Trimiteţi link-ul unui prieten prin e-mail

Nume prieten
Email prieten
Numele dvs.

Asztalos Csaba isi jigneste grav colegii din CNCD, institutie pe care o conduce

Luni, 14 mai 2018 15:22 | Scris de Ion SPANU | pdf | print | email

Sesizat de catre jurnalistii de la „Lumea justitiei“, Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii (CNCD) a decis prin vot majoritar sanctionarea presedintelui Klaus Iohannis pentru folosirea cuvintului „penali“ fata de persoane aflate in diverse faze ale cercetarii judecatoresti.


Votul a fost 5 la 4 in favoarea sanctionarii presedintelui Klaus Iohannis cu plata unei amenzi contraventionale de 2.000 lei. in aceeasi sedinta, CNCD a decis ca Laura Codruta Kovesi, prin folosirea expresiei „festivalul inculpatilor“, nu a excedat libertatea de exprimare si a fost iertata.

Odata cu exprimarea votului, misiunea CNCD ar fi trebuit sa se incheie, decizia acestuia putind fi atacata in instanta doar de catre Klaus Iohannis, lucru pe care presedintele a anuntat deja ca-l va face.

Cu toate acestea, insusi presedintele CNCD, Asztalos Csaba, a tinut mortis sa iasa ca buboiul in frunte! La doar citeva minute dupa votul din CNDCD, Asztalos Csaba a postat pe pagina sa de Facebook un mesaj incredibil:


Ca Asztalos Csaba a votat intr-un anume fel la sedinta consiliului sau ca a facut o opinie separata este dreptul sau, ca al oricaruia dintre membrii CNCD. insa ce a facut concret in acest caz Asztalos Csaba depaseste cu mult atributiile pe care le are ca sef al CNCD. Astfel, dupa exprimarea votului, CNCD a publicat pe site urmatorul Comunicat despre Hotarirea luata de plenul consiliului:


Iesind public, la scurt timp dupa votul din consiliu, pentru a exprima opinia de mai sus, Asztalos Csaba si-a jignit grav colegii care au votat pentru sanctionarea presedintelui Klaus Iohannis, pretinzind ca votul sau ar avea o mai mare greutate! Mai mult chiar, declaratia lui Asztalos Csaba poate fi interpretata ca fiind o presiune exercitata asupra judecatorilor care vor analiza actiunea presedintelui, prin care contesta hotarirea CNCD.

Si asta nu a fost tot. Joi, fostul jurnalist Mircea Toma si Active Watch au organizat un protest denumit „funeraliile CNCD“, la care a participat insusi presedintele CNCD Asztalos Csaba, desi, prin acest „protest“, era pusa la zid chiar institutia pe care o conduce:

Intr-o interventie telefonica la Antena 3, acelasi Asztalos Csaba a continuat sa sustina ca opinia lui este mai presus decit votul din CNCD: „Nu eu voi merge in fata judecatorilor, ci domnul presedinte a anuntat ca va ataca. si, desigur, pozitia minoritara, ca in orice hotarire, poate fi utilizata in instanta. Am epuizat toate caile de a explica rational si pe baza jurisprudentei Curtii Europene a Drepturilor Omului in Colegiu de ce suntem in limitele libertatii de exprimare, ca urmare ne-a ramas noua, cei care suntem minoritari, doar posibilitatea de a ne motiva cit mai bine opinia minoritara. Nu are nicio legatura cu prezumtia de nevinovatie declaratia presedintelui. Luati va rog decizia Bacanu impotriva României de la CEDO, din 2009, vedeti ce spune Curtea in ce priveste limitele libertatii de exprimare in cazul politicenilor. Nu are legatura eticheta de penali cu aceste aspecte de prezumtie de nevinovatie si elementele ce tin de un proces”.

Se observa, deci, ca reactia lui Asztalos Csaba nu este doar o opinie, ci o actiune concertata, declansata chiar de catre presedintele Consiliului, menita sa arunce in derizoriu o hotarire luata de CNCD prin vot! Astfel, Asztalos Csaba devine un partizan declarat al presedintelui Klaus Iohannis, in loc sa se pastreze in zona neutralitatii, asa cum il obliga statutul functiei, caci:

– nu e treaba lui Asztalos Csaba ce va decide instanta, iar votul sau din consiliu nu este cu nimic mai presus decit toate celelalte opinii.

– cind spune ca „nu are nicio legatura cu prezumtia de nevinovatie declaratia presedintelui“, Asztalos Csaba nu face altceva decit sa cada in derizoriu, caci tocmai asta inseamna prezumtia de nevinovatie: sa nu consideri ca fiind „penala” o persoana inainte de condamnarea sa definitiva!

– CEDO a transat limitele de exprimare in favoarea jurnalistilor care critica politicienii, nu excesele din discursurile politicienilor!

Tocmai din cauza acestor declaratii partizane ale lui Asztalos Csaba, „Lumea justitiei“ a sesizat Senatul si Camera deputatilor, solicitind revocarea din functie a lui Asztalos Csaba: „Consideram ca gestul public al presedintelui CNCD este unul nedemn de functia detinuta, si lipsit de loialitate fata de membrii Colegiului director al CNCD, care au avut o opinie majoritara opusa acestuia. Practic, s-a transmis opiniei publice imaginea unui presedinte al CNCD care actioneaza impotriva propriei institutii, contestind hotaririle legale, pe care are obligatia prin lege sa le respecte. Situatia poate fi comparata cu cea a unui judecator care, nemultumit de decizia majoritara pronuntata de completul din care a facut parte, iese in presa imediat dupa pronuntare si isi ataca colegii care au gindit altfel decit el. Evident, cum un asemenea gest ar fi de natura sa compromita incredere in actul de Justitie, reactia presedintelui CNCD compromite increderea in Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii“.

Si, intr-adevar, asta a facut Asztalos Csaba: cu imensul risc de a compromite CNCD-ul pe care-l conduce, el a devenit astfel partizanul presedintelui Iohannis care fusese pus in discutia consiliului si sanctionat pentru declaratiile sale publice. Situatie in care Asztalos Csaba nu mai are ce cauta in fruntea CNCD, din moment ce dovedeste ca nu poate fi nici independent in luare unei decizii, nici impartial ca presedinte al CNCD.

Prin atitudinea sa, Asztalos Csaba a iesit din haina functionarului numit in functie pentru a proteja cetatenii de efectele unor acte de discriminare, pentru a imbraca hlamida umila de sluga credincioasa a presedintelui Iohannis.

Sursa: Cotidianul.ro

Accesari:3251

Comentarii

# DODI date 14 mai 2018 16:42 +16

Ca mulți dintre cei numiți politic în diverse funcții (ciolanis, slujirea, colivia stanciu la CCR, președinții de la TVR, etc.) acest politruc ratat ține să ne arunce praf în ochii fraierilor de români, care, dintr-o proastă înțelegere a toleranței minoritare, au deschis porți prea largi unor categorii de neică nimeni, singura lor calitate fiind minoritatea națională sau, uneri, profesională. Așa a ajuns și acest rateu al UDMR în funcția asta pe care uită să o mai părăsească, de parcă i-ar fi rămas moștenire de la... huni. Este totuși simptomatic faptul că UMR, mult lăudat pentru echilibrul și echidistanța sa politică, nu se dezice de rateurile din rândul său: Tokes, Asztaslos, etc. Ar fi cazul ca Parlamentul să îi facă vânt acestui pupincurist minoritar care, din spirit minoritar de turmă, îl apără pe ciolanis în ciuda tuturor evidențelor și ne consideră pe noi tâmpiți. Poate că suntem prea toleranți cu astfel de manifestări grobiene în funcții așa de sensibile.

# golan date 15 mai 2018 14:39 0

Se intampla ca unii ''majoritari''valahi,gen Coldea,Kovesi,sa faca mult rau semenilor.Se poate intampla ca si un ''minoritar''hun sa fie de aceeasi teapa(cum de altrfel putea fi un ''minortar''sarb,ucrainean,rus,etc, sa fie in locul lui asztalos).D'a spiritul majoritar de turma e mult mai pregnant in privinta majoritatii romanesti,ce se manifesta pe toate caile,inclusiv prin batutul in piept a ''tolerantei''neasemuite romanesti.

# imun/teanu date 15 mai 2018 10:13 +1

De mai demult, parca, CCR a dat o decizie prin care termenul (drag uno)a) de "penal" este interzis inaintea unei sentinte. Ca si la CEDO de altfel. Acest Aszthalosz (n-a mai fost unul, travestit in Virgil? /nu o mai fi !) joaca si el, nu doar in filmul "xxx...o paine alba-n casa" ci pe o, vizibil acum, partitura cu epoleti. La care...hop!!!...si zisul (chiar inainte de debut sucombat) ziarist Mircea Toma, perpetuu "militant" pe orice adiere care sa-i dea de mancare, acum si firimituri de la darnicul Soros. Mai lipseste si ala care "Guerile", cu apetit nu doar la pestii din delta dar si la ce i-a stropit "vantul" /cum ii spunea mamica unui baietel austriac, Udo, care nu-si ingrijea floarea primita catou, "stropeste-o Iurgens". Cum o dai, tot suna nemteste.

# imun/teanu date 15 mai 2018 11:23 +1

Pe "Cotidian" am inteles ca-l cenzureaza "catavencii", pe paraii lui Soros. Pe voi, va cenzureaza cine!

# Mag date 15 mai 2018 14:24 0

Romania este tara ,Ungaria este tara,iar minoritatile de orice fel au dreptul de a o denumi cu numele intreg.Demersul LUJU este indrituit si apreciat.

Adauga comentariu

Nume*
Email*
Website
:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!

Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

    • VERDICTUL ZILEI - O va exclude din magistratura Sectia pentru judecatori a CSM pe sefa ICCJ Cristina Tarcea?

    • VOTEAZA

Vorbe de fumoar – 23.01.2019 – Luluta s-a imbolnavit de Sindromul Carmen Iohannis

+ DETALII

ALTE VORBE DE FUMOAR

FACEBOOK

ULTIMELE COMENTARII

CELE MAI CITITE

LUMEA JUSTITIEI

ARHIVA

NEWSLETTER