1 March 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

JUSTITIA FRANCEZA IN DECLIN – De trei luni personalul auxiliar al instantelor din Franta este in criza de nervi. Grefierii si aprozii protesteaza si cer o reforma reala a Justitiei, care sa asigure mijloace materiale si umane, precum si un act de justitie de calitate. Romania, care a copiat modelul francez grevat de arbitrariu si lipsa de raspundere, se indreapta spre aceeasi fundatura

Scris de: Razvan SAVALIUC | pdf | print

6 July 2014 12:14
Vizualizari: 12500

 

Prea multa independenta si lipsa de raspundere din partea magistratilor, prea multa tovarasie intre procurori si judecatori, adunate cu reactia politica adversa de a subfinanta sistemul judiciar tocmai pentru slabele sale performante – iata reteta sistemului judiciar francez, considerat o “loterie nationala”. Cu o legislatie stufoasa, aplicata arbitrar, cu un pret foarte mare pentru justitiabilul care ajunge sa apeleze la sistemul de justitie francez, acest melanj se aseamana cu sistemul judiciar roman, care e insa mult mai prost din toate punctele de vedere. Si asta pentru ca in Franta, spre deosebire de noi, exista o cultura a Dreptului si un respect crescut fata de cetatean si valorile fundamentale, iar din punct de vedere al sediilor instantelor si parchetelor, cladirile istorice impresioneaza (foto 1 – Palatul de Justitie din Paris).

Putini stiu insa ca sistemul francez – pe care Romania l-a copiat din 2004 incoace in tentativele sale de reforma – este unul depasit, care nu prezinta mare incredere, intrucat a devenit impredictibil, greoi, si deosebit de scump, in care sub parada independentei magistratului, lipsa de raspundere predomina, iar arbitrariul e la tot pasul. Spre comparatie, sistemul judiciar roman are aceeasi soarta, chiar mai rea, intrucat pe langa metehnele intalnite si la “fratele mai mare” se adauga un volum urias de dosare si o penetrare fara precedent a serviciilor de informatii si a politicului pe zona care are in atributii numirile in marile parchete si instante.


Trei luni de greva japoneza in instantele din intreaga Franta, fara niciun rezultat

De aproape trei luni, in toate instantele din intreaga Franta, personalul auxiliar (grefieri, arhivari, aprozi etc) au lipite pe usi afise de protest si cer un proiect viabil de reforma a Justitiei, compatibil cu secolul XXI. Personalul de grefa solicita:

- sa se asigure Justitiei mijloace materiale si resurse umane la inaltimea misiunii lor;

- recunoastere profesionala, un stat pe masura si, mai ales, salarii decente;

Afisele privind aceste deziderate sunt lipite pe usile tuturor camerelor grefierilor din intantele din Paris si restul Frantei, pana la tribunalele de mare instanta si Curtea de Casatie (vezi foto 2). Mesajul protestatarilor este: “Fara personalul de grefa serviciul public de justitie nu poate functiona”. In pofida acestui protest, reactiile politice intarzie. Si asta pentru ca Justitia este privita de francezi ca un serviciu public departe de asteptari, care in raport de ce ofera nu ar trebui sa indrazneasca sa se mai planga.

Seamana teribil cu ce e la noi...

Comentarii

# militati pentru libertate de opinie date 6 July 2014 12:27 +6

In timp ce acritura decripita J.M. tocmai julibeaza online ca portarurile de stiri vor fi cenzurate, prin decizie CEDO. Fireste, dansa va avea voie sa posteze mii de comentarii elogiative la adresa frumusetii si inteligentei sale. Apropo a actionat in instanta antena 3? Daca nu tot ce s-a afirmat acolo in legatura cu boala ei psihica poate fi folosit fara a fi considerat defaimator.

# GIND LA GIND CU BUCURIE date 6 July 2014 13:29 +6

APARATOAREA ICONICA A LIBERTATILOR ROMANILOR a cerut sa se infiltreze agenti in media!!!

# preda date 6 July 2014 17:35 +4

Nu ma mai mira nimic.  8) Astept ca romanii sa ceara o ancheta despre matrapazlacurile facute de J.M. la CCR, referendum , legea pensiilor si multe altele, despre traficul de influenta in cazul angajarii amantului ca profesor asociat la FSPUB (apropo de unde a aterizat ala peste noapte la PSPUB plus alte posturi cheie?), despre vulnerabilitatile psihice si bahice ale duduii JM, care fiind grave si de notorietate o transforma intr-o persoana santajabila, actionand la comanda politica pe filiera dictatorului latifundiar Traian Basescu.

# Valeriu Mangu date 6 July 2014 12:28 -9

Articolul “In mars, impotriva statului de Drept(?!)”, pe: http://ascunzisuri-constitutionale.eu/2014/07/06/in-mars-impotriva-statului-de-drept/

# BERCEA MONDIAL: ,, e manevra lu frații miei...........,, date 6 July 2014 12:35 +7

ÎN  BĂNCILE DIN ELVETIA & BELGIA AU FOST IDENTIFICATE PANĂ ACUM CONTURILE GROPARILOR TĂRII, SI ANUME:   * ELENA UDREA - 1 MILIARD DE EURO   * TRAIAN BĂSESCU - 2,5 MILIARDE   * RADU BERCEANU - 4 MILIARDE   * ADRIEAN VIDEANU - 5 MILIARDE   * VASILE BLAGA - 4 MILIARDE. Aât ar costa: uzinele VULCANUL, IMGB, IRA GRIVIȚA, TRACTORUL BRAȘOV, AUTOCAMIOANE BRAȘOV, SEMĂNĂTOAREA, ETC

# Che Guevara date 6 July 2014 13:53 +7

Domnule ministru in Franța nemultumirea personalului de specialitate al instantelor se manifesta de câteva luni la noi statutul care reglementează aceasta categorie de personal stagneaza de 4 ani. Ce aveți de gând cu noi? Pareati deschis la adoptarea cât mai rapida a acestui statut! Vreți sa ajungem in aceeași situație?

# Che Guevara date 6 July 2014 13:55 +7

Domnule ministru in Franța nemultumirea personalului de specialitate al instantelor se manifesta de câteva luni la noi statutul care reglementează aceasta categorie de personal stagneaza de 4 ani. Ce aveți de gând cu noi? Pareati deschis la adoptarea cât mai rapida a acestui statut! Vreți sa ajungem in aceeași situație?

# Cornel date 6 July 2014 14:42 -12

Da domnule. Seamana teribil . Dramatic de teribil ca sa zic asa.... Mai ca as tinde sa cred ca traiesc in Franta. Cata mani******re ordinara e pe blogul asta mai frate....

# Anghelus date 6 July 2014 15:47 -2

Felicitari francezilor  ei  au adus Declarația Drepturilor Omului și ale Cetățeanului ( Déclaration des Droits de l'Homme et du Citoyen)  1789  iar  acum   in 2014  vazand  viciile  intregului SISTEM JUDICIAR FRANCEZ  vor  sa-l  modernizeze  si sa-l  democratizeze..  Bravo lor.....   IN ROMANIA  CAND INCEPE ?

# Angelus date 6 July 2014 15:52 +4

În minim 50 de ani începe în forță.

# s date 6 July 2014 16:10 +4

+ /- un secol -doua .  :lol:

# nuibai date 6 July 2014 17:59 +3

În Franţa se face reforma justiţiei de mai mulţi ani decît la noi. Aceeaşi lozincă de tip comunist/ceauşist. Deci, dacă am luat modelul Napoleon pentru Codul civil, să nu luăm şi modelul lor de reformă, nici modelul CEDO de celeritate. Să judecăm şi lucrăm cu mijloacele noastre.

# manifest date 6 July 2014 18:41 +5

În România nu legea nu este bună, legea nu este aplicată corect de magistraţi, pentru a înlătura aceste abuzuri trebuie aplicată răspunderea magistraţilor cu toleranţă zero. Ai aplicat retroactiv un text de lege, ai îndepărtat probe din dosar, nu ai motivat în funcţie de probele din dosar hotărârea, ai avut interes în cauză - afară din magistratură fără posibilitate de a intra în avocatură sau funcţii de consilier juridic la instituţiile de stat şi obligat la plata daunelor cauzate justiţiabililor.

# maria date 6 July 2014 22:41 +5

Da , in Romania inamovibitatea acordata de distinsa madam Macovei in 2004este interpretata , de unii magistrati -tot respectul fata de cei care aplica corect legea , avand in vedere si bunavointa-,pentru acest motiv legea nu este unitara. Vai de justitia noastra !

# TITULESCU date 6 July 2014 18:55 +10

PRAFUL SI PULBEREA SA SE ALEAGA DE JUSTITIA ROMANA,CACI PRAF SI PULBERE NE-AU FACUT VIETILE,N-AM MAI AVUT NINIC DIN TOT CE AM SPERAT FIINDCA LUMEA ASTA A AJUNS DOAR A MEDIOCRITATILOR SI A MIZERABILILOR. PRAFUL SI PULBEREA SA SE ALEAGA !

# UNUL DIN LUMEA CEA MARE date 6 July 2014 20:00 +2

PTR TITULESCU//IN SHALAAAAAAAAAAAAAA!!!!!!!!!!!!GALA GALALU

# filozofu date 6 July 2014 23:57 -7

titulescule esti pe jilava sau rahova? :lol: acum serios discutand e menirea justitiei sa distruga vieti...unul pierde ..altul castiga in civil..in penal..esti prins...esti incarcerat...extras temporar sau definitiv din societate pe o.perioada stabilita de justitie...asa ca lasa ne titulescule cu blestemele..primesti ce meriti..

# dank date 7 July 2014 00:03 -8

sa inteleg ca reforma justitiei franceze nu a dat roade pt ca niste grefieri cer salarii mai mari...si in plus exista o mare posibilitate ca si reforma noastra sa se duca d rapa pt ca grefierii francezi au salarii mici?si de unde pana unde legatura cu intovarasirea procurorului cu judecatorului?frumoasa inlantuire cauzala facuta de jurnalist....esti bun

# emma date 7 July 2014 10:30 +2

:lol:  in aprozi sta sistemul... Model francez.. :cry: .

# TITULESCU date 7 July 2014 15:03 +5

PENTRU FILOZOFU : SUNT PE ROMANIA, CONDAMNAT PE VIATA LA VIATA FARA DE VIATA . LASA-MA CU UNUL CASTIGA,UNUL PIERDE SAU CINE E VINOVAT E CONDAMNAT , CREDE-MA DACA VREI ITI ADUC O SUTA DE OAMENI BATJOCORITI IN JUSTITIA ASTA ,UNA E JUSTITIA SI ALTA E BISNITA ASTA.SA VEZI CUM ISI BAT JOC DE OAMENI CU NERUSINARE,CU SEDINTELE INREGISTRATE ,n-au nicio jena in a face ce vor. CINE LE-A SPUS ASTORA ca au voie SA-SI FACA DE CAP, CA N-AU RASPUNDERE ?NU NUMAI CA FURA JUSTITIABILI DAR AU SI NESIMTINREA SA-SI BATA JOC DE EI IN FATA ,NICI MACAR NU MIMEAZA ACTUL DE JUSTITIE,E IADUL PE PAMANT ,E FARA PRECEDENT CE E ACUM IN CEEA CE SE CHEMA JUSTITIE.

# pol date 8 July 2014 09:06 +1

Justitia romana este de vreo 4-5 ani in fundatura in care a ajuns justitia franceza abia acum...s-ar parea ca va ajunge la fel de ilustra ca a noastra, cu magistrati de bine, care traiesc bine! Doar la capitolul procurori francezii stau mai bine....ai lor nu sunt magistrati ca ai nostrii!

# Active News date 8 July 2014 10:53 +1

Se pare ca sunt nemultumiri si in alte state in ceea ce priveste justitia.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 29.02.2024 – Corbu s-a intors in CSM

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva