16 aprilie 2021

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

PROCURORII LOVITI PE PRESCRIPTIE – Avocatul Razvan Doseanu explica RIL-ul admis de Inalta Curte, care a stabilit ca prescriptia se calculeaza de la momentul aparitiei primei pagube ori al obtinerii primului folos necuvenit: "Este o solutie nefavorabila Parchetului General, dar este o solutie normala si legala. Dosarele aflate in curs de judecata vor beneficia de solutia ICCJ. Solutiile definitive vor fi mai greu de reformat. Calea de urmat este de formulare a unei contestatii in anulare"

Scris de: E.D. | pdf | print

18 februarie 2019 16:39
Vizualizari: 7844

Inalta Curte de Casatie si Justitie, printr-un complet de RIL condus de judecatorul Iulian Dragomir, le-a aplicat o lovitura dura procurorilor. Prin Decizia pronuntata in dosarul nr. 2715/1/2018 avand ca obiect Recursul in Interesul Legii formulat de procurorul general al Romaniei Augustin Lazar, privind termenul de prescriptie a raspunderii penale in cazul infractiunilor simple, judecatorii supremi au stabilit ca prescriptia se va calcula de la momentul aparitiei primei pagube ori al obtinerii primului folos necuvenit. Intr-un interviu acordat Lumea Juridica, avocatul Razvan Doseanu (foto) din Baroul Bihor a analizat decizia Inaltei Curti exprimandu-si astfel convingerea ca solutia este nefavorabila Parchetului General, care are in lucru mii de dosare aflate probabil la limita prescriptiei (sau chiar prescrise). In schimb, afirma Razvan Doseanu, RIL-ul ICCJ este o solutie "normala si legala" care va conduce la degrevarea de dosare inutile nu doar instantele de judecata, ci si procurorii si politistii.


Totusi, subliniaza avocatul Razvan Doseanu in interviul acordat Lumea Juridica, de solutia Inaltei Curti nu vor beneficia decat persoanele aflate in curs de judecata, pentru cei in cazul carora exista o hotarare definitiva fiind mai greu sa reformeze o solutia. Calea de urmat dupa RIL-ul pronuntat de Inalta Curte, afirma Razvan Doseanu, este de formularea unei contestatii in anulare, caci doar in acest fel s-ar asigura legalitatea in fata legii.

Prezentam in continuare principalele declaratii acordate de avocatul Razvan Doseanu pentru Lumea Juridica, cu mentiunea ca interviul integral poate fi citit prin Click aici:

"-Efectul acestei Hotarari este ca termenul prescriptiei se va calcula practic de la momentul initial, de la momentul aparitiei primei pagube ori al obtinerii primului folos necuvenit.

-Dosarele aflate in curs de judecata vor beneficia de aceasta solutie a Inaltei Curti. Celor care au avut ghinionul, ca din cauza unor chestiuni de ordin administrativ, sa fie judecati deja si sa existe in cazul lor o solutie definitiva, probabil ca le va fi greu sa reformeze o hotarare definitiva, chiar si netemeinica, din aceasta perspectiva.

-Practic doua persoane fizice identice, din cauza unor chestiuni administrative, pana la urma, beneficiaza de tratamente juridice diferite. La una dintre ele s-a incetat procesul penal, pentru ca s-a judecat mai tarziu, iar la alta nu.

-Din punctul meu de vedere este o solutie nefavorabila Parchetului General. Dar este o solutie normala si legala de care vor beneficia si persoanele acuzate, fiind in acelasi timp degrevati de dosare inutile si instantele de judecata, procurorii si politistii.

-Din perspectiva mea contestatia in anulare este o solutie. Calea de urmat intr-o astfel de situatie este de formulare a unei contestatii in anulare. Doar in felul asta s-ar respecta si acea legalitatea in fata legii, fiind de nepermis ca in situatii juridice identice sa existe tratamente juridice diferite din cauza unor chestiuni administrative".

Publicam in continuare minuta solutiei din dosarul nr. 2715/1/2018 de pe rolul Inaltei Curti:

"Admite recursul in interesul legii formulat de procurorul general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie si, in interpretarea si aplicarea art. 174, cu referire la art. 154 alin.2 teza I din Codul penal, stabileste ca: Prin data savarsirii infractiunii si, implicit, data de la care incepe sa curga termenul de prescriptie a raspunderii penale in cazul infractiunilor simple a caror latura obiectiva implica producerea unei pagube ori realizarea unui folos necuvenit pe o perioada de timp se intelege momentul aparitiei primei pagube ori al obtinerii primului folos necuvenit. Obligatorie, potrivit dispozitiilor art. 474 alin. (4) din Codul de procedura penala. Pronuntata, in sedinta publica, azi 11 februarie 2019".


Comentarii

# DODI date 18 februarie 2019 17:49 +5

Încă o lecție pentru bâlbâiții din DNA, cei care calculau prescripția după cum îi tăia capul. Și îi taia des, din direcții diferite, în profunzimi diferite și niciodată aceleași. La DNA merge vorba ceea: câte capete atâtea păreri. Problema lor este aceea că aveau atât de multe păreri că nu mai știau ce să facă cu ele. La nici unul nu i-a trecut prin cap să consulte Codurile Juridice. Toți cei de la DNA se consultau cu Mama Omida.

# Ana date 18 februarie 2019 23:39 -1

Putem vorbi la infinit. Un lucru e sigur: PSD ALDE nu au facut nimic in urma protocoalelor ilegale, a completelor ilegale, a legilor NECONSTITUTIONALE. Dragnea a si zis azi ca pe el nu-l mai intereseaza OUG urile. Niste mincinosi. Asteapta alegerile crezand ca lumea ii vor vota iara pt minciunile,tergiversarile si lasitatile lor. Se pare ca legea la ei se face altfel. Pana si CCR a depasit de mult cele 30 zile pt motivarea in cazul protocoalelor ilegale.

# nu conteaza date 19 februarie 2019 15:37 0

Puteti da "minusuri" la comentariul anei, pana va plictisiti dar, adevarul e ca are perfecta dreptate! PSD ALDE e in zona de propaganda electorala, inca de cand s-au terminat alegerile precedente! Se fac ca se cearta cu iohannis dar ii fac toate "pohtele ce-a pohtit"! Protocoalele, raspunderea magistratilor, drumuri, scoli, spitale, controlul preturilor... Vorbe!!! Pe tariceanu-l doare de "saracele" banci, ca nu mai fac atata profit si pe dragnea-l doare-jn cur de toti si de toate! Melcul Tudorel, ce mai misca... greu, cum stie el!

# octav date 23 februarie 2019 00:09 0

Cred ca naste aberatii... si daca nu exista paguba inseamna ca nu existe tentativa.... ca nu exista momentul in care s-a facut paguba. tentativa la infractiune e diferita in timp de infractiunea insasi? .... nu mai inteleg nimic. Cand incepe sa se prescrie tentativa in cazul in care nu exista prejudiciu/paguba? E un moment diferit de cel al infractiunii?

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 16.04.2021 – Muah-muah de la “Bobi Buze-Dulci”

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva