blanda, si anume taierea indemnizatiei de incadrare lunare brute cu 25% pe o perioada de un an.

Sanctionarea disciplinara a judecatoarei Monica Cipariu a fost dispusa pentru comiterea a doua abateri disciplinare. Este vorba despre:

neredactarea hotararilor judecatoresti, din motive imputabile, in termenele prevazute de lege (art. 99 lit. r) teza I din Legea 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor);

intarzierea repetata in efectuarea lucrarilor, din motive imputabile (art. 99 lit. h teza a II-a din Legea 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor).

O a treia acuzatie formulata de Inspectia Judiciara fata de Claudia Monica Cipariu a vizat exercitarea functiei cu grava neglijenta (art. 99 lit. t teza a II-a din Legea 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor), fiind insa respinsa de Sectia pentru judecatori a CSM in materie disciplinara.


Prezentam minuta Deciziei ICCJ nr. 122 din 15 mai 2023 (dosar 289/1/2023):


Admite recursul formulat de recurenta Cipariu Monica Claudia impotriva hotararii nr. 23J din 8 decembrie 2022 pronuntata de Consiliul Superior al Magistraturii – Sectia pentru judecatori in materie disciplinara, in dosarul nr. 19/J/2022. Caseaza, in parte, hotararea atacata si, rejudecand, aplica recurentei Cipariu Monica Claudia sanctiunea disciplinara constand in 'diminuarea indemnizatiei de incadrare lunare brute cu 25% pentru o perioada de un an', pentru savarsirea abaterilor disciplinare prevazute de art. 99 lit. r) teza I si art. 99 lit. h) teza a II-a din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare. Mentine celelalte dispozitii ale hotararii atacate. Definitiva. Pronuntata in sedinta publica, astazi, 15 mai 2023”.


Iata minuta din hotararii Sectiei pentru judecatori a CSM 23J din 8 decembrie 2022 (dosar 19/J/2022):


Cu unanimitate,

Admite actiunea disciplinara formulata de Inspectia Judiciara impotriva paratei Cipariu Monica Claudia – judecator in cadrul Tribunalului Bucuresti – pentru savarsirea abaterilor disciplinare prevazute de art.99 lit. r) teza I si art.99 lit.h) teza a II-a din Legea nr.303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare. Respinge actiunea disciplinara formulata de Inspectia Judiciara impotriva paratei Cipariu Monica Claudia – judecator in cadrul Tribunalului Bucuresti – pentru savarsirea abaterii disciplinare prevazute de art.99 lit. t) teza a II-a din Legea nr.303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, ca neintemeiata.

Cu majoritate,

In baza art.100 lit.d) din Legea nr.303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, aplica doamnei Cipariu Monica Claudia – judecator in cadrul Tribunalului Bucuresti – sanctiunea disciplinara constand in 'suspendarea din functie pentru o perioada de 6 luni' pentru savarsirea abaterilor disciplinare prevazute de art.99 lit. r) teza I si art.99 lit.h) teza a II-a din acelasi act normativ.

Cu drept de recurs in termen de 15 zile de la comunicare la Completul de 5 judecatori al Inaltei Curti de Casatie si Justitie.

Cu opinie separata doar in ceea ce priveste individualizarea sanctiunii, respectiv in sensul aplicarii doamnei Cipariu Monica Claudia – judecator in cadrul Tribunalului Bucuresti – a sanctiunii disciplinare constand in 'diminuarea indemnizatiei de incadrare lunare brute cu 25% pentru o perioada de 9 luni' pentru savarsirea abaterilor disciplinare prevazute de art.99 lit. r) teza I si art.99 lit.h) teza a II a din Legea nr.303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare”.


A treia sanctiune pentru judecatoarea Cipariu


Este cea de-a treia sanctiune disciplinara aplicata judecatoarei Monica Cipariu de la Tribunalul Bucuresti in ultimii ani. In 28 octombrie 2015, Sectia pentru judecatori in materie disciplinara a sanctionat-o pe aceeasi Monica Cipariu cu excluderea din magistratura, pentru intarzierea repetata in efectuarea lucrarilor, din motive imputabile. Totusi, judecatoarea a castigat recursul in 2016, Inalta Curte de Casatie si Justitie dandu-i o sanctiune mai blanda: reducerea salariului cu 20%.

Ulterior, in 5 noiembrie 2019, Sectia pentru judecatori in materie disciplinara din CSM a sanctionat-o pe Monica Cipariu cu taierea salariului cu 10% timp de 2 luni, gasind-o vinovata de neredactarea hotararilor judecatoresti din motive imputabile, in termenele prevazute de lege. In acest din urma caz, sanctiunea a ramas definitiva prin neatacare.

Comentarii

# DODI date 15 May 2023 19:02 -2

Nu trebuie să vă mire nimic. Eventual să puneți la evidența acoperiților SRI încă un nume.

# maxtor date 15 May 2023 22:48 0

"mai toate sanctiunile...sunt fie imblanzite, fie anulate."- luju face abstractie de intervalul dintre pronuntarea csm si cea a Inaltei: dupa cum ne spune chiar luju, perioada aia de timp e de PENITENTZA sau chiar de tortura, banuim ca asta ia in considerare chiar Inalta, aia cu "imblanzirea" (plus ca intervalul exccesiv s-ar putea imputa chiar...Inaltei, exact!) SA FIE PRIMIT!

# maxtor date 15 May 2023 22:49 0

tocmai am explicat "teoria morcovului"

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 13.06.2024 – Buda nu se da dus

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva