Trimiteţi link-ul unui prieten prin e-mail

Nume prieten
Email prieten
Numele dvs.

MAGISTRATI IN AFARA LEGII – Grupuri de interese din CSM, PICCJ, DNA si ICCJ s-au coalizat sa submineze Parlamentul si sa blocheze Legile Justitiei pentru a salva Republica Procurorilor. Pucistii s-au demascat. Forumul Judecatorilor, DNA, Cristina Tarcea, Augustin Lazar au folosit in comunicate aceeasi lozinca: "Respingerea in bloc a proiectelor". CCR a statuat ca magistratii nu au voie sa se implice in procesul legislativ (Documente)

Miercuri, 8 noiembrie 2017 17:36 | Scris de Elena DUMITRACHE | pdf | print | email

Principiul separatiei si echilibrului puterilor in Stat este incalcat chiar de catre cei care ar trebui sa vegheze la respectarea legii si la aplicare ei. Importanti reprezentatii ai autoritatii judecatoresti s-au coalizat pentru a bloca Legile Justitiei si au demarat o operatiune concertata de boicot a procesului legislativ din Parlament emitand, parca vorbiti, in aceeasi perioada, comunicate de presa si luari de pozitii prin care cer tuturor judecatorilor si procurorilor din tara, in acelasi glas, asemenea sindicalistilor sau membrilor unui partid politic, "respingerea in bloc a proiectelor" de modificare a Legilor Justitiei.


In mod ingrijorator, pozitiile judecatorilor si procurorilor din Romania fata de un proiect de lege aflat in Parlament pot aduce atingere principiului separatiei si echilibrului puterilor in stat, dat fiind ca acestia au obligatia de a-si exercita exclusiv competentelor stabilite de lege in conformitate cu prevederile constitutionale referitoare la separatia puterilor in stat si de a se abtine de la orice actiune care ar avea ca efect subrogarea in atributiile altei autoritati publice, asa cum pare sa se intample in aceste zile.

Iar aceasta obligatie este stipulata si in Legea fundamentala la articolul 124 din Constitutia Romaniei care prevede la alin. (3) ca "judecatorii sunt independenti si se supun numai legii".

In schimb, prin luarile de pozitii ale unor judecatori si procurori sau institutii parte a autoritatii judecatoresti  se exercita o presiune asupra institutiilor implicate in procesul legislativ, institutii precum PICCJ, DNA, CSM, Forumul Judecatorilor din Romania sau sefa ICCJ judecatoarea Cristina Tarcea emitand pozitii care au rolul de a perturba actul de legiferare, cu dorinta clara de a bloca parcursul legislativ al Legilor Justitiei. Astfel, judecatorii si procurorii nu fac decat sa abdice de la statutul de magistrat si sa duca o lupta populara impotriva puterii legislative.

Conform legii, Inalta Curte si instantele, cat si Ministerul Public si CSM nu au niciun rol in procedura de legiferare, iar pe cale de consecinta nu pot initia si nici cenzura actele normative, singura lor obligatie fiind aceea de a aplica legea, in limitele ei.

Apreciem ca prin demersul lor reprezentatii autoritatii judecatoresti - judecatoarea Cristina Tarcea, Ministerul Public si CSM - nu fac decat sa atenteze si sa interfereze in normele de tehnica legislativa care prevad un parcurs standard al actelor normative, motiv pentru care solicitam institutiilor abilitate sa ia pozitie fata de reactiile acestora.

Uzurparea compentelor puterii legislative

Tonul indemnului de respingere in bloc a Legilor Justitiei a fost dat de Forumul Judecatorilor din Romania (FJR) condus de judecatorii Dragos Calin si Ionut Militaru printr-un memorandum la care au achesat cateva mii de judecatori si procurori si imbratisat rapid de sefa Inaltei Curti de Casatie si Justitie, judecatoarea Cristina Tarcea, care isi stimula colegii "sa nu permita intrarea in discutii generale sau si mai rau... pe fond".

Apelul facut de Cristina Tarcea, judecatorul care detine functia cea mai inalta in sistemul judiciar, este ingrijorator, dat fiind ca in calitatea sa de presedinte al Inaltei Curti de Casatie si Justitie, trebuie sa se actioneze conform Constitutiei si legilor in vigoare.

In schimb, aceasta pare ca a uitat ce prevede art. 126 din Legea fundamentala care, la alin. (3) stabileste ca "Inalta Curte de Casatie si Justitie asigura interpretarea si aplicarea unitara a legii de catre celelalte instante judecatoresti, potrivit competentie sale".

De asemenea, in opinia noastra, Cristina Tarcea nesocoteste si articolul 64 din Constitutie care prevede la alin. (1) ca "Parlamentul este organul reprezentativ suprem al poporului roman si unica autoritate legiuitoarea a tarii", si trebuie lasat sa faca legile asa cum considera de cuviinta.

Pe de alta parte, judecatoarea Cristina Tarcea poate cadea sub incidenta raspunderii pentru abaterea disciplinara prevazuta la art. 99 lit. ș) din Legea nr. 303/2004 care se refera la nerespectarea Deciziilor Curtii Constitutionale a Romaniei (CCR). Iar aceasta pentru ca prin decizia CCR nr. 68/2017 privind OUG 13 s-a statuat ca este atributul exclusiv al Parlamentului de a legifera, proces care nu poate fi perturbat de nicio alta putere a statului, si deci nici de puterea judecatoreasca.

De altfel, privitor la aceasta posibilitate, presedintele Senatului Calin Popescu Tariceanu a anuntat deja ca va face sesizare disciplinara fata de judecatoarea Cristina Tarcea pentru imixtiunea grosolana in treburile puterii legiuitoare.

Pentru "coalizarea magistraturii" impotriva Legilor Justitiei aflate la Parlament a militat si judecatorul Bogdan Mateescu din CSM, care isi ambitiona colegii de pe forumul judecatorilor sa reactioneze pe toate caile impotriva Legilor Justitiei.

Ulterior impulsurilor date de FJR, Cristina Tarcea sau Bogdan Mateescu, Forumul Judecatorilor din Romania a cerut adunarilor generale printr-o adresa de 20 de pagini pe care Lumeajustitiei.ro o prezinta exclusiv la finalul articolului, sa impiedice "promovarea unor proiecte retrograde" prin respingerea in bloc a celor modificarilor aduse Legile 303, 304 si 317.

Intre timp, in ultimele doua zile, au aparut si interviul vicepresedintelui CSM procurorul Cristian Ban care s-a declarat ingrijorat de Legile Justitiei - motivand ca separarea carierelor, asa cum se doreste prin Legile Justitiei ar "tinde la crearea a doua CSM-uri si ulterior creeaza premisele pierderii statutului de magistrat al procurorilor" – dar si luarile de pozitii ale Parchetului General condus de Augustin Lazar si ale Directiei Nationale Anticoruptie conduse de Laura Kovesi care au cerut public, in comunicate de presa, blocarea Legilor Justitiei prin respingerea in bloc a proiectelor.

Miza modificarilor

In mod neintentionat, cu siguranta, in iesirile publice ale celor care boicoteaza modificarea Legilor Justitiei au fost scapate adevaratele mize ale blocarii procesului legislativ privitor la Legile 303, 304 si 317. Iar dupa cum veti vedea, cei care se tem cel mai mult de modificarile propuse sunt procurorii, al caror statut se incearca protejat, daca nu chiar intarit.

Prezentam mai jos care sunt principalele modificari care macina grupurile de interese din autoritatea judecatoareasca:

-separarea carierelor judecatorilor de cele ale procurorilor in CSM

-posibilitatea pierderii statutului de magistrat al procurorilor

-transformarea Inspectiei Judiciare intr-o institutie autonoma si independenta

-raspunderea magistratilor

-reglementarea procedurii de revocare a membrilor CSM

-interzicerea promovarii in grad, fara promovarea efectiva la o instanta sau unitate de parchet superioara

Iata ce prevede Decizia nr. 68/2017 a CCR privitor la rolul puterii legislative:

-"Curtea retine ca actul de reglementare primara (legea, ordonanta simpla si cea de urgenta a Guvernului), ca act juridic de putere, este expresia exclusiva a vointei legiuitorului, care decide sa legifereze in functie de nevoia de reglementare a unui anumit domeniu de relatii sociale si de specificul acestuia."

-"In activitatea sa de interpretare si aplicare a legii, procurorul trebuie sa realizeze un echilibru intre spiritul si litera legii, intre exigentele de redactare si scopul urmarit de legiuitor, fara a avea competenta de a se substitui autoritatilor competente in acest domeniu. Obligatia care incumba procurorilor deriva direct din normele constitutionale ale art.131 din Constitutie, potrivit carora, in activitatea judiciara, ei reprezinta interesele generale ale societatii si apara ordinea de drept, precum si drepturile si libertatile cetatenilor."

-"Prin conduita sa, Ministerul Public – Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie - Directia Nationala Anticoruptie a actionat ultra vires, si-a arogat o competenta pe care nu o poseda – controlul modului de adoptare unui act normativ, sub aspectul legalitatii si oportunitatii sale, ceea ce a afectat buna functionare a unei autoritati, care isi are remediul in dispozitiile art. 146 lit. e) din Constitutie, care prevad solutionarea conflictelor juridice de natura constitutionala dintre autoritatile publice de catre Curtea Constitutionala".

-"Una dintre conditiile realizarii obiectivelor fundamentale ale statului roman, definite in textul citat, o constituie buna functionare a autoritatilor publice, cu respectarea principiilor separatiei si echilibrului puterilor, fara blocaje institutionale".

-"In ceea ce priveste Ministerul Public – Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie - Directia Nationala Anticoruptie, conduita conforma Constitutiei transpare din cele statuate mai sus, si anume exercitarea competentelor stabilite de lege in conformitate cu prevederile constitutionale referitoare la separatia puterilor in stat si, deci, abtinerea de la orice actiune care ar avea ca efect subrogarea in atributiile altei autoritati publice."

 

*Cititi aici adresa trimisa de Forumul Judecatorilor din Romania catre magistratii din Romania si criticile aduse de acestia proiectului Legilor Justitiei

*Cititi aici comunicatul DNA din 8 noiembrie 2017 de respingere in bloc a proiectelor pe Legile Justitiei

*Cititi aici comunicatul PICCJ din 8 noiembrie 2017 de respingere in bloc a proiectelor pe Legile Justitiei

*Cititi aici comunicatul DIICOT din 7 noiembrie privind Legile Justitiei

*Cititi aici Decizia CCR nr. 68/2017

Accesari:6519

Comentarii

# Magda (-totuşi e inutil să crezi în iluzii) date 8 noiembrie 2017 18:13 +31

PseudoJustiția a generat mii de abuzuri si hotărâri nedrepte -Fără reformă radicala şi îndreptarea măcar în parte prin rejudecarea cauzelor pe ultimii 12ani şi amnistierea sau grațierea chiar a unora din sistem care au abuzat de frică. Este EVIDENT că țara foarte curând va intra în colaps instituțional.Trebuie impus URGENT refacerea DREPTĂȚII populare și a ORDINII în sistemul corupt care are dreptul la orice abuz iar cei slabi şi mărunți înfunda puşcaria cu motive minore sau nevinovați în timp ce intangibilii pot fura sute de milioan€(sri+dna+diicot+judecători+procurori +unii politicieni acoperiți care au făcut mereu compromisuri în defavoarea interesului național)Au distrus prosperitatea pe generații DAR ŞI drepturile care stau la baza democrației. Însă până atunci sub diferite false motive TOT sistemul care are agenți şi în sindicate își vor apăra ,,drepturile '' în stradă,în timp ce mormolocii dorm de ''somnu'morții'' Dacă corpul e bolnav-degeaba scoți virusul doar dintr-un organ. :cry:

# Lidioara date 8 noiembrie 2017 19:41 +12

Este enorm de greu sa pierzi niste privilegii...in opinia unor judecatori si procurori,respectarea Constitutiei este facultativa. Parte din judecatori si procurori fac scut in jurul Cucuvelei mov,de care se tem toti...jalnica justitie are Romania...

# Lidioara date 8 noiembrie 2017 19:46 +4

Jalnica justitie are Romania...90%din magistrati fac scut in jurul Cucuvelei mov ,de care le ste o frica maladiva...plus ca tremura sa nu piarda imensele privilegii statuate de mama Omida...recte Macovei...

# Ati omis DIICOT in titlu date 8 noiembrie 2017 22:17 +3

90 % dintre magistrați procurori și judecatori sunt corupti și dau CONDAMNĂRI PE NEDREPT, doar în funcție de ȘPAGĂ și interese pur personale ( avansare în functie de ex). Domnilor de la Luju.ro  dar de ce nu ați menționat în titlu și de DIICOT. Ați omis DIICOT." Grupuri de interese din CSM, PICCJ, DIICOT DNA si ICCJ s-au coalizat sa submineze Parlamentul si sa blocheze Legile Justitiei pentru a salva Republica Procurorilor" . DIICOT poarta vina cea mai mare, DIICOT trebuia de fapt sa împiedice formarea statului mafiot, dar bineînțeles ca nu au făcut-o ca ei înșiși sunt cei mai mari mafioti și infractori.

# bici date 9 noiembrie 2017 00:01 +4

Dar de ce nu vezi ca lipseste si kovesi? Ca numele ei nu e spus, desi a avut cea mai nebuna pozitie. Diicot spre deosebire de astia enumerati are macar putin creier si nu cere ceva ce e peste lege. Adica sa cheme magistratii sa blocheze legile in parlament si sa voteze in bloc respingere. Foarte bine ca le a,dat si lor pozitia. Asa vede lumea diferenta intre bolnavii de putere si nemultumiti. Hai pa

# Malta date 9 noiembrie 2017 00:55 +1

Mai..."inteligenta" la o simpla căutare pe un site de știri sa zicem pe MEDIAFAX.RO  în Search scrii DIICOT și o să-ți apăra DIICOT:Majoritatea procurorilor, împotriva modificărilor legilor justiţiei. Dacă DIICOT și-ar fi făcut treaba ( nu cu vrăjeli d-astea d-ale lor cu invenții de infracțiuni, respectiv minuscule) și ar fi respectat legea nu s-ar fi putut crea aceasta mafie suprastatala nici măcar în SRI și DNA. Și în titlu era vorba de instituții și nu de persoane. Cu persoane ca tine  nu te miri de ce este România cea mai mizera tara din UE .  Tu ești unu din aia care se îndoaie în funcție de cum bate vântul. Ți-e frica ca o să-ți pierzi jobul plătit nemeritat?! Nu te teme de ce ți-e frica de aia nu scapi plus ca te ajung si pacatele din urma 8)  ;-)

# Maria date 8 noiembrie 2017 19:59 +6

La asta se ajunge cand deviatiile unei caste (aproape ca-ti vine sa le spui gasca) nu sunt reglementate si respectate cu precizie matematica ca tipuri de infractiuni sanctionate cu multi, multi ani de puscarie. Ia sa vedeti cum nu si-ar mai permite casta sa incalce legea si sa i se rupa in paispe de toti si de toate... Cand ar fi pusi in situatia de a primi cadou ei insisi catusele, s-ar gandi de 2-3 ori daca sa faca sau ba abuzuri ori interferari in activitatea Parlamentului sau a Guvernului...

# 112 date 8 noiembrie 2017 20:10 +2

Zilnic citesc toate comentariile celor ce posteaza pe LUJU si am ajuns la concluzia ca aproape toti au dreptate si nu se intampla nimic in justitie in mod serios.Am observat ca cei de la CSM au indemnizatii mai mari ca salariul dl.Presedinte,ca pe la unele instante nu au rechizite,nu au hartie,ca la alte instante se munceste de dimineata pana seara iar la altele sunt zile cand nu sunt dosare,ca nu exista o practica unitara,ca nu se respecta termenul de 30 de zile de motivare,ca se repartizeaza"aleatoriu", ca exista avocati cinstiti si necinstiti,si este valabil si la magistrati,etc,.Oricum nu ne mai facem bine niciodata.

# Andrei Muresan date 8 noiembrie 2017 20:43 +7

Toti acesti papugai sunt vanduti strainatatii. Ei sunt fii si fiice de comunisti, securisti, turnatori si jigodii de tot felul. Profesional sunt de "noaptea mintii". Habar nu au de legi, de limba romana, de omenie, de dreptate si adevar. Nu pot sa-i inteleg pe americani, com de au cocolosit la sanul sterp al unchiului Sam toate aceste oterpe comuniste, cand este stiut ca ei lupta impotriva marxism-leninismului. "Anus contra naturii", nimic altceva. Cum pot avea eu incredere in ce spune Hans si Iohan, cand tatal meu a fost inchis de comunisti? 

# Dan date 9 noiembrie 2017 09:54 +3

Tare mi-e teama ca toata aceasta nebunie este un experiment ai caror initiatori nu sunt de pe aici; asa-zisii actori principali sunt de fapt niste simpli executanti, iar noi, populatia, suntem doar niste simpli cobai. Sunt atat de evidente si de strigatoare la cer abuzurile incat numai o minte bolnava sau criminala mai poate sustine altceva. Si cea mai mare nenorocire este aceea ca nu este cine a face dreptate, fie din neputinta, fie pentru ca servesc unor interese ticaloase (parlamentul e slab ca sa indrepte lucrurile, politiicenii, cu cateva exceptii, sunt fricosi, incompetenti sau chiar ticalosi, judecatorii nu sunt facatori de lege, iar institutiile de forta sunt ele insele parte la aceasta ticalosie).

# abcd date 9 noiembrie 2017 10:40 0

hotararea ccr invocata este destul de prapastioasa, ca sa nu spun construita pt scopul albirii unor tradatori de tara; atat legiuitorul, executiv precum si autoritatea judecatorasca pot intocmi acte de coruptie in activitatea lor, iar produsul activitatii leguitorului si a executivului sunt actele normative; pt. consideratii mai ample de specialitate, nu folclor de la judecatori ccr fosti lingatori de clante la partid

# sandu date 9 noiembrie 2017 16:00 +1

Pina in anii 1989 SECURITATEA era cea a carei angajati faceau ce doreau , aveau un fel de imunitate iar acum vedem ca JUDECATORII si PROCURORII au devenit mai rai decat securitatea , ei chiar nu raspund deloc pt ce fac cu rea credinta sau grava neglijenta...cum este posibil ca judecatori si procurori care au bagat oameni nevinovati in inchisori vezi cazul TUNDREA dar si multe altele sa stea acum la pensie pe 12 000 lei iar acei oameni care si au pierdut ani din viata si nu au mai cotizat pt pensie sa fie acum plebea societatii ? oare pt acei oameni iese Ciolos , Pruna ,Macovei si ai lor demonstranti in strada pt a li se face dreptate ??? Nu ar fi rau ca jurnalistii de la LUJU.ro sa faca o investigatie in legatura cu judecatorii si procurorii care au gresit , ce pensii au si ce mai fac acum cei condamnati de ei pe nedrept ,apoi sa i vedem pe cei din Piata Victoriei ce parere au...

# Ciclop date 11 noiembrie 2017 08:13 0

Probabil ca toate aceste gasti ale Injustitiei asteapta sa intre pe fir populatia care pana la urma isi va apara reprezentantii si dreptatea...Constat ca astora care baga oamenii la bulau le lipseste cam mult creier.

Adauga comentariu

Nume*
Email*
Website
:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!

Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

    • VERDICTUL ZILEI - Lipsa adeverintei CNSAS pentru sefa ICCJ Cristina Tarcea ascunde colaborarea acesteia cu Securitatea?

    • VOTEAZA

Vorbe de fumoar – 17.12.2018 – Filari cu autoutilitara. Adevar sau provocare pentru junele Uncheselu

+ DETALII

ALTE VORBE DE FUMOAR

FACEBOOK

ULTIMELE COMENTARII

CELE MAI CITITE

LUMEA JUSTITIEI

ARHIVA

NEWSLETTER