28 noiembrie 2021

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

AMBASADORUL SUA, PERSONA NON-GRATA – Fostul premier Adrian Nastase acuza, intr-o scrisoare trimisa presedintelui Klaus Iohannis, interventia brutala a lui Hans Klemm in treburile interne ale Romaniei: „Umileste nu doar autoritatile statului roman ci si pe fiecare dintre noi... Basescu v-a lasat o mostenire grea – intre altele, actiunea obedienta fata de Statele Unite... Aceasta actiune obedienta a incurajat ambasadorii americani sa incalce toate normele acceptate ale diplomatiei”

Scris de: George TARATA | pdf | print

5 iulie 2016 12:24
Vizualizari: 7947

In timp ce politicienii romani, cu mici exceptii, si capii Justitiei si ai serviciilor secrete se ploconesc in fata ambasadorului SUA la Bucuresti, Hans Klemm (foto dreapta), se incoloneaza si se ingramadesc sa fie bagati in seama de acesta, iata ca apare si o reactie cat se poate de demna. Ea ii apartine fostului premier Adrian Nastase. Acesta i-a trimis, marti 5 iulie 2016, o scrisoare deschisa presedintelui Klaus Iohannis (foto stanga), in care acuza interventia brutala a ambasadorului SUA la Bucuresti, Hans Klemm, in treburile interne ale Romaniei.

Nastase ii transmite lui Klaus Iohannis ca a primit o mostenire grea de la predecesorul sau Traian Basescu, printre care si atitudinea obedienta fata de Statele Unite ale Americii. Iar in acest sens, fostul premier subliniaza ca reprezentantii americani la Bucuresti au fost incurajati de actiunea obedienta a liderilor politici romani fata de Statele Unite sa incalce orice norma acceptata a diplomatiei. Adrian Nastase ii explica lui Iohannis ca are datoria sa-l invete pe Hans Klemm ca este inacceptabil sa continue sa se pronunte in public in legatura cu politica noastra interna, ambasadorul SUA fiind acreditat pe langa autoritatile romanie, nu pe langa “strada”, opinie publica, televiziuni sau agentii de presa. Iar daca nu intelege acest lucru, Hans Klemm poate chiar sa fie declarat persona non-grata.


In finalul scrisorii deschise, fostul premier Adrian Nastase il avertizeaza pe Klaus Iohannis ca ambasadorul SUA la Bucuresti umileste prin pozitiile sale nu doar autoritatile statului roman, ci si pe fiecare dintre romani: “Domnule Presedinte, prin incalcarea unor norme diplomatice care sunt specifice statelor democratice, ce-si respecta mutual suveranitatea, ambasadorul Klemm umileste nu doar autoritatile statului roman ci si pe fiecare dintre noi”.

Iata scrisoarea deschisa a fostului premier al Romaniei, Adrian Nastase, catre presedintele Romaniei, Klaus Iohannis:

Domnule Presedinte Iohannis,

Traian Basescu v-a lasat o mostenire grea – intre altele, actiunea obedienta fata de Statele Unite ('Licuriciul cel mare')Theo Peter, stergerea datoriilor Irakului si multe altele. Aceasta actiune obedienta a incurajat ambasadorii americani la Bucuresti sa incalce, incepand cu 2005, toate normele acceptate ale diplomatiei. Nu are rost sa revin asupra celor intamplate in ultimii ani.

Recent insa, raspunzand criticilor unor oameni politici romani, ambasadorul Hans Klemm a afirmat: 'E datoria mea sa fac observatii in mod public'. Cu alte cuvinte, sa continue sa se pronunte public in chestiunile de politica interna romaneasca.

Consider ca, in calitate de presedinte al Romaniei, aveti DATORIA sa-l invatati pe ambasadorul Klemm ca are datoria de a NU face observatii in public. Puteti, spre exemplu, sa-l insarcinati pe unul din consilierii dvs. sa-i inmaneze textul Conventiei de la Viena, din 1961, referitoare la relatiile diplomatice, in care se arata: 'Art. 41 – 1. Fara prejudiciul privilegiilor si imunitailor lor, toate persoanele care beneficiaza de aceste privilegii si imunitati au datoria de a respecta legile si regulamentele statului acreditar. Ele au, de asemenea, datoria de a nu se amesteca in treburile interne ale acestui stat'.

Nu cred ca ratificand Conventia, in 1968, Romania a facut o exceptie pentru SUA. Si nu cred ca ar exista un acord bilateral de reciprocitate prin care ambasadorii roman si american sa se pronunte asupra chestiunilor de politica interna din cele doua tari.

Consider ca i se poate atrage atentia ambasadorului Klemm ca, daca are ceva de comentat, comunicat, sugerat, protestat (personal sau in numele guvernului american) trebuie sa faca acest lucru mergand la Ministerul Afacerilor Externe, deoarece este acreditat pe langa autoritatile romane si nu pe langa 'strada', opinie publica, televiziuni, agentii de presa. Conform aceluiasi articol din Conventia de la Viena, '2. Toate problemele oficiale tratate cu statul acreditar, incredintate misiunii de catre statul acreditant, trebuie sa fie tratate cu Ministerul Afacerilor Externe al statului acreditar sau prin intermediul sau, sau cu oricare alt minister asupra caruia se va fi convenit'.

S-ar putea ca dl ambasador sa nu inteleaga aceste texte. Exista un remediu. Articolul 9 din Conventie stabileste: '1. Statul acreditar poate oricand, si fara a trebui sa motiveze hotararea, sa informeze statul acreditant ca seful sau orice alt membru al personalului diplomatic al misiunii este persoana non grata sau ca orice alt membru al personalului misiunii nu este acceptabil. In acest caz, statul acreditant va rechema persoana in cauza sau va pune capat functiilor sale in cadrul misiunii, dupa caz. O persoana poate fi declarata non grata sau inacceptabila inainte de a ajunge pe teritoriul statului acreditar'. Simplu.

Domnule Presedinte,

prin incalcarea unor norme diplomatice care sunt specifice statelor democratice, ce-si respecta mutual suveranitatea, ambasadorul Klemm umileste nu doar autoritatile statului roman ci si pe fiecare dintre noi.

Cu speranta unei reactii de demnitate

si cu expresia consideratiei cuvenite,

Adrian Nastase

5 iulie 2016

*Vedeti aici cum s-au incolonat la Ambasada SUA capii Justitiei si ai serviciilor secrete

Comentarii

# nea caisa date 5 iulie 2016 13:22 -25

Cum autorul nu e agreat de populație - o epistolă fără ecou.

# Camp tactic date 5 iulie 2016 15:19 +18

Este timpul ca tradatorii de neam si tara, ca cei care au azurpat Constitutia sa raspunda penal. Cum relatia Romania-US are doar o dimensiune diplomatica si trimisul lor este politician cred ca cei din parchete si servicii nu au ce cauta la asemenea evenimente. Se impune o politica externa coerenta si in interes national, un SRI care respecta legea si nu-si asuma rol politic intern si extern, parchete care nu fac politie politica. Observ o lipsa de coerenta si obbtuzitate din partea SRI= pe de o parte sunt epurati oameni apropiati US, pe de alta parte Coldea este prezent la asemenea evenimente in calitate de ce (evident de executant) si culmea ca Fota sustine negocieri cu Statul Major al Armatei Ruse.

# MODA RETRO in diplomatie date 5 iulie 2016 17:09 +5

SUA practica diplomatia din epoca feudala. Ambasadorii italieni în secolul XVI primeau două serii de instrucțiuni, primele erau oficiale, iar celelalte secrete. Li se recomanda să se orienteze la condițiile locale în limitele prudenței, să se amestece în intrigile de la curte, să dobândească prieteni influenți prin intermediul mituirii.

# Mr K apara incompetenta date 6 iulie 2016 08:45 +2

"Sustin in totalitate munca doamnei Kovesi.”. Își însușește, involuntar, erorile Luluței! "Persoana care a făcut expertiza în acest dosar este acreditată pe domeniile pe care a făcut expertiza". Poate aţi acreditat-o dumneavoastă în ultima perioadă. În anul 2008 doamna Aurelia Nicolae nu era decât specialist in niciun caz nu era expert în evaluarea valorii de piaţă a societăţilor comerciale. Pentru a evalua o societate comercială este nevoie de un expert contabil, un expert în studiul pieţelor specifice, un expert financiar şi un jurist. O astfel de evaluare este un proces de durată şi nu se poate face în cinci zile. Tot ce spuneţi este o mare minciună. Încercaţi să induceţi ideea că apăraţi persoanele care lucrează în cadrul DNA. Dacă luaţi apărarea unei persoane care a produs un mare fals economic pe baza căruia 12 persoane sunt condamnate, nu face decât să decredibilizaţi instituţia pe care o conduceţi. Ascundeţi cu intenţie, falsul şi incompetenţa." www.dcnews.ro

# MITUIRE MODERNĂ date 6 iulie 2016 09:42 +2

PE BANII MARILOR AMBASADE – Freedom House, organizatia de suflet a Monicai Macovei, finantata de marile ambasade, instruieste varfurile Justitiei romane care fac partie la Ambasada SUA. Toata floarea cea vestita a DNA participa la “training-urile” Freedom House unde se gandesc legi. Laura Kovesi, Livia Stanciu, Oana Haineala, Bogdan Licu, Camelia Bogdan, Daniel Morar, Cristi Danilet sunt numai cateva dintre numele care raspund invitiatiilor lui Guseth. Unii incaseaza bani - luju.ro

# bre nea caisa date 5 iulie 2016 15:55 +23

Autorul, Adrian Nastase, nu este agreat de populatia PDL-ista nu de intreaga populatie pentru ca a avut grija lacrimatul si preacuratul basescu sa-l spuna minciuni peste minciuni si evident cu ajutorul licuricilor si tradatorilor a reusit. Problema este de intelighentia neamului daca vrea sa se lase prostit de insi gen basescu, udrea, stanciu, iohanis , coldea, kovesii , anumiti licurici mari si mici, atunci chiar este o problema de rezistenta a acestui popor.Cine stie, poate disparem de pe harta in 70 de ani ca natie ?!!!!! sau generatiile urmatoare sa aibe statut de sclavi/servitori......

# Cetateanul roman date 5 iulie 2016 13:54 +23

Combinat si cu sondajul pe care tocmai l-ati postat pe site, cam asta defineste pe mai-marii zilei, in frunte cu Iohannis: obedienta fata de ambasade. Cu siguranta, aceasta slugarnicie face parte din fisa postului. S-au nascut si or sa moara slugi. Problema este ca acesti tradatori de neam si tara ne-au vandut pe noi toti pe o punga de arginti.

# pelin date 5 iulie 2016 15:29 +12

Ambasada,indiferent de tara din care provine are obligatia sa trateze cetateanul european al statului pe care il reprezinta.Din nefercire in Romania nu se intampla acest lucru.Referitor la ambasadorul SUA,acesta trebuie sa adopte o statejie clara pt.a deschide drumul democratic in Europa de Est.Trebuie sa fie predispus la promovarea relattilor amicale,avand posibilitatea sa descopere in randul birocratiei de partid si guvernamentale,pe acei indivizi sau grupuri,ce au aspiratii nationaaliste sau de dorinta de a-si folosi influienta in alta scopuri de subordonare,nicidecum sa incurajezi astfel de atitudini,sau chear sa te aliezi cu aceste de grupuri,asa cum se petrece in Romania,unde ambasadorul american se afla in prim/planul unor asemena concepte!Mai mult chear se implica in diverse chestiuni,mai ales cele de natura juridica,incalcand in mod flagrant orice norma acceptata deplomatiei!!!!!!!!!!!

# Mr Klemm se amesteca unde nu-i fierbe oala date 6 iulie 2016 08:48 +2

"Sunt de acord cu prim-ministrul Cioloș că acțiunea ANAF nu a influențat dreptul Antenei de a emite. ANAF doar a acționat pentru a pune în aplicare o hotărâre judecătorească definitivă emisă de mult timp de recuperare a unor bunuri obținute prin acte de corupție și furate de la poporul român", a spus ambasadorul american, pe Facebook - See more at: http://www.covasna.e-vocearomaniei.ro/partide/klemm-sunt-de-acord-cu-ciolo-aciunea-anaf-nu-a-influenat-dreptul-antenei-de-a-emite#sthash.JXEuR2x2.dpuf

# Atitudinea cocoșată a elitei date 6 iulie 2016 09:27 +2

"Iar principalii noştri factori de decizie politică ar trebui să ia exemplu de la omologii lor din Ungaria, Polonia şi Cehia, mai nou, care au început să adopte o atitudine mai verticală şi în slujba intereselor naţionale în raporturile cu aliaţii din NATO şi partenerii din Uniunea Europeană. Parteneriat să fie, dar cu respectarea principiilor consacrate de drept internaţional ale egalităţii în drepturi şi avantajului reciproc.", senator VM, 7.04.2016. DNA l-a premiat cu un dosar penal publicistica sa ('Fara Codrut si Codruta. Demiterea procurorului general al Romaniei si a procurorului sef al DIICOT','Laura Codruta Kovesi, procuror general din mila si mita portocalie', 'Cum s-au impartit parchetele in 2013', 'Controlul statului si al societatii in regimul Basescu', 'Daca procurorul sef al DNA n-ar fi trecut dreptul constitutional ca voda prin loboda', 'Autosesizarea si sesizarea PICCJ, DNA si DIICOT in legatura cu marea coruptie si crima organizata in perioada 2006-2012'...)

# Cunosc SUA bunele practici diplomatice? date 5 iulie 2016 17:07 +12

Ambasadorul își poate pierde acreditarea și implicit privilegiile când este declarat de țara gazdă "persona non-grata". În acest caz, bunele practici diplomatice duc la retragerea respectivului ambasador de pe teritoriul țării gazdă pentru a nu amplifica starea conflictuală.

# KARAMBA date 5 iulie 2016 22:00 +11

Chiar daca, PRIN ABSURD, MAE ar propune expulzarea lui Mr K, Ciolannis va face pe mortu-n papusoi!

# gogu date 6 iulie 2016 08:43 +2

Mr Klemm calca in picioare cele mai elementare reguli de diplomatie dar isi permite la slugarnicia de care dau dovada cei ce se ploconesc in fatza sa :-|

# BULĂ date 6 iulie 2016 09:58 +2

MAE o face pe mortu-n papusoi - n-ar strica un comunicat profesionist, sa nu mai batem noi voiosi campii. Se cunoaste ca nu mai au in subordine pe LULUTA, cea cu exilu' de aur :P

# Mr K, o prezență indiscretă date 6 iulie 2016 09:23 +2

În nici un caz un ambasador nu are în caietul lui de sarcini exprimarea publică a unor astfel de puncte de vedere referitoare la problemele interne ale ţării unde activează! Singurele mesaje acceptate de ţările gazdă sînt cele formale, ocazionate de sărbători naţionale, de momente tragice, cînd transmite condoleanţe în numele ţării sale şi altele de acelaşi fel. În rest, un ambasador are o prezenţă discretă. Observăm însă la noi o atitudine incredibilă de slugărnicie faţă de orice ambasador care ne trage de urechi cînd i se scoală lui vreo idee despre politica din România.

# Mr face colecție de gafe date 6 iulie 2016 10:02 +2

Un ambasador care a facut o gafa si si-a dat seama, poate renunta la post. DEMISIA DE ONOARE, de-o fi având așa articol de lux :P

# Bravo, R. MOLDOVA date 5 iulie 2016 22:04 +11

„Am fost insultați! Cum adică să faci film despre Moldova și moldoveni și să nu filmezi nici o scenă măcar în țara noastră? Regizorii din SUA zic că moldovenii nu au internet. Să se ducă americanii iștea la Orhei și să vadă că peste tot este Wi-Fi gratuit! Azi am semnat decretul privind expulzarea din Moldova a ambasadorului SUA, James D. Pettit. L-am sunat și i-am zis drept în față: Jimi, tu nu mai ai ce căuta la noi în republică”, a declarat Nicolae Timofti

# Nu uita cå esti român date 6 iulie 2016 09:28 +3

Astept cu interes ziua cand ambasadorul american din RO va fi chemat la MAE si i se va puna in vedere ca trebuie sa respecte legile interne si internationale care reglementeaza drepturile si obligatiile unui ambasador acreditat. In caz contrar sa i se puna in vedere parasirea tarii noastre. Asa faceau ei si in Ungaria si Polonia iar ambasadorii americani au fost obligati sa intre in legalitate dupa ce au inteles ca guvernele acestor tari nu se joaca cu amestecul in treburile interne. Dar in Colonia RO cine sa faca asa ceva? Posibilitatea ca ambasadorul nostru din SUA se va duce la seful Congresului american sa ii spuna ce sa modifice in legislatia americana ca sa mearga lucrurile mai bine acolo.... este ceva de SF.

# santinela date 6 iulie 2016 08:38 +4

Si raspunsul lui Iohannis este-"si ce daca Klem imi dicteaza ce si cum sa fac ??"

# Ciolannis a răspuns deja date 6 iulie 2016 09:49 +3

KLAUS JOHANNIS: “Mai bine sluga americanilor decat a rusilor”

# Mr K bate voios cîmpii date 6 iulie 2016 09:20 +2

"Pentru a suda legăturile dintre cele două ţări este obligaţia mea ca ambasador să mă întâlnesc cu guvernanţii, liderii economici şi culturali din România". Deci biata vădană, Bobocika dnei Gâscă Berlineză, V. Zgonea fac parte din elită. Să te c... de rîs :P :P :P

# Domnul Klemm a coborât în ochii unora date 6 iulie 2016 09:40 +2

"Dar cel mai grav mi se pare să admiţi acest mijloc în lupta anticorupţie. Adică o manevră puturoasă, o manevră tipică a politicianului corupt din România, adică a-l folosi pe acest impostor... Este un impostor. Este individul cu declaraţiile alea... Ciocănarul de la Roger Waters, care stătea cu ciocanul acolo să spargă zidul Casei Poporului. Care, de altfel, a fost părtaş la toate nefăcutele PSD-ului în materie de antijustiţie, începând cu 2012. Ce, a făcut vreo opinie separată? Până la proba contrarie, (întâlnirea dintre Hans Klemm şi Valeriu Zgonea – n.r.) este o prostie. Cred că a fost greşit informat că trebuie să facă treaba asta. Sau e o confuzie. E unul din cele mai frumoase nonsensuri pe care le-am văzut în ultima vreme. Ce să rezulte de aici? Nimic. Domnul Klemm a coborât în ochii unora ca mine, de exemplu - şi cred că nu sunt singurul -, prin acest gest. Singurul efect a ceea ce a făcut domnul Klemm este degradarea în imagine a domniei sale”, a declarat CTP.

# Mr Klemm = lobbyist pentru funcții date 6 iulie 2016 09:52 +3

„După părerea mea, ambasadorul Statelor Unite a greșit, așa ceva nu se face. El a uitat că este ambasadorul Statelor Unite și s-a transformat într-un soi de lobbyist pentru funcții. Păi asta în România se cam pedepsește, e trafic de influență. Sigur, la ei e lobby, la noi e trafic de influență și dacă îl descoase puțin Codruța Kovesi s-ar putea să-l cheme la DNA, sigur glumesc”, a spus Băsescu la România TV.

# Mr se făcu de cacao date 6 iulie 2016 09:54 +3

NÉPSZABADSÁG (Ungaria), 16 mai 2016 – "În zadar s-a implicat demonstrativ ambasadorul SUA de la Bucureşti în favoarea preşedintelui social-democrat al Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, pentru a nu fi schimbat din funcţie."

# Ciocu mic date 6 iulie 2016 10:06 +1

"Inspecția Judiciară s-a sesizat din oficiu cu privire la afirmațiile făcute în spațiul public de doamna judecător Florica Roman de la Curtea de Apel Oradea. Inspectorii urmează să efectueze verificări pentru a stabili dacă există indiciile săvârșirii vreunei abateri disciplinare", a declarat pentru AGERPRES purtătorul de cuvânt al Inspecției Judiciare, Alin Alexandru. http://www.luju.ro/dezvaluiri/evenimente/se-cere-arestarea-ambasadorului-sua-judecatoarea-florica-roman-de-la-curtea-de-apel-oradea-a-facut-plangere-penala-la-dna-impotriva-lui-hans-klemm-si-valeriu-zgonea-pentru-cumparare-si-trafic-de-influenta-trebuie-sa-aveti-in-vedere-influenta-pe-care-cei-d

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 26.11.2021 – Bobi le multumeste lui Cosmin si Narcis

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva