24 June 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

PROTESTUL EXECUTORILOR - Uniunea Nationala a Executorilor Judecatoresti reactioneaza dupa ce un dosar instrumentat de DIICOT a fost denumit in presa “Gruparea Executorii”: “Atribuirea unei astfel de denumiri, aduce atingere unei intregi categorii profesionale... In speta nu sunt implicati mai multi executori judecatoresti, iar celui cercetat nu i s-a atribuit rolul de lider sau organizator, astfel incat profesia acestuia sa dea numele gruparii presupus infractionale”

Scris de: L.J. | pdf | print

17 February 2020 11:39
Vizualizari: 7187

Uniunea Nationala a Executorilor Judecatoresti (UNEJ) condusa de Marius Morari (foto) protesteaza dupa ce o grupare cercetata de DIICOT a fost denumita de presa “Gruparea Executorilor”.


 

UNEJ arata intr-un comunicat de presa dat publicitatii luni, 17 februarie 2020, ca atribuirea unei astfel de denumiri aduce atingere unei intregi categorii profesionale, care isi desfasoara activitatea in numele legii, si care intregeste sistemul de drept, alaturi de celelalte profesii juridice – magistrati, avocati, notari, consilieri juridici etc.

Uniunea Nationala a Executorilor Judecatoresti mai precizeaza ca in dosarul instrumentat de DIICOT nu sunt implicati mai multi executori judecatoresti, iar celui cercetat nu i s-a atribuit rolul de lider sau organizator, astfel incat profesia acestuia sa dea numele gruparii presupus infractionale: “Adresam jurnalistilor rugamintea de a evita astfel de formulari generale si de a nu mai folosi in cadrul articolelor publicate denumiri care aduc atingere unei intregi profesii”.

 

Iata comunicatul UNEJ:


“Uniunea Nationala a Executorilor Judecatoresti a luat act de comunicatul D.I.I.C.O.T. cu privire la cercetarile pe care le efectueaza referitoare la destructurarea unui grup infractional organizat, format din 10 persoane, in care se presupune ca ar fi implicat si un executor judecatoresc.

Precizam ca executorii judecatoresti sunt investiti sa indeplineasca un serviciu de interes public, constand in executarea silita a dispozitiilor civile din titlurile executorii, precum si alte atributii date prin lege in competenta lor. In lipsa executorilor judecatoresti, procesul civil ar fi golit de substanta, nefiind posibila impunerea in mod coercitiv a obligatiilor din titlurile executorii, in cazul neexecutarii voluntare a acestora. In doctrina este recunoscut faptul ca executarea silita este a doua etapa a procesului civil.

Fiecare executor judecatoresc este responsabil pentru legalitatea actelor si procedurilor pe care le desfasoara dupa inregistrarea cererii de executare.

In cadrul Uniunii Nationale a Executorilor Judecatoresti din Romania, infiintata in baza Legii nr.188/2000 sunt inregistrati 864 de executori judecatoresti.

UNEJ colaboreaza cu institutiile statului atat pentru ducerea la indeplinire a atributiilor executorilor judecatoresti, cat si pentru identificarea practicilor neconforme, desfasurand activitati cu rol preventiv sau sanctionator. In acest scop, UNEJ efectueaza, prin Consiliul Uniunii sau prin intermediul Colegiilor directoare ale Camerelor executorilor judecatoresti de pe langa Curtile de Apel, controale periodice sau ca urmare a unor sesizari, cu scopul imbunatatirii activitatii de executare silita sau a sanctionarii abaterilor constatate, putandu-se propune Ministrului Justitiei chiar excluderea persoanei vinovate din randul executorilor judecatoresti.

De la infiintarea UNEJ si pana in prezent, deci in aproximativ 20 de ani, au fost condamnati prin hotarari judecatoresti penale definitive un numar de 21 executori judecatoresti, care au fost exclusi din profesie.


Prin urmare, UNEJ - in numele executorilor judecatoresti care isi indeplinesc atributiile legale cu onestitate si profesionalism - protesteaza fata de atribuirea, in presa, gruparii cercetate in cadrul dosarului la care face referire comunicatul DIICOT mentionat anterior, a denumirii de 'GRUPAREA EXECUTORII'.

Atribuirea unei astfel de denumiri, aduce atingere unei intregi categorii profesionale, care isi desfasoara activitatea in numele legii, intregind sistemul nostru de drept, alaturi de celelalte profesii juridice – magistrati, avocati, notari, consilieri juridici etc. In plus, in speta nu sunt implicati mai multi executori judecatoresti, iar celui cercetat nu i s-a atribuit rolul de lider sau organizator, astfel incat profesia acestuia sa dea numele gruparii presupus infractionale.


Nu in ultimul rand, reamintim ca potrivit art. 23, alin. 11 din Constitutia Romaniei, art. 66 din Codul de Procedura Penala, art. 48 din Carta Drepturilor Fundamentale a Uniunii Europene si art. 6 alin. 2 din Conventia Europeana a Drepturilor Omului, pana la ramanerea definitiva a unei hotarari judecatoresti penale de condamnare, persoana cercetata sau judecata beneficiaza de prezumtia de nevinovatie.

In concluzie, adresam jurnalistilor rugamintea de a evita astfel de formulari generale si de a nu mai folosi in cadrul articolelor publicate denumiri care aduc atingere unei intregi profesii.

Totodata, UNEJ isi exprima totala disponibilitate de a furniza informatiile publice necesare unei corecte informari a destinatarilor articolelor de presa".

Comentarii

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 23.06.2024 – Prinsa in scandalul Coldea, Kovesi si-a reactivat propagandistii

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva