28 noiembrie 2021

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

DESTEPTII CODURILOR (XLIX) – CCR a declarat neconstitutionala sintagma „cifra de afaceri” din art. 137 alin. 3 teza a II-a CP, privind modul de calcul al amenzii pentru persoana juridica. Motivul: notiunea nu e definita in partea generala a Codului penal. CCR: „Norma e lacunara si-n ceea ce priveste determinarea / retinerea, din punct de vedere temporal, a cifrei de afaceri a persoanei juridice cu scop lucrativ in raport cu care instanta determina suma corespunzatoare unei zile-amenda” (Minuta)

Scris de: Valentin BUSUIOC | pdf | print

28 octombrie 2021 17:18
Vizualizari: 5945

Serialul Luju.ro „Desteptii codurilor” continua cu un episod in care tratam o problema ce persista in actualul Codul penal inca de la 1 februarie 2014 – data la care a intrat in vigoare actul normativ. Si nu oriunde, ci chiar in sectiunea Codului penal care contine definitiile notiunilor de baza.Joi, 28 octombrie 2021, Curtea Constitutionala a Romaniei, cu unanimitate de voturi, a declarat neconstitutionala sintagma „cifra de afaceri” din art. 137 alin. 3 teza a II-a CP, care se refera la modul de calcul al amenzii penale pentru persoana juridica. Motivul principal il constituie faptul ca notiunea de „cifra de afaceri” nu este definita in partea generala a Codului penal – mai precis, in titlul X, denumit „Intelesul unor termeni sau expresii in legea penala”. Corolar, CCR spune ca definitia din legislatia fiscala si cea privind concurenta nu se poate translata in legislatia penala.

In plus, CCR a remarcat lipsa, din art. 137 alin. 3 CPP, a perioadei de timp in raport cu care se calculeaza cifra de afaceri.


Iata mai intai textul legal atacat la Curte:


Cuantumul sumei corespunzatoare unei zile-amenda se determina tinand seama de cifra de afaceri, in cazul persoanei juridice cu scop lucrativ, respectiv de valoarea activului patrimonial in cazul altor persoane juridice, precum si de celelalte obligatii ale persoanei juridice”.


Prezentam si minuta Curtii Constitutionale:


In sedinta din data de 28 octombrie 2021, Curtea Constitutionala, in cadrul controlului legilor posterior promulgarii, cu unanimitate de voturi, a admis exceptia de neconstitutionalitate si a constatat ca dispozitiile at.137 alin.(3) teza a doua, cu referire la sintagma „cifra de afaceri”, din Codul penal sunt neconstitutionale.

Art.137 are denumirea marginala 'Stabilirea amenzii pentru persoana juridica', iar alin.(3) teza a doua prevede: 'Cuantumul sumei corespunzatoare unei zile-amenda se determina tinand seama de cifra de afaceri, in cazul persoanei juridice cu scop lucrativ, respectiv de valoarea activului patrimonial in cazul altor persoane juridice, precum si de celelalte obligatii ale persoanei juridice'.

Curtea a constatat ca, in Titlul X – Intelesul unor termeni sau expresii in legea penala, al Partii generale a Codului penal, nu se regaseste definitia sintagmei 'cifra de afaceri'. Asadar, legea penala in vigoare nu stabileste intelesul sintagmei 'cifra de afaceri' in raport cu care instanta determina cuantumul sumei corespunzatoare unei zile-amenda in cazul stabilirii amenzii pentru persoana juridica cu scop lucrativ. Definitiile din domeniul fiscal si al concurentei referitoare la sintagma 'cifra de afaceri' au aplicabilitate restransa, specializata la materiile precizate, translatarea lor in materie penala pentru a determina cuantumul sumei corespunzatoare unei zile-amenda in cazul stabilirii amenzii pentru persoana juridica cu scop lucrativ fiind contrara principiului legalitatii.

Totodata, Curtea a constatat ca norma penala criticata este lacunara si in ceea ce priveste determinarea/retinerea, din punct de vedere temporal, a cifrei de afaceri a persoanei juridice cu scop lucrativ in raport cu care instanta determina cuantumul sumei corespunzatoare unei zile-amenda.

Decizia este definitiva si general obligatorie.

Argumentele retinute in motivarea solutiei pronuntate de Curtea Constitutionala vor fi prezentate in cuprinsul deciziei, care se va publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I”.

Comentarii

# Cetateanul date 28 octombrie 2021 19:23 0

Lasă bre asta cu codurile lu pește prăjit...azi cu Manolea, da cu Manolea ce or făcut? L-au salvat măcar? Că ar fi păcat să se fi chinuit degeaba să dea termen unicat în istoria recentă!

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 26.11.2021 – Bobi le multumeste lui Cosmin si Narcis

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva