22 May 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

Luju

LICU TOVARAS CU LULUTA – Procurorii din CSM, cu girul sefului PICCJ Bogdan Licu, o tin pe Laura Kovesi la loc caldut in Parchetul General. Sectia pentru procurori i-a prelungit lui Kovesi delegarea la PICCJ, desi legea prevede expres ca delegarea se poate face pe o perioada de cel mult 6 luni si poate fi prelugita pentru alte 6 luni. Delegarea vine dupa intalnirea Licu-Hans Klemm. Pe lege, Kovesi nu mai are ce sa caute in Parchetul General dupa 11 iulie 2019

Scris de: E.D. | pdf | print

4 June 2019 16:46
Vizualizari: 4456

Sectia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii o tine in continuare pe fosta sefa DNA Laura Codruta Kovesi la loc caldut, in Parchetul General. Pe o practica impamantenita in Sistem de ani de zile, si in ciuda modificarilor legislative, procurorii din CSM au decis marti, 4 iunie 2019, prelungirea delegarii pentru alte 6 luni a Laurei Kovesi la Serviciul de indrumare si control din PICCJ. Este practic a treia delegare care se face in aceasta functie fata de Laura Kovesi de la momentul la care a fost revocata de la sefia DNA si s-a refugiat in Parchetul General, cu ajutorului procurorului general de la acea data, Augustin Lazar, vechi prieten de familie, care s-a ingrijit ca aceasta sa nu se intoarca la Sibiu.


Desi la prima vedere prelungirea delegarii lui Kovesi in PICCJ apare ca fiind un gest firesc, legea, in forma actuala cat si in vechea forma, prevede expres ca delegarile procurorilor pot fi facute pe o perioada de cel mult 6 luni, cu posibilitatea prelungirii delegarii pentru alte 6 luni. Cu alte cuvinte, un procuror nu poate sta pe delegare intr-o alta institutie mai mult de un an.

Nefiind nici prima, si probabil nici ultima persoana din magistratura care beneficiaza de delegari peste termen, actualul Procuror General al Romaniei Bogdan Licu nu s-a agitat prea tare sa interzica aceasta practica, astfel ca a ingaduit Sectiei pentru procurori sa ii mentina sederea Laurei Kovesi in Parchetul Inaltei Curti, desi legea interzice expres acest lucru. Este probabil ca lipsa de reactie a procurorului general Bogdan Licu pe delegarea ex-sefei DNA in PICCJ sa aiba legatura cu recenta intrevedere pe care acesta a avut-o cu ambasadorul SUA la Bucuresti, Hans Klemm, demnitar strain care si-a manifestat deschis, in repetate randuri, aprecierea si sustinerea pentru Laura Kovesi. Vom afla...

Ce este cert este ca, de-a lungul anilor, s-a tot discutat despre caracterul nelegal al actelor prin care procurorilor ori judecatorilor le-au fost prelungite intr-o veselie delegarile, ajungandu-se in situatii absurde in care acestia lucru cu anii "pe delegare".

Banii si casa, beneficiul delegarii

Altfel, dincolo de privilegiul de a lucra in continuare in Bucuresti la Parchetul General si nu la Sibiu, Laura Kovesi are parte si de alte beneficii gratie acestei delegari. Spre exemplu, prin prelungirea delegarii, peste termenul prevazut, Laurei Kovesi ii este in continuare asigurata casa de la RA-APPS din Bucuresti, dar si salariul baban, corespunzator gradului de PICCJ. Ca sa nu mai vorbim ca, desi nu mai detine nicio functie de conducere in cadrul Parchetului General, Kovesi beneficiaza in continuare de masina si paza asigurate de Serviciului de Paza si Protectie.

Chiar si asa, bunurile pe care le primesc gratie delegarilor peste termenul prevazut de lege nu sunt singura problema a "delegatilor". O neregula poate chiar mai grava data de aceste delegari peste termen este faptul ca toate actele pe care le face un procuror care nu mai este delegat legal sunt lovite de nulitate. Ceea ce inseamna ca indiferent ce ar face Laura Kovesi la Serviciului de indrumare si control din PICCJ nu are nicio valoare.

Iar aici este un caz "fericit", caci nu vorbim de dosare penale instrumentate de procurori delegati peste termen... Situatia, din punctul nostru de vedere, este extrem de sensibila si necesita o atentie speciala din partea Consiliului Superior al Magistraturii, daca nu chiar si din partea Curtii Constitutionale a Romaniei.

Nu stim cum l-a convins Laura Kovesi pe seful PICCJ Bogdan Licu sa fie de acord cu prelungirea delegarii, speram doar ca intre cei doi sa nu se fi legat vreo relatie de tovarasie. Nu de alta, dar timpul ne-a demostrat ca toti cei din jurul lui Kovesi au sfarsit cum nu se poate mai rau, iar noi nu ne dorim acest lucru pentru Bogdan Licu.

Iata ce prevede Capitolul VI referitor la delegarea, detasarea si transferul magistratilor, in Legea nr. 303/2004:

"ART. 57

(1) In cazul in care o judecatorie, un tribunal sau un tribunal specializat nu poate functiona normal din cauza absentei temporare a unor judecatori, existentei unor posturi vacante sau altor asemenea cauze, presedintele curtii de apel, la propunerea presedintelui respectivei instante din circumscriptia acelei curti de apel, poate delega judecatori de la alte instante din circumscriptia mentionata, cu acordul scris al acestora.

(2) Delegarea judecatorilor de la judecatorii, tribunale, tribunale specializate si de la curtile de apel la instante din circumscriptia altei curti de apel se dispune, cu acordul scris al acestora, de Consiliul Superior al Magistraturii - Sectia pentru judecatori, la solicitarea presedintelui curtii de apel in circumscriptia careia se cere delegarea si cu avizul presedintelui curtii de apel unde acestia functioneaza.

(3) Abrogat

(4) Delegarea in functii de conducere a judecatorilor de la curtile de apel, tribunale, tribunale specializate si judecatorii se dispune, cu acordul scris al acestora, de Consiliul Superior al Magistraturii - Sectia pentru judecatori, pâna la ocuparea functiei prin numire in conditiile prezentei legi.

(5) Delegarea in functiile de conducere de la Inalta Curte de Casatie si Justitie a judecatorilor de la aceasta instanta se dispune de Consiliul Superior al Magistraturii - Sectia pentru judecatori, cu acordul scris al acestora, la propunerea presedintelui Inaltei Curti de Casatie si Justitie.

(6) Delegarea judecatorilor se poate face pe o perioada de cel mult 6 luni si poate fi prelungita, cu acordul scris al acestora, in aceleasi conditii.

(7) In interesul serviciului, procurorii pot fi delegati, cu acordul scris al acestora, inclusiv in functii de conducere, dispozitiile alin. (1) - (6) fiind aplicabile in mod corespunzator".

Publicam in continuare minuta Sectiei pentru procurori din CSM:


Sursa foto: Libertatea.ro

Comentarii

# Mihaela date 4 June 2019 17:39 +7

Jigodii nenorocite ! Acest asa zis ambassador e de o nerusinare si o nesimtire maxima . Isi permite sa dea ordine si comenzi in treburile interne ale tarii. Cine ii permite ? Hoarda de cozi de topor , naparcile nenorocite ce populeaza si infesteaza tara . Nerusinati si nesimtiti. Ce ar merita scarab asta ? Un sut in cur , sa-l treaca oceanul mai repede si sa nu mai auzim in veci de el.

# Cetațenii date 4 June 2019 17:39 +2

Dar pt KOVESI, exista LEGE? Totul pe exceptie de la lege, dar atenție aplicabile doar ei. Noi eram DNA si uite acum, chiar daca nu mai suntem la DNA, tot nu ne lăsăm!!!! Puterea,in cazul KOVESI e un drept câștigat prin folosință continuă, neîntreruptă, netulburată. Drepturile câștigate prin uz indelungat sunt perpetue iar dupa moarte se transmit mostenitorilor ( întocmai cum este dr de proprietate).

# un mizantrop date 4 June 2019 22:26 +1

Care lege?! N-ati inteles ca mascarada referendumului serveste tocmai calcatorilor de lege, smenarilor care-o intorc sa le iasa numai lor de-o mitraliera?! Acum, in virtutea rezultatului (chiar, daca intreba de pedeapsa cu moartea si decerebratii votau ca da, schimbau Constitutia? Si se poate schimba Constitutia cu prevederi anticonstitutionale?!) astia vor smenari legile mai tare dihai decat madame Tarcea, intorcatoarea de portofel legal...

# Pintea date 4 June 2019 22:45 +3

Pai, pana acum parca l-ati lăudat pe pe Licu!!! Nu stiati ca are studii in USA? Toti sant recrutati. Dar klemm tot nu zboara? Trump doarme...si nimeni nu il informeaza..

# Mya date 5 June 2019 09:19 0

Domnilor procurori dacă sunteți așa de bine informați și pregătiți profesional, de ce ni verificați puțin averea lui Rareș Bogdan și a familiei lu ,respectiv a socrului ,pentru ca tot este el așa de vocal ,este și corect?

# livia date 5 June 2019 09:37 +1

Care lege? Aia pe care o incalaca toti, mai ales cei care stau cu legea in gura toata ziua?

# Amo date 5 June 2019 12:09 +3

Am descoperit cu stupoare ca justitia chiar este independenta, nu tine cont de legi, nu tine cont de reguli face efectiv ce vrea.. mai independenta de atat nu se poate. CSM-ul care ar trebui sa respecte riguros legile si sa faca ordine in justitie , este uns cu toate alifiile si face dupa capul lui, servind alte interese. Ce ne mai mira daca Kovesi care a incalcat legea este tinuta in brate de CSM, are badiguard, masina de serviciu si casa platita din banii nostri. Asta este adevarata justitie in tara asta "o mana spala pe alta si amandoua fata", iar prostimea se uita, castiga si plateste. RUSINE CSM

# Dorina date 5 June 2019 18:48 +2

Kovesi....să aibă parte de tot ceea ce a făcut unor nevinovați....

# Doina date 7 June 2019 15:14 0

Kovesi, în loc să fie la pușcărie pentru toate nenorocirile pe care le-a făcut unor oameni nevinovați cărora le-a distrus viețile -mulți dintre ei au murit- ea este bine mersi, că la Sibiu i se apleacă dacă e procuror simplu. Iar în ceea ce-l privește pe Bogdan Licu, pot doar să-mi exprim dezamăgirea că e un al doilea Lazăr și că n-a făcut nimic pentru a schimba imaginea PG, ba din contră. Cum pot eu să mai am încredere în asemenea...care se rotesc între ei și care se ... pe noi? Asta e Justiția independentă, la ea să-mi caut dreptatea și să merg pe mâna acestor ticăloși, torționari de rit nou și trădători? PS Spun doar atât; mi-e scârbă și-i disprețuiesc profund pe ÎCCJ, PG, DNA, SRI, care din instituții menite să respecte și aplice legea, ei au călcat-o în picioare; atunci nici eu nu văd de ce-aș respecta legile țării și n-aș trăi cum „vrea mușchii mei”.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 21.05.2024 – Minune mare: Bosoc a dat pronuntare!

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva