8 December 2022

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

NU MIROASE A BINE PENTRU CARTIANU – Judecatorul Marian Gociu de la Tribunalul Bucuresti l-a obligat pe jurnalistul Grigore Cartianu sa-i plateasca daune morale de 10.000 de lei deputatului PSD Daniel Ghita. Parlamentarul a fost atacat intr-o serie de articole aparute pe site-ul Ziaristii.com al lui Cartianu, in care Ghita este atacat intr-un limbaj grosolan. Deputatul solicitase despagubiri de 50.000 de euro (Minuta)

Scris de: Valentin BUSUIOC | pdf | print

16 March 2022 13:33
Vizualizari: 4149

Balacaresti? Platesti! Jurnalistul Grigore Cartianu (foto 1) a fost pus la respect de catre Tribunalul Bucuresti dupa o serie de articole aparute pe site-ul acestuia, in care deputatul PSD Daniel Ghita (foto 2 dreapta) este atacat intr-un limbaj mizerabil, cu epitete precum „gorila”, analfabet”, „agramat” etc.Marti, 15 martie 2022, judecatorul TMB Marian Gociu (foto 3) l-a obligat pe Cartianu sa-i plateasca lui Ghita daune morale 10.000 de lei pentru trei articole aparute pe portalul Ziaristii.com si sa inceteze denigrarea parlamentarului. Dupa cum veti citi in actiunea de mai jos, politicianul – aparat de catre avocata Vasilica Coroiu (foto 2 stanga) – solicitase despagubiri de 50.000 de euro.


Iata minuta sentintei din dosarul nr. 23111/3/2021:


Admite in parte actiunea. Constata incalcarea de catre parat a drepturilor la onoare, demnitate, reputatie si imagine ale reclamantului prin judecatile de valoare exprimate in articolele de presa din 02.03.2021, 12.03.2021 si 11.04.2021 publicate pe site-ul ziaristii.com. Obliga paratul la plata catre reclamant a sumei de 10.000 lei cu titlu de daune morale. Obliga paratul la incetarea oricarei incalcari de natura a-i leza reclamantului dreptul la demnitate, onoare, reputatie si imagine. Obliga paratul la publicarea dispozitivului prezentei hotarari in publicatia ziaristii.com.

Respinge in rest cererea, ca neintemeiata, cu privire la diferenta de daune morale solicitate. Obliga paratul la plata catre reclamant a sumei de 100 lei cu titlu de cheltuieli de judecata – taxa judiciara de timbru. Respinge ca neintemeiata cererea reclamantului de a obliga paratul la plata onorariului avocatial.

Cu apel in 30 zile de la comunicare, la Tribunalul Bucuresti. Pronuntata astazi, 15.03.2022, prin punerea solutiei la dispozitia partilor prin mijlocirea grefei instantei”.

Chiar daca titlurile articolelor nu sunt mentionate mai sus, ele sunt usor de gasit in arhiva portalului Ziaristii.com (toate semnate de cineva care se recomanda Robert Mateescu):

- „Gorila cu care PSD incearca sa bruieze Parlamentul: Daniel Ghita din Clanul Firea-Pandele” (2 martie 2021);

- „Deputatul Daniel Ghita (PSD), analfabetul Gabrielei Firea: '„Scoliti la Paris”, cancerul Romaniei' / 'Nu mai alegeti nemti sau francezi, pentru ca nu iubesc poporul roman!'” (12 martie 2021);

- „Doi deputati PSD la protestele CapVid: dupa agramatul Daniel Ghita, a iesit si coruptul Daniel Tudorache. Amandoi, din 'clanul Firea-Pandele'” (11 aprilie 2021).


Prezentam fragmente din actiunea deputatului Daniel Ghita:


Solicit onoratei instante ca prin hotararea pe care o va pronunta sa dispuna:

1. Constatarea incalcarii de catre parat a dreptului la onoare, demnitate, reputatie si imagine drepturi nepatrimoniale ce au fost nesocotite prin formularea unor afirmatii denigratoare, defaimatoare, batjocoritoare si mincinoase la adresa subsemnatului de catre parat.

2. Atragerea raspunderii delictuale a paratului in sensul obligarii acesteia la repararea integrala a prejudiciului cauzat subsemnatei prin plata unei sume 50.000 euro reprezentand daune morale datorate, pentru atingerea adusa drepturilor la onoare, demnitate, reputatie si imagine.

3. Obligarea paratului la incetarea oricarei incalcari in ceea ce ma priveste de natura a leza drepturile intrinseci fiintei umane, demnitatea, onoarea, reputatia si imaginea

4. Obligarea paratului la publicarea dispozitivului hotararii pronuntate de instanta de judecata in publicatia Ziaristii.com.

5. Obligarea paratului la plata cheltuielilor de judecata generate de declansarea prezentului litigiu, respectiv taxa judiciara si onorariu de avocat conform art. 451 c. pr. civ.

Pentru urmatoarele considerente:

I. Situatia de fapt:

Subsemnatul in primul rand sunt cetatean roman, care am fost crescut in spiritul respectului fata de tara, fata de oameni si nu in ultimul rand mi s-a inoculat prin educatie si dorinta de a stabili obiectivele prioritare in ceea ce priveste desfasurarea unei activitati sportive.

Este de notorietate ca in sport performanta nu o poti atinge decat cu multe ore de munca, cu o monitorizare permanenta a aptitudinilor, ce implica in acelasi timp o coordonare a activitatii sportive care implica si abordarea unei atitudini psihice motivate, pentru a pune in practica depasirea de sine.

Avand in vedere aceste coordonate, renunantand in perioada cand orice tanar doreste sa aibe o viata fara restrictii, subsemnatul am acceptat cele mai dure restrictii pentru a ajunge sportiv de performanta, pana la nivel de campion mondial. (...)

Fac mentiunea ca in activitatea sportiva am inregistrat 41 de victorii si 11 infrangeri.

Precizez ca la toate campionatele la care am participat si le-am castigat, cu mandrie am purtat tricolorul Romaniei, s-a apreciat ca tricolorul nu reprezinta doar un decor oficial ci capata suflet cand este purtat de un sportiv vicotorios, acesta fiind desigur un simbol care se transforma in sentiment, in momente importante din vietile noastre, cum sunt si evenimentele sportive.

Ceea ce nu cunoste paratul cu toate ca se pare ca initial a fost comentator sportiv este faptul ca, pentru a fi sportiv nu este suficent de a face antrenamente epuizante ci in acelasi timp, este necesar sa ai un control psihic asupra ta, un echilibru permanent, altfel nu poti tinde a ajunge campion mondial. (...)

Ziaristi care cunosc ce reprezinta o activitate sportiva care s-a soldat si cu obtinerea unor victorii nationale si internationale au aratat in mod concis cum se poate ajunge la acest nivel. (...)

Rog onorata instanta sa ma ierte pentru acest scurt laudatio, dar am apreciat ca unele aspecte din viata personala si profesionala trebuie sa fie cunoscute, pentru comparatie si antiteza cu actiunile defaimatoare la care am fost suspus de catre parat si raportat la modalitatea in care este apreciat paratul de colegiide presa.

Subsemnatul in anul 2020, am ”gresit” pentru ca am apreciat ca din sprit civic, fiind antrenat nu numai in sport dar si in actiuni impotriva defrisarilor frauduloase a padurilor din Romania, a inechitatilor la care sunt supusi unii concetateni, sa incep o noua lupta nu pe ring ci in Parlamentul Romaniei, cu ghilimele am scris GRESIT, pentru ca a fi deputat PSD, in opinia unor ziaristi din categoria carora face parte si paratul, indiferent de calitatea de om, de cetatean, devii daca din nastere indezirabil, persoana non grata numai pentru faptul ca ti-ai exprimat adeziunea pentru P.S.D.

Unii ziaristi si politicieni omit a recunoste art. 8 din CONSTITUTIA ROMANIEI:

Art. 8 – Pluralismul si partidele politice

(1) Pluralismul in societatea romaneasca este o conditie si o garantie a democratiei constitutionale.

(2) Partidele politice se constituie si isi desfasoara activitatea in conditiile legii. Ele contribuie la definirea si la exprimarea vointei politice a cetatenilor, respectand suveranitatea nationala, integritatea teritoriala, ordinea de drept si principiile democratiei.

Unii ziaristi precum paratul, Ignora total principiile democratiei si promoveaza, ura, intoleranta si dictonul:” Cine nu este cu mine este impotriva mea”

Paratul in perioada cand era jurnalist sportiv nu a scris vreun comentariu despre activitatea mea sportiva, dar in momentul cand am ajuns parlamentar, am devenit o reala tinta pentru parat, care in articolele publicate one line in publicatia ZIARISTII.COM a folosit la adresa subsemnatului, cuvinte defaimatoare de neeacceptat chiar de normele deontologice ale profesiei de ziarist.

Am fost catalogat de catre GRIGORE CARTIANU prin articolele publicate:

12 martie 2021: ”Bruta Vrajitoarei a incercat sa bruieze si adoptarea bugetului de stat”

Gorila cu care PSD incearca sa bruieze Parlamentul: Daniel Ghita din Clanul Firea-Pandele”

Un accident al evolutiei speciei umane, dar si al parlamentului romanesc”

Deputatul Ghita (PSD), analfabetul Gabrielei Firea ”Scoliti la Paris”, cancerul Romaniei’

24 octombrie 2020:

Firea baga in Parlament, un agramat, cu mesaje de idiot”:

Toate aceste aprecieri denigratoare, josnice au fost publicate de catre parat cu postarea unor imagini ale subsemnatului, fara a obtine vreun consimtamant in acest sens.

Desigur ca rolul unui ziarist este acela de a face cunoscut opiniei publice, unele aspecte din viata politica, dar aceasta activitate nu impune folosirea unui limbaj licentios denigrator, obscen, grobian asa cum a actionat paratul.

Daca efectuam o simpla analiza a articolelor semnate de catre parat, se poate conchide ca acesta in mod real nu respecta Codul deontologic al ziaristului, intrucat nu regasim decat articole denigratoare la adresa nu numai a politicienlor care nu sunt la putere dar si a colegilor de breasla care critica puterea.

Daca ne referim la colegii ziaristi ai paratului acestia la randul lor l-au taxat, cu aspecte din activitatea acestuia, cu privire la faptul ca a fost angajat la Trustul de presa al lui Voiculescu, apoi la Patriciu, ca si acesta in articolele publicate a nesocotit regulile gramaticale etc.

Orice greseala, de redactare a unor persoane din tabara neafilata puterii este superbolizata de parat, trecand sub tacere orice abatere de la limba romana a personajelor care se regasesc la fraiele puterii(Ex: Raluca Turcan: ”Toti cei implicati in tragedia de la Timisoara trebuie sa raspunda direct pentru cele intamplate astfel incat omul sa aibe garantia ca nu se culca sanatos si se trezeste mort. ”Urarea de ”LA MULTI ANI”, adresata baronului Brukental, decedat in urma cu doua secole, ”Agentii postali fac politica PSD in teritoriu, ca o ameninta cu neplata pensiilor sau propagheaza stirea falsa... Ludovic Orban 27 septembrie 2020 cand detinea functia de prim ministru:” Am discutat masurile pentru a creste riscul de infectare a cadrelor medicale si a Pacientilor”). Exemplele pot continua, dar ar trebui poate topuri intregi de hartie pentru a fi inserate.

Sincer arat ca, orice gafa de exprimare si de redactare chiar a persoanelor mai sus mentionate nu poate fi taxata avand in vedere ca, in orice moment mai ales sub imperiul emotional sau al grabei se poate gresi or SENECA a reusit sa cuprinsa in trei cuvinte esenta umana „errare humanum est”.

Subsemnatul la primul articol denigrator publicat de catre parat la adresa mea am crezut ca acesta a gresit, ca a fost dezinformat etc., dar ulterior observand perseverenta cu care s-a continuat atacul asupra subsemnatului „am ajuns la concluzia finala a lui SENECA: ”Sed perseverare diabolicum”, pentru ca, prin postarile facute de catre parat si comentariile la acestea am constatat ca s-a trecut de la uman la diabolic, motiv pentru care am promovat prezenta actiune. (...)

Analizand afirmatiile facute in mod public de catre parat, acestea au condus desigur la o atingere ilegitima a drepturilor si intereselor subsemnatului ocrotite atat de legiuitorul national cat si de cel international, conducand la afectarea ehilibrului juridic stabilit de normele de drept invocate.

Faptele ilicite constatau in afirmatiile facute public de catre parat prin care sunt prezentat nu ca o finta umana, ci ca un animal, fiind numit: „bruta”, „gorila” etc..

Toate afirmatiile denigratoare mincinoase la adresa subsemnatului au facut sa lezeze in mod flagrant prestigiul meu de cetatean roman, de sportiv, de om, scopul urmarit de parat fiind de a fi supus oprobiului public, numai pentru faptul ca sunt politic afiliat la PSD, fiind de notorietate ca nimanui nu-i este permis sa denigreze sa umileasca sa btjocoreasca o persoana, in maniera abordata de catre parat, care prin modul in care a actionat a urmarit desigur un singur scop, un atac politic.

Existenta faptelor savarsite de catre parat au condus la grave atingeri, aduse demnitatii onoarei si reputatiei subsemnatului, avand in vedere ca acestea depasesc orice limita de rezonabilitate.

Acuzele aduse sunt desigur de natura a crea prejudicii intrucat s-a creat de catre parat o perceptie eronata a conduitei mele si a rolului pe care il am ca persoana atasata de tara (perceptie desueta pentru multi in vremurile noastre actuale) de parinti, ca sportiv si ca om politic, intrucat a fi sportiv de performanta, a fi om politic, nu inseamna ca esti gorila sau bruta, asa cum am fost defint de catre paratul Cartianu Grigore.

Dreptul la demnitate onoare si reputatie, au fost in mod vadit incalcate decatre parat cu ignorarea faptului ca drepturile personalitatii sunt drepturi castigate chiar de la nastere, aceste drepturi nu se rezuma la notiunea de subiect de drept ci priveste desigur persoana umana in integralitatea sa biologica, psihologica si sociala, aceste drepturi fiind netransmibile.

In consecinta, orice persoana trebuie sa beneficieze de o speranta legitima de protectie a acestor valori nepatrimoniale, indiferent de pozitia sa sociala. Or, toate actiunile intreprinse de catre parat impotriva subsemnatului au adus grave atingeri acestor valori garantate si ocrotite de norme legale imperative. (...)

Faptele ilicite savarsite de catre parat s-au materializat prin denigrarea si prezentarea unor imagini false privind pe subsemnatul, paratul actionand cu premeditare si intentie directa cu scopul de a-mi afecta reputatia.

Prejudiciul moral adus este evident, la stabilirea cuantumului prejudiciului rog cu respect instanta sa analizeze actele si probele anexate sa aibe in vedere gradul deosebit de lezare a valorilor sociale ocrotite si faptul ca pozitia sociala si umana pe care subsemnatul o detin in societate au condus la gravitatea prejudiciului asupra reputatiei mele”.


* Cititi aici actiunea si concluziile scrise redactate de catre avocata Vasilica Coroiu

Comentarii

# santinela date 16 March 2022 15:23 +198

Om NU,caracter NU,meserias NU,pupincurist DAA,cam astea sint calitatile unui ziarist de teapa astuia !

# Florins date 17 March 2022 02:33 +2

GRIGORE CARTIANU asta nu este individul care scria in ziare de sport articole mincinoase si pline de invective la adresa unor fotbalisti sau conducatori de cluburi si semna, ca un las, cu numele colegilor?

# 'ita date 17 March 2022 12:59 0

GURA BATE C..POPOUU! Hmmmm, dar decat GHITA.....Pacat in sens bisericesc ... nu ar fii- parerea mea ?! CUNOSC ziaristi, actuali politicieni de top din provincie, care publicau interviuri( FARA NICI UN DREPT LA REPLICA- DEMOCRATI ,CE MAI - MAI SI FUGEAU DE TINE??)cu revoltati indivizi , care isi justificau "drepturile" prin hartii FALSE.Doar asa, hartiile primeau o asa zisa umbra de posibila autenticitate si ca ar exprima realitatea 8) in ochii fostilor colegi care anchetau si JUDECAU :-* .Saracii, actualele lor pubere priviri nevinovate cum pot sa te faca sa uiti de "CODUL DEONTOLOGIC" DE DREPTURILE LOR (SI NUMAI AL "LOR" -SFINTE !! ca OBLIGATIILE SUNT ALE NOASTRE ! Bineinteles , Nu generalizam Doamne fereste! Oameni si "oameni" ! ROMANIE, TARA A TUTUROR .... , TE IUBIM ! Alo ?

# maxtor date 17 March 2022 20:34 0

cartianu e animal mare-in cusca cu el!

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 7.12.2022 – Judecatori noi la Inalta Curte

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva