Trimiteţi link-ul unui prieten prin e-mail

Nume prieten
Email prieten
Numele dvs.

NEFERTITI A BATUT CAMPII – Ministrul Justitiei Tudorel Toader a invins-o pe Kovesi cu lectii de drept legate de afirmatiile care "aduc atingere independentei sistemului judiciar". CSM a revocat hotararea prin care o apara pe Kovesi de pozitiile lui Tudorel Toader pe dosarul "Belina": "Opiniile exprimate de catre ministrul Justitiei au fost confirmate si de CCR" (Hotararea)

Marţi, 9 octombrie 2018 19:00 | Scris de Elena DUMITRACHE | pdf | print | email

Consiliul Superior al Magistraturii a aranjat-o pe fosta sefa DNA Laura Codruta Kovesi cu tot cu cererile sale de aparare a independentei sistemului judiciar fata de declaratii care nu ii convin ei. Practica instituita de Kovesi, de a cere apararea independentei intregului sistem judiciar, atunci cand cineva face afirmatii exclusiv la adresa sa, s-a incheiat dupa ce Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a revocat o hotarare prin care a aparat independenta sistemului judiciar la cererea lui Kovesi. S-a intamplat in luna aprilie 2018, cand Plenul CSM a decis, cu majoritate, sa revoce Hotararea prin care, in decembrie 2017, s-a aparat independenta sistemului judiciar la cererea lui Kovesi, fata de afirmatiile facute de ministrul Justitiei Tudorel Toader. Motivarea Hotararii CSM a fost publicata abia in data de 9 octombrie 2018 si, credeti-ne, este lectie de drept pentru fosta sefa a Directiei Nationale Anticoruptie.


La revocarea Hotararii CSM nr. 1472/2017 s-a ajuns dupa ce ministrul Tudorel Toader a contestat decizia Plenului care a stabilit ca ar fi adus atingere independentei sistemului judiciar atunci cand, intr-o conferinta de presa in plin scandal pe tema dosarului "Belina" (Click aici pentru a citi), a afirmat ca "procurorii DNA nu investigheaza fapte ce reprezinta incalcari ale legii penale".

Cateva luni mai tarziu, in aprilie 2018, Plenul CSM s-a reunit din nou pentru a discuta plangerea prealabila prin care Tudorel Toader solicita revocarea Hotararii nr. 1472/2017, ocazie cu care membri CSM, in majoritate, au constatat ca afirmatiile facute de ministrul Justitiei au vizat "modalitatile de contestare a legalitatii unor hotarari de guvern", in niciun caz "infractiunile si persoanele care au fost precizate in comunicatul de presa al Directiei Nationale Anticoruptie".

De asemenea, a retinut CSM in Hotararea nr. 412/2018 de revocare a Hotararii nr. 1427/2018 ca Tudorel Toader "a prezentat de principiu, modalitatea si competentele pentru stabilirea legalitatii unui act emis de catre guvern, precum si categoriile de acte normative ce pot fi supuse unui astfel de control".

Mai mult decat atat, Plenul Consiliului a decis prin Hotararea nr. 412/2018 ca opiniile exprimate de ministrul Justitiei au fost confirmate si de Curtea Constitutionala a Romaniei in Decizia nr. 757/2017, astfel ca nu poate fi vorba despre o atingere a independentei sistemului judiciar.

Motivarea Hotararii nr. 412/2018 a Plenului CSM este vasta si o gasiti integral la finalul articolului.

Totusi, ne intrebam, cate astfel de hotarari de "aparare a independentei sistemului judiciar" a dat CSM in ultimii ani, asupra carora daca s-ar arunca o a doua privire s-ar constata ca a fost neintemeiata blamarea celui acuzat ca a adus atingere independentei sistemului judiciar?

Publicam in continuare pasaje din Hotararea nr. 412 a Plenului CSM din 19 aprilie 2018:

"Examinand contextul normativ mentionat, Plenul Consiliului Superior al Magistraturii retine, pe de o parte, ca prezenta plangere prealabila este admisibila, fata de prevederile art. 7 alin. (1) coroborate cu cele ale art. 1 din Legea nr. 554/2004 a contenciosului administrativ, cu modificarile ulterioare, iar pe de alta parte, se retine ca, potrivit textelor de lege mentionate, controlul de legalitate a unor acte cu caracter normativ emise de catre Guvernul Romaniei il face instanta de contencios administrativ, conform competentelor stabilite prin Legea nr. 554/2004 a contenciosului administrativ, cu modificarile ulterioare, iar controlul de constitutionalitate, in limitele si modalitatile prevazute de Constitutia Romaniei, precum si in Legea nr. 47/1992 privind organizarea si functionarea Curtii Constitutionale, cu modificarile ulterioare, este exercitata de catre Curtea Constitutionala.

De asemenea, Plenul are in vedere faptul ca in considerentele Deciziei nr. 757/2017, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei nr. 33/15.01.2018, deci ulterior hotararii contestate, Curtea Constitutionala a apreciat ca: 'in privinta oportunitatii emiterii actului administrativ individual, unitatea de parchet nu are competenta de a incepe urmarirea penala, insa are competenta de a cerceta faptele de natura penala savarsite in legatura cu emiterea acestuia (...) nu exista nici un mecanism de control al oportunitatii emiterii actului administrativ. Prin urmare, daca legea permitea realizarea unei anumite operatiuni adminstrative in sensul in care o lasa in marja de apreciere a organului administrativ, nu poate fi pusa in discutie cenzurarea oportunitatii aprecierii acestuia din urma'.

Astfel cum rezulta din decizia mentionata, competenta cercetarii legalitatii actelor administrative apartine instantei de contencios administrativ si numai cu titlul incidental acestea pot fi cercetate de catre instanta care judeca in materie penala in masura in care in cauza este adusa o acuzatie in materie penala cu privire la acte/fapte savarsite in legatura cu emiterea actului respectiv.

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii urmeaza sa retina ca, prin raspunsurile date reporterilor, domnul Tudorel Toader, ministrul Justitiei, s-a referit strict la modalitatile de contestare a legalitatii unor hotarari de guvern, si nu la infractiunile si persoanele care au fost precizate in comunicatul de presa al Directiei Nationale Anticoruptie din data de 22 septembrie 2017.

De asemenea, a prezentat de principiu, modalitatea si competentele pentru stabilirea legalitatii unui act emis de catre guvern, precum si categoriile de acte normative ce pot fi supuse unui astfel de control.

Plenul constata ca opiniile exprimate de catre ministrul Justitiei au fost confirmate si de Curtea Constitutionala in considerentele Deciziei nr. 757/2017, care a statuat ca actele administrative emise de Guvern pot fi cercetate numai cu titlu incidental de catre instanta care judeca in materie penala, in masura in care in cauza este adusa o acuzatie in materie penala cu privire la acte/fapte savarsite in legatura cu emiterea actului respectiv, insa parchetul nu cercetateaza direct legalitatea unei hotarari de guvern si nu are competenta de a incepe urmarirea penala in privinta oportunitatii emiterii actului.

Avand in vedere considerentele expuse, reanalizand problematica vizata de Hotararea nr. 1472/19.12.2017, Plenul urmeaza sa constate ca opiniile exprimate de catre ministrul Justitiei nu au fost de natura sa afecteze independenta sistemului judiciar.

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii urmeaza sa admita plangerea prealabila formulata de domnul Tudorel Toader, ministrul Justitiei, si sa dispuna revocarea Hotararii Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 1472/19.12.2017.

Fata de cele expuse, conform dispozitiilor art. 23 alin. (1) din Legea nr. 317/2004 privind Consiliului Superior al Magistraturii, republicata, cu modificarile ulterioare, prin vot direct si secret, cu majoritatea voturilor membrilor prezenti (9 voturi Admitere; 5 voturi Respingere, 1 Abtinere: domnul Tudorel Toader, ministrul Justitiei), Plenul CSM hotaraste:

Admiterea plangerii prealabile formulate de domnul Tudorel Toader, ministrul Justitiei, si revocarea Hotarari Plenului Consiliului Superior al Magistraturii".

*Cititi aici integral Hotararea CSM nr. 412/19.04.2018

*Cititi aici integral Hotararea CSM nr .1472/19.12.2017, revocata de Plen prin Hotararea nr. 412/2018

Accesari:11445

Comentarii

# SANCHI date 9 octombrie 2018 19:50 +14

Așa ușor să se-aleagă praful de CEA MAI CURAJOASĂ MUJER + MULTI-MEDALIATA 1/4dokta Mika Plagiatoare (doar 4%)? :( :( :(

# unul din lumea cea mare date 9 octombrie 2018 23:21 +5

acum stau eu si incep sa ma intreb ,cum ramine cu INFIERAREA LUI DRAEGNEA SI SEVIL SHAIDEH????CE NE FACEM CU IREALITATEA DEMENTA SI CU DEMENTII DE HASTAGISTI,CU ALA DE LA POARTA NOUA DE LA COTROCENI,CU RIFAI CARE VORBESTE NUMAI PE VOCI CASTRATE)CU MUC CEL MIC CU MUCII PE PIEPT,(SCUZE IN BATISTA DE LA PIEPT)CU IOANA ENE DOGITA,CU NEGREA PROSTALAUL BILBIIT,CU FRAIERA CU PAPUSI (NEVASTA LUI NEGREA)CU AIA CU CIRNATUL IN BEREGATA(PORA) SI TOTI CRETINOIZII CARE NU PLATESC TAXE DAR SE PRODUC LA IREALITATEA.DIACONESCULE SI TU INTRI IN SLEATCA(fariseu fara pereche,iti aduci aminte de discutia noastra de la sediul psd din sisesti ,cind ,,iti cereai scuze ca nu ai facut mai mult decit nimic pentru justitia interna si ca te/a preocupat numai fatada internationala,, sa/ti aduc aminte anul? era 2005,sotia inca era directoare la eximbank,si il injurai pe moroiu)

# indignata date 10 octombrie 2018 00:39 +4

Pai, Tudorel Toader ii invinge pe toti netotii din justitie. Dar ce folos...El stie carte, stie vorbi dar , uite ca netotii sunt atat de multi incat , pe de alta parte sunt de neinvins. Toti raman linistiti la posturile lor, bine platiti si siguri ca nimeni nu le poate face nimic chiar daca dovedesc tarii intregi ca : sunt nepregatiti profesional, ca vorbesc fara ei ( vezi tractoristul), ca au semnat Protocoale cu SRI- lucru nemaivazut in lumea larga, si care ar trebui pedepsit penal...Senzatia ca nimic nu se poate schimba in Romania este ingrozitoare. Cu toate ca Maior a fost autorul Protocoalelor, nu este rechemat.... De ce ????? Codruta este bine, merci, sefa lui Lazar... Ce-i pasa ei de faptul ca lumea o vorbeste de rau.. Nimeni nu-i poate face nimic. Si asta , ea o stia de cand lumea.... In afara de bla, bla, bla, nimic efectiv.

# DOREL date 10 octombrie 2018 06:53 +4

Era și normal, Kovesi e doar o boxa wireless care vorbește ce i se comanda, sa ne amintim de "nu-mi invadați spațiul privat" (când era pe strada, în fata Trib. Prahova), de "unitatea de elita de la Ploiesti", de "eu nu ma întâlnesc cu politicieni în privat" etc. Și, b) : din păcate, nu e singura conectata la aceiasi sursa. Părerea mea..

# marius date 10 octombrie 2018 08:34 +2

Plagiatoarea de 4% mai are 1%. I se oxideaza incet dar sigur, metalul de pe medalii, dar cel mai interesant , cred, ca i se oxideaza gura aia spurcata, sufletul ala de hiena si mintea de bibilica. In rest, cred ca discuta cu taica Laza despre gogosari, smulsul cartofilor cu creiere degradate, culesul strugurilor alterati de minti bolnave, unfalrea fasolei cu pompa,coruptia la nivel cosmic si coruptia la nivelul unui neuron obtinut prin asocierea jumatatilor de neuroni a celor doi. Ii doresc sa-i creasca curul la patrat , sa-i scada nesimtirea si sa i se lungeasca nasul ala mare dupa nemiluita de minciuni pe care le-a prezentat drept adevaruri. Ea crede ca a fost cineva, cand de fapt n-a fost si nu este nimic, decat o unelata pe care, daca nu mai taie, ori o duci la ascutit ori o arunci la cosul de gunoi a vietii ca pe un mutand genetic disgratios.

# SANCHI date 10 octombrie 2018 09:52 -2

"Kovesi e atacată pentru că arată bine.", susține un jurnalist DW!

# un mizantrop date 10 octombrie 2018 14:21 +1

"Arata bine" spre sponsorizarea ticaloasa si spre stapanii lor de sclavi, da, am aflat cu totii, dar, "la ce ne-a folosit?!" Ma intreb cum se simte (!) jurnalistul acum, sau i s-a dat o noua tinta, pentru ca, dupa devoalarile care au zguduit presa germana (aflata sub comanda CIA, dupa spusele avizate ale implicatului), nu mai crede nimeni in buna credinta a oricarui jurnalist care "apara" sistemul represiv, de oriunde... Cred ca-ti irosesti ironiile, lumea e suparata aici si nu le prea gusta...

# Fariseu date 10 octombrie 2018 14:40 -1

Femeia buhaita de la votka din intamplare are in posesie mai multe derapaje de gandire in PE ,in speta netoatele sunt multe si se sprijina intre ele fara folos, par niste curci plouate in fata mintii geniale a lui Tudorel Toader.

# belgianca date 10 octombrie 2018 14:50 0

a fost invinsa cum, TOT ESTE MARE SEFA SI ARE PE MULTI LA COMANDA EI. DACA TOT A FOST DATA JOS DE CE NU ESTE PINA ACUM LA STUF IN DELTA ..TOT SEFA ESTE TOT DA ORDINE SI EA FACE CU LAZARICA CACARICA LEGILE DECI SA FIM SERIOSI NU ESTE LA DNA DAR ESTE PG SI ACOLO EA ESTE SEFA CHIAR NU VRETI SA VEDETI CA DNA ESTE ACUM PG ..TRAIASA NERESPECTAREA LEGIIIIII NU INTELEG DE CE NU ESTE INCA DEMIS LAZARICA EL SI CEATA LOR DE NEISPRAVITI ...JOSSSSS GUNOAILE CU EI LE PUSCARIE SAU INTR UN AZIL DE NEBUNI INCHISI BILE ARUNCATI CHEILE SAU CEL MAI BINE PT TOT CE AU FACUT JUDECATI IN LOC PUBLIC SI LASATI PE MINA OMENILOR CARE SI AU PERDUT FAMILILIA SI CELOR CARE SI AU PERDUT PE CEI DRAGI DIN CAUZA LOR SI AU SUFERIT NEVINOVATI PRIN PUSCARII HADETI SAI VEDEM PE SACALII CUM O SA REZISTE JUDECATI SI EI DE CEI CARE AU SUFERIT DIN CAUZA NEMERNICILOR SI NEISPAVITILOR JOS CU EI DIRECT IN IAD SPER SA POATA INTRA ACOLO .. DUPA CITE AU FACUT CRED CA NICI ACOLO NU AU UN LOC

Adauga comentariu

Nume*
Email*
Website
:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!

Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

    • VERDICTUL ZILEI - Lipsa adeverintei CNSAS pentru sefa ICCJ Cristina Tarcea ascunde colaborarea acesteia cu Securitatea?

    • VOTEAZA

Vorbe de fumoar – 17.12.2018 – Filari cu autoutilitara. Adevar sau provocare pentru junele Uncheselu

+ DETALII

ALTE VORBE DE FUMOAR

FACEBOOK

ULTIMELE COMENTARII

CELE MAI CITITE

LUMEA JUSTITIEI

ARHIVA

NEWSLETTER