13 June 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

CIRCULARA LUI SCUTEA – Socant: sefa PICCJ Gabriela Scutea incita la incalcarea legii si Constitutiei printr-o Nota prin care preseaza procurorii sa nesocoteasca deciziile CCR 297/2018 si 358/2022 privind prescriptia speciala: “In cauzele privind infractiuni... suprematia dreptului Uniunii impune continuarea urmaririi sau a judecatii... Legiuitorul a intervenit, lipsind de efecte dispozitivul Deciziei nr. 358/2022... Nu se poate avea in vedere un efect retroactiv” (Document)

Scris de: George TARATA | pdf | print

15 June 2022 17:57
Vizualizari: 10825

Socant: Procurorul General al Romaniei Gabriela Scutea (foto), semnatara Protocolului PICJ-SRI din 2009, incita la incalcarea legii si a Constitutiei Romaniei. Sefa PICCJ a emis o Nota prin care isi preseaza procurorii din subordine sa comita o abatere disciplinara si sa nu respecte deciziile Curtii Constitutionale, obligatorii potrivit art. 147 alin. (4) din Constitutia Romaniei, dar si sa isi incalce juramantul depus la inceperea exercitarii activitatii. Este vorba despre Decizia CCR 297/2018 si Decizia CCR 358/2022 privind neconstitutionalitatea art. 155 alin. 1 din Codul penal referitor la intreruperea cursului prescriptiei, decizii care confirma ca din 2018 nu a mai existat prescriptie speciala in Romania si ca toate dosarele aflate in lucru la parchet sau pe rol in instante in care s-a implinit termenul general de prescriptie trebuie inchise (click aici pentru a citi).


 

Astfel, in 10 iunie 2022, Gabriela Scutea a emis o Nota prin care le cere procurorilor sa nu resoecte deciziile CCR pe prescriptie. Potrivit documentului publicat de avocatul Adrian Toni Neacsu, miercuri, 15 iunie 2022, Scutea le transmite procurorilor urmatoarele:

“Concluzie 1: examinarea efectelor neconstitutionalitatii art. 155 alin. 1 Cod penal nu antreneaza principiul legii penale mai favorabile.

Concluzie 2: in cauzele privind infractiuni de coruptie, infractiuni care afecteaza interesele financiare ale Uniunii Europene (infractiunile prevazute in sectiunea 4/1 din Legea nr. 78/2000, infractiunea de evaziune fiscala atunci cand are ca obiect sustragerea de la plata TVA si infractiunea de contrabanda) suprematia dreptului Uniunii impune continuarea urmaririi sau a judecatii.

Concluzie 3: inainte de publicarea deiziei Curtii Constitutionale, legiuitorul delegat a intervenit si a corectat dispozitiile art. 155 alin. (1) C. pen. in sensul celor retinute in Decizia nr. 297/2018. In aceste circumstante, lipsind de efecte dispozitivul Decizieinr. 358/2022 prin interventia legislativa, nu se poate avea in vedere un efect independent si retroactiv al considerentelor aceleasi decizii”.


Iata comentariul avocatului Adrian Toni Neacsu privind nota sefei PICCJ Gabriela Scutea:

“'Invataturile' Parchetului General catre parchetele locale, cuprinzand instructiuni cu privire la atitudinea procesuala in dosarele in care se pun in discutie efectele Deciziei nr. 358/2022 a CCR cu privire la prescriptie. Nici nu stiu ce este mai socant, dar concluzia generala este ca decizia CCR cu nici un chip nu trebuie aplicata, fie ca se invoca grozavia ca intreruperea prescriptiei este institutie de drept procesual penal iar nu substantial si deci nu se supune legii mai favorabile, continuand cu instigarea la neaplicarea ei in cazele cu fraude europene si de coruptie in numele Hotararii CJUE ori cu indicatia de a se invoca intrebari preliminare adresate CJUE pentru celelalte infractiuni”.

 

Nesocotirea deciziilor CCR e abatere disciplinara si incalcarea juramantului


Amintim ca neresepectarea deciziilor obligatorii ale CCR reprezinta abatere disciplinara conform art. 99 lit. ș) din Legea 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor potrivit caruia:

Constitutie abatere disciplinara: nerespectarea deciziilor Curtii Constitutionale ori a deciziilor pronuntate de Inalta Curte de Casatie si Justitie in solutionarea recursurilor in interesul legii”.

De asemenea, nescocotirea deciziilor CCR obligatorii potrivit Constitutiei Romaniei reprezinta o incalcare a juramantului depus de judecatori si procurori. Art. 34 alin. (1) din Legea 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor prevede ca: “Inainte de a incepe sa-si exercite functia, judecatorii si procurorii depun urmatorul juramant: 'Jur sa respect Constitutia si legile tarii, sa apar drepturile si libertatile fundamentale ale persoanei, sa-mi indeplinesc atributiile cu onoare, constiinta si fara partinire. Asa sa-mi ajute Dumnezeu!”.


Prezentam nota prin care sefa PICCJ Gabriela Scutea indeamna procurorii la nerespectarea deciziilor CCR privind eliminarea prescriptiei speciale:


Comentarii

# DODI date 15 June 2022 18:51 +534

SCUTEA nu putea să ne SCUTEAscă de opiniile SRI pe care le execută cu celeritate. Toate noțiunile de drept pălesc în fața acoperiților, a patrupezilor și a pupincuriștilor lansați de SRI în sistemul juridic românesc.

# visu date 15 June 2022 19:34 +129

Instigare la abuz in serviciu, imprescriptibil si cu returnarea retributiilor pt nic..

# Cris date 15 June 2022 20:29 +41

Evident, procurorii urmaresc sa ii condamne indiferent cum, pe toti ...si avocatii sa ii scape, indiferent cum, pe toti. Adevarul s ar putea sa fie pe la mijloc. Legat de TARRICO eroarea e ca nu se poatea aplica infractiunilor realizate inainte de 2015 adoptarea eu (citez de undeva... "the M.A. S. judgment, which holds that the “Taricco rule” does not apply to crimes committed before that date")...In ceea ce priveste faptul ca intreruperea prescriptiei nu este institutie de drept substantial... este partial adevarat daca nu te uiti la fond...ci la forma... ca in toata evolutia Romaniei ....(litera si nu spiritul legii conteaza)... Aparitia evenimentul "de forma" determina o modificare substantiala a institutiei de fond "prescriptia generala"...

# Vasile date 15 June 2022 20:30 +20

Ce ne facem cu toate ordonantele de clasare din ultimii 4 ani, confirmate judiciar, care ne spun ca termenul de prescriptie nu s-a intrerupt prin orice act de procedura intocmit?

# Cris date 15 June 2022 20:32 +20

....iar spiritul legii pare scris chiar pe site ul CJEU "A traditionally established constituent of the criminal law of the Member States and a common feature of the legal systems of the States that are signatories to the Convention for the Protection of Human Rights and Fundamental Freedoms, limitation is defined by the European Court of Human Rights 2 as ‘the statutory right of an offender not to be prosecuted or tried after the lapse of a certain period of time since the offence was committed"...mai departe vor decide judecatorii...sau din nou alte instante...

# Cris date 15 June 2022 20:59 +4

....pe de alta parte, pare ca si procurorii au dreptate partial... ca infractiunea a fost descoperita dar nu efectiv comunicata...deci o parte a bazei de prescriptie realizata..cred ca vor fi solutii de compromis..ceva de genul condamnat dar fiind insa dupa o perioada ce depaseste prescriptia generala, pedepse la minimum, cu suspendare, cu retinerea unor circumstante ...insa totusi pentru pentru cele financiare ar trebuie ca produsul infractiunii recuperat, si investigarea si confiscarea averilor nejustificate...concentrarea hotararii pe partea financiara..

# Ina date 15 June 2022 21:55 +202

Cititi pe bihorjust un om a fost eliberat din pentenciar pe baza prescriptiei ccr , lasati-o pe doamna cu prostiile ei ,mai sunt judecatori normali in tara asta...Apropo poate ii explica si ei cineva ca nu e bine sa incalci Constitutia.... e tot un fel de infractiune... cand incalci o lege a tarii cum sa interpreteaza asta?

# Manuel date 15 June 2022 22:32 +305

Doamne, Stăpâne a toate, auzi-mă pe mine nevrednicul slujitorul Tău și dezleagă pe robul Tău GABRIELA de toate legăturile satanei și dacă este legat în Cer, sau pe pământ, sau cu piele de animale necuvântătoare, sau cu fier, sau cu piatră, sau cu lemn, sau cu scriere, sau cu sânge de om, sau cu al păsărilor sau cu al peștilor, sau prin necurăție, sau în alt chip s-au abătut asupra lui, sau dacă din altă parte au venit, din mare, din fântâni, din morminte, sau din orice alt loc, sau dacă au venit prin unghii de om, de animal, sau gheare de pasăre, sau prin șerpi (vii sau morți), sau prin pământul morților, sau dacă au venit prin străpungere de ace, dezleagă-le pentru totdeauna, în ceasul acesta, Doamne, cu puterea Ta cea mare! Zdrobește cu însemnarea cinstitei și de viață făcătoarei Cruci toate puterile potrivnicilor. Pustiește, distruge și depărtează pentru totdeauna toate lucrările magiei, vrăjitoriei și fermecătoriei de la robul Tău GABRIELA. Slavă Ție, Dumnezeul nostru, slavă Ție!

# Cetatean date 15 June 2022 23:04 +110

Sa o aresteze cineva pentru instigare la nerespectarea legii!

# santinela date 16 June 2022 06:58 +3

Deci TUTA "rejudeca" cazul solutionat de CCR si dispune ea (tuta neamului ) ce si cum. De noaptea mintii pe cine a instalat von Snitel in functii cheie ale justitiei.Numai slugi,insi fara coloana ,fara demnitate si nestiutori de carte in ale meseriei.

# Mircea date 16 June 2022 08:53 -28

Aitor: Colectivul. Muhahajahaha.

# # jos NE kalifiktii !!! date 16 June 2022 10:10 +1

<img src=ops:' /> 8) :lol: <img src=ops:' /> :eek: :zzz Alta tuta :P , alta marie, cu alta palarie...De unde dracu' le scoateti pe aceste paiate, marionete, simbol al PENIBILULUI????????????

# Nedumeritul date 16 June 2022 11:41 0

Oare in procuratura( ca este o rusine sa le zici magistrati) nu mai exista cineva normal la cap si cu stiinta de carte ? Chiar toti se cred "izvor de lege"?

# Cris date 19 June 2022 13:06 0

Desi in acest context al intreruperii prescriptiei speciale partile par ca au pozitii total diferite si in realizarea scopului par ca nu sunt interesate sa initieze o discutie cu partea cealalta sa o convinga de argumentatiile considerate, situatia ar putea deschide usa pentru reluarea unor dezbateri in sistemul judiciar – e.g. forma versus fond, proportionalitate, etc.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 12.06.2024 – Solomon o vrea pe “Veverita” la PICCJ

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva