26 April 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

CAZUL KOVESI IL INGROAPA PE IOHANNIS – Presedintele a produs o premiera jenanta. In mod halucinant, Iohannis a refuzat revocarea ministrilor Paul Stanescu si Lucian Sova. Gestul presedintelui este total pe langa lege. Cazul este identic cu cel al revocarii Laurei Kovesi. In ambele situatii legea precizeaza ca “revocarea se face”. CCR a transat problema: “Sintagma 'revocarea se face' are un inteles clar, univoc si imperativ, si nu acorda Presedintelui Romaniei optiunea de a revoca” (Documente)

Scris de: George TARATA | pdf | print

21 November 2018 20:32
Vizualizari: 8321

Presedintele Romaniei Klaus Iohannis (foto) a produs marti, 20 noiembrie 2018, o premiera. Iohannis nu doar ca a refuzat numirea Liei Olguta Vasilescu in functia de ministru al Transporturilor si a lui Ilan Laufer in functia de ministru al Dezvoltarii, ci a respins chiar propunerea premierului de revocare a actualilor detinatori ai celor doua portofolii, Paul Stanescu, respectiv Lucian Sova. De aici si ipoteza vehiculata in spatiul public in sensul ca Iohannis va refuza si noile propuneri facute de PSD pentru cele doua ministere – Olguta Vasilescu la Ministerul Dezvoltarii si Mircea Draghici la Ministerul Transporturilor – pe motiv ca functiile nu sunt vacante intrucat a refuzat revocarea din functie a lui Stanescu si Sova, iar detinatorii portofoliilor nu si-au dat demisia.

Ei bine, problema este ca o asemenea varianta de lucru este sortita din start esecului. Exista un precedent destul de recent care nu ii lasa niciun spatiu de manevra presedintelui, dupa cum vom vedea in cele ce urmeaza. Si nu este un precedent oarecare, ci unul produs chiar de catre Curtea Constitutionala a Romaniei in cazul revocarii Laurei Kovesi.


Intai sa vedem ce se mentioneaza in Constitutia Romaniei si in Legea nr. 90/2001 privind organizarea si functionarea Guvernului Romaniei si a ministerelor.

Astfel, Constitutia Romaniei stabileste la art. 106 - “Incetarea functiei de membru” urmatoarele:

Functia de membru al Guvernului inceteaza in urma demisiei, a revocarii, a pierderii drepturilor electorale, a starii de incompatibilitate, a decesului, precum si in alte cazuri prevazute de lege”.

Tot Constitutia stabileste la art. 85 - “Numirea Guvernului” ca:

In caz de remaniere guvernamentala sau de vacanta a postului, Presedintele revoca si numeste, la propunerea primului-ministru, pe unii membri ai Guvernului”.

Legea nr. 90/2001 privind organizarea si functionarea Guvernului Romaniei si a ministerelor stabileste la art. 7 faptul ca:

Revocarea din functia de membru al Guvernului se face de Presedintele Romaniei, prin decret, la propunerea primului-ministru”.

Asadar, avand in vedere cele trei texte, este cat se poate de clar ca revocarea ministrului se face de catre presedinte la propunerea premierului.

Iohannis nu are incotro

In prezent, in spatiul public se pune intrebarea daca Iohannis poate sau nu sa refuze revocarea unui ministru sau termenul “se face” este unul imperativ. Raspunsul ne este dat chiar de o decizie a CCR deloc pe placul presedintelui. Este vorba despre Deciza 358 din 20 mai 2018 prin care Curtea a constatat existenta unui conflict juridic de natura constitutionala intre Ministerul Justitiei si presedintele Romaniei cauzat ca urmare a refuzului acestuia din urma de a o revoca pe fosta sefa DNA Laura Kovesi. O decizie care l-a obligat practic pe Iohannis sa semneze decretul de revocare a lui Kovesi.

Decizia CCR s-a referit la art. 54 alin. (4) din vechea Lege 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor (prevederi existente si in noua lege), articol care stabileste ca:

(1) Procurorul general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, prim-adjunctul si adjunctul acestuia, procurorul general al Parchetului National Anticoruptie (n.r. - procuror sef al Directiei Nationale Anticoruptie), adjunctii acestuia, procurorii sefi de sectie ai acestor parchete, precum si procurorul sef al Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism si adjunctii acestora sunt numiti de Presedintele Romaniei, la propunerea ministrului justitiei, cu avizul Consiliului Superior al Magistraturii, dintre procurorii care au o vechime minima de 10 ani in functia de judecator sau procuror, pe o perioada de 3 ani, cu posibilitatea reinvestirii o singura data.

(...)

(4) Revocarea procurorilor din functiile de conducere prevazute la alin. (1) se face de catre Presedintele Romaniei, la propunerea ministrului justitiei care se poate sesiza din oficiu, la cererea adunarii generale sau, dupa caz, a procurorului general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie ori a procurorului general al Parchetului National Anticoruptie (n.r. - procuror sef al Directiei Nationale Anticoruptie), cu avizul Consiliului Superior al Magistraturii, pentru motivele prevazute la art. 51 alin. (2) care se aplica in mod corespunzator”.

Avem deci o similitudine cat se poate de clara intre revocarea ministrilor si revocarea procurorilor din functiile de conducere. Legea nr. 90/2001 privind organizarea si functionarea Guvernului Romaniei si a ministerelor precizeaza ca “Revocarea din functia de membru al Guvernului se face de Presedintele Romaniei, prin decret, la propunerea primului-ministru”, iar Legea 303/2004 mentioneaza caRevocarea procurorilor din functiile de conducere prevazute la alin. (1) se face de catre Presedintele Romaniei...”.

Si acum sa vedem motivarea CCR in legatura cu sintagma “se face” si cu refuzul presedintelui de “a face”, adica de a dispune revocarea propusa. Desigur, argumentele CCR se refera la conflictul cauzat de refuzul de a o revoca pe Laura Kovesi, dar cum am vazut textul de lege din acea speta este identic cu cel din cazul revocarii ministrilor.

Concluzia Curtii este una care nu lasa loc la interpretari, judecatorii CCR stabilind casintagma 'revocarea […] se face', din cuprinsul art.54 alin.(4) din Legea nr.303/2004, are un inteles clar, univoc si imperativ, si nu acorda Presedintelui Romaniei optiunea de a revoca, ceea ce indica faptul ca Presedintele Romaniei nu are o putere discretionara cu privire la propunerea de revocare inaintata de ministrul justitiei”. Potrivit aceleasi Curti “competenta decizionala a Presedintelui Romaniei se limiteaza la conditiile de legalitate a propunerii de revocare inaintate”.

Precedentul Norica Nicolai

Foarte important, in decizia legata de Laura Kovesi, CCR face trimitere directa inclusiv la jurisprudenta legata de numirea ministrilor. Ne referim la Decizia 98 din 2008, prin care Curtea a constatat existenta unui conflict juridic de natura constitutionala intre presedintele Traian Basescu si premierul Calin Popescu Tariceanu, dupa ce primul a refuzat sa o numeasca pe Norica Nicolai in functia de ministru al Justitiei. Mai exact, in respectiva decizie, CCR a statuat ca atributiile presedintelui de a refuza o singura data reexaminarea unei legi prevazute la art. 77 alin. (3) din Constitutie - “Inainte de promulgare, Presedintele poate cere Parlamentului, o singura data, reexaminarea legii” -, nu se pot aplica in cazul revocarii: Nu se poate aplica teza din art.77 din Constitutie in sensul ca Presedintele ar putea refuza o singura data propunerea de revocare, acest principiu general recunoscut si aplicat extensiv de Curtea Constitutionala prin Decizia nr.98 din 7 februarie 2008, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr.140 din 22 februarie 2008, putand viza numai situatia numirilor in functie. De altfel, prin decizia mentionata, Curtea a stabilit ca, 'in ceea ce priveste numarul de cazuri in care Presedintele Romaniei poate cere primului-ministru sa faca alta nominalizare pentru functia de ministru vacanta, […], pentru preintampinarea aparitiei unui blocaj institutional in procesul de legiferare, legiuitorul constituant a prevazut la art.77 alin.(2) din Legea fundamentala dreptul Presedintelui de a cere Parlamentului reexaminarea unei legi inainte de promulgare, o singura data. Curtea apreciaza ca aceasta solutie are valoare constitutionala de principiu in solutionarea conflictelor juridice intre doua sau mai multe autoritati publice care au atributii conjuncte in adoptarea unei masuri prevazute de Legea fundamentala si ca acest principiu este de aplicatiune generala in cazuri similare'. Or, ipoteza analizata nu se incadreaza in coordonatele deciziei antereferite”.

Nerespectarea Deciziei CCR

In final, trebuie sa mai amintim o alta problema de natura constitutionala cauzata de presedintele Romaniei. Si anume aceea Iohannis ca nu a motivat refuzul de a-i numi pe Olguta Vasilescu si Ilan Laufer in Guvern, in functiile pentru care au fost propusi. Or, tot Decizia 98/2008 a CCR invocata in hotararea prin care Curtea a explicat ca presedintele nu poate refuza revocarea lui Kovesi – repetam, hotarare care este perfect aplicabila in cazurile refuzului de a revoca ministri -, se arata ca presedintele nu poate respinge decat o singura data propunerea numirii unui ministru, insa refuzul trebuie sa fie motivat: “In consecinta, Curtea Constitutionala urmeaza sa constate ca, in aplicarea art. 85 alin. (2) din Constitutie, Presedintele Romaniei, neavand drept de veto, poate sa ceara primului-ministru o singura data, motivat, sa faca o noua propunere de numire a altei persoane in functia de ministru”. Ceea ce nu s-a intamplat in cazul refuzului de a-i numi pe Olguta si Laufer, respinsi de Iohannis fara cea mai mica motivare.

*Cititi aici Decizia CCR din cazul revocarii fostei sefe DNA Laura Kovesi

*Cititi aici Decizia CCR din cazul refuzului presedintelui Basescu de a o numi pe Norica Nicolai, invocata de Curtea Constitutionala in cazul Kovesi

Comentarii

# indignata date 21 November 2018 21:20 +28

Ma intreb ce incalcari ale Constitutiei, deciziilor CCR, mai trebuie sa faca Iohanis, pentru ca PSD-AlDE sa propuna destituirea lui ? Omul asta batjocoreste ROMANIA, ,sau nu s-a inteles inca ? Un presedinte, chiar daca nu a fost ales prin vointa intregului popor, nu are voie sa se comporte niciodata ca un dusman marturisit al cuiva : Iohanis uraste de moarte Rmania, romanii, PSD-ALDE, persoane fizice care or fi zis ceva care l-a deranjat ( vezi, D-na Vasilescu)... Calareste Constitutia ,fara sa-i pese, sfidand tot ce doreste ; el decide ca sotia sa n-a facut nimic ilegal, deci nu trebuie sa mearga la Parchet. Dar, de cine se tem cei de la guvernare pentru a da de pamant cu el ? De Junker, Timermanns ? In afara de a fi ranchiunos, este si prost : de-ar fi ramas tacut ca in primii doi ani, poate romanii l-ar fi reales, dezbinarea poporului n-ar fi existat. El este dominat total de ura deci a provocat tot timpul dezbinarea.Sarpele veninos trebuie eliminat daca avem demnitate.

# DODI date 21 November 2018 21:37 +11

Pe tonomac nu îl interesează decât să pună bețe în roate. La imbecilitatea-i afișată nu este în stare să construiască nimic. În atari condiții, fiind drept urmaș al bețivului hăhăilă, știe că e mai ușor să distrugi. Și asta face de 4 ani. A încercat să distrugă tot ce era sfânt pentru români. A întinat toate simbolurile și credințele noastre. Ne-a învrăjbit și a promovat numai nulități. Nu a construit nici un proiect de țară, practicând mersul în patru labe în fața Germaniei. Socotesc că am fost și am rămas un popor prea îngăduitor cu alogenii și cu nulitățile. Nu putem construi nimic cu asemenea troglodiți. Trebuie promovate adevăratele valori, iar specimene pentru ciolanis, tractoristul sau slujirea trebuie să primească domiciliu stabil și obligatoriu în închisorile generoase ale patriei. PUNCTUM!

# SamechVavVavLamedAlephDaletYudYud date 21 November 2018 22:10 +8

Ba nu, Dodă, te contrazic amical. Proiectul de Țară al Rromâniei, la an centenar este ... M*IA. Iar nivelul discursului „politic” a fost coborât în niște catacombe atât de abjecte încât până și Trollii cu patalama, recunoscuți ca Ceaicovski ai invectivei și Beitoveni ai imprecației, se declară dezgustați până în plăsele! Pas Parol! (signe DLWSS- Troll apostat, cu patalama în meșteșugul porcăielii.)

# Alesia date 21 November 2018 22:37 +10

Ok, putem admite: Klaus Pennalis care din cauza extazului, confort şi vacanțe îi atacă pe evrei din prostie nefiind antisemit deşi el dovedeşte contrariul...însă totuşi pe nimeni nu doare-n kur de antisemitismul pe care il manifestă contra poporului român care înfundă puşcăriile în locul adevăraților penali din instituțiile statului SRI,DIICOT,DNA,ICCJ,PG,CSM... :o ACEST MegaPenal' cu tupeu de mafiot şi 47 de dosare penale spălate de SRI&Justiția falsă un impostor pe interese personale şi trădator de țară care după ce "şia luat țara înapoi"e în stare să vîndă toată România "lu'măsa din Germania" Dacă UE şi javrele vor puşcăriile pline cu penali adevărați păi să intre şeful Pennalis" cu toată gaşca de mafioți şi agenți acoperiți ce au distrus țara în locul condamnaților pe protocoale ilegale si nevinovaților! "HAI CU RESETUL ŞI GRAȚIEREA CONDAMNAȚILOR 2005-2018 PE PROTOCOALE! că țara e sătulă de securitate şi nedreptate! de 29 de ani!

# VIO date 22 November 2018 09:06 +3

Am o simplă întrebare // Și nu pot să mi-o explic // Cum poate un tip mare // Să fie așa de mic.

# DOREL date 21 November 2018 21:21 +11

Eu ma risc inca odata si zic ca KWI e de fapt un prostovan scos din joben la disperare, sa nu iasa Ponta presedinte ! Si b): mirarea e de ce acu' il lasa singur pe Strasse, cand se vede de la o posta ca o da mereu cu bata-n balta, pana la urma va discredita irevocabil "Deutschland, Deutschland ueber alles" ! Parerea mea .. P.S. pleonasmele e asumate!

# Neanae date 21 November 2018 23:51 +7

Comentariul lui Dorel mi-a adus aminte de poanta cu tipul care și-a găsit nevasta in pat cu un altul. Ca sa o pedepsească și-a tăiat scula. Cam așa e cu alesul lui KWI ca sa nu iasă Ponta! Adică vreo doi-trei chiar au crezut ca sasul e băiat de băiat. Restu dă 7-8 l-au pedepsit pe Ponta! Culmea e ca taman astia urla ca vor M*IE ... Pana la urma se ajunge la aceeași identică concluzie. Vina e a lui Dragnea. Prostia lui Lazar, cățeaua de LKC, retardul patologic al celui care a provocat o evirare apocaliptica (un pu*icid național), psihozele și schizofreniile unor procurori (cam multi), setea lui Macovei și a lui Junker, toate astea și toate celelalte, sunt din vina lui Dragnea. Hai sa nu mai pierdem timp sa studiem ce și cum, geo politica și previziunile meteo. Când e ceva in neregula e vina lui ....???? Don Dragnea ????????✌️Nu Kovesi îl îngroapă pe KWI, ci ... ghici ghicitoarea mea! ????

# santinela date 22 November 2018 08:07 +2

BOUL BALTII aplica cu sirg '"repetitia este mama invataturii " doar,doar se va prinde ceva de el !

# livia date 22 November 2018 08:09 +5

Raman la parerea mea ca este rau, ranchiunos dar si greu de cap. El NU pricepe nimic.

# imun.teanu date 22 November 2018 09:57 0

Sa va intre bine in cap!, " LEGEA SUNT EU ! ". Iar peste mine nu e decat "fraulein" (iati-o si-acasa!).

# Retardanis date 22 November 2018 11:04 0

Suspendarea lui iohannis "se face", nu se discuta. Asa trebuie sa procedeze coalitia Psd-Alde.

# Statu-Palma-Barba-Cot date 22 November 2018 12:26 +3

Bai nene,omu'e complet debusolat, nu vede,nu aude,nu-ntelege,citește greu ,învață greu,nu e-n stare sa ia decizii în timp util,subminează activitatea guvernului,nu respecta Constituția, încurajează abuzurile din justiție, este captivul statului paralel și mafiot fiind santajat și șantajabil in zeci de dosare penale inchise de cei pusi de el in functii grase,dar care pot redeschide dosarele oricand.În loc sa medieze comflictele interne așa cum ii cere Constitutia, le-a amplificat aducand tara in pragul unui raboi civil.În politica externa e o nulitate absoluta ,slugarnic fata e Germania ne-a pus intr-o situație cel puțin jenanta fata de SUA și Israel.Și acest om e sefu' statului?D-aia stă, stă,stă,și se plimbă, se plimba ,și iar stă, stă....?!?! Și niciun psihiatru nu se autosesizeaza?

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 26.04.2024 – Sute de posturi de procurori, scoase la concurs

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva