14 July 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

PIEDONE A FOST O VICTIMA POLITICA – Decizie-bomba in dosarul Colectiv: judecatoarele ICCJ Elena Barbu, Eleni Cristina Marcu si Valerica Voica au admis recursul in casatie si au dispus achitarea definitiva a fostului primar al Sectorului 5 Cristian Popescu Piedone, condamnat la 4 ani de inchisoare cu executare in dosarul Colectiv. Piedone a stat inchis nevinovat peste un an (Minuta)

Scris de: Valentin BUSUIOC | pdf | print

21 June 2023 12:54
Vizualizari: 7539

Decizie-bomba in dosarul Colectiv. Judecatoarele Elena Barbu, Eleni Cristina Marcu si Valerica Voica de la Inalta Curte de Casatie si Justitie au admis miercuri, 21 iunie 2023, recursul in casatie si au dispus achitarea definitiva a fostului primar al Sectorului 5 Cristian Popescu Piedone (foto 1), condamnat in 2022 pentru abuz in serviciu. Achitarea a fost dispusa in temeiul art. 16 alin. 1 lit. b teza I Cod procedura penala: „fapta nu este prevazuta de legea penala”.


 

 

Precizam ca Piedone este singura persoana achitata in aceasta cale extraordinara de atac, instanta suprema respingand recursurile in casatie declarate de catre ceilalti inculpati (patronii clubului Colectiv si cei ai firmei de artificii, pompierii, pirotehnistii si functionarii din Primaria Sectorului 4, condusa de Piedone in 2015, la momentul incendiului din Colectiv).

Amintim ca la 12 mai 2022 politicianul a primit o pedeapsa de 4 ani de inchisoare cu executare in dosarul Colectiv, stand nevinovat dupa gratii timp de mai mult de un an. Mai exact, judecatorii Adina Pretoria Dumitrache si Andrei Viorel Iugan de la Curtea de Apel Bucuresti l-au gasit vinovat pe Piedone de incalcarea articolelor din vechiul Cod Fiscal, care prevad ca primarul emite autorizatia pentru restaurante si baruri (click aici pentru a citi). Initial, la 16 decembrie 2019, magistratul Mihai Balanescu de la Tribunalul Bucuresti ii daduse fostului edil nu mai putin de 8 ani si 6 luni de inchisoare cu executare (click aici pentru a citi).


Iata minuta deciziei ICCJ nr. 397/2023 din dosarul nr. 17008/3/2016:


I. Respinge, ca nefondate, recursurile in casatie formulate de inculpatii Matei George Petrica, Anastasescu George Alin, Nita Cristian Mihai si Radu Antonina impotriva deciziei penale nr.566/A din data de 12.05.2022, pronuntata de Curtea de Apel Bucuresti – Sectia I Penala in dosarul nr. 17008/3/2016. Obliga recurentii inculpati Matei George Petrica, Anastasescu George Alin, Nita Cristian Mihai si Radu Antonina la plata sumei de cate 200 lei, cu titlu de cheltuieli judiciare catre stat.

II. Admite recursul in casatie formulat de inculpatul Popescu Cristian Victor Piedone impotriva aceleiasi decizii. Caseaza, in parte, decizia atacata, numai in ceea ce priveste solutia de condamnare a inculpatului Popescu Cristian Victor Piedone, desfiintand in aceleasi limite si sentinta penala nr. 1897 din data de 16.12.2019, pronuntata de Tribunalul Bucuresti – Sectia I Penala in dosarul nr. 17008/3/2016 si, in rejudecare:

In temeiul art. 448 alin. 1 pct. 2 lit. a si alin. 3 Cod procedura penala, cu referire la art. 396 alin. 5 Cod procedura penala, raportat la art. 16 alin. 1 lit. b teza I Cod procedura penala, achita pe inculpatul Popescu Cristian Victor Piedone pentru savarsirea infractiunii de abuz in serviciu, prevazuta de art. 297 alin. 1 Cod penal, raportat la art. 13/2 din Legea nr. 78/2000 (autorizatia SC Colectiv Club SRL).

Inlatura dispozitia privind obligarea inculpatului Popescu Cristian Victor Piedone la plata cheltuielilor judiciare catre stat. Anuleaza formele de executare emise in baza sentintei penale nr. 1897 din data de 16.12.2019, pronuntata de Tribunalul Bucuresti – Sectia I Penala in dosarul nr. 17008/3/2016, ramasa definitiva prin decizia penala nr. 566/A din data de 12.05.2022, pronuntata de Curtea de Apel Bucuresti – Sectia I Penala in acelasi dosar privind pe inculpatul Popescu Cristian Victor Piedone si dispune punerea de indata in libertate a acestuia, daca nu este arestat in alta cauza.

Cheltuielile judiciare ocazionate de recursul in casatie declarat de acest inculpat raman in sarcina statului. Onorariile cuvenite aparatorilor desemnati din oficiu pentru recurentii inculpati si intimatii inculpati, in suma de cate 680 lei, raman in sarcina statului. Definitiva. Pronuntata in sedinta publica, astazi, 21 iunie 2023”.


Avocatul Adelin David (foto 2) – aparatorul lui Piedone – a declarat pentru Lumea Justitiei:


„In calitate de avocat al domnului Cristian Popescu Victor Piedone, l-am asistat de la debutul urmaririi penale neintrerupt, fiind alaturi de el pe parcursul a opt ani lungi si grei de proces.

In toata aceasta perioada, atat el, cat si eu, ca avocat al dumnealui, am sustinut si demonstrat prin toate argumentele juridice nevinovatia sa, astfel incat nu pot decat sa afirm ca, prin solutia pronuntata de catre Inalta Curte de Casatie si Justitie intr-o cale extraordinara de atac, in sfarsit s-a facut dreptate.

Completul care a pronuntat solutia in rejudecare prin care dl Piedone a fost achitat ne-a redat sentimentul de incredere in justitia romana, iar desfiintarea deciziei pronuntate de catre Curtea de Apel Bucuresti in data de 12 mai 2022 si respectiv punerea de indata in libertate a domnului Cristian Popescu Victor Piedone din arest reprezinta o hotarare istorica raportata inclusiv la  amploarea fenomenului social generat de evenimentul tragic care a avut loc in data de 30  octombrie 2015 la Clubul Colectiv.

Desi in societatea si presa romana exista opinii contrare si controverse tensionate cu privire la vinovatia / nevinovatia dlui Piedone, apreciez ca judecatorii din complet care au pronuntat achitarea au dat dovada de asumare totala si au valorificat toate apararile formulate si argumentele juridice infailibile care au demonstrat fara echivoc ca domnul Cristian Popescu Victor Piedone nu se putea face vinovat de savarsirea vreunei infractiuni in legatura cu avizarea si functionarea Clubului Colectiv”
.

Comentarii

# Papinian date 21 June 2023 13:02 +24

Haștagiștilor, plâns!

# santinela date 21 June 2023 13:33 +30

O sentinta corecta pentru oricine este normal la cap.Se pare ca asa zisilor "magistrati" de la Tribunalul Bucuresti si Curtea de Apel care l-au condamnat le lipseste normalitatea,stiinta de carte dar,se pare , au din plin dezvoltat pupincurismul politic si slugarnicia."fapta nu este prevazuta de legea penala" este o flegma aplicata de ICCJ intre ochii nulitatilor mentionate mai sus. Piedone va castiga la pas Primaria ! Aceeasi "apreciere" ,ba poate mai mult, si pentru neterminatii parchetari care au instrumentat cica dosarul. Halal sa va fie,mai si faceti greva imbuibatilor !

# Cristina date 21 June 2023 13:35 +11

Doamne ajuta! Sa revina ! Sa traiasca cine l au achitat! Felicitari!

# coca date 21 June 2023 15:51 +32

Banuiesc ca cei de l-au condamnat sunt si ei la proteste pentru privilegii si pensii, nu?

# Cârcotaș date 21 June 2023 18:41 +6

Aș putea spune că buru a judecat cu cu...ul! Dar nu spun!

# Vasilica daniletz date 22 June 2023 15:32 0

Daca e barbat, tocmeste niste moldoveni, sa ii decapeze pe procurori, daca nu, sa nu l aud jelind. Restul e gargara.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 12.07.2024 – Zeci de procurori vor sa devina si sa ramana sefi

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva