23 May 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

Luju

DOMNUL IONUT MATEI SA FIE SERVIT RAPID – Incredibil: mai multi membri CSM au fortat solutionarea pe repede inainte a cererii de aparare a independentei autoritatii judecatoresti formulate de judecatorii ICCJ Ionut Matei, Florentina Dragomir si Alina Ioana Ilie dupa protestele avocatilor din cazul Robert Rosu. Membrii CSM au vrut sa sara Inspectia Judiciara si sa trimita jelania “completului negru” direct la Plen, unde desigur sa fie aprobata. Manevra a esuat (Document)

Scris de: George TARATA | pdf | print

13 January 2021 15:02
Vizualizari: 5849

Judecatorii Ionut Matei (foto), Florentina Dragomir si Alina Ioana Ilie, membri ai “completului negru” de la ICCJ, trebuie sa fie serviti rapid. Asa au gandit mai multi judecatori si procurori din CSM, care au fortat urgentarea solutionarii cererii de aparare a independentei autoritatii judecatoresti in ansamblul sau formulate de cei trei judecatori ICCJ dupa protestele avocatilor din intreaga tara, care au acuzat condamnarea abuziva a colegului lor Robert Rosu in dosarul “Ferma Baneasa” (click aici pentru a citi).


 

Concret, o parte dintre membrii CSM au propus marti, 12 ianuarie 2021, in cadrul Comisiei nr. 1 a CSM, ca cererea judecatorilor Ionut Matei, Florentina Dragomir si Alina Ioana Ilie sa nu isi urmeze traseul normal. Mai exact, sa nu se astepte raportul Inspectiei Judiciare, ci sa fie trimisa direct in Plenul CSM. Acolo unde evident va fi aprobata, avand in vedere ca procurorii din Consiliu vor vota cel mai probabil in bloc pentru “completul negru”, la fel si cativa judecatori simpatizanti ai Sistemului care a condus tara cu teroarea catuselor.

Totusi, manevra a esuat, membrii CSM care fortau servirea rapida a “completului negru” trebuind sa accepte decizia colegilor majoritari, care au hotarat ca trebuie asteptat intai raportul Inspectiei Judiciare si abia apoi sa se treaca la discutarea cererii in Consiliu. Mai mult, tot dupa redactarea raportului Inspectiei Judiciare se va stabili daca solicitarea celor trei magistrati ICCJ este de competenta Plenului sau a Sectiei pentru judecatori a CSM, avand in vedere ca avocatii au criticat o sentinta a “completului negru”, nu intregul sistem judiciar.


Iata minuta Comisiei nr. 1 a CSM (vezi facsimil):


“Cu majoritate, Comisia a decis inaintarea cererii catre presedintele CSM pentru a sesiza Inspectia Judiciara in vederea efectuarii de verificari.

In cadrul dezbaterilor s-a exprimat si opinia minoritara in sensul ca sesizarea ar trebui inaintata la Plen in vederea solutionarii intrucat nu este necesara efectuarea de verificari de catre Inspectia Judiciara.

De asemenea s-a exprimiat si o opinie in sensul ca cererea nu ar trebui analizata de Consiliu inainte de redactarea hotararii judecatoresti.

In ceea ce priveste competenta de solutionare a cererii, s-a apreciat ca acest aspect urmeaza a fi decis dupa efectuarea verificarilor de catre Inspectia Judiciara si inaintarea raportului catre Consiliul Superior al Magistraturii. Celelalte aspecte privind potentiala afectare a independentei justitiei, decurgand din faptul audierii unor judecatori in legatura cu legalitatea unor hotarari judecatoresti pe care le-au pronuntat, ramase ulterior definitive, vor fi discutate in cadrul unei viitoare sedinte a Comisiei nr.1 judecatori”.

 


* Cititi aici cererea de aparare a independentei autoritatii judecatoresti formulata de judecatorii ICCJ Ionut Matei, Florentina Dragomir si Alina Ioana Ilie

Comentarii

# M date 13 January 2021 16:17 +9

mai oameni buni, eu zic ca acesti judecatori ICCJ sa le dam alte nume, cum ar fi Conte, inparat, Rege oameni astia nu au lege, nu judeca dupa lege, nu au masura nu au rusune ei fac tot ce vor muschi lor. golanilor din CSM le tremura izmenele in fata lor cu frica ca, daca va ajunge sa le confirme inceperea urmariri penala cei de la ICCJ. asta i justitia de rahat din aceasta tara

# Ioana M. date 13 January 2021 18:11 +2

Sa vedem ce avocati le apara interesele...

# santinela date 14 January 2021 07:35 +1

Uitati-va la poza astuia. Suficienta,nulitate profesionala,asta se degaja din ce vedem ! In rest, daca judecatorii se lasa incalecati de o asa forma de viata isi merita soarta .

# PUNCT DE VEDERE date 14 January 2021 13:56 0

Potrivit art. 1 alin. (4), art. 124 alin. (3) și art. 126 alin. (1) din Constituție, puterea judecătorească este una din cele trei puteri în stat, judecătorii sunt independenți, iar justiția se realizeaza prin ICCJ și celelalte instanțe judecătorești. Prin urmare, apărarea independenței justiției nu poate fi invocată decât de judecători în caz de ingerințe ale celorlalte puteri, legislativă și executivă, în înfăptuirea justiției, prin eventuala încercare de a influența soluțiile din hotărârile pe care instanțele le pronunță, deoarece numai acestea ar putea avea pârghii în acest sens. Protestele avocaților sunt legitime, având în vedere libertatea gândirii, a opiniilor și de exprimare prevăzute la art. 29 alin.(1) și art.30 alin. (1) din Constituție. Acestea nu reprezintă un atac la ”independența autorității judecătorești”.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 22.05.2024 – Belea pe capul lui Florenta

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva