19 ianuarie 2021

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

ORDONANTA LUI LICU, GREU DE ADMIS – Judecatoria Slatina discuta cererea Procurorului General Bogdan Licu de emitere a unei ordonante presedintiale pentru interzicerea parasirii teritoriului Romaniei de catre fetita Sorina Sacarin. Actiunea lui Licu risca sa fie respinsa de pe scaun. Codul civil stabileste ca ordonanta presedintiala se dispune pana la solutionarea fondului, or dosarele penale din cazul Sorina nu reprezinta fondul. UPDATE - Cererea lui Licu a fost respinsa

Scris de: George TARATA | pdf | print

18 iulie 2019 11:42
Vizualizari: 2972

Judecatoria Slatina este asteptata sa se pronunte joi, 18 iulie 2019, asupra cererii Procurorului General Bogdan Licu (foto) de emitere a unei ordonante presedintiale prin care fetitei Sorina Sacarin (fosta Lucan), adoptata de o familie din SUA, sa ii fie interzisa parasirea teritoriului Romaniei. Problema este ca, din punctul de vedere al mai multor specialisti consultati de Lumea Justitiei, demersul lui Bogdan Licu are sanse mici de reusita. Iar aceasta ipoteza este sustinuta pe baza prevederile din Codul de procedura civila.

Astfel, conform cererii lui Licu (vezi facsimil), prezentate miercuri seara, 17 iulie 2019, de jurnalista Berta Popescu la emisiunea Sinteza Zilei de la Antena 3, Procurorul General solicita emiterea unei ordonante presedintiale prin care sa se ia urmatoarele masuri:


-”interzicerea parasirii teritoriului Romaniei de catre minora Sacarin Sorina pana la administrarea probelor in dosarul nr. 502/P/2019 al Parchetului de pe langa Curtea de Apel Craiova si in dosarul nr. 2015/P/2019 al Sectiei de Investigare a Infractiunilor din Justitie;

-obligarea paratilor Sacarin Gabriel si Sacarin Ramona Elena sa asigure minorei Sacarin Sorina, in Romania, un program de consiliere psihologica pentru o perioada de 3 luni”.

Concret, Bogdan Licu se refera la dosarul nr. 502/P/2019 al Parchetului de pe langa Curtea de Apel Craiova privind o posibila infractiune de lipsire de libertate in mod ilegal si nerespectarea masurilor privind incredintarea minorului, deschis in urma plangerii familiei adoptatoare, si la dosarul nr. 2015/P/2019 al SIIJ privind o posibila infractiune de abuz in serviciu in legatura cu modul in care Sorina a fost luata cu forta de la familia care a crescut-o de catre procuroarea Maria Antoaneta Piturca de la Parchetul Curtii de Apel Craiova.

Piedicile din Codul de procedura civila

Problema este ca din pacate, potrivit oamenilor de drept cu care Lumea Justitiei a stat de vorba, emiterea unei ordonante presedintiale este greu de admis doar pe motivul ca in momentul de fata exista in lucru la parchete doua dosare pe cazul Sorina. Codul de procedura civila prevede cat se poate de clar ca ordonanta presedintiala are caracter provizoriu si se dispune pana la solutionarea litigiului fondului. Or, dosarele penale nu reprezinta in niciun caz fondul.

Eventual, o asemenea cerere ar fi putut fi facuta in cadrul unor dosare care sa vizeze anularea sau revizuirea deciziei de adoptie a Sorinei, caci acesta ar fi reprezentat fondul dosarului. Ca sa nu mai spunem ca dosarele penale invocate de Bogdan Licu ar putea fi solutionate de catre parchet in cateva luni sau chiar peste un an.

Pe de alta parte, chiar si raportand cererea de emitere a unei ordonante presedintiale la cererea de reviziuire a deciziei de adoptie a Sorinei e greu de crezut ca demersul lui Licu ar putea fi admis, avand in vedere ca cererea de revizuire a fost respinsa, ceea ce face ca ordonanta presedintiala sa ramana fara obiect. O explicatie oferita in urma cu cateva zile de cunoscutul avocat Gheorghe Piperea.

Art. 997 alin. (2) din Codul de procedura civila:

Ordonanta este provizorie si executorie. Daca hotararea nu cuprinde nicio mentiune privind durata sa si nu s-au modificat imprejurarile de fapt avute in vedere, masurile dispuse vor produce efecte pana la solutionarea litigiului asupra fondului”.

Art. 997 alin. (5) din Codul de procedura civila:

Pe cale de ordonanta presedintiala nu pot fi dispuse masuri care sa rezolve litigiul in fond si nici masuri a caror executare nu ar mai face posibila restabilirea situatiei de fapt”.

Sfat pentru Bogdan Licu

Totusi, Procurorul General ar fi putut face un alt lucru pentru a impiedica plecarea Sorinei din Romania. Este vorba despre un demers pentru anularea adoptiei. Sfatul i-a fost oferit lui Bogdan Licu in urma cu cateva zile de la avocatul Gheorghe Piperea, care a explicat ca tot ce a facut Procurorul General in acest caz pana in momentul de fata a fost gresit:

„Sfat pentru Procurorul General al Romaniei, pentru Autoritatea Tutelara de la domiciliul initial al copilului si pentru ONG-urile interesate de protectia copiilor:

Solicitati anularea adoptiei Sorinei, in baza art. 480 alin.1 Cciv, daca sunt probe din care sa rezulte fictivitatea adoptiei sau daca sunt probe care demonstreaza ca, la luarea deciziei de adoptie de catre Curtea de Apel Craiova, conditiile de fond au fost incalcate.

O adoptie poate fi declarata fictiva daca se probeaza ca a fost facuta din alte motive decat cele emotionale, firesti, adica, in cazul in care adoptatorii NU si-au dorit realmente un copil caruia sa ii fie parinti ci, mai degraba, o notorietate de buni samariteni.

O adoptie poate fi declarata nula si daca doi frati biologici au fost despartiti prin intermediul adoptiei, fara a exista o proba a faptului ca o astfel de despartire a fost in interesul superior al copilului. Din art. 456 Cciv rezulta ca fratii sunt adoptati impreuna, cu exceptia cazului in care adoptia unuia singur ar fi interesul superior al copilului adoptat (nota: legiuitorul roman a fost cinic atunci cand a omis situatia fratelui biologic neadoptat si interesele superioare ale acestuia). Din cate inteleg, Sorina avea un frate biologic. De asemenea, din cate inteleg, Curtea de Apel Craiova, cand a intors cu 180 de grade solutia Tribunalului, de respingere a adoptiei, nu a analizat deloc aceasta situatie de fapt, despartind fratii, fara a analiza daca ACEASTA legatura biologica poate fi rupta pe temeiul inresului superior al copilului.

Tot ce a fost facut pana acum de catre Ministerul Public a fost gresit. Cererea de revizuire formulata era vadit inadmisibila. Cererea de ordonanta presedintiala de interzicere temporara a parasirii tarii de catre copilul adoptat ramane fara obiect, intrucat cererea de revizuire a fost respinsa. Poate ca, de data asta, Ministerul Public chiar va lua in serios aceasta speta complicata, puternic incarcata emotional.

ONG-urile de protectia copilului si chiar comentatorii de pe Facebook ar putea sa abandoneze pozitia ipocrita de pana acum si sa actioneze.

La randul sau, Autoritatea Tutelara, organism de stat care are obligatia sa se intereseze de soarta copilului chiar si dupa adoptie, mai ales in cazul unei adoptii controverstate, ar putea formula actiune in anulare si, in plus, ar putea verifica, retroactiv, modalitatea in care s-a ocupat de acest caz Directia de Protectie a Copilului. Poate descopera si elemente penale care sa duca la o motivatie suplimentara a cererii de anulare a adoptiei.

In caz contrar, toti cei de mai sus ar face bine sa taca, in stilul presedintelui Iohannis”.

UPDATE - Judecatoria Slatina a respins cererea lui Bogdan Licu privind emiterea unei ordonante presedintiale.

Iata cererea Procurorului General Bogdan Licu privind emiterea unei ordonante presedintiale pentru interzicerea parasirii teritoriului Romaniei de catre Sorina:

Comentarii

# nu conteaza date 18 iulie 2019 12:59 +9

Ceea ce s-a intamplat in "dosarul Sorina", ar fi trebuit sa duca la o revolutie in sistemul judiciar: ar trebui sa fie anchetati, atat disciplinar cat si penal, toti cei care au facut posibile porcariile stiute deja, de toata lumea. Licu, care a aratat o lipsa de profesionalism total imcompatibila cu functia ocupata, ar trebui sa-si dea demisia din functie si sa mearga inapoi la parchetul de unde a venit. Rusinea care-si zice "ministrul justitiei", ar trebui sa fie zburata din functie pentru incompetenta, nu sa plece prin demisie! De cei de la CA Craiova, Dolj, pasapoarte, protectia copilului, etc, nici nu mai vorbesc! Toti ar trebui incolonati la usa parchetului, pentru a fi cercetati penal!

# nu conteaza date 18 iulie 2019 13:02 +4

Singurii care au actionat corect si in limitele competentelor lor in cazul asta, sunt "contestatii" de la SIIJ...

# nu conteaza date 18 iulie 2019 13:13 +7

Daca intr-un caz atat de mediatizat, in care probele certe ale falsurilor au fost facute inca de la inceput, "justitia" noastra a actionat asa, la ce naiba sa se astepte cetateanul de rand, care oricum pentru autoritati, nu e decat o statistica? Hai sa avem incredere in "justitia statului de drept"!!! (cine mai poate...)

# Paul date 18 iulie 2019 13:58 +7

http://www.justitiarul.ro/serviciile-secrete-implicate-in-adoptia-sorinei-si-plecarea-ei-in-sua/ Deci e clara amploarea magariilor si mafiei care domneste in Ro. Ce cauta STS in caz de adoptie ,de ce a facut STS presiune pt pasaport ?!? Ce companie uriasa este in spatele fam. Sacarin de a cumparat si STS si procurori,judecatori ?!? Aici e vorba de sume uriase de bani ? Pt ce ? Pt trafic de organe, pt diverse experimente pe copiii livrati din Ro ? Aceasta este o practica in Ro de 30 de ani.Bineinteles ca mai sunt si cazuri "fericite" de adoptii sa poata fi date ca exemplu si sa acopere alte cazuri de adoptie care sunt pt alte scopuri !!! CERT E UN LUCRU. RO ESTE PLINA DE MAFIE IN ABSOLUT TOATE INSTITUTIILE STATULUI : JUSTITIE,SERVICII,POLITICA ANAF, .Ro trebuie urgent curatata de aceasta mafie ,.de slugile straineziei,tradatori de neam si tara.

# Mihail date 18 iulie 2019 19:42 +5

Famiglia sacarin sunt cunoscuti si de presa de peste ocean. Jurnalisti independenti au dat in vileag faptul ca aceastia sunt la a 5(cincea) adoptie internationala. Ceilalti 4(patru) copii I-au luat din alte tari si continente. I-au dus la NY si apoi nu a mai stiut nimeni nimic de ei. Nu mai exista informatii despre ei, nici un fel de documente, acte etc. Nimic !!!Jurnalistii si-au exprimat speranta ca Sorina nu va deveni a 5-a victima a lor. Deci reteaua este extinsa pana in NY si are legatura(cum altfel) cu clinica de transplanturi din Long Island.Sunt informatii care trebuie verificate riguros(unii deja au facut-o) si mediatizate intens.

# Paul date 18 iulie 2019 14:02 +3

DACA IN ACEST CAZ IN CARE ILEGALITATILE FACUTE DE CATRE PROCURORI AU FOST PUBLICE LA TV va dati seama amploarea ilegalitatilor procurorilor si judecatorilor in celelalte cazuri ( nu numai de adoptii) care nu sunt facute publice la TV. AMPLOAREA MAFIEI SI ILEGALITATILOR FACUTE DE CATRE INSTITUTIILE STATULUI SUNT INIMAGINABILE. ASTEA DISTRUG RO. Sperantele de la alegeri sunt desarte. Toate alegerile sunt castigate de catre personajul pe care il vor serviciile. Singura si unica solutie sunt tot populatia acestei tari care trebuie sa ia atitudine si sa scape Ro de sub dominatia mafiota

# unul din lumea cea mare date 18 iulie 2019 14:58 0

lume lumeeeeee!!!!!!!!!! veniti sa vedeti incompetentii pe salarii de imparati,daca vrei bani(si inca multi) pe nimica angajati/va in mermeleala.oarbaaaaa dupa voi mermelitorilor(ca doar este simbolul vostru

# Liliana date 18 iulie 2019 15:24 +2

Se confirma: suntem un stat nazist.

# nu conteaza date 18 iulie 2019 17:51 +4

Liliana, eu cred mai degraba ca avem un stat in disolutie, dirijat si administrat de niste nazisti! La ce avem noi, numai "stat" nu-i mai putem zice!

# Mihail date 18 iulie 2019 19:44 +1

Stat in disolutie ! Corect ! Asta trebuie sa inteleaga romanii in primul rand, pentru a putea cauta si solutii !

# nuibai date 18 iulie 2019 15:26 +3

Înţeleg că domnul respectiv este penalist, şi nu civilist. Totuşi, e jurist? Cînd te apuci de făcut o cerere, citeşti măcar cele zece fraze din codul corespunzător. Sau, mai simplu, cauţi un formular pe Internet. Păcat de bunele intenţii, dacă or exista şi alea.

# nu conteaza date 18 iulie 2019 16:01 +2

Din facultate, nu iese nimeni "civilist", "penalist", "familist", "divortist" sau mai stiu eu ce! Pe parcurs, viata, apetenta pentru un domeniu sau altul al dreptului, experienta capatata datorita pozitiei in sistem, fac ca unii sa fie mai mult specializati decat altii, pe cate "o sectiune" dar nimeni nu poate profesa DOAR o ramura a dreptului! Toti, ca sunt procurori, judecatori, avocati sau consilieri juridici, SUNT OBLIGATI sa cunoasca toate domeniile dreptului! Se fac periodic cursuri de perfectionare, etc. Justificarea "sunt penalist si nu stiu ce sa fac intr-o problema elementara de civil", nu tine la un jurist!

# manu date 18 iulie 2019 21:44 +4

Licu este doar un biet securist care se face ca munceste. Tot ce a facut Licu e PR, il doare undeva de Sorina, doar ii pacaleste pe fraieri ca vrea sa o ajute. Cu atatea dovezi, cu atatea falsuri dovedite, e incredibil ca aceasta fetita va fi rapita din tara. Ce tara de rahat, cu un popor inert care nu mai reactioneaza la nimic, decat la Dragnia si "ciuma rosie'.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL


    Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home3/luju/public_html/_template/article.php on line 152
    • VERDICTUL ZILEI - Va reusi regimul Iohannis sa desfiinteze SIIJ?

    • VOTEAZA
Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar- 18.01.2021 – Se vinde tara. Kovesi e in top

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva