Trimiteţi link-ul unui prieten prin e-mail

Nume prieten
Email prieten
Numele dvs.

TARCEA N-ARE INCOTRO – Obligata de CCR sa respecte legea, Inalta Curte va trage la sorti membrii Completelor de 5 judecatori pentru anul 2018. Masura vine dupa ce Curtea Constitutionala a constatat nelegala compunere a Completelor de 5 judecatori. ICCJ a refuzat sa aplice legea inca din 2014, astfel incat sefii Inaltei Curti sa-si pastreze privilegiul de a conduce Completele de 5 judecatori fara sa fi fost desemnati aleatoriu

Joi, 8 noiembrie 2018 14:54 | Scris de Valentin BUSUIOC | pdf | print | email

Stransa cu usa sa respecte legea, Inalta Curte de Casatie si Justitie condusa de judecatoarea Cristina Tarcea (foto) va organiza vineri, 9 noiembrie 2018, tragerea la sorti in sedinta publica a membrilor Completelor de 5 judecatori pentru anul 2018.


Decizia vine dupa ce miercuri, 7 noiembrie 2018, Curtea Constitutionala a Romaniei a constatat existenta unui conflict juridic de natura constitutionala intre instanta suprema si Parlamentul Romaniei, cauzat de refuzul ICCJ de a aplica prevederile noii Legi nr. 304/2004 privind organizarea judiciara – mai precis, obligatia de a trage la sorti a tuturor membrilor Completelor de 5 judecatori. Este vorba despre conflictul izbucnit dupa ce Cristina Tarcea si acolitii ei din Colegiul de conducere al ICCJ au decis sa nu aplice prevederile noii legi 304/2004 si sa traga la sorti completele de 5 judecatori ale ICCJ, pe motiv ca legea nu e clara si ca nu exista dispozitii tranzitorii, respectivele complete fiind deja formate, iar o noua tragere la sorti urmand sa aiba loc la inceputul anului viitor. Practic, s-a dorit pastrarea situatiei din prezent, in care doar patru membri ai Completelor de 5 judecatori sunt trasi la sorti, iar presedintele si vicepresedintii ICCJ sunt membri de drept, prezidand automat completele. Or, legea noua prevede ca toti cei cinci membri sunt trasi la sorti, iar sefii ICCJ vor prezida completele doar daca vor fi la randul lor trasi la sorti. Cu alte cuvinte, s-a dorit pastrarea privilegiilor sefilor ICCJ care fac parte si prezideaza Completele de 5 fara sa fie desemnati aleatoriu.

Mai grav este faptul ca tragerea la sorti a tuturor membrilor Completelor de 5 judecatori este obligatorie inca din 2014, si tot de atunci ICCJ a decis sa nu respecte legea. Iar asta intrucat Colegiul de conducere al Inaltei Curti a modificat regulamentul impotriva legii, stabilind ca doar patru membri ai Completelor de 5 judecatori sunt trasi la sorti, sefii instantei supreme fiind automat membri de drept si presedinti de complete.

Totodata, obligativitatea desemnarii aleatorii a Completelor de 5 judecatori inseamna ca in cazul in care componenta acestora se va schimba, faza de apel a dosarelor va trebui reluata de la zero. Mai mult, prin confirmarea de catre CCR a nelegalitatii Completelor de 5 prin tragerea la sorti a doar 4 membri, situatie mentinuta timp de 4 ani, toate deciziile pronuntate sunt lovite de nulitate (click aici pentru a citi).

Iata comunicatul ICCJ de joi, 8 noiembrie 2018:

La data de 9 noiembrie 2018, orele 10:00, la sediul Inaltei Curti de Casatie si Justitie, Sala Sectiilor Unite, vor avea loc in sedinta publica, tragerile la sorti pentru desemnarea membrilor Completelor de 5 Judecatori pentru anul 2018, avand in vedere decizia Curtii Constitutionale a Romaniei din data de 7 noiembrie 2018 prin care s-a constatat existenta unui conflict juridic de natura constitutionala intre Parlament, pe de o parte, si Inalta Curte de Casatie si Justitie, pe de alta parte”.

Accesari:2543

Comentarii

# DODI date 8 noiembrie 2018 15:07 +2

Nu are de ales aprozarista. Când dai justiția pe mâna tractoriștilor și aprozariștilor nu poți aștepta din partea lor să cunoască sublima misie a justiției de a face dreptate, indiferent cine sunt împricinații. Obișnuiți în munca lor cotidiană cu barosul, bolovanii și mitocanii, acești troglodiți ar trebui nu doar trimiși la munca de jos ci, dimpotrivă, ejectați din magistratură. Tractoriștii și aprozariștii chiar dacă sunt utili societății, nu trebuie să-și schimbe locul de muncă. Orice schimbare este în detrimentul tuturor. Și când te gândești cu ce salarii nesimțite sunt plătiâi acești agricultori fruntași te apucă pandaliile.

# Alunelu date 8 noiembrie 2018 15:10 +2

Ar trebui ca tragerile să fie televizate , cu ăștia nu poți ști niciodată.!!

# Neanae date 8 noiembrie 2018 16:24 0

Ar fi de dat jos de pe scena magistraturii si acest personaj găunos cu speranța ca mai sunt mere sănătoase in coș din care sa se aleagă înlocuitorul. Ca Dodi, mă razvratesc si eu contra salariilor nesimțit de mari ale procurorilor si ma întreb pe ce baza si pe ce criterii sunt calculate. Plus locuințe, mașini la scara unii si alte servicii de parca ar fi Papi de la Roma! Adaug ca este de scârbă si bugetul pus la dispoziție pentru Servicii, SRI specific. Pe ce criterii acest “servitor fidel” al Statului beneficiază de cifra cea mai importantă din buget? In afara de faptul ca sunt prea mulți SRI-sti pe cap de locuitor, pare ca au atâtea imobile “secrete” si disponibilitate financiară pentru alte in-utilități încât s-ar putea construi cateva pușcării decente pe an daca s-ar frâna risipa in segmentul asta. Știe cineva din Stat precis pe ce se duc atâția bani acordați SRI-ului? Sa știm si noi ăștia de pe margine măcar de o idee ...

# alin date 8 noiembrie 2018 16:48 0

daca pana acum exista doar un singur candidat la functia de Presedinte ICCJ, ei, de acum inainte, disparand interesul, nu va mai fi nici macar unul singur. Pe pariu?

# Tarcea parcea la puscarie ! date 8 noiembrie 2018 17:37 +1

Cum adica de ani de zile ea a refuzat sa aplice legea ? :eek: Altii au fost inchisi pt. mult mai putin.

# Ioan date 8 noiembrie 2018 17:44 0

S-a incalcat grav legea.Cine raspunde?

# Nick date 8 noiembrie 2018 20:44 0

Cum sa traga inainte de publicarea deciziei Curtii in monitor? Femeia asta nu a terminat dreptul? Pai nu vrea si ea sa vada motivarea? Adica alta ilegalitate?

# Judecator iccj date 8 noiembrie 2018 22:37 +1

Acest rebut al justiției din punct de vedere profesional aplica o decizie ccr care nu e încă publicată. A aflat oare ca aceste decizii își produc efectele dupa publicare pt ca si considerentele sunt importante?încă un motiv pt care secția pt judecatori ar trebui să dispună revocarea lui Tarcea sperăm că mâine judecătorii supremi sa fie supremi si sa nu accepte o altă încălcare a legii de către Garcea care se grăbește să tragă alături de corifeii iccj completele de 5. Pariez ca intr unul ca fi ionuț matei asa cum i ă promis Garcea Tarcea

# Ne judecător de la iccj date 9 noiembrie 2018 00:11 0

Draga domnule "judecator Iccj" , dacă judeci asa cum debitezi aici, suntem pieriti. La ce mai trebuie tarceaparcea sa aștepte publicarea unei hotărâri Ccr ca să respecte legea! Ccr o obliga doar sa respecte lege pe care trebuia sa o respecte de când a intrat în vigoare. Adică din iulie 2018. Înțelegi ce zic, judecătorule? A trebuie doar sa fie un pic ciufulita de toată tara ca să realizeze ca defilează pe lângă lege de ani de zile și ca acum nu mai merge cu măgarii din astea. Hai pa!

# mona date 9 noiembrie 2018 09:36 0

Bun, dar faptul ca au incalcat o lege nu inseamna si vreun fel de abuz?

Adauga comentariu

Nume*
Email*
Website
:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!

Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

    • VERDICTUL ZILEI - O va exclude din magistratura Sectia pentru judecatori a CSM pe sefa ICCJ Cristina Tarcea?

    • VOTEAZA

Vorbe de fumoar – 23.01.2019 – Luluta s-a imbolnavit de Sindromul Carmen Iohannis

+ DETALII

ALTE VORBE DE FUMOAR

FACEBOOK

ULTIMELE COMENTARII

CELE MAI CITITE

LUMEA JUSTITIEI

ARHIVA

NEWSLETTER