29 iunie 2022

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

INDREPTARUL LUI HELLVIG – In tentativa de refacere a imaginii dezastruoase a SRI dupa epoca Florian Coldea, directorul Eduard Hellvig a lansat “Ghidul de conduita etica al personalului Serviciului Roman de Informatii”: "Suntem constienti ca increderea cetatenilor Romaniei nu este un dat, aceasta se castiga greu si trebuie sa luptam pentru ea”. Ghidul stabileste normele de urmat de angajatii SRI pentru a dovedi ca sunt demni de consideratie si incredere (Ghidul)

Scris de: Elena DUMITRACHE | pdf | print

8 mai 2017 15:10
Vizualizari: 7885

Epoca "Florian Coldea” a lasat urme negative asupra Serviciului Roman de Informatii, generand, dupa trecerea in rezerva a fostului sef operativ al SRI, luarea unor masuri pentru ca cetatenii sa isi recapete increderea in acest serviciu. Concret, directorul Serviciului Roman de Informatii Eduard Hellvig (foto stanga, alaturi de Florian Coldea) a lansat “Ghidul de conduita etica al personalului Serviciului Roman de Informatii" ce are ca scop, potrivit lui Hellvig, “consolidarea si promovarea unei culturi profesionale adecvate rolului SRI in domeniul securitatii nationale si obligatiilor deja normate a caror respectare este de natura sa garanteze ca angajatii SRI sunt demni de consideratia si increderea impuse de profesia pe care o exercita”.


In fapt, Ghidul isi propune trasarea normelor de conduita pe care angajatii SRI trebuie sa le respecte pentru cresterea increderii si intaririi reputatiei Serviciului, dar si pentru prevenire abaterilor disciplinare si protejarea personalului SRI de comportamente “abuzive, subiective sau oportuniste”.

Cu alte cuvinte, precizeaza directorul SRI in declaratia sa de responsabilitate care se gaseste in primele pagini ale ghidului, “ne dorim sa consolidam relatia de incredere cu cetatenii Romaniei prin reafirmarea identitatii Serviciului – cine suntem si ce facem pentru ei.”

In acest sens, sunt trasate standardele de comportament obligatorii pentru angajatii SRI, in ghid regasindu-se valorile afirmate public de Serviciul Roman de Informatii, respectiv patriotism, onoare si profesionalism.

In ghid, Hellvig le cere angajatilor SRI sa dea dovada de loialitate, devotament, respect, civism, onoare, onestitate, integritate, nediscriminare, demnitate, conduita morala, profesionalism, responsabilitate, independenta, echidistanta si confidentialitate.

In cazul in care un angajat al SRI va incalca oricare dintre aceste principii, va suporta consecintele “direct proportional cu gravitatea faptei comise”. Se precizeaza astfel in Ghid ca pentru stabilirea sanctiunilor se va tine seama de natura si circumstantele in care a avut loc fapta comisa, indatoririle si responsabilitatile persoanei in cauza, justificare actiunilor si efectele pe care le-a produs comportamentul respectiv.

Iata declaratia de responsabilitate a directorului SRI Eduard Hellvig:

Declaratie de responsabilitate

Suntem constienti ca increderea cetatenilor Romaniei nu este un dat, aceasta se castiga greu si trebuie sa luptam pentru ea”.

Niciun set de reguli nu poate acoperi toate circumstantele, iar munca de intelligence poate naste unele dileme de etica exceptionale ori neobisnuite – dincolo de cele intalnite in viata de zi cu zi.

J.W. Goethe spunea ca „acolo unde trebuie sa incetez sa mai fiu moral, nu mai am nicio putere”, iar aceasta logica, este cu atat mai plina de inteles si de semnificatie pentru angajatul unui serviciu de informatii.

Etica tine, cred eu, de adoptarea celei mai bune decizii posibile in ceea ce priveste oamenii, resursele si societatea. Optiunile de etica determina diminuarea riscului asociat activitatii de intelligence, maresc increderea, genereaza succes pe termen lung si cladesc reputatia.

Acest Ghid de conduita Etica se adreseaza personalului Serviciului Roman de Informatii si cuprinde repere de conduita, derivate din particularitatile si exigentele profesiei de cadre de informatii – constituind un set unitar de valori, principii si reguli in masura sa contribuie la promovarea si apararea intereselor nationale, asigurarea unui climat de munca adecvat, a unor practici si atitudini corespunzatoare atingerii obiectivelor profesionale subsumate dezideratelor de securitate ale Romaniei.

Gandirea etica este o parte a eforturilor noastre zilnice. Ea poate proteja integritatea Serviciului, poate creste sansele indeplinirii cu succes a misiunilor, ne poate proteja de consecintele unor alegeri gresite si poate prezerva aliantele la care am aderat.

Scopul adoptarii Ghidului de conduita etica este reprezentat de consolidarea si promovarea unei culturi profesionale adecvate rolului Serviciului Roman de Informatii in domeniul securitatii nationale, prin integrarea intr-o formula coerenta si non-redundanta a regulilor si obligatiilor deja normate (in legislatia nationala si reglementarile interne) sau aplicate cutumiar – a caror respectare este de natura sa garanteze ca, prin intregul lor comportament, angajatii SRI sunt demni de consideratia si increderea impuse de profesia pe care o exercita.

Totodata, implementarea Ghidului urmareste atingerea urmatoarelor deziderate:

2 asigurarea si mentinerea unui echilibru just intre interesele nationale de securitate si drepturile si libertatile cetatenilor;

2 sistematizarea standardelor morale si de conduita care trebuie respectate de catre personalul Serviciului in exercitarea atributiilor si in viata personala, respectiv obligatiilor si a regulilor necesare desfasurarii unei activitati competente si responsabile, in conditii de legalitate;

2 prevenirea abaterilor disciplinare, respectiv a situatiilor care pot afecta activitatea personalului, informatiile, patrimoniul sau rezultatele activitatii institutiei;

2 statuarea unor indicatori cu utilitate in evaluarea modului de indeplinire, de catre cadrele institutiei, a atributiilor de serviciu;

2 protejarea personalului Serviciului de comportamente abuzive, subiective sau oportuniste;

2 crearea unui sistem de referinta in orientarea deciziilor si actiunilor personalului SRI in cazul aparitiei dilemelor de etica.

Cu alte cuvinte, ne dorim sa consolidam relatia de incredere cu cetatenii Romaniei prin reafirmarea identitatii Serviciului – cine suntem si ce facem pentru ei.

Directorul Serviciului Roman de Informatii

EDUARD HELLVIG".

*Cititi aici integral Ghidul de conduita etica al personalului Serviciului Roman de Informatii

Comentarii

# unul din lumea cea mare date 8 mai 2017 15:58 +7

in sfirsit a dat marele si bunul alah sa ,,auz si io pa unul care recunoaste,macar nu/i ca lupascu sa ne CEARA SA/I DAM INCREDEREA NOASTRA!!!!!! SAU CA MALACCA IN MITOASA,DIN MARGINIMEA SIBIULUI,,NOI SINTEM DINEA SI ......VAI DE JUCARIILE VOASTRE PE CARE ATI MICTIONAT FARA JENA SI DRAM DE RUSINE IN VAZUL LUMII

# ADEVARUL date 8 mai 2017 19:24 +3

TE RUGĂM FIINDU-NE RUSINE DE RUSINEA TA SI A INSTITUȚIEI DE MAFIOTI CARE ESTE PE CALE SĂ DEVINĂ SRI-UL,NU MAI DA DE INTELES CĂ VOI SUNTEȚI LA SRI STAT ÎN STAT,CĂ NU SUNTEȚI AȘA CEVA,LEGISLAȚIA ȘI CU PRECĂDERE LEGEA PENALĂ VĂ GUVERNEAZĂ ȘI VOUĂ ACȚIUNILE,ACUM CĂ NU EXISTĂ JUSTIȚIE DECÂT FORMAL,CÂND SE PUNE PROBLEMA INTERESELOR CLICII VOASTRE...FAPTUL NU SCHIMBĂ PREMIZA DE LA CARE AM PLECAT ȘI ANUME FAPTUL CĂ ESTI UN PROST ȘI NOI TOȚI TREBUIE SĂ SUFERIM DE PE URMA TA ȘI A NEGHIOBILOR PRECUM COLDEA,COVESI SAU DÂNCU.ZIC SI EU PENTRU ROMÂNI SUNTEȘI NISTE MARIONETE ȘI VOI,LA FEL CA ȘI POLITICIENII,AR TREBUI SĂ PLĂTIȚI DE CÂTEVA ORI MAI MULT PAGUBELE ADUSE BANULUI PUBLIC,PE CARE-L SUGEȚI,SUGACILOR :-* :-* :-*

# Vladimârrr...!!! date 8 mai 2017 16:38 +4

Iata un nou act de o autentica și stupida demagogie, egalata doar de dimensiunea minusculul ei autor Hellvig, personulitate asemanatoare pana la congruență cu cea a piticaniei Boc, fătați amândoi in spațiul mioritic de doi tirani, intru slujirea bolnavei lor pohte de parvenire.

# Cireașa de pe tort date 9 mai 2017 13:00 0

Cireașa de pe pe tort vine însă la final. Serviciul Român de Informații avertizează că vor fi sancțiuni pentru cei care nu respectă Ghidul. "Orice încălcare a Ghidului se pedepsește direct proporțional cu gravitatea faptei comise și a consecințelor acesteia", amenință instituția. Adevărata surpriză abia urmează însă. "Sancțiunile" SRI lasă loc de interpretări și de scăpare de pedepse severe. Astfel, Serviciul precizează că "în stabilirea sancțiunilor se va ține seama de: natura și circumstanțele în care a avut loc fapta comisă; îndatoririle și responsabilitățile persoanei în cauză; justificarea acțiunilor; efectele pe care le-a produs comportamentul respectiv". http://www.cotidianul.ro/noul-ghid-de-buna-purtare-al-sri-sau-ce-i-lipseste-chelului-document-300430/

# SRI intră în (i)legalitate? date 9 mai 2017 13:29 0

A năpîrlit Hellvig și ne minte că-și schimbă năravurile! Ar fi contra esenței ființei sale - după “Ma bucur ca avem semne ale unei participari civice solide, care ofera incredere pentru viitor.” - să declare că stă în banca sa! Și nici nu l-ar lăsa sorosiștii!

# Cum rămîne cu „câmpul tactic”? date 9 mai 2017 13:37 0

E o declaraţie foarte simplă şi care încearca să clarifice ceea ce s-a întâmplat. SRI lucrează bine, dar, din păcate, comunică prost. Dacă la acea afirmaţie, ar fi fost o virgulă, în care s-ar fi spus: "în limitele legii", această discuţie nu există." "A fost o declaraţie care, poate, trebuia un pic mai atent, mai ales în circumstanţele lumii în care trăim astăzi." "Daca s-ar fi comunicat că doar ce ţine de competentele legislaţiei a SRI, lumea ar fi înţeles că procesul în sine, nu ne intersează faza procesului, dar să nu existe persoane, cum au fost în trecut, judecători, procurori, care pe drum au uitat că servesc statul roman şi au avut alte preocupări decât a servi statul roman." Hellvig, 24 mai 2015.

# Pantera Roz date 8 mai 2017 17:24 +3

Relatia de incredere cu cetatenii se stabileste cand luptati pt. ei, caci ei va platesc (chiar daca va vine greu sa credeti)si nu pt. embassy , de exemplu. Un prim pas ar fi sa cereti VOI abrogarea legilor "big brother" ! Asta v-ar duce cel putin 10-20% in sus

# mulder, agentul mulder date 9 mai 2017 09:54 0

si pe hellvig il doare in pu.....sca si cureaua lata, ce corect era de asta data :D :D :D :D :D Inca o data ne explica: bai tmapitilor, legea e pentru fraieri, noi avem coduri. :-*

# poate nu știți date 9 mai 2017 12:50 0

Blasfemie! Hellvig Sorosistu s-a angajat cînd a fost uns să dea legile Marele Frate în 3-6 luni. Hellvig a fost coordonator de programe în cadrul Fundației Soros, filiala Cluj (1995-1996) şi director de programe la Institutul de Analiză Politică Cluj-Napoca (1996-1997), fundaţie cu rolul de a promova şi a finanţa fundaţiile şi personajele care se afirmau împtriva valorilor naţionale, tradiţiilor şi bisericii ortodoxe şi care militau pentru autonomia Transilvaniei sau recuperarea de către Ungaria a unei părţi din această provincie istorică. http://www.napocanews.ro/2015/02/ofiterii-secreti-se-revolta-iohannis-l-a-pus-pe-eduard-hellvig-sluga-lui-soros-in-fruntea-sri.html

# ADEVARUL date 8 mai 2017 19:11 0

PE VREMEA TEHNOCRATILOR SRI DISPĂRUSERĂ DIN PEISAJ OAMENII POLITICI,DÂNCU ȘI COMP. ARAU PESTE TOT,CÂTĂ FRUNZĂ,CĂTĂ IARBĂ...MAI ALES IARBĂ. :-x :-x :-x :-x :-x

# cutezatorul date 8 mai 2017 19:19 +4

astea isi permit sa vorbeasca despre etica? hehe..fix ca atunci cand o curva incearca sa para fata cuminte. Jenant,securisti imputiti ce sunteti,manjiti de tradare de tara.Premiera nationala fratilor..primul ghid de etica by Sperjurii infecti si alcoolici de la SRI.SA PUNETI MULTE POZE,sa citeasca si Coldea.

# ?????? date 8 mai 2017 22:15 0

Considerați că se poate zice că SRI , cu cutezanță, a dat "startul recuperării patrimoniului statului" ?

# Golan date 9 mai 2017 00:17 0

Stapanii nostrii zic acuma ca-s etici si aparatori ai drepturilor.Cata insolenta prevaleaza la satrapii astia.

# mai putini generali si mai multi intelectuali autentici date 9 mai 2017 13:33 0

... sunt convins ca exista suficiente persoane din mediul academic care ar putea indeplini, cu brio, sarcini de conducere la nivelul diviziunilor Serviciului Roman de Informatii. Luandu-i locul lui Coldea si dronelor lui din SRI. In general, cred ca daca vom avea, acolo, la pupitrul de comanda, mai putini generali si mai multi intelectuali autentici, situatia s-ar imbunatatii. Si ar fi consumati mai putini bani din banii publici, cu efecte mai mari si cu fonfleuri mai putine. http://ziuadecj.realitatea.net/editorial/oferta-domnului-eduard-hellvig--141955.html

# omu de casă al candidatului Joiannis date 9 mai 2017 13:17 0

Mai mult chiar, informatiile „scapate“ pana la aceasta ora duc la o poveste despre diaspora si campania electorala a lui Klaus Iohannis sustinuta de pe meleaguri spaniole. Afacere de ale carei ite nu ar fi strain nici actualul sef al SRI. Totodata, la ce vremuri nebune traim, este greu de prognozat daca aceasta ancheta se va si finaliza cu trecerea la „next level“ sau daca macar exista ceva indicii rezonabile in acest sens. Doar ca a inceput sa se vorbeasca pe acest subiect. Ca si despre „prinderea“ lui Klaus Iohannis intr-o viitoare serie de dezvaluiri cu privire la „agatarea“ sa de catre DIE inca de dinainte de 1989, vorbindu-se inclusiv de o gramada de microfilme pastrate inca de atunci si care ar arunca in aer clasa politica romaneasca. Atat cat a mai ramas din ea. national.ro

# stat captiv date 9 mai 2017 13:27 0

Normalitatea inseamna ca un serviciu de informatii sa se ocupe de reale amenintari teroriste, spioni si chestiuni ce tin cu adevarat de securitate nationala, Parlamentul sa faca legi, Guvernul sa guverneze, presa sa scrie, afacerile sa se dezvolte, oamenii sa fie liberi. Fiecare putere si institutie a statului trebuie sa stea pe tarlaua ei sau, folosind un cuvant deja consacrat la nivel international de la Generalul SRI Dumitru Dumbrava, in propriul sau "camp tactic". Cand SRI e bagat si in justitie, si in presa, si in viata politica, si in defrisari, agricultura, colectare de taxe nu mai ai un stat functional, ci stat captiv. Nu exista democratie in aceasta lume guvernata de un serviciu secret. Chris Terhes, Facebook

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 28.06.2022 – Scutea a pus ochii pe Udroiu

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva