25 July 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

INCA UN RECHIZITORIU – DNA l-a trimis in judecata pe executorul judecatoresc Matei Cosmin Catrinoiu pentru abuz in serviciu. Condamnat deja intr-un alt dosar si suspendat din activitate, Catrinoiu este acuzat de prejudicierea Complexului Energetic Oltenia cu 1,2 milioane lei: “Hotararile judecatoresti care au facut obiectul procedurilor de executare silita, fie nu ar fi constituit titluri executorii fie ar fi privit sume de bani care, anterior, ar mai fost executate”

Scris de: G.T. | pdf | print

3 April 2024 14:15
Vizualizari: 2405

Un executor judecatoresc a fost trimis in judecata marti, 2 aprilie 2024, de DNA. Executorul Matei Cosmin Catrinoiu (foto) este acuzat de abuz in serviciu, intr-un dosar instrumentat de structura DNA din Craiova.


 

Parchetul anticoruptie sustine ca in contextul desfasurarii la solicitarea celui de-al doilea inculpat din dosar a trei proceduri de executare silita, Catrinoiu prin actele intocmite cu incalcarea prevederilor legale ar fi cauzat un prejudiciu de peste 1,2 milioane lei societatii Complexul Energetic Oltenia (care avea calitatea de debitor), cu obtinerea unui folos necuvenit pentru cei doi inculpati.

De asemenea, DNA acuza ca hotararile judecatoresti care au facut obiectul procedurilor de executare silita fie nu ar fi constituit titluri executorii, fie ar fi privit sume de bani care anterior ar mai fost executate silit, integral, de catre executorul judecatoresc.

Nu in ultimul rand, in cazul fiecarei proceduri executorul ar fi stabilit onorarii cu mult mai mari (si de 37 de ori) fata de cele prevazute de lege.

Trebuie spus ca in noiembrie 2023, executorul Matei Cosmin Catrinoiu a fost condamnat de Curtea de Apel Craiova la 4 ani si 11 luni inchisoare cu executare pentru fapte de abuz in serviciu si fals, cauza aflandu-se in faza de apel la Inalta Curte. In prezent, Catrinoiu este suspendat din functie.


Prezentam comunicatul DNA privind trimiterea in judecata a executorului:


“Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie – Serviciul teritorial Craiova au dispus trimiterea in judecata, in stare de libertate, a inculpatilor:
CATRINOIU MATEI COSMIN, la data faptei executor judecatoresc in cadrul BEJ 'Catrinoiu Matei Cosmin', pentru savarsirea infractiunii de abuz in serviciu cu obtinere de foloase necuvenite, in forma continuata,

S.G., pentru savarsirea infractiunii de complicitate la infractiunea de abuz in serviciu daca functionarul public a obtinut, pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, in forma continuata.

In rechizitoriul intocmit, procurorii au retinut urmatoarea stare de fapt:

in perioada 03 septembrie 2018 – 27 aprilie 2022, in contextul desfasurarii la solicitarea inculpatului S.G. a trei proceduri de executare silita, inculpatul Catrinoiu Matei Cosmin, in calitatea mentionata mai sus, prin actele intocmite cu incalcarea prevederilor legale, ar fi cauzat un prejudiciu debitorului Societatea 'Complexul Energetic Oltenia” SA in cuantum total de aproximativ 1.205.497 lei, concomitent cu obtinerea pentru cei doi inculpati a unui folos necuvenit.

De precizat este faptul ca hotararile judecatoresti care au facut obiectul procedurilor de executare silita, fie nu ar fi constituit titluri executorii fie ar fi privit sume de bani care, anterior, ar mai fost executate silit, integral, de catre executorul judecatoresc. De asemenea, in cazul fiecarei proceduri, inculpatul Catrinoiu Matei Cosmin ar fi stabilit onorarii cu mult mai mari (si de 37 de ori) fata de cele prevazute de lege.

Societatea Complexul Energetic Oltenia S.A. s-a constituit parte civila in cauza.

In cauza s-a dispus instituirea sechestrului asigurator asupra mai multor bunuri imobile ce apartin celor doi inculpati.

Dosarul a fost trimis spre judecare Curtii de Apel Craiova cu propunere de a se mentine masurile asiguratorii dispuse in cauza.

Facem precizarea ca aceasta etapa a procesului penal reprezinta, conform Codului de procedura penala, finalizarea anchetei penale si trimiterea rechizitoriului la instanta spre judecare, situatie care nu poate sa infranga principiul prezumtiei de nevinovatie.

Mentionam ca prezentul comunicat a fost intocmit in conformitate cu art. 28 alin. 4 din Ghidul de bune practici privind relatia sistemului judiciar cu mass media, aprobat prin Hotararea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 197/2019”.


Sursa foto: gorjonline.ro

Comentarii

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 24.07.2024 – DNA nu e de nasul lui Ardelean

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva