13 June 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

OPERATIUNEA ANTI-SCRIPCARU A ESUAT – Fostul edil de Brasov George Scripcaru a invins definitiv DNA in al patrulea dosar, pastrandu-si recordul de cel mai achitat primar din Romania. Magistratii Diana Rusu si Ciprian Gavrila de la CA Brasov au mentinut achitarea dispusa in 2023 de judecatorul Lucian Manoli de la Tribunalul Covasna pentru o pretinsa fapta de santaj, schimband temeiul: din „nu exista probe” in „fapta nu e prevazuta de legea penala”. Rechizitoriul e opera procurorului George Danca

Scris de: Valentin BUSUIOC | pdf | print

25 April 2024 17:20
Vizualizari: 2931

George Scripcaru (foto) – fost primar al municipiului Brasov – a invins definitiv Directia Nationala Anticoruptie in al patrulea dosar joi, 25 aprilie 2024.Judecatorii Diana-Raluca Rusu si Ciprian Gavrila de la Curtea de Apel Brasov au mentinut definitiv achitarea dispusa in 20 aprilie 2023 de catre judecatorul Lucian Manoli de la Tribunalul Brasov pentru acuzatia de santaj formulata de catre procurorul George-Daniel Danca de la DNA Brasov (vezi facsimil). Singura diferenta fata de fond este instanta de apel a schimbat temeiul clasarii: din „nu exista probe ca o persoana a savarsit infractiunea” (art. 16 alin. 1 lit. c Cod procedura penala) in „fapta nu este prevazuta de legea penala” (art. 16 alin. 1 lit. b teza I CPP). Amintim ca aceasta cauza a fost deschisa ca urmare a autosesizarii parchetului anticoruptie (click aici pentru a citi).

Chiar daca in facsimilul de mai jos nu apare numele celui care a confirmat rechizitoriul, este vorba despre procuroarea Ana Dana, cea care in decembrie 2020 conducea Sectia a II-a de la DNA Central.

 

 

Contactat de Lumea Justitiei, George Scripcaru a declarat:


Am de partea mea dreptatea si decizia Justitiei in toate dosarele in care am fost tarat, pe nedrept, ani de zile. Eu am demonstrat ca sunt nevinovat. Decizia definitiva a instantei este inca o dovada ca realitatea din Brasov nu se potriveste cu imaginea pe care incearca sa o vanda propaganda adversarilor politici”.

Incheiem, mentionand ca fostul edil a beneficiat de asistenta avocatului Vladimir Ciolacu.

 Iata minuta deciziei nr. 342/2024 din dosarul nr. 1597/119/2020:


In baza art. 421 al. 1 pct. 2 lit. a Cod procedura penala admite apelurile declarate de inculpatii Cornea George Mihai si Scripcaru George impotriva sentintei penale nr. 17 din data de 20.04.2023 pronuntate de Tribunalul Covasna in dosarul nr. 1597/119/2020, pe care o desfiinteaza in parte, sub aspectul temeiului solutiei de achitare.

Rejudecand cauza in aceste limite, schimba temeiul achitarii inculpatilor Cornea George Mihai si Scripcaru George din cel prev. de art. 16 lit. c Cod procedura penala in cel prev. de art. 16 lit. b teza I Cod procedura penala.

Mentine celelalte dispozitii ale sentintei apelate. In temeiul art. 421 al. 1 pct. 1 lit. b Cod procedura penala respinge apelul declarat de Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie – DNA – Serviciul Teritorial Brasov impotriva aceleiasi sentinte penale. In baza art. 275 alin. 3 Cod procedura penala cheltuielile judiciare avansate de stat raman in sarcina acestuia.

Definitiva. Pronuntata in 25.04.2024 prin punerea la dispozitie prin grefa instantei”.


Redam minuta sentintei nr. 17/2023:


In temeiul in temeiul art. 396 alin. 5 raportat la art. 16 lit. c din Codul de procedura penala, dispune achitarea inculpatului SCRIPCARU GEORGE, cu privire la savarsirea infractiunii de santaj prevazute de art. 207 alin. 1 si 3 Cod penal, raportat la art. 13 ind. 1 din Legea nr. 78/2000.

In temeiul in temeiul art. 396 alin. 5 raportat la art. 16 lit. c din Codul de procedura penala, dispune achitarea inculpatului CORNEA GEORGE MIHAI, cu privire la savarsirea infractiunii de complicitate la santaj prevazute de art. 48 alin. 1 raportat la art. 207 alin. 1 si 3 Cod penal si la art. 13 ind. 1 din Legea nr. 78/2000.

In temeiul art. 397 raportat la art. 25 alin. 1 Cod de procedura penala, respinge actiunea civila formulata impotriva inculpatilor de catre partea civila Tutuianu Melinda, ca neintemeiata. In baza art. 398 Cod procedura penala, raportat la art. 274 alin. 3 Cod procedura penala, cheltuielile judiciare avansate de stat raman in sarcina statului.

Cu drept de apel in termen de 10 zile de la comunicarea hotararii. Pronuntata prin punerea solutiei la dispozitia partilor si a procurorului, prin mijlocirea grefei instantei, azi, 20.04.2023”.


Amintim comunicatul din 10 decembrie 2020, prin care DNA a anuntat trimiterea in judecata a lui Scripcaru:


In cauza mediatizata prin comunicatul nr. 674/VIII/3 din 23 octombrie 2020, procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie – Serviciul Teritorial Brasov au dispus trimiterea in judecata, sub control judiciar, a inculpatilor:

SCRIPCARU GEORGE, la data faptei primar in exercitiu al municipiului Brasov, cu privire la savarsirea infractiunii de santaj in forma continuata,

CORNEA GEORGE MIHAI, director general al Regiei Autonome de Transporturi Brasov (R.A.T.B.V.) S.A., cu privire la savarsirea infractiunii de santaj in forma complicitatii, comisa in forma continuata.

In rechizitoriul intocmit, procurorii au retinut urmatoarea stare de fapt:

In calitate de primar al municipiului Brasov inscris in cursa electorala pentru obtinerea unui nou mandat, inculpatul Scripcaru George l-ar fi amenintat, la data de 12 august 2020, pe unul din angajatii societatii comerciale care difuza spoturi electorale in interiorul autobuzelor apartinand Regiei Autonome de Transporturi Brasov (R.A.T.B.V.) S.A., ca firma va avea de suferit daca nu oprea imediat difuzarea acelor reclame.

Firma respectiva semnase un contract de locatiune cu R.A.T.B.V. S.A. pentru spatiul din interiorul autobuzelor si, in perioada respectiva, incepuse sa difuzeze spoturi de promovare electorala a candidatilor la Primaria Brasovului din partea partidelor cu care societatea incheiase anterior contracte de promovare.

In perioada 6-12 august 2020, acelasi inculpat, prin intermediul lui Cornea George Mihai, director general al RATBV S.A., ar fi facut presiuni asupra unei persoane din firma respectiva pentru a o constrange sa opreasca difuzarea spoturilor electorale care priveau doar o anumita formatiune electorala si sa promoveze gratuit, prin intermediul ecranelor LCD detinute de firma, „realizarile” primarului din cursul actualului mandat, mascate sub forma unor stiri pozitive.

In baza prevederilor legale si a dispozitiei din incheierea Curtii de Apel Brasov, dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Covasna, cu propunere de a se mentine masurile preventive dispuse in cauza.

Facem precizarea ca aceasta etapa a procesului penal reprezinta, conform Codului de procedura penala, finalizarea anchetei penale si trimiterea rechizitoriului si a acordurilor de recunoastere a vinovatiei la instanta spre judecare, situatie care nu poate sa infranga principiul prezumtiei de nevinovatie”.

Comentarii

# Dom'le, cand esti cu DREPTATEA, date 25 April 2024 18:17 -63

NIMIC nu ti se poate intampla ! Brava la el, ghiuzel si giugiuk baiet, estem !

# santinela date 26 April 2024 07:15 +2

Alt parchetar papagal, de teapa lui Portocala,Onea Bulancea,Eva,Man, etc , care nu a patit nimic fiindca procurorul general doarme pe el !

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 13.06.2024 – Buda nu se da dus

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva