22 July 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

REVOLUTIE IN MAGISTRATURA – Scrisoare bomba adresata CSM: Sefii curtilor de apel din Romania se revolta impotriva judecatorului Danilet autointitulat "lider" al protestelor magistratilor pe OUG 7/2019 si cer CSM sa ia masuri fata de initiativele "care tin mai cu seama de sfera politicului": "Este de neconceput ca Danilet sa se erijeze în persoana 'reprezentativa' pentru Justitia Romana... doar 6% din instante au initiat forme de protest... Nu recunoastem si nu sustinem asemenea initiative"

Scris de: Elena DUMITRACHE | pdf | print

10 March 2019 23:00
Vizualizari: 11767

Anuntul judecatorului Cristi Vasilica Danilet (foto) de la finalul saptamanii, potrivit caruia a adunat 30 de judecatori si procurori cu care se va duce in 4 aprilie 2019 la Bruxelles pentru a-i explica prim-vicepresedintelui Comisiei Europene Frans Timmermans de ce protesteaza magistratii a infuriat majoritatea judecatorilor din Romania. Gandul ca un judecator, neales de ei sa ii reprezinte, va recurge la o activitate cu caracter pur politic si se va duce la Bruxelles pentru a vorbi in numele tuturor judecatorilor si procurorilor din Romania despre protestul pe OUG 7/2019, si nu numai, i-a determinat pe judecatorii cu functii de conducere din cadrul curtilor de apel sa se adrese Sectiei pentru judecatori din Consiliul Superior al Magistraturii pentru a lua masuri fata de apucaturile lui Danilet.


Demersul judecatorilor de la curtile de apel vine dupa cel al judecatorilor de la tribunalele din Romania care, la randul lor, au anuntat ca se delimiteaza de formele radicale de protest si de actiunile judecatorului Cristi Vasilica Danilet (Click aici pentru a citi).

Astfel, intr-o scrisoare trimisa membrilor Sectiei pentru judecatori din CSM, pe care Lumea Justitiei o prezinta in exclusivitate, presedintii si vicepresedintii a 14 din cele 15 curti de apel din Romania anunta ca isi exprima ferm dezacordul fata de modul in care unii judecatori care participa la protestele radicale pe OUG 7/2019 ale sa acrediteaze ideea ca aceste manifestari reprezinta vointa si dorinta majoritatii judecatorilor din Romania.

In acest context, in scrisoarea adresata CSM, presedintii si vicepresedintii curtilor de apel precizeaza, atentie, ca doar 6% din instantele din Romania au initiat forme de protest!

Fata de aceasta situatie, sefii curtilor de apel din Romania catalogheaza ca fiind de neconceput ca judecatorul Cristi Vasilica Danilet "sa se erijeze in persoana „reprezentativa” pentru Justitia Romana si sa vorbeasca in numele judecatorilor, respectiv sa decida ca un grup de 30 de judecatori trebuie sa mearga la Bruxelles pentru a-i prezenta prim-vicepresedintelui Comisiei Europene, domnul Frans Timmermans, situatia sistemului de justitie, in sens catastrofal, adica al incalcarii grave, de nesuportat, a principiilor ce trebuie sa guverneze statul de drept".

In scrisoarea lor, care este din punctul nostru de vedere extrem de clara si binevenita, presedintii si vicepresedintii curtilor de apel subliniaza ca "nu recunoastem si nu sustinem asemenea initiative care tin mai cu seama de sfera politicului".

Din acest motiv, sefii curtilor de apel cer CSM sa ia act de pozitia lor si "sa aiba in vedere masuri concrete menite sa apere aceasta independenta, la nivel intern si international, fata de efectele unor manifestari din interiorul sistemului de justitie, cum sunt cele anterior redate, de care ne delimitam in mod clar si indreptatit pentru ca respectam statutul de judecator, rolul nostru in societate si dreptul la un proces echitabil".

Totodata, presedintii si vicepresedintii celor 14 curti de apel solicita CSM si ca scrisoare pe care o prezentam in continuare sa fie transmisa Consiliului UE – Formatiunii Justitie si Afaceri Interne (JAI).

Redam in exclusivitate scrisoarea deschisa a presedintilor si vicepresedintilor curtilor de apel din Romania adresata Sectiei pentru judecatori a CSM:

"Subsemnatii, presedinti si vicepresedinti ai curtilor de apel din Romania, adresam SECTIEI PENTRU JUDECATORI A CONSILIULUI SUPERIOR AL MAGISTRATURII prezenta

SCRISOARE DESCHISA

prin care ne exprimam dezacordul fata de modalitatea deformata in care, in aceste saptamani, s-a inteles, de catre unii colegi judecatori, asumarea rolului si locului constitutional si legal al magistratului, prin respingerea oricarui dialog cu celelalte puteri, prin ducerea si exacerbarea protestelor in afara instantelor, pe scarile acestora, prin acreditarea ideii ca majoritate judecatorilor/instantelor iau parte la aceste forme de manifestare.

Precizam, in primul rand, ca, astfel cum am sustinut, in mod constant, existenta statului de drept nu poate fi conceputa decat in respectul principiului independentei judecatorului. De aceea, atunci cand s-a pus problema nesocotirii acestui principiu, in mod concret (si nu doar la nivel de idee generala), am fost de acord ca trebuie sa luam pozitie si sa aparam statutul care ne este conferit constitutional, nu ca privilegiu, ci pentru ca actul de justitie sa se poata desfasura in coordonatele respectarii drepturilor si libertatilor fundamentale ale cetatenilor.

In acest context, subliniem, insa, ca manifestarile de dezacord fata de actiunile sau omisiunile celorlalte puteri nu pot avea loc intr-un cadru care sa duca in derizoriu demnitatea profesiei de judecator, dupa cum nu ne putem ingadui nici ca aceste manifestari sa aiba forme de pactizare cu politicul sau sa indemne, fie si tacit, la revolte publice.

Este adevarat ca statornicirea, in Legile Justitiei, a unor principii, cum este cel al separarii carierelor judecatorilor si procurorilor – in acord cu statutul constitutional si legal al acestora – a fost solicitata, in repetate randuri, din interiorul sistemului de justitie. De asemenea, este adevarat, ca atenuarea/incalcarea acestui principiu, prin masuri luate in regim de urgenta, in pofida votului dat in Parlament cu privire la separarea carierelor, constituie o atitudine a puterii executive care ne nemultumeste profund si cu privire la care ne-am exprimat nemultumirea indreptatita.

Dezaprobam, insa, in mod justificat, transformarea nemultumirii in forme radicale de protest, in respingerea vehementa a oricarui dialog cu celelalte puteri, in prezentarea trunchiata, nereala a faptelor in spatiul public, de catre unii judecatori, in scopul obtinerii unor efecte „de strada”, pentru ca, din perspectiva constitutionala si legala, acestea nu pot avea de-a face cu statutul de judecator, cu echilibrul care trebuie sa caracterizeze demnitatea acestei profesii. Orice abordare contrara inseamna incalcarea atributului de impartialitate fara de care se neaga tocmai principiului independentei judecatorului, in numele caruia, in mod fals, sunt derulate toate aceste manifestari de vreme ce, prin modul lor de realizare, arata ca nu au legatura cu scopul declarat.

De asemenea, ne exprimam dezacordul ferm fata de modul in care se incearca, la nivel intern si international, de catre unii judecatori, participanti la forme radicale de protest, acreditarea ideii ca aceste manifestari constituie vointa si dorinta majoritatii judecatorilor din Romania, in conditiile in care doar 6% din instante au initiat forme de protest! In acest context, este de neconceput ca un judecator (Cristi Vasilica Danilet) sa se erijeze in persoana „reprezentativa” pentru Justitia Romana si sa vorbeasca in numele judecatorilor, respectiv sa decida ca un grup de 30 de judecatori trebuie sa mearga la Bruxelles pentru a-i prezenta prim-vicepresedintelui Comisiei Europene, domnul Frans Timmermans, situatia sistemului de justitie, in sens catastrofal, adica al incalcarii grave, de nesuportat, a principiilor ce trebuie sa guverneze statul de drept.

Nu recunoastem si nu sustinem asemenea initiative care tin mai cu seama de sfera politicului.

Prin urmare, solicitam Consiliului Superior al Magistraturii, in calitate de garant al independentei justitiei, care are si abilitarea legala de a ne reprezenta drepturile si interesele, sa ia act de pozitia noastra si sa aiba in vedere masuri concrete menite sa apere aceasta independenta, la nivel intern si international, fata de efectele unor manifestari din interiorul sistemului de justitie, cum sunt cele anterior redate, de care ne delimitam in mod clar si indreptatit pentru ca respectam statutul de judecator, rolul nostru in societate si dreptul la un proces echitabil.

Solicitam ca aceasta scrisoare deschisa sa fie transmisa Consiliului UE – Formatiunii Justitie si Afaceri Interne (JAI).

Judecator Liviu Gheorghe Odagiu – presedintele Curtii de Apel Alba Iulia

Judecator Aurelian Gheorghe Mocan – vicepresedintele Curtii de Apel Alba Iulia

Judecator Adrian Emil Hancas – vicepresedintele Curtii de Apel Alba Iulia

Judecator Loredana Albescu – presedintele Curtii de Apel Bacau

Judecator Maria Violeta Chiriac – vicepresdintele Curtii de Apel Bacau

Judecator Elena Barbu – presedintele Curtii de Apel Brasov

Judecator Nicoleta Hadarean – vicepresedintele Curtii de Apel Brasov

Judecator Elisabeta Rosu – presedintele Curtii de Apel Bucuresti

Judecator Luminita Cristiu-Ninu – vicepresedintele Curtii de Apel Bucuresti

Judecator Alina Nicoleta Ghica – vicepresedintele Curtii de Apel Bucuresti

Judecator Elena Raluca Costache – vicepresedintele Curtii de Apel Bucuresti

Judecator Marius Cristian Epure – presedintele Curtii de Apel Constanta

Judecator Eleni Cristina Marcu – vicepresedintele Curtii de Apel Constanta

Judecator Adina Ponea – presedintele Curtii de Apel Craiova

Judecator Anamaria Cercel – vicepresedintele Curtii de Apel Craiova

Judecator Cosmin-Razvan Mihaila – presedintele Curtii de Apel Galati

Judecator Cristina Trutescu – presedintele Curtii de Apel Iasi

Judecator Laura Baican – presedintele Curtii de Apel Oradea

Judecator Loreley Mirea – vicepresedintele Curtii de Apel Oradea

Judecator Marius Gabriel Sandulescu – presedintele Curtii de Apel Pitesti

Judecator Emilia Raluca Trandafir – vicepresedintele Curtii de Apel Pitesti

Judecator Andra Corina Botez – presedintele Curtii de Apel Ploiesti

Judecator Paul Fratilescu – vicepresedintele Curtii de Apel Ploiesti

Judecator Ioana Cirstea Stoenac – vicepresedintele Curtii de Apel Ploiesti

Judecator Maria Andries – presedintele Curtii de Apel Suceava

Judecator Cristinel Grosu – vicepresedintele Curtii de Apel Suceava

Judecator Andreea Ciuca – presedintele Curtii de Apel Targu-Mures

Judecator Ioana Lucaci – vicepresedintele Curtii de Apel Targu-Mures

Judecator Erica Nistor – presedintele Curtii de Apel Timisoara

Judecator Marian Bratis – vicepresedintele Curtii de Apel Timisoara

Judecator Carmen Parvulescu – vicepresedintele Curtii de Apel Timisoara"

Comentarii

# Judecator iccj date 11 March 2019 00:07 +24

Atitudinea demnă a președinților curtilor de apel si a tribunalelor merita felicitata. Au arătat că nu îi reprezintă vasilică si procurorii. Totusi mironosita de președinta a curții de apel cluj madam Baldean nu susține demersul?e echidistantă cu procurorii si cu vasilică?jenantă

# clujeanul date 11 March 2019 11:18 +6

Unde este Curtea de Apel Cluj?Sau madame Baldean a fost inclusa in delegatie lui Danilet?Ce rusine!!!

# Cinei Daniletz Nimuricu lu Soros date 11 March 2019 13:48 +1

Cine-I asta, Daniletz, Vasilica? Intelegem ca e fatat de Soros in Romania, ca e pe bani, pe finantzari, dar de ce are el atita vizibilitate protestacul de serviciu? Doar 6% din instante in proteste? NU cumva fiindca presa Soros e f numeroasa in Romania? 8) Multi vindutzi in tara asta pe un covrig mucegait. Rusine presei de tip Tapalaba, Plesu,CT Popescu, Coloneleasa Dogioiu sa

# Mary date 11 March 2019 13:06 +1

De ce presedintii curtilor nu s-au revoltat si impotriva hotararii CSAT din 2005 care a stat la baza protocoalelor ilegale dintre SRI SI INSTITUTIILE DE FORTA? De ce coalitia PSD ALDE blameaza aceasta ordonanta 6 dar nu fac absolut nimic pt abrogarea acesteia? Nu este ciudat? PSD ALDE sunt la fel de vinovati de protocoalele ilegale prin lipsa actiunii lor ca si semnatarii PROTOCOALELOR. Absolut nimic bun nu fac oamenii acestia. Doar minciuni,remanieri,tergiversari. Ne spun cate o vrajeala pe la tv si unul ca Serban Nicolae ne rade in fata in timp ce blameaza protocoalele ca ei de fapt nu inteleg de ce protesteaza #rezist ca la ei in guvern nici vorba despre aceste ordonante care sa scoata protocoalele in afara legii si sa adopte masurile reparatorii de altfel absolut necesare. Ce e porcaria asta? Chiar ne cred prosti pe toti ?????

# Edelweiss - Iconom Socotitoriu cu Plaivazul date 11 March 2019 01:12 +6

No, flecău, abia aista ți-i ÎNCEPUTUL SFÂRȘITULUI. Căci, în momentul în care persoane CU FUNCȚII DE CONDUCERE aparținând de 25 de Tribunale din totalul de 42 și 15 Curți de Apel din totalul de 15 (civile) SE DELIMITEAZĂ de lătratul tău turbat la lună, ei bine, cred c-am c-ar fi timpul să te gândești foarte serios la examenul de admitere în avocatură. :eek: Ce-ai căutat cu lumânarea se pare că deja ți-ai găsit! Părerea mea! :roll:

# Edelweiss date 11 March 2019 10:07 +1

erată: 14 CA-uri din 15. Koloszvar nu pontează. Pasămite Koloszvar se va declara Republika Național-Socialistă a Muncitorilor Protocolari și va milita pentru autonomie. Acolo, în Republika Koloszvar va fi numit prezident Plăvannis I cel Clăpăug (la primul mandat), Lulutz Marleen – Ministru de Justiție, Fanfaronu Nepereche – Șeful Înaltei Curți Clujene de Casație și Justiție, Veve Lăncrănjan – șefa microDNA-ului de sub Feleac, Tractoristul Nepriceput Lazăr – Procuror General al Clujului, Vadului și Feleacului. Merită, totuși, să aibă și protocolarii o Republikă a lor. După modelul cetăților de scăpare veterotestamentare.

# Cetateanul date 11 March 2019 01:15 +4

Pe scurt...sa priceapa si prostu satului....iesi ba afara!

# singh date 11 March 2019 09:32 +2

Nu se sperie Vasilică cu astea!Pe vremea când presedinte al CA Cluj era dl Andrieș ,membru in CSM, care si-a dat seama căt de exaltat e Vasilică; şi care a vrut să-l pună la punct,Vasilică atăta a vorbit şi a plăns prin mass-mesia incât judecătorii l-au ales membru in CSM!Asa ca sa nu va mire daca il veti vedea iar in CSM,la Curtea Constituţională,sau pe la Bruxelles!

# Adina Ap date 11 March 2019 04:19 +3

Excelent! Intr-adevăr semnatarii scrisorii au dreptate: de ce se erijează dnul. Danilet in "voce reprezentativă" a justiției române? Cu adevărat cunosc mai bine dumnealor situatia sistemica si au si atributii manageriale din care ar zbura in doi timpi daca s-ar confirma sustinerile sale. Sunt 13 din 14 deci, costul pentru deplasarea lor la Bruxelles ar fi intr-adevăr mai mic, si decontat, decât sa plătească judecători, care au totusi 100% volum de activitate in instanta, deci mai multa activitate curenta de judecata decât acestia, si salarii mai mici. Poftiti la Bruxelles, Bilanțul vostru pe 2018 a fost si predat, inclusiv de Inspectia judiciară pe 8.03.2019. Si vorbiti ferm de Lascariu Elena, LCK, ca e de netolerat pentru România cineva din Dej fără studii superioare finalizate să dea lectii de democratie. Va rog sa aratati intransigentă contra imposturii, cu acte false, din magistratură. Oricum decontati cheltuielile de cazare, au mai fost astfel de delegații institutionale.

# Carcotas date 11 March 2019 08:00 +3

Ia, jucati-o pe asta, bai fii de militieni! Aud ca un procuror moșit prin sufrageria lu tac-su, cand venea ala de la sectie si povestea in familie ce le-a zis-o el magistratilor procurori (pe vremea cand procurorii se nășteau, nu se făceau !), a gasit potrivit sa se ia de vicepreședinta de la tribunalul Brașov, ca de ce o fi semnat ea punerea la punct a zurbagiilor exaltati care s-au mutat din birouri pe scări. Bagati de seama, începeți sa fiti percepuți ca ceea ce sunteti: niste bufoni, trasi de sfori!

# Grefierul anonim date 11 March 2019 08:37 +1

Apoi dacă-i vorba de scrisori, poftim că am scris și noi ceva pt ochii domniilor voastre: Și grefierii vor să fie la MJ: https://www.petitieonline.com/scrisoarea_grefierului_anonim_catre_intreaga_societate

# AndreiV date 11 March 2019 09:23 +1

Asta sa fie curatenia generala,din interior?Vor avea oare curajul sa mearga pana la a schimba si coada de matura,asa cum a spus doamna de la Suceava-sa-i fie tarana usoara,ca mult adevar a grait-?O sa avem rabdare si o sa vedem,dar deocamdata sperantele sunt slabe,politia politica a tradatorilor de neam si tara,inca e puternica,mai ales ca sunt sprijiniti de autodeclaratul succesor nazist,participantul la vanzarea de copii si cel care a dobandit averi,fiind cumparator de rea credinta si cu acte false,de procurorul general si de strainatate(nemti,francezi,olandezi, sua, etc),impotriva poporului roman,a independentei si suveranitatii nationale a Romaniei.Ura,dezbinarea,violenta("alungati cu parul" sau iesiti in strada si manifestati cu violenta,pentru a-i alunga pe cei care au fost alesi democratic-indenul pnl.a lui iohannis si a unor magistrati-.Pana cand ii vom mai tolera si nu vom actiona si noi?!!!Trezestete popor roman,sarac,umilit si batjocorit in tara ta.

# Edelweiss - Ivory Tower Controller date 11 March 2019 10:30 +2

Io* acum mă gândesc la o năszbâtie: cât de fraieri au fost acești lătrători la lună și zornăitori în media când s-au opus la OUG 7/2019! Vaileu, ce gogomani! Apăi, dacă lăsau intactă acea prevedere cu posibilitatea ca un jude să poată fi numit porcușor, acum se contura ca validă posibilitatea de „extragere” din Rröemenika a agnetului, diversionitului, provocatorului Danileț. Exact după patternul extragerii agentului kovesi. Adicătelea, fiind clar că deja începe să se îmbulineze decorul pentru lătrăul-sclavete, se putea pune în aplicare planul numirii acestuia în funcția de… procuror delegat la EPPO. EPPO – bizară construcție instituțională care se comportă asemenea cetăților de scăpare descrise în Vechiul Testament. Asta se putea face în situația OUG 7 nemodificată.

# Edelweiss - Ivory Tower Controller date 11 March 2019 10:31 +1

Dar acum, după ce fraierii s-au chinuit să dea jos acea prevedere, cum să-l mai salvezi pe soldatul danileț („Save Private Daniletz”)? Poate doar să-l pitulezi în trenul de aterizare a unui Boeing 787 cu ruta București – Uașinton, cu escală de refueling la Amsterdam.

# procurorul date 11 March 2019 14:04 0

Cu o floare nu se face ”revoluție”. Credibilitatea se câștigă în timp, prin atitudini, acțiuni și poziționări constante de partea corectă a baricadei. Ar fi interesant de știut și de văzut câți dintre cei care au semnat ”dezicerea” de măscăriciul de serviciu al magistraturii, au avut abordări la fel de tranșante în perioada de glorie a distrugerii statului de drept democratic și a jucatului cu bocancii pe drepturile fundamentale ale omului, tocmai de către aceia care ar fi trebuit să fie ultima linie de apărare de apărare a lor în fața abuzului de orice fel, dar mai ales în fața abuzului judiciar. Așa, ce să zic, sunt și judecătorii respectivi ”imparțiali ca toți românii”, vorba lui Nenea Iancu, cel pururea actual.

# Grig date 12 March 2019 08:40 0

După ce va dispărea găinarul de Dragnea din peisajul public, multora (extrem de mulți, chiar) le va părea rău că le apare numele pe lista asta. Ține cineva prinsoarea?

# BEGIANCA date 12 March 2019 10:12 0

IMI PARE RAU PT TINE GRIG . EU TE ASI INTREBA UN LUCRU.DACA CINEVA DIN FAMILIA TA AR FI FOST TORTOTIONAT DE ACESTE CU CREIER DE CEAPA DEGERATA SI SA FI CONDAMNATI SI SA ISI PIARDA VIATA ? CE SUPUI FACEAI ACEASTA PRINSOARE .ERA MAI BINE SA GINDESTI MAI MULT .DECIT SA TE EXPRIMI ASA .DECIMAI GINDESTE PUTI .NU TIA DORI SA FI CAZUT SI CERCETATI DE FANATICI ACESTEA SI SA STII CA ESTI NEVINOVAT?DECI NU TIASI DORI.DECI BAFTA PT A DECHIDE OCHII MARI.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 21.07.2024 – Procurorul care vrea sa infunde AUR nu se lasa

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva