22 May 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

Luju

COLABORARE PENTRU EXCELENTA IN DOMENIUL DREPTULUI PENAL AL AFACERILOR – Interviu exclusiv cu avocatul Mihai Mares si cu fostul procuror Alexandra Sinc, dupa cooptarea acesteia din urma in echipa Mares & Mares. Mihai Mares: "Conlucrarea este una atipica, mai ales in ceea ce priveste partea de formare a tinerilor avocati. Nu stiu sa mai fi incercat cineva asa ceva pana acum"

Scris de: L.J. | pdf | print

8 November 2021 14:48
Vizualizari: 6789

 

La inceputul lunii noiembrie 2021 s-a implinit o luna de conlucrare intre societate de avocati Mares & Mares si Alexandra Mihaela Sinc, fost procuror in cadrul Parchetului Capitalei, cu o experienta de peste 25 de ani in magistratura, si un reputat profesionist al Dreptului din Romania. Pentru a afla cum se desfasoara parteneriatul intre o prestigioasa societate de avocati specializata in drept penal care vizeaza infractiuni economice si de coruptie de tipul white collar crime si un fost procuror care ocupa de 7 ani functia de formator in cadrul Institutului National al Magistraturii (INM) Lumea Justitiei facut o vizita la sediul societatii Mares & Mares.


Aici am fost intampinati de avocatul Mihai Mares (foto stanga) si de Alexandra Sinc (foto dreapta) care au avut deschiderea de a ne relata cum a fost realizabila aceasta cooperare, cum colaborareaza in prezent Alexandrei Sinc cu societatea de avocati, dar si care sunt perspectivele de viitor ale acestei conlucrari.


Pentru a raspunde, Mihai Mares a folosit termenul "of counsel", pe care l-a tradus prin "colaborator, consultant", si despre care a explicat ca este folosit adesea pentru juristi din mediul universitar carora firmele de avocatura le solicita puncte de vedere pe probleme de drept. Si, astfel cum ne-a marturisit Mihai Mares "experienta de formator a Alexandrei" a facut ca aceasta cooperare sa devina realizabila, in aceasta forma.


Redam in continuare interviul realizat cu Mihai Mares si Alexandra Sinc:


Am citit despre faptul ca in luna octombrie Mares si Mares a inceput colaborarea cu Alexandra Sinc, fost procuror, care in trecut a condus Parchetul Capitalei si, pentru scurt timp, a facut parte chiar din echipa de conducere a Ministerului Justitiei. Va rugam sa ne spuneti cum s-a intamplat aceasta miscare, cine a venit cu propunerea si cum a fost primita in mediul juridic?


Mihai Mares: "Ideea mi-a apartinut, pentru ca la Mares&Mares m-am straduit, in ultimii 10 ani, sa construiesc o echipa care sa lucreze intr-o maniera diferita de cea traditionala: sa ofere clientului o asistenta calificata, bazata pe competente complementare, dar si posibilitatea de a intelege fiecare pas al demersului juridic pe care il facem in sprijinul sau. Adica sa le facem aparari calificate, dar si sa le acordam timp si atentie. Nu vreau sa divaghez, dar cooptarea Alexandrei in echipa are legatura cu prima componenta. Lucrez cu avocati foarte buni, dar multi dintre ei sunt tineri, au inca nevoie de indrumarea cuiva mai in varsta. Iar eu, ca si ceilalti avocati cu experienta din cadrul firmei, nu avem intotdeauna timp pentru asta, nevoiti fiind sa ne impartim intre termenele in instanta, asistenta la parchet si politie, discutiile cu clientii".


Alexandra Sinc intervine: "Iar aici apar eu. Sunt mai bine de 7 ani de cand ma ocup de formare: cursuri pentru magistrati si viitori magistrati, in principal, dar si cate o colaborare cu INPPA, participari la conferinte, la dezbateri, chiar si cateva intalniri cu studentii.

Nu sunt avocat, nici nu stiu prea multe despre avocatura, dar am, zic eu, experienta necesara, pentru a ajuta la formarea celor tineri, pentru a oferi opinii juridice in probleme controversate.

Eram deja pensionara de o jumatate de an cand m-a abordat Mihai, foarte odihnita dupa o vara ”sabatica”, pregatita sa incerc ceva nou, asa ca am acceptat oferta. Care nu venea din partea unui strain, noi doi ne-am intalnit frecvent in ultimii ani, mai ales la dezbaterile Juridice.ro".


Mihai Mares: "Cat despre reactia celor din mediul juridic, cred ca e devreme sa discutam, abia am depasit faza urarilor de succes in noua colaborare".


Alexandra Sinc: "...Si a confuziilor putin amuzante, pentru ca au fost persoane din anturajul meu, care, crezand ca am devenit avocat, m-au sunat sa ma angajeze".


Apropo de asta, concret, care este rolul Alexandrei Sinc in societatea Mares & Mares? Ce functie ocupa Alexandra Sinc si care sunt atributiile acesteia?


Mihai Mares: "Alexandra ne ajuta cu pregatirea profesionala a tinerilor avocati ai firmei, ne ofera opinii, argumentate teoretic, despre probleme controversate de drept cu care ne confruntam in activitate, reprezinta firma la diferite evenimente juridice – seminare, conferinte – sau ne sprijina pe noi, ceilalti, cand ne pregatim pentru astfel de activitati. Cat despre ”functie”, noi folosim expresia uzitata in mediul juridic, mai ales in alte tari, of counsel, adica un colaborator, un consultant, ca sa incerc o traducere. Se foloseste, de regula, pentru profesorii universitari care ofera puncte de vedere pe probleme de drept si, data fiind experienta de formator a Alexandrei, am considerat ca e cel mai potrivit".


Practic, ca sa fie clar pentru toata lumea, Alexandra Sinc se duce in sala de judecata sau la parchet?


Mihai Mares: "Nu, in niciun caz. E treaba noastra, a avocatilor, sa construim aparari pornind de la documentarea pe care ea ne-o ofera. Si e sansa colegilor foarte tineri sa se foloseasca de ceea ce Alexandra ii invata, fie ca e vorba de notiuni de drept sau de scriere juridica".


Avand deja o luna de conlucrare in aceasta formula, va rugam sa ne spuneti cum s-a desfasurat pana acum cooperarea cu Alexandra Sinc? Care sunt reactiile colegilor, dar si ale clientilor dvs, tinand cont de buna-reputatie de care se bucura Alexandra Sinc?


Mihai Mares: "Conlucrarea este una atipica, mai ales in ceea ce priveste partea de formare a tinerilor avocati. Nu stiu sa mai fi incercat cineva asa ceva pana acum. Deci construim pas cu pas si e devreme pentru o evaluare foarte serioasa. Dar, din cat am putut vedea pana acum, stiinta de carte a Alexandrei ne-a fost de folos, iar colegii se bucura sa beneficieze de formare din partea cuiva cu experienta ei. Cat despre clienti, ei sunt beneficiarii indirecti ai colaborarii noastre".


Alexandra Sinc: "Legat de colegii mai tineri, sper doar sa nu perceapa prezenta mea ca pe un control, ci ca pe un ajutor din partea unui coleg mai in varsta".


A fost un plus pentru societatea Mares & Mares faptul ca Alexandra Sinc detine si calitatea de formator la Institutul National al Magistraturii?


Mihai Mares: "Nu numai ca a fost un plus. Preocuparea Alexandrei mai ales pentru formare, din ultimii ani, a fost chiar ceea ce mi-a dat ideea colaborarii".


Intervine Alexandra Sinc: "Iar pe mine experienta de formator ma ajuta mult in ceea ce fac aici. Presa m-a cunoscut pe vremea cand faceam un cu totul alt tip de munca, mai dinamica si mai putin legata de ideea de studiu. Actualul meu ”profil” are la baza si ceea ce am invatat ca ”profesor la scoala” in cadrul INM".


Incotro se indrepta parteneriatul dintre Mares & Mares si Alexandra Sinc? Intentionati sa va extindeti activitatea?


Mihai Mares: "E prea devreme sa vorbim despre asta. Colaboram doar de o luna".

 


Doamna Sinc, va rugam sa ne spuneti cum ati resimtit trecerea de la procuratura la colaborarea cu avocatii de la Mares & Mares?


Alexandra Sinc: "Trecerea nu a fost chiar una directa. Din 2014 nu am mai lucrat efectiv ca procuror, am fost detasata la INM. Iar intre ceea ce fac la Mares&Mares si ceea ce am facut in ultimii ani nu e o foarte mare diferenta. Am exprimat mereu pareri bazate pe argumente juridice care sa convinga, nu in functie de pozitia cuiva in proces. Asa ca nu e extrem de greu, pe fond. Ca forma, imi era mai la indemana stilul sintetic al unui magistrat care isi motiveaza o decizie. Avocatii, care incearca sa obtina deciziile favorabile ale altora, sunt nevoiti sa argumenteze mai pe larg. Iar asta influenteaza si felul in care eu imi argumentez opiniile juridice pe care le ofer, dar si modul in care ii pregatesc pe colegii mai tineri".


Intentionati sa va inscrieti la concursul pentru dobandirea calitatii de avocat definitv? Aveti acest drept si posibilitate.


Alexandra Sinc: "E mult prea devreme pentru o astfel de decizie. Daca ceea ce fac avocatii din cadrul firmei ma va atrage, nu exclud posibilitatea de a face un astfel de pas".


De ce ati ales Mares & Mares?


Alexandra Sinc: "Il stiam pe Mihai de la conferinte si dezbateri, cum v-am zis, si nu l-am vazut niciodata nepregatit, improvizand. Asta mi-a placut. Dar m-a atras si faptul ca procentul de avocati la inceput de cariera in cadrul firmei e unul mare, deci nevoia de formare e reala. Si sper din suflet sa le fiu de folos".


Va multumim...

Comentarii

# morarescu date 9 November 2021 14:02 +2

Felicitari ! Succes !

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 21.05.2024 – Minune mare: Bosoc a dat pronuntare!

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva