24 July 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

EXCLUSIV - Sentinta prin care Inalta Curte a returnat la DNA “Dosarul Flota” cu indicatia refacerii rechizitorului. De ce nu a vrut Daniel Morar, valetul presedintelui, sa refaca actul de sesizare?

Scris de: | pdf | print

20 February 2011 10:43
Vizualizari: 19222

La cateva luni dupa ce Traian Basescu a fost ales presedinte al Romaniei, Inalta Curte – Sectia penala, prin sentinta nr. 293 din 27.04.2005 (dosar nr. 4539/2004) a restituit la DNA "Dosarul Flota" in vederea „refacerii rechizitoriului” ca o consecinta a "neregularitatii actului de sesizare" (nesemnarea lui de catre procurorul general al PNA) – sentinta integrala o puteti citi/copia la finalul articolului. Sentinta a ramas definitiva prin decizia nr. 312 din 05.12.2005 a Completului de 9 judecatori. Astfel, s-a stabilit cu autoritate de lucru judecat ca restituirea dosarului s-a datorat nu imunitatii prezidentiale sau necesitatii reluarii urmaririi penale (cum a fost intoxicata initial presa), ci simplului fapt ca rechizitoriul "Flota" nu a fost confirmat de fostul sef al DNA, Ioan Amarie (aflat in concediu) ci de adjunctul acestuia Gheorghe Suhan.

In loc sa semneze Rechizitoriul Flota si sa-l trimita inapoi instantei de judecata - asa cum a dispus aceasta - procurorul politic Daniel Morar (numit de Traian Basescu in fruntea parchetului anticoruptie) s-a dovedit a fi un valet credincios. Daniel Morar a repartizat dosarul unui procuror din subordine, care a dispus o noua expertiza. Aceasta din urma a descoperit, ca un facut, un prejudiciu de „0” lei (prima expertiza retinuse un prejudiciu de peste 300 milioane dolari) iar procurorii DNA au dat degraba scoatere de sub urmarire penala pe toata linia. In privinta lui Traian Basescu, procurorul sef al DNA a dezinformat intreaga natiune ca seful statului ar beneficia de imunitate prezidentiala si nu poate fi cercetat (cu toate ca imunitatea presedintelui este identica potrivit Constitutitiei cu cea a parlamentarilor). Astfel, „Dosarul Flota”, partea disjunsa cu Basescu, a fost pusa la dospit in asteptarea zilei cand acesta nu va mai fi presedinte, si cand va beneficia de aceeasi soarta ca a celorlalti 79 de co-inculpati, adica de o scoatere de sub urmarire penala. Acesta a fost scenariul prin care „Dosarul Flota” a fost tras pe linie moarta la DNA (ca toate celelalte dosare penale ale lui Traian Basescu) in pofida faptului ca 16 nave de mare tonaj au disparut fara ca cineva sa raspunda...

Dosarul Flota” returnat pe o chichita ridicola! Ca aia cu „citatia indoita” de care vorbea Basescu la un bilant al DNA....

Inalta Curte de Casatie si Justitie a judecat la 27.04.2005 "Dosarul Flota" (Dosar nr. 4539/2004). Completul penal format din judecatorii Cornel Iacob, Sanda Huiduc si Gheorghe Rotar (din partea PNA a participat procuror Elena Cherciu) a pus in discutie din oficiu imunitatea lui Basescu si a recunoscut ca textele de lege care vorbesc de imunitatea prezidentiala sunt neclare si interpretabile. Totusi, magistratii nu s-au pronuntat pe acest aspect, ci pe o exceptie invocata de zeci de inculpati, potrivit careia rechizitoriul nu a fost semnat de Ioan Amarie, procurorul general de atunci al PNA (care se afla in concediu), ci de adjunctul acestuia, Gheorghe Suhan caruia i se delegasera temporar atributiile sefului sau. PNA a depus la dosarul de la instanta suprema un ordin al lui Amarie, care isi delegase competentele adjunctului sau pe perioada concediului sau de odihna, insa, atentie, judecatorii Inaltei Curti au apreciat in mod surprinzator si deloc convingator: „In cauza de fata procurorul general adjunct nu a confirmat rechizitoriul in numele procurorului general, ci al sau personal. Astfel, ar fi trebuit sa existe semnatura procurorului general adjunct Suhan Gheorghe in numele procurorului general, Ioan Amarie, caruia sa-i fi fost trecut numele, iar nu procurorul general adjunct Suhan Gheorghe sa semneze in nume propriu... procedand contrar, actul de sesizare al instantei, respectiv rechizitoriul, este lovit de nulitate absoluta datorita neregularitatii sale”.

Foarte important, in motivarea Curtii s-a mai aratat: „Inalta Curte... se afla in situatia de a restitui organului care a intocmit actul de sesizare, rechizitoriul, IN VEDEREA REFACERII ACESTUIA...” Fata de cele expuse, Inalta Curte a dispus prin sentinta nr. 293 din 27.04.2005: "Restituie cauza privind pe inculpatii... Parchetului National Anticoruptie, avand in vedere neregularitatea actului de sesizare a instantei".

In loc sa refaca rechizitoriul, Morar a dispus o noua expertiza pentru a inchide cazul

Imediat dupa solutia instantei supreme din 2005, Daniel Morar a declarat presei ca va studia cele 130 de volume ale dosarului pentru a putea lua o hotarare in cunostinta de cauza. Faza imediat urmatoare era ca Daniel Morar sa-si asume obligatia de a reface actul de sesizare – asa cum a dispus instanta – mai ales ca urmarirea penala era incheiata! De aici insa a intervenit servilismul procurorului Daniel Marius Morar - unealta selectata din "pepiniera" de cadre de la Cluj, taman de ex-ministrul Justitiei, Monica Macovei, cea impusa in functie de insusi Traian Basescu si care l-a propus presedintelui pe acelasi Morar pentru numirea in functia de sef al DNA, Basescu semnand imediat numirea.

Mai departe, se stie. In loc sa se refaca rechizitoriul cum au dispus judecatorii, la DNA s-a dispus o noua expertiza in dosar, pentru care s-au platiti 40.000 euro, care de la un prejudiciu initial de 324 milioane dolari, a ajuns la unul de „0” lei. Ani de zile DNA – Morar nu a informat presa despre aceasta noua expertiza, pana in februarie 2008 cand, la sedinta de bilant a DNA, incoltit de jurnalisti Daniel Morar a recunoscut ca datorita faptului ca noua expertiza a stabilit ca nu exista niciun prejudiciu, s-a dat scoatere de sub urmarire penala pentru 79 de inculpati din "Flota", mai putin pentru Traian Basescu despre care a spus ca "are imunitate", desi Constitutia prevede ca "nimeni nu e mai presus de lege". Pe aceasta noua expertiza, s-a dat scoatere de sub urmarirea penala pentru toti cei 79 de co-iculpati, mai putin pentru Traian Basescu a carei parte a fost disjunsa pe motiv de „imunitate prezidentiala” (un fals pretext, pentru ca in alte dosare de la DNA si Sectia de urmarire penala a Inaltei Curti, aceluiasi Traian Basescu i s-au dat NUP-uri, fara sa se mai ridice problema imunitatii). In fapt, potrivit Constitutiei, imunitatea presedintelui Romaniei este aceeasi cu cea a parlamentarilor.

Rechizitoriul „Flota” era blindat de probe

Rechizitoriul PNA nr. 20/P/2002 („Dosarul Flota”) a fost realizat de procurorii Vasile Draghici si Ioan Otel. Din actele dosarului, bazate pe numeroase rapoarte de control ale Curtii de Conturi, ale Ministerului Finantelor, precum si a unei expertize administrate in cauza, s-a stabilit un prejudiciu de peste 324 milioane de dolari, ca rezultat al unei asocieri ilegale dintre CNM Petromin SA si firma norvegiana Torvald Klavenes Group - Oslo. Asocierea a dus la instrainarea ilegala a 16 mineraliere de mare tonaj ale Romaniei, vandute pe nimica toata, gratie unui plan initiat de Traian Basescu in 1991, pe cand era mare sef la Ministerul Transporturilor.

Printre cele mai socante descoperiri ale procurorilor PNA a fost un document si un act de control al Ministerului Finantelor care demonstrau ca ex-ministrul Traian Basescu s-a numit pe el insusi in 1991 in consiliul de administratie al unei firme mixte din Bahamas - "Petroklav Shiping" - in care erau actionari Petromin SA si o firma norvegiana din grupul Klavenes. Din contul firmei din Bahamas, deschis la City Bank Londra, prin care s-au rulat milioane de dolari, fara acordul BNR cerut de lege, procurorii au retinut disparitia in 1992 a sumei de 500.000 de dolari, care a fost urmata de demisia lui Traian Basescu din toate functiile detinute la respectiva firma. De asemenea, procurorii si actele de control au retinut ca navele romanesti au fost vandute pe simple facturi unor firme liberiene, pe ridicola suma de un dolar fiecare, pentru ca ulterior, sa fie revandute pe sume cu mult mai mici decat valoarea lor de piata unor firme private din Romania si alte state.

Epurarea PNA

Procurorii care au realizat „Dosarul Flota” au fost agresati verbal de Traian Basescu la audierile care au avut loc inaintea alegerilor prezidentiale, care i-a numit "maimutoi", "slugi" si i-a acuzat de "comanda politica", anchetatorii care i-au inregistrat vorbele fiind, din informatiile noastre, la un pas sa-i deschida pe atunci un nou dosar penal pentru infractiunea de ultraj. Au renuntat insa. Ulterior, dupa ce Basescu a devenit sef al statului intreaga conducere a DNA, inclusiv procurorii de caz, au fost debarcati sau siliti sa plece, dupa o actiune de epurare, fara precedent, condusa de Monica Macovei.

* Cititi aici sentinta Inaltei Curti nr. 293 din 27.04.2005 privind restituirea la DNA a "Dosarului Flota". Atentie, la pag. 31 se vorbeste de refacerea rechizitoriului, aspect de care Daniel Morar „n-a mai putut”!

Comentarii

# 2NA date 20 February 2011 16:26 +2

Ironia sortii ar fi ca acel Complet de 9 Judecatori sa fi fost condus chiar de L. Barbulescu :-)

# Romanov date 20 February 2011 16:42 +8

Nu ar trebui cumva Daniel Morar cercetat pentru infractiunea de favorizare a infractorului?

# Alexe date 20 February 2011 16:43 +7

Eu as adauga si pentru nerespectarea unei hotarari judecatoresti :eek:

# pompiliu bota date 20 February 2011 18:40 +10

,,Daniel Morar cercetat pentru infractiunea de favorizare a infractorului?" Morar nu a plătit niciun leu pentru arestarea şi inculparea pe nedrept a lui Liviu Ciupe! (2,5 miliarde lei daune morale pe art. 504 c.p.p.)

# Radu M. date 20 February 2011 19:57 +7

ai dreptate domnule Bota, el este si asta e unul din motivele pentru care l-au pus in functie, il aveau la mana, ca e oricand bun de plata

# valetu date 20 February 2011 18:52 -6

dosarul a fost restituit pentru refacere adica pentru readministrarea unor probe inclusiv a expertizei contabile care s-au efectuat cu incalcarea legii. Acest fapt s-a realizat iar procurorul a dat solutia conform concluziilor noii expertize efectuate. E clar servilismul asa zisului jurnalist Savalic - unealta selectata din "pepiniera" de cadre ale PSD de la Bucuresti.

# Snake date 20 February 2011 19:41 +10

Sluga prea plecata si-a rasplatit binefacatorul care l-a pus in functie. E simplu. Cand PSD va reveni la conducerea tarii, morar si sleatca lui n-or sa stie pe unde sa se ascunda pentru nenorocirile pe care le-au facut

# Aliosa date 20 February 2011 19:55 +10

Instanta a dispus refacerea rechizitoriului, nu a dosarului de urmarire penala, adicatelea ca sa inteleaga tot rumanul, dom Morar trebuia sa-si puna semnatura pe el in calitate de sef de parchet si sa-l trimita inapoi la curte. Nimic mai simplu.
Dar cum era sa-l trimita in judecata pe al' de l-a numit in functie...... Ati mai vazut voi una ca asta?
Si asculta valetule, cand acuzi jurnalisti ca fac jocul unor partide politice, vezi ca tu esti platit din banii contribuabililor si faci jocul PDL ..... eu zic ca e mult mai grav :D

# Stavarache date 20 February 2011 20:04 +8

„Inalta Curte... se afla in situatia de a restitui organului care a intocmit actul de sesizare, rechizitoriul, IN VEDEREA REFACERII ACESTUIA...” - ce vreti fratilor ceva mai clar! trebuia sa refaca rechizitoriul, deci trebuia sa-i retrimita pe inculpati in judecata, rechizitoriul fiind definit ca actul prin care procurorul trimite in judecata. Quod erat demonstradum! DNA este un parchet aservit politic!

Acum revin putintel... cred ca judecatorii stiau ca fac ceva impotriva firii si asta a fost maniera lor de a se acoperi, pisica moarta fiind astfel aruncata la Morar la poarta!

# INCORUPTIBILUL MAAT date 21 February 2011 11:29 +4

Pentru a strange voturi prin inselaciune electorala ,IATA DE CE BASE SI AI LUI ,VOR SA O ALEAGA PE MONICA PRES!

# NEA DRAGHICI date 22 February 2011 13:14 0

DOSARUL FLOTA.

INCULPATI BASE / VOICU MARIN / MARIA VERIOTTI.

DRAGHICI VASILE - MUSCALU - FRANGETTI - NEGOITA - COLEGI DE FACULTATE.

RADULESCU STEFAN / DRAGHICI VASILE
RADULESCU STEFAN / BASE

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=HiIDAvPRsQU&feature=related[/youtube]

# gore date 30 November 2013 21:12 +1

Traim in romania si...... Asta este democratia adevarata.Noua democratie. Toate persoanele citate mai sus si cele care au legaturi cu ele , constituie o vasta retea infractionala . Aceasta increngatura cuprinde toata societatea , toate institutiile statului. Seamana a CAMORA. Chiar si actualii ....fac parte din organizatie.De unde stiu? Simplu: din toate sistemele de informatii ale Romaniei si nu numai. Si la urma o gluma (intrebare)cam nesarata:din 89 pana in 13 cate blocuri au fost vopsite?

# lilianamarin date 14 March 2015 11:56 0

:sigh:

# lilianamarin date 9 April 2015 02:11 0

:sigh:

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 23.07.2024 – Judecatoarea la care a picat gruparea Coldea

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva