23 May 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

Luju

DETINUTII SI-AU CUSUT GURA DIN CAUZA LUI PRUNA – Scrisoare socanta despre conditiile din Lagarul de la Giurgiu: "Detinutii din Penitenciarul Giurgiu s-au cusut la gura, in semn de protest fata de conditiile inumane de detentie si declaratiile facute la tv de ministrul Pruna... Sunt batuti de mascati, unii isi bat singuri un cui in cap, se taie cu bucati de sticla... La cantina lucreaza detinuti bolnavi de hepatita... Pe acoperisul penitenciarului se afla niste custi... Nu exista apa"

Scris de: Elena DUMITRACHE | pdf | print

10 July 2016 12:38
Vizualizari: 17210

Modul in care detinutii supravietuiesc in inchisorile romanesti nu mai reprezinta pentru nimeni o taina, dovada fiind chiar decizia pilot privitoare la conditiile inumane din penitenciare pe care CEDO o pregateste Romaniei, decizie care ii creeaza atatea nelinisti ministresei Justitiei Raluca Pruna. Statisticile arata ca o data la trei zile un detinut moare in penitenciar. Cauzele sunt diverse, insa predominant detinutii acuza ca in penitenciar, din cauza conditiilor precare de igiena, au contractat boli pe care nu le aveau, iar unele chiar incurabile. Un caz de acest fel este semnalat de sotia unui detinut incarcerat la Penitenciarul Giurgiu, care in urma cu cateva zile a luat decizia de a refuza hrana. Motivul este incredibil: Odata cu refuzul de a manca, un detinut este transferat la infirmeria inchisorii, acolo unde este mai curat si unde nu este atat de expus la riscul imbolnavirii cu HIV, SIDA, Hepatita, etc.


"Detinutii sanatosi sunt tinuti in camere cu detinutii bolnavi de hepatita, HIV sau ale boli transmisibile... O serie de boli au fost transmise la cabinetul stomatologic unde instrumentele se spala simplu cu apa rece"

Aflat de doi ani si jumatate in Penitenciarul Giurgiu, de unde vorbeste aproape zilnic cu sotia sa, R.S. (n.red. - nu vom publica numele detinutului din conditii lesne de inteles) a ales o forma extrema de protest, infometarea, pentru a evita sa imparta camera cu detinuti bolnavi de hepatita, HIV sau alte boli transmisibile. Sotia lui R.S. ne-a dezvaluit intr-o scrisoare transmisa pe adresa redactiei Lumeajustitiei.ro ca in celula alaturata sotului sau, la nici un metru distanta exista un detinut care este infestat cu HIV/SIDA, Hepatita, Tulburare de personalitate si IACRS (facsimil): "Camerele sunt pline de gandaci, tantari si plosnite care pot transmite foarte usor virusul HIV si chiar hepatita".

Detinuti de care R.S. incearca sa se fereasca au ajuns "sa isi bata singuri un cui in cap, sa se taie cu bucati de sticla sau sa se coase la gura in semn de protest fata de bataia pe care le-o aplica mascatii". Si nu doar atat! Desi poate parea incredibil, sotia lui R.S. ne-a marturisit ca dupa incendiul de la Penitenciarul Rahova, detinutii din Penitenciarul Giurgiu "s-au cusut la gura, in semn de protest fata de conditiile inumane de detentie si declaratiile facute la Tv., de catre d-na ministu Pruna", pentru ca ziua urmatoare sa aiba loc incendierea celulelor de la Penitenciarul Giurgiu.

"Se aud permanent strigatele de durere ale detinutilor"

Un alt motiv pentru care R.S. a ales sa nu mai manance in Penitenciarul Giurgiu este acela ca la cantinta inchisorii lucreaza detinuti bolnavi de hepatita sau alte boli transmisibile, care se pot oricand accidenta si infesta toata mancarea.

Nu putini au fost cei care s-au imbolnavit in penitenciar si care au murit dupa o lunga suferinta, din cauza faptului ca nu au beneficiat de tratament medical.

Sotia lui R.S. ne-a relatat in scrisoarea transmisa ca doar in ultimele doua luni doi detinuti care aveau SIDA au decedat, iar cei care se simt rau si cer ajutor medical nu primesc decat un algocalmin "sau orice altceva anti durere", fiind de multe ori "pedepsiti pentru ca au batut in usa". Una dintre cele mai comune sanctiuni pentru detinutii care solicita ajutorul medical este intocmirea unui raport de indisciplina, care il impiedica pe detinut sa se libereze conditionat.

In ce-l priveste pe R.S., acesta a suferit in trecut o interventie chirurgicala in urma careia i-a fost extirpat un rinichi, insa de cand se afla in Penitenciarul Giurgiu "a dobandit" si discopatie lombara, cauzata de frigul din incapere, saltelele strambe, umezeala sau de gheata de pe pereti din timpul iernii. De apa potabila nici nu poate fi vorba. Nici de baut, nici de spalat: "Apa poate fi cumparata doar din magazinul care se afla in incinta penitenciarului si unde preturile produselor existente in acest magazin sunt mai mari de cinci-sase ori decat pretul produsului pe piata... Pe aspectul apa rece, pentru spalat, trebuie mentionat ca detinutii primesc la fiecare trei ore, apa timp de 5(cinci) minute, pe regimul 'inchis' , unde sunt mai multi in camera, respectiv cinci sau sase intr-o camera de mica de aprox.4-5 metri."

Prezentam in continuare scrisoarea transmisa de sotia lui R.S., in prezent incarcerat in Penitenciarul Giurgiu:

"Va aduc la cunostinta unele aspecte legate de situatia detinutilor aflati in Penitenciarul Giurgiu. Sotul meu executa o pedeapsa privativa de libertate de 6 ani si 8 luni.

A executat deja, mai mult de jumatate din aceasta pedeapsa, in Penitenciarul Giurgiu.

Despre conditiile din penitenciar, stiu de la sotul meu, deoarece imi povesteste la vizita sau la telefon, atunci cand are acces la telefonul din penitenciar.

1.In aceasta locatie detinutii sanatosi sunt tinuti in camere cu detinutii bolnavi de hepatita, HIV sau ale boli transmisibile. In semn de protest unii dintre detinuti se taie , iar sangele lor se imprastie prin camera. De asemenea camerele sunt pline de gandaci, tantari si plosnite care pot transmite foarte usor virusul HIV si chiar hepatita.

O serie de boli au fost transmise la cabinetul stomatologic unde instrumentele se spala simplu cu apa rece.

In ultimele doua luni au decedat doi detinuti care aveau SIDA si care nu au beneficiat de ajutor medical in scopul mentinerii in viata.

2.Chiar la cantina din penitenciar lucreaza detinuti bolnavi de hepatita sau alte boli transmisibile, care impart hrana, spala vasele sau lucreaza in bucatarie.

3.Exista permanent situatii in care unii dintre detinuti se simt rau din anumite motive, bat in usa pentru a fi dusi la infirmerie sau pentru a solicita o pastila ( algocalmin sau orice altceva anti durere) si nu li se deschide usa, sau mai rau sunt pedepsiti pentru ca au batut in usa. Se aud permanent strigatele de durere ale detinutilor in acest loc. Daca detinutul insita sa bata in usa, i se face raport, considerandu-se act de indisciplina. Aceste rapoarte impiedica liberarea conditionata a detinutului.

4.Sotul meu are un rinichi extirpat si discopatie lombara (boala dobandita pe timpul detentiei), din cauza frigului, saltelelor strambe, umezeala, gheata pe pereti pe timpul iernii etc.

5.Nu exista apa de baut, potabila. Apa poate fi cumparata doar din magazinul care se afla in incinta penitenciarului si unde preturile produselor existente in acest magazin sunt mai mari de cinci-sase ori decat pretul produsului pe piata. Daca detinutul are bani sa isi cumpere apa, trebuie sa existe si bunavointa personalului sa il scoata pe detinut la cumparaturi, o singura zi pe saptamana, respectiv, vinerea, iar acest lucru se intampla foarte rar, nerespectandu-se programul stabilit prin regulamentulpenitenciarului ,in acest sens.

6.Pe aspectul apa rece, pentru spalat, trebuie mentionat ca detinutii primesc la fiecare trei ore, apa timp de 5(cinci) minute, pe regimul 'inchis' , unde sunt mai multi in camera, respectiv cinci sau sase intr-o camera de mica de aprox.4-5 metri.

Sotul meu se afla pe GSR (regim de maxima siguranta), ceea ce inseamna ca pe acoperisul penitenciarului se afla niste custi, care au au o fereastra mica, dar fara geamuri, atat vara cat si iarna.

Nu exista dus in camera, motiv pentru care acesta nu a facut baie sau dus de o luna de zile(!!!).

Camera este foarte mica. Incape un pat, un wc turcesc si o chiveta. Nu este loc pentru a te misca. Toaleta este le capul patului in care doarme. Fereastra este mica, prevazuta cu gratii si o plasa prin care aerul nu poate patrunde deoarece este plina de mizerie, iar pe canicula chiar nu se poate respira.

7.Mancarea este fara gust, nu are niciodata carne si este imposibil de a manca, iar carnea se pare ca exista, insa nu ajunge la detinuti.

8.Drepturile detinutilor prevazute de legislatia in vigoare, cum ar fi o vizita 'la masa' de ziua de nastere a detinutului, practic nu exista. Vizitele se desfasoara avand intre detinut si vizitator un geam si se vorbeste prin intermediul unui receptor, iar convorbirile sunt ascultate.

Nu se respecta timpul prevazut de lege, pentru vizite. Unii detinuti sunt adusi cu jumatate de ora mai tarziu, decat altii atunci cand conducerea penitenciarului vrea sa mai aplice o mica sanctiune unora dentre noi.

Personalul care aplica in penitenciar 'corectiile' sunt mascate si ne spun permanent ca 'trebuie sa ne intre bine in cap ca aici in puscarie , ei fac legea!!!'

Detinutii sunt batuti de mascati, unii dintre ei ajungand sa isi bata singuri un cui in cap, sa se taie cu bucati de sticla sau sa se coase la gura in semn de protest fata de bataia pe care le-o aplica mascatii.

Dupa ziua in care a avut loc incidentul la Penitenciar Rahova, detinutii din Penitenciarul Giurgiu s-au cusut la gura, in semn de protest fata de conditiile inumane de detentie si declaratiile facute la Tv., de catre d-na ministu Pruna.

A doua zi a avut loc incidentul de la Giurgiu privind incendierea camerelor, care a fost transmis pe posturile de televiziune.

9.Detinutii nu sunt scosi la cursuri, asa cum prevede programul de formare profesionala, fiind de asemenea incalcate drepturile acestora.

10.Detinutii care au inca dosare pe rolul unei instante, conform legii trebuie sa fie mutati in penitenciarul cel mai apropiat. In cazul sotului meu, acesta are doua dosare in Bucuresti si desi am formulat mai multe cereri de mutare a acestuia in Penitenciar Rahova, am fost in audienta la Administratia nationala a Penitenciarelor, prin care am solicitat mutarea pentru a se diminua cheltuielile statului roman privind transportul la instanta, dar si cheltuielile mele pe care trebuia sa le fac atunci cand merg la vizita, cererea a fost respinsa.

Altfel detinutul intr-o zi in care are instanta pleaca la orele 05:30 dimineata din penitenciar, este tinut in masina ore in sir, este foarte frig sau foarte cald, fara apa, fara mancare, pana se intoarce la locul de detentie, seara, dupa orele 18:30. In cazul sotului meu care are un rinichi extirpat si discopatie lombara, acest aspect ii agraveaza in mod serios sanatatea.

Precizez faptul ca tatal acestuia este grav bolnav, are 80 de ani si pentru ca este atat de departe, la Giurgiu, nu se poate deplasa sa isi vada fiul.

Nu am precizat numele sotului pentru ca a nu fi pedepsit de conducerea penitenciarului.

Depun alaturat scrisoarea medicala a detinutului ... care este in camera alaturata de cea a sotului meu si care este infectat cu HIV, acesta fiind doar un exemplu.

8.07.2016

S. C."

*Cititi aici integral memoriul transmis de sotia detinutului R.S.

*Cititi aici scrisoarea medicala a detinutului grav bolnav tinut alaturi de alti detinuti sanatosi

Comentarii

# avocat traditional date 10 July 2016 13:57 +5

Ce comentarii pot fi facute despre situatia din penitenciarele Romaniei.{Poate doar sa ii injuri pe cei responsabili.Si de acum si din trecut.Nici pe vremea lui Ceausescu nu erau asemenea conditii mizere.Si credeti-ma,stiu bine treaba asta.Cat despre minstra noastra,ori vorbeste fara ea( undeva prin Ardeal se zice ca nu stie cate prune are in traista cel care vobeste prostii) ori stie ce vorbeste si chestia asta spune ceva.cel putin ca este ca intregul guvern,,al meu,,.Adica niste paiate manuite de straini.Cat despre guvernul Basescu/Boc mai este necesar sa aratam ca sutele de milioane de euro acordate camarilei puteau face mult mai mult investiti in penitenciare.Am o intrebare:oare Ministerul Sanatatii a facut vreun control prin penitenciare?Sau le este frica de urmari?Adica sa inchida puscariile.Ca niste crasmute de cartier,una doua sunt inchise.

# Carcotas date 10 July 2016 15:22 +1

Afacerea magazinelor de alimente din puscarii produce mult cu foarte putin in profitul unora legati de sistem

# pelin date 10 July 2016 17:06 +5

Imediat dupa ce au fost informati in privinta acuzatiilor invin.(suspectul)si avocatul sau pot prezenta probele apararii.Dupa incheiera anchetei la solicitarea suspectului sau av.apararii anchetatorul trebuie sa puna la dispozitie toate probele obtinute si sa le acordea o perioada suficenta pt.a le examina.Din nefericire inca din faza cercetarilor cei mai multi suspecti sunt privati de unele drepturi ce procedural li/se cuvine,apoi ajungand in fata instantelor intampina alte greutati ce contravin normelor de drept.Scopul fiind sa ajunga cat mai urgent incarcerati,conform poruncilor DNA,in special.Odata ajunsi dupa gratii vor gasi adevaratul INFERN!Practic se cauta calea cea mai scurta intre libertate si IAD!!!!!!!!!!!!!

# DODI date 10 July 2016 19:31 +6

Cred că s-a procedat greșit: trebuia cusută gura prunei, iar deținuții ”obligați” să vorbească, fiind cei mai în drept să o facă. Ar mai fi o soluție salvatoare pentru țară: ”internarea prunei și a luluței la beciul domnesc, vreo 30 de zile, ca să realizeze condițiile de ”lux” în care trăiesc acești oameni.

# un oarecare date 11 July 2016 00:34 +3

Și până la urmă de ce trebuie băgată în seamă această "prună" menținută în funcție aiurea de julien dacian cioloș, Prim-ministru al României? Acest cioloș julien își bate joc de justiție menținând în funcție un ministru care nu avea ce să caute acolo! julien cioloș încalcă grav multe drepturi ale românilor din România!

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 22.05.2024 – Belea pe capul lui Florenta

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva