27 septembrie 2020

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

DE RASUL EUROPEI – Avocatii luxemburghezi din dosarul RAFO sunt consternati de mascarada judiciara de la CAB a judecatorilor Alexandru Mihalcea si Georgiana Tudor: „Rar mi-a fost dat sa vad atatea violari ale Conventiei cat am vazut azi in acest proces... Poate ati uitat consecintele umane ale deciziilor dumneavoastra. Nu suntem intr-un joc de televiziune... Am contactat mai multe organizatii internationale pentru a redacta un raport referitor la desfasurarea acestui proces”

Scris de: Alex PUIU | pdf | print

7 iunie 2015 12:25
Vizualizari: 9075

Aparatorii din Luxemburg ai omului de afaceri Ovidiu Tender, avocatii Jean Luc Dascotte si Phillipe-Fitzpatrick Onimus, au anuntat in sala de judecata, joi 4 iunie 2015, cu putin timp inainte ca instanta sa le acorde ultimul cuvant inculpatilor din dosarul RAFO-Carom, ca au contactat mai multe organizatii internationale pentru a redacta un raport referitor la maniera, stalinista, in care s-a desfasurat apelul acestui proces, pentru ca toata Europa sa afle cum se infaptuieste justitia in Romania.

UPDATE - 07.06.2015, ora 14: Un prim raport a fost transmis ambasadorului Olandei la Bucuresti. Documentul este redactat in limba engleza si poate fi citit aici.


Mascarada judiciara a judecatorilor Mihai Alexandru Mihalcea si Georgiana Tudor - care efectiv au calcat in picioare principii si norme elementare de drept in dosarul RAFO, respingand toate probele apararii, neaudiind vreun martor, evacuand din sala un inculpat pe motiv ca a indraznit sa-si exercite dreptul de a recuza presedintele completului, hlizindu-se cu reprezentantul Ministerului Public si sfidandu-i pe avocati - face de ras nu doar Curtea de Apel Bucuresti, condusa de Lia Savonea (foto 1, alaturi de judecatorul Daniel Gradinaru), ci intreaga Romanie.

Amintim ca judecatorii Mihalcea si Tudor au inceput apelul dosarului RAFO in data de 3 iunie 2015, la ora 13:30, si au ramas in pronuntare la data de 4 iunie 2015, ora 21.45. Decizia definitiva in acest dosar va fi anuntata luni, 8 iunie 2015.

Prezentam in continuare declaratiile avocatilor luxemburghezi Jean Luc Dascotte si Phillipe-Fitzpatrick Onimus, date in sala de judecata inainte ca instanta sa le acorde inculpatilor ultimul cuvant.

Jean Luc Dascotte (foto 2):

Aceste ultime zile, de cand am aterizat la Bucuresti, au fost deosebite. Citeam in avion o carte, o carte istorica, despre trista perioada a proceselor din timpul lui Stalin. Aceasta carte m-a facut sa fiu fericit ca traiesc in 2015. (...) Sentimentul de teroare m-a parasit a doua zi, cand am avut posibilitatea sa citesc incheierea din 20 mai 2015. E vorba despre o decizie remarcabila, si nu doar pentru ca da dreptate clientului meu, e vorba despre o foarte buna argumentare din punct de vedere juridic, e o decizie normala, dar, mai presus de toate, e o decizie curajoasa. Totusi, nu va ascund ca ultimele 2 zile m-au facut sa ma simt altfel. Fara sa reiau fiecare element din acest dosar, as vrea sa punctez doua chestiuni.

Prima, absenta unui inculpat esential in proces, domnul Basaran. Domnul Tender a aratat cat conteaza precizarile pe care le poate aduce domnul Basaran si intrebarile pe care ceilalti inculpati i le-ar fi putut adresa. Vorbim de elemente cruciale, de natura a stabili veridicitatea faptelor. O condamnare ar trebui sa fie intemeiata pe elemente de fapt care sa nu poata fi contrazise. Maniera dumneavoastra se afla in contradictie flagranta cu acest lucru, cu jurisprudenta constanta a Curtii Europene, si doar ca exemplu va amintesc cauzele Trofimov contra Rusiei, Luca impotriva Italiei, Vidal contra Belgiei.

A doua chestiune care m-a frapat in cele doua zile este usurinta cu care ati trecut peste expertiza financiara, care este piesa centrala in acest dosar. Nu sunt avocat penalist, ci in domeniul fiscalitatii si in fiecare zi ma consult cu aceasta chestiune valorica in dosarele mele. Exista in jurisdictie 10 metode pentru a ajunge la un rezultat. Nici una singura nu e suficienta, fiecare practician foloseste 3 metode pentru a ajunge la o medie a 3 rezultate. Prin asta arat ca o evaluare unilaterala este din start eronata. De asemenea, principiul contradictorialitatii, al egalitatii de arme, principiul independentei expertilor sunt notiuni de proces echitabil. Aceste principii au fost subliniate in jurisprudenta CEDO, care in mod sistematic asimileaza rolul expertului judiciar cu acela de martor. Trebuie pus in discutie dreptul de a interoga, de a contesta, de a infirma.

Doar aceste doua motive ar justifica maine un recurs la Strasbourg si o condamnare a tarii dumneavoastra. Statisticile ne arata ca au existat 397 de precedente in care au fost puse in evidenta lacunele sistemului judiciar romanesc in privinta principiului procesului echitabil.

Eu n-am venit aici pentru a da lectii, dar vreau sa va pun urmatoarea intrebare. Printre tarile semnatare ale Conventiei sunt doar 3 state sanctionate mai mult decat Romania, este vorba despre Turcia, Rusia si Ucraina. Intrebarea mea de azi e foarte scurta: Turcia, Rusia si Ucraina ar fi modelele pe care vi le doriti? Acceptati ca tara dumneavoastra sa figureze cu acest palmares trist? Uitandu-ma la steagul din spatele dumneavoastra, vreau sa va spun doar atat: Europa va deschide bratele, exista un loc pentru tara dumneavoastra, dar depinde acum si aici numai de dumneavoastra sa alegeti. Va multumesc!

Phillipe-Fitzpatrick Onimus (foto 3):

Voi recunoaste si eu faptul ca gasesc desfasurarea acestui proces foarte surprinzatoare. Nu inteleg de ce se limiteaza timpul de vorbire al avocatilor la 20 de minute, dat fiind numarul mare de dosare, de volume, pedepsele de peste 10 ani de inchisoare care sunt in joc. Ceea ce poate ati uitat sunt consecintele umane ale deciziilor dumneavoastra. Nu suntem intr-un joc de televiziune, unde timpul e limitat, ci se afla in joc viata unor oameni.

In aceste doua zile am observat 6 violari ale Conventiei Europene a Drepturilor Omului: dreptul apararii de a lua cuvantul, care a fost scurtat, faptul ca dumneavoastra ati decis inadmisibilitatea cererii de recuzare, refuzul contraexpertizei in conditiile in care intreaga acuzare se intemeiaza pe expertiza, refuzul declasificarii documentelor, refuzul de a permite unui avocat cu acces (ORNISS) sa acceada la aceste documente, absenta motivarii pentru unele decizii pe care le-ati luat in aceste doua zile, in special audierea martorilor. Este evident ca v-ati format o opinie, pentru ca aveti o maniera expeditiva. Toate aceste violari ale Conventiei Europene si caracterul expeditiv nu pot fi justificate. Aceste doua zile nu au nicio legatura cu un proces, ci mai mult cu o executie publica.

Va informez ca am contactat mai multe organizatii internationale pentru a redacta un raport referitor la desfasurarea acestui proces. Acest raport ar putea servi drept exemplu pentru modul in care se desfasoara justitia in Romania.

Rar mi-a fost dat sa vad atatea violari ale Conventiei cat am vazut azi in acest proces.

Va multumesc pentru privilegiul de a ma fi lasat sa vorbesc”.

Comentarii

# Lili date 7 iunie 2015 12:35 +37

Să plătească Tudor și Mihalcea. Să le ia statul , după ce va fi condamnat la CEDO, tot ce au. Casă, mașină, tot. Și apoi, să fie dați afară din magistratură pentru abuz și neperformanță.

# mulder, agentul mulder date 7 iunie 2015 21:13 +27

Eu as pune si parlamentarii la plata deoarece ei nu adopta legea raspunderii magistratului...

# Curtea de apel date 7 iunie 2015 12:54 -18

Nu este corect că ați asociat imaginea celor doi conducători cu ceea ce s-a întâmplat. Nu e deloc corect. Nici lor cu siguranță nu le place ce se petrece în curte, dar, ăsta e sistemul de promovare. Apoi, fiecare să plătească pentru ce face el. 

# pe bune date 7 iunie 2015 14:16 +21

Savonea i-a numit pe Tudor si Mhalcea in completul 13 A

# Un_justitiabil date 7 iunie 2015 15:35 +23

Pai daca onor Curtea nu-si face curatenie in propria ograda ... e normal sa intre in oala cu toti cei ce sunt in interiorul sau. Fac pariu ca abuzurile comise de mai multi asa-zisi magistrati nu sunt de 2-3 zile, sunt mult mai vechi ... Cand o familie are un tata alcoolic, o mama prostituata ... copiii vor fi profesori universitari? Sa fim seriosi ... pestele de la cap se-mpute spune romanul ... dar nu ramane doar capul imputit, putrefactia isi va face treaba in intregul corp al pestelui ... taiati ce trebuie taiat doamna/ domnule Curte de apel ... sau putreziti impreuna cu cei ce sunt putrezi deja (a se citi cu "nasu in suflet").

# Georgiana Tudor dirijeaza show-ul date 7 iunie 2015 13:12 +28

Georgiana Tudor e de-o rautate iesita din comun. E de-a dreptul sadica. Majoritatea celor care au avut de-a face cu aceasta individa stiu cat de .... e. Cel mai trist e ca frustrarile, nerealizarile si complexele ei se vad in solutiile pe care le da. Mihalcea nu si-a depasit statutul de executant. Initial a fost executantul Cameliei Bogdan iar acum este ghidonat de Tudor Georgiana care vrea neaparat sa faca show, sa o intreaca pe Camelia Bogdan si astfel sa se vorbeasca si de ea doar doar o avea vreun profit de tras din executia pe care o dirijeaza.

# DAR EUROPA AR TREBUI SA STIE SI DE MURITORUL DE RAND date 7 iunie 2015 13:34 +12

DE CE TREBUIE SA STIE EUROPA NUMAI DE CAZURILE DE MAGNATI? DE CE EUROPA NU TREBUIE SA STIE DE MURITORII DE RAND ? CA TOTI ASA ZISI EUROPENI STAU COCOTATI PE FUNCTII DIN BANII MURITORILOR DR RAND DIN EUROPA NU DE LA MAGNATI CARE STIU SA PLATEASCA TAXE CAT VOR SI CUM VOR DE CE NU INFORMATI EUROPA CA DE EXEMPLU EU AM UN RAHAT DE PROCES CARE SE RAHAIE DE UN AN , UN DOSAR CU 3 FILE CIVIL NU PENAL , UN RAHAT DE DOSAR : O DATA TERMENELE SUNT DATE LA O LUNA , APOI SE GASESC TOT FELUL DE PROCEDURI , LA FIECARE TERMEN MAI TREBUIE O PROCEDURA SI TOT ASA . DECI LUNA SI PROCEDURA , ASTA AR TREBUI SA STIE EUROPA , SI ATUNCI SE PLANG CA UA MULTE DOSARE SI CE MULT AU EI DE LUCRU . SUNT SIGURA CA 99,99% TOATE DOSARELE SUNT CELE ASEMANATOARE MIE SI UITE ASA CE MULT AU EI DE LUCRU . SI LA ALTII SE DAU 2 TERMENE PE ZI SI CHIAR SE JUDECA SI NOAPTEA . MAI CE COMBNAT SIDERURGIC A DEVENIT "'JUSTITIA INDEPENDENTA"' . ASTA E LUMEA IN CARE TRAIM . TARA EUROPEANA , TARA SCLAVA .

# pentru show date 7 iunie 2015 13:52 +13

Păi dacă îi place show-ul, ce caută să dea decizii în penal? CSM, se aude? Revizuiește rapid sistemul de promovare și trimite-i înapoi pe toți la tribunal. La curte nu au ce să  caute decât oameni cu vechime mare în penal și mai ales, echilibrați. sau trimite-i la parchete, că lor le place munca de acuzare, însă nu au nimic de-a face cu împărțirea DREPTĂȚII.

# LULICĂ date 7 iunie 2015 14:15 +6

Felicitări LULUȚEI că dosi dosarul - unele fapte deja s-au demodat în raport cu justiția!

# Maria date 7 iunie 2015 14:44 +15

Asa se desfasoara majoritatea dosarelor din Romania,o mascarada am fost arestata preventiv iar la instante a fost un circ total, cu 10 avocati in sala si 7 inculpati judecatorii au incalcat toate drepturile omului!!!!Nu s-a luat in considerare nici o proba.Merita ascultate inregistrarile!!!!

# pentru maria date 7 iunie 2015 14:56 +1

Pentru Maria. ...Nu toate dosarele. Depinde la cine ai nimerit. după noroc. Știi vorba la modă! Unii oameni mai au și ghinion. oi fi având tu. una peste alta judecătorul trebuie să fie judecător. Nu mai găsești așa ceva decât rar , pentru că și ăștia în firea lor au început să creadă că e bine ca ăilalți, frustrații. 

# Maria date 7 iunie 2015 15:35 +9

Este adevarat , doar doi judecatori .Au avut grija prin ,,tragere la sorti'' sa avem de mai multe ori acelasi judecator acoperit.

# Pavel date 7 iunie 2015 17:35 +6

Am depus plângere împotriva soluţiilor de NUP ale Procurorilor  in dosarele 12326/311/2014 si 12327/311/2014  insă aceaste plângeri au fost  respinse de către  Judecătorul  Petcan Romeo al Judecătoriei Slatina.In primul dosar am avut deja o hotărâre favorabilă prin care acelaşi suspect, Primarul com. Valea Mare,Olt,Ghe Ristea, ar fi trebuit  să plătească penal pentru refuzul de a-mi restitui drepturile băneşti obţinute prin hotărâre judecătorescă pentru desfacerea contractului de muncă ca asistent personal al fratelui meu, persoana cu handicap. Acum acest judecător care îşi bate joc de viata mea  împreună  cu procuroruil şi politistul consideră  că  eu trebuie să iau banii in timp de 5 ani,altfel decât preciza prima hotărâre de judecată şi altfel de cum precizează CM şi CP in timp de 15 zile. În cel de-al doilea  dosar penal, respinge plângerea deşi existau motive şi probe  din care rezultă că acelaşi primar a săvârşit  un fals,neţinând seama de actele de evidentă primară ale Primăriei

# ROMANIA CORUPTA date 7 iunie 2015 18:14 +6

DLE. RARES BOGDAN , OMUL DE TELEVIZIUNE  RARES BOGDAN!.... CUM ESTE TREABA IN TELEVIZIUNE SI IN PRESA IN GENERAL CU DREPTUL LA REPLICA? DE CE NU ACORDATI SANSE EGALE TUTUROR ROMANILOR?   PANA ACUM CEVA TIMP IN URMA , MA UITAM CU RESPECT SI INTERES LA EMISIUNILE DV. NU STIAM CA SUNTETI INCARTIRUIT PACATULUI..SS

# ROMANIA IS AT ITS WORST TIME IN THE HISTORY! ROMANIA, WAKE date 7 iunie 2015 22:03 +7

This is SUCH AN OUTCRY AND OUTRAGE DONE BY THE ROMANIAN AUTHORITIES TO INNOCENT PEOPLE! I am speechless and dumbfounded that these crimes are happening in Romania in 2015! There is no judicial system that works! The majority of the magistrates are corrupted, they lack any elementary knowledge of laws and what entails of being a prosecutor in a case where people’s lives are at stake., and they work for the SRI, or better said the SRI is “infiltrated” int he Judicial system. It is worse than in Stalin’s era!  My sister, along with 13 other colleges,  had been under “preventive arrest” for 103 days, for no reason, no evidence, no witnesses, no document showing that any of the people arrested committed anything wrong in the so called “ money laundering and fraud” that the company they worked is under investigation. More than that ,the so call “prejudice” that the authorities are referring to, besides the fact that, so far, does not exist, relate to a period when my sister and other 

# part 2-ROMANIA IS AT ITS WORST TIME IN THE HISTORY! ROMANIA date 7 iunie 2015 22:06 +7

were not even employed by this company. I have read the files/documents and the case is a “charade”, there are so many inconsistencies in the so-called “allegations” brought ie: “ if the product was fictitious ( which it was not, as the product was sold INTRASTAT and recorded legally with UE) …the prejudice was certain x amount of Lei…” How can you bring a case to court and arrest so many people with such an anomaly of a conclusion: if the product was fictitious then for certain the prejudice was x amount of lei? Do not you first ensure that the product was fictitious and then draw conclusions for certain? If indeed there was a prejudice done by this company, the authorities have arrested the wrong people. My sister’s case is another case, as many other cases, that raises serious questions to the Romanian Authorities and should raise serious questions to UE and UN as well. In 103 days while my sister and her colleagues had been arrested she had had 10 hearings where no one judge listen

# part 3-ROMANIA IS AT ITS WORST TIME IN THE HISTORY! ROMANIA date 7 iunie 2015 22:13 +6

to her, her colleagues or their lawyers. No one jude knew what was going on in this case, needless to say they had not the slightest knowledge of the laws, of what an accountant’s role is in a company.  In every hearing the judges  were just copying and pasting the same result from the first hearing.  Just presumptions that, some illegal acts may have been done, by who? Not by these innocent employees! If allegations proven true, these illegal acts were done by other people, not even mentioned as suspects in this case, needles to say arrested, and perhaps enjoying their freedom who knows on what island drinking some exotic cocktails.  What type of a judicial system Romania has?  The authorities went to search the employees’ apartments and “robbed” them of their belongings acquired with hard work way before they even started working for this company, but yet the authorities did not even go to company’s office to search accounting records and seal the computers where all the real 

# part 4- ROMANIA IS AT ITS WORST TIME IN THE HISTORY! ROMANI date 7 iunie 2015 22:17 +6

evidence was?  Is this a Democratic country where you feel safe? Definitely not! Where is justice? What happened to Romania’s judicial system? What type of laws Romania has? JUSTICE MUST BE SERVED TO THESE INNOCENT PEOPLE THAT WERE ARRESTED, THEIR BELONGINGS CONFISCATED, OR BETTER SAID “ROBBED OF THEIR BELONGINGS AND THEIR FREEDOM” BY THE ROMANIAN AUTHORITIES! WHO IS GOING TO PAY FOR THE MORAL DAMAGES DONE TO THESE INNOCENT PEOPLE? ROMANIA HAS VIOLATED HUMAN RIGHTS AND JUSTICE MUST BE DONE!  THESE CRIMES MUST BE STOPPED AND THE ENTIRE JUDICIAL SYSTEM CHANGED! 

# part 5-ROMANIA IS AT ITS WORST TIME IN THE HISTORY! ROMANIA date 7 iunie 2015 22:25 +6

ROMANIA IS AT ITS WORST TIME IN THE HISTORY!  The title: ROMANIA, WAKE UP! UE, UN, EVERY ORGANIZATION WITH AUTHORITY PLEASE INTERFERE, PLEASE STOP THESE CRIMES, STOP THESE ABUSES! I just wished they had not imposed a limit on the number of characters so that i could post the entire comment. There were some cuts in this articles to do limited characters. 

# Avocat date 7 iunie 2015 22:39 -20

Nu cred ca cei doi avocati au vorbit asa in fata completului. Ei doar se lauda pe siteuri. Daca vorbeau in acest mod cu siguranta erau dati afara din sala de judecata. Cel mai probabil in sala de judecata erau doar doi catelusi cerand indurare de la Curte. Faptul de a da lectii de drept (cand in realitate se vede de la o posta ca nici macar nu se pricep) se intampla doar pe internet, nu in viata reala. Curtea de Apel nu ar fi permis unor astfel de obraznici sa sfideze instanta.

# Raspuns domanului "avocat" date 7 iunie 2015 23:20 +15

Daca nu ati fost implicat in ultimul timp, sau vreodata,  intr-un caz ca acesta si sa vedeti ce se intimpla in salile de judecata, de asa-zisii "magistrati" ai romaniei, v-as intelege suspiciunile. Dar din pacate asa se intimpla in "courpta" Romanie unde toti din SRI sunt infiltrati in "magistratura." Mai documentati-va si dupacea faceti comentarii. Cu respect, un cetatean  frustrat al Romaniei

# ana date 7 iunie 2015 22:47 +9

Foarte buna idee ca au angajat avocati straini. In felul acesta nu mai avem nevoie de raport de tara si vor vedea europenii cum functionaza minunata justitie creata de Basescu! Si Dl.Ponta ar trebui sa angajeze o casa de avocatura straina. (dar apoi, basistii vor spune ca nu e patriot, etc)

# o pensionara date 8 iunie 2015 08:44 +3

ce v-am spus?cu astia nu le va merge......astia cu nasul in suflet fac pe durii aici pe malul dambovitei.....cum trec granite :coada intre picioare si ouale'ncursivoceasubtire......eunuci de-a dreptul mon cher.......(luju nu cenzura!)

# Salvamar date 8 iunie 2015 12:26 +6

Pai cei doi luxemburghezi sa mearga la Comisia europeana, la comisarul pe justitie si sa povesteasca. Nu de alta dar prea sunt laudate ICCJ si DNA pe acolo.

# Luxemburg date 8 iunie 2015 16:27 +2

Poate zic Europei si de situatia celor doua barouri care nu se transeaza odata pentru totdeauna. Cine ar avea interes? Nimeni. E tara lui papura Voda!!!!

# Viorel Ghionea date 8 iunie 2015 17:18 -3

Intr-adevar buni avocati luxemburghezii astia. S-a dat publicitatii condamnarea lui Tender: 12 ani si 7 luni. Oare cit lua daca avea avocati romani?

# avi avi date 8 iunie 2015 17:34 +4

raspuns: daca il apara fenechiu nu scapa fara 25 de ani!!  :D

# Raspuns domnului Ghionea date 9 iunie 2015 00:18 +6

Sentinta a fost deja aleasa inainte the proces. Putea sa aiba pe cel mai bun avocat din lume sau un avocat din officiu, ca asta nu a contat...Asa se judeca in ziua de azi cu asa-zisii "magistrati." Cu stima, un cetatean roman frustrat

# toni date 9 iunie 2015 19:55 +3

Ce mai conteaza ce avocat aveau, in vreme ce nu sau permis administrarea de probe, audieri de martori, expertize si asa mai departe, nu vad ce importanta mai avea daca era roman, strain sau ca era din oficiu.

# mihai date 10 iunie 2015 17:28 -1

A angajat 2 avocati din Luxemburg sa impresioneze. Primul e specializat pe sistemul de taxe din Luxemburg  si al doilea pe dispute comerciale . Deci nicio treaba cu procesul asta, ci adusi doar pentru imagine ca sunt "din afara"

# Cetean date 10 iunie 2015 22:44 0

Pai de asta avea nevoie daca luam in considerare acuzatiile.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL


    Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home3/luju/public_html/_template/article.php on line 152
    • VERDICTUL ZILEI - Va fi pus Nicusor Dan sub urmarire penala pentru trafic de influenta?

    • VOTEAZA
Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 25.09.2020 – Inalta Curte, scoasa la mica publicitate. Cumparati-l pe Nicusor!

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva