21 February 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

REVOLTA AVOCATILOR – Baroul Dolj o acuza pe judecatoarea Catalina Bran de la Judecatoria Craiova ca a umilit avocatii in instanta: „Atitudinea ireventioasa materializata in folosirea unui ton ridicat la adresa acestora, in solicitarea cu aparenta de sicanare a legitimatiilor de avocat, chiar in conditiile in care colegii avocati purtau in mod statuar roba... Nu a permis studierea la bara a unor dosare pentru avocati” (Sesizarea)

Scris de: George TARATA | pdf | print

20 March 2016 12:03
Vizualizari: 9420

Avocatii din Baroul Dolj se plang de comportamentul judecatoarei Catalina Bran de la Judecatoria Craiova si solicita presedintei Tribunalului Dolj, Adina Elvira Ghita, si presedintei Judecatoriei Craiova, Rodica Mihalea Dobrin, sa dispuna masuri astfel incat incidente care lezeaza demnitatea profesiei de avocat sa nu mai aiba loc. Catalina Bran este acuzata ca i-a umilit pe avocati in instanta, prin atitudinea ireventioasa materializata in tonul ridicat la adresa acestora.


In sesizarea trimisa catre sefele Tribunalului Dolj si Judecatoriei Craiova, decanul Baroului Dolj, avocatul Lucian Bernd Sauleanu (foto), arata ca, in sedinta din 15 martie 2016, judecatoarea Catalina Bran le-ar fi cerut avocatilor din sala sa prezinte legitimatiile, desi acestia purtau roba si ii prezentasera imputernicirile. Baroul Dolj sustine ca unii avocati carora li s-a cerut sa prezinte legitimatiile, ar fi fost cunoscuti de judecatoarea Bran, acestia pledand in fata ei.

Totodata, Baroul Dols o acuza pe judecatoarea Catalina Bran ca nu ar fi permis studierea la bara a unor dosare pentru avocati, in conditiile in care, desi anuntata ca incepand cu ora 10.30, sedinta a inceput la ora 12.30. In acest fel, precizeaza Baroul Dolj, avocatii care aveau cauze la acest complet au fost pusi in imposibilitatea de a observa ultimele acte de procedura intocmite in dosarele pe care le sustineau.

Iata sesizarea Baroului Dolj:

Stimata Doamna Presedinte a Tribunalului Dolj,

Stimata Doamna Presedinte a Judecatoriei Craiova,

Va inaintam prezenta sesizare, referitoare la conduita doamnei judecator Bran Catalina, titulara Completului C4 din cadrul Judecatoriei Craiova, fata de avocatii care au sustinut anumite cauze in sedinta de judecata din data de 15.03.2016.

In acest sens, va aducem la cunostinta atitudinea ireventioasa a doamnei judecator fata de mai multi avocati, materializata in folosirea unui ton ridicat la adresa acestora, in solicitarea cu aparenta de sicanare a legitimatiilor de avocat, chiar in conditiile in care colegii avocati purtau in mod statuar roba de avocat si prezentasera magistratului imputernicirile avocatiale legale emise, inclusiv avocati care in mod obisnuit isi desfasoara activitatea la Judecatoria Craiova si pledasera la acest complet la sedintele anterioare.

Conduita doamnei judecator a fost de natura sa aduca atingere prestigiului avocatilor prezenti, punandu-i in posturi umilitoare. Astfel, solicitarea legitimatiei acestora a fost facuta cu motivarea ca magistratul judecator nu are posibilitatea sa verifice calitatea de avocat prin accesarea din sala de judecata a site-ului UNBR, motivare care a creat in sedinta de judecata un disconfort profesional evident pentru avocatii aflati in acea situatie.

Chiar daca in parte pozitia doamnei judecator de a legitima fiecare avocat pare justificata prin prisma lipsurilor tehnice, totusi, modalitatea concreta de a legitima toti avocatii, inclusiv pe cei care ii cunostea cu certitudine, precum si tonul folosit, au condus si la o degradare a perceptiei publice fata de actul de justitie, creandu-se rumoare si discutii in sala.

Dorim sa subliniem ca apreciem ca fiind cu atat mai nepotrivita conduita doamnei judecator, cu cat nu a permis studierea la bara a unor dosare pentru avocati, in conditiile in care, desi anuntata ca incepand cu ora 10.30, sedinta a inceput la ora 12.30, imprejurare care a pus avocatii care aveau cauze la acest complet in imposibilitatea de a observa ultimele acte de procedura intocmite in dosarele pe care le sustineau.

Solicitam sa dispuneti masuri pentru ca asemenea incidente care lezeaza demnitatea profesiei de avocat sa nu mai aiba loc, o astfel de conduita fiind de natura sa tensioneze pe viitor relatiile dintre judecatori si avocati, privite ca si corpuri profesionale, dar si sedintele de judecata, cu consecinte asupra solemnitatii lor si bunei administrari a justitiei.

In acest context, va solicitam sa verificati inregistrarile sedintei de judecata, cu precizarea ca incidentele semnalate au avut loc in prima ora din sedinta. De asemenea, va rugam sa ne transmiteti o copie a inregistrarii primei ore din sedinta de judecata, interesul nostru fiind justificat de apararea valorilor profesiei de avocat.

Totodata, apreciem ca se impune rezolvarea problemelor legate de conexiunea la internet din fiecare sala de judecata, pentru ca pe viitor, orice informatie necesara sa poata sa fie verificata, inclusiv calitatea de avocat a celor care pledeaza”.

*Cititi aici sesizarea Baroului Dolj privind comportamentul judecatoarei Catalina Bran de la Judecatoria Craiova

 

Foto: universuljuridic.ro

Comentarii

# DODI date 20 March 2016 14:01 +6

Când ai un jurist ratat profesional pe post de ministru al ... justiției, nu este surprinzător faptul că unii magistrați îi urmează exemplu. Orice pește se împute de la cap (nu face excepție nici ciolanis!). Ceea ce uită acești judecători este că peștele se curăță de la coadă. Așa că le vine rândul.

# BERCEA MONDIAL ,, e manevra lu fraţii miei.................. date 21 March 2016 06:55 +1

Să vă ceară și actul de constituire , sau cel prin care a fost obținută personalitatea juridică.

# revelatorul date 20 March 2016 15:38 +2

1. Urmare a RIL ului, toti avocatii trebuie verificati pentru a fi identificati pe cei ncare nu apartin de singura UNBR legala (mai ales ca si acestia vin in roba si se straduiesc din rasputeri sa creeze confuzia cu cei ... adevarati!). 2. Daca sedinta a inceput cu 2 ore mai tarziu decat a fost anuntata, n-ati avut jumatatea de ora prevazuta de regulament pt studiul dosarelor? Nu exista obligatia judecatorului de a da dosar la baza in timpul sedintei (ganditi-va ce-ar insemna daca fiecrae parte ar intrerupe sedinta cerand sa-si vada dosarul! Regula este ca dosarul se studiaza in arhiva!

# revelatorul date 20 March 2016 16:16 -3

dosar la bara, am vrut sa spun...

# revelatie date 20 March 2016 16:42 -3

Singura legala este unbr 2004. Restul sunt infiintati de marele procuror Nitu revolutionarul.

# avocat Bucuresti date 20 March 2016 20:17 -2

Singura legala este UNBR-Florea.Nici acum nu aveti revelatia privind fiasco-ul vostru?

# @avocat Bucuresti date 21 March 2016 11:52 -3

Exact atunci cand v-ati infiintat in 1993 cu legea din 1995. :D :D

# avocat Bucuresti date 21 March 2016 15:47 +2

Noi ne-am infiintat de multi,multi ani,dar nu ai de unde sa cunosti amanunte.Te iei dupa Bota si gresesti.Ideea este ca noi functionam iar voi aveti probleme judiciare pe la Suceava.Nu va inteleg:de ce nu incetati cu propaganda voastra sterila si sa va ocupati de alte probleme?

# Gogu date 20 March 2016 17:20 +8

Doriți ca UNBR să aibă și judecătorii în subordine  ?! Nu mai știți carte ?! Judecătorul are dreptul și poate să permită accesul la un DOSAR LA BARĂ, nu obligația să dea dosare la bară, stimabililor  !  Cum mai este profesia voastră LIBERALĂ atâta timp cât vă sancționează dacă nu participați la ședințe  ? Doar pe vremuri dictatoriale, la ședințele de partid se sancționau tovarășii.  Ori aveți o structură dictatorială și abea acum vedeți  ? Doriți DICTATURĂ și putere asupra judecătorilor ? Mai puneți-vă pofta-n cui  !  Dați respect profesiei voastre LIBERALE, scoteți-o de sub dictatură și veți avea rezultate remarcabile  ! ÎNVĂȚAȚI ce-i respectul începând cu propria voastră persoană și profesie !

# Gogu date 20 March 2016 17:34 +4

Scriam faptul că am solicitat CSM ului, ascultarea unei ședințe, însă am primit răspunsul : ”În urma cererii, specialistul IT, a confirmat faptul că datorită unor erori tehnice, ședința nu a fost înregistrată”. Pentru mine era ”din cauza”, pentru ei ”datorirtă”.  În concluzie, indiferent de care parte a barei sunteți, veniți pregătiți temeinic în instanță, stimabililor ! Și eu, ca și dumneavoastră, văd destui indivizi care nu au nimic comun cu dreptul, poate cu stângul.  Cinste celor care știu carte !

# Pikachu date 20 March 2016 20:26 +7

Daca doar in ziua respectiva judecatoarea s-a "desfasurat", nefiind un obicei, posibil s-o fi scos din pepeni vreun avocat mai impertinent iar dupa aceea s-a razbunat pe toti. Am asistat si eu la episoade din acestea. Din pacate, exista si avocati colerici, care sar calul iar daca si judecatorul se enerveaza,tare greu se calmeaza dupa aia, nu mai are chef sa priceapa nimic si bubuie in oricine il agaseaza. In astfel de situatii, cand iti vine randul, cel mai bine e sa fii extrem de scurt in concluzii orale si sa ceri termen pt. a depune concluzii scrise. Dupa o sedinta tensionata, te poti astepta ca, ramas in pronuntare, sa bubuie si solutii aiurea :-) Si judecatorii sunt oameni iar la nervi pot sa gandeasca gresit.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 20.02.2024 – Verdicte in scandalul “Cum fac sex viitorii magistrati”

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva