1 February 2023

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

SE FAC CA NU VAD SI NU AUD - Comisia Europeana despre Memorandumul Monei Pivniceru adoptat de Guvern: ”Raportul MCV este corect si impartial!” Purtatorul de cuvant al CE, Marjk Gray: „Obiectivele MCV sunt clare, iar deciziile prin care a fost stabilit Mecanismul include etape clare pentru a ajuta Romania sa obtina progrese"

Scris de: L.J. | pdf | print

21 March 2013 15:40
Vizualizari: 11608

 

"Comisia Europeana a luat nota de Memorandumul privind Mecanismul de Cooperare si Verificare adoptat ieri (n.red.-20.03.2013) de Guvernul Romaniei. Comisia va continua sa asiste Guvernul Romaniei in eforturile sale de atingere a celor patru obiective fixate la momentul aderarii la UE. Obiectivele MCV sunt clare, iar deciziile prin care a fost stabilit Mecanismul include etape clare pentru a ajuta Romania sa obtina progrese", afirma intr-o declaratie transmisa, in 21.03.2013, de Mark Gray, purtator de cuvant al CE catre Mediafax. Comisia Europeana informeaza, in acest mod, ca a luat nota de Memorandumul Guvernului Romaniei privind MCV pe Justitie, mentionand insa ca ultimul raport se bazeaza pe o analiza atenta, corecta si impartiala, fiind salutat inclusiv de Consiliul UE, in care Romania este parte.


Dupa adoptarea in Guvern a Memorandumului initiat de Ministerul Justitiei, ministrul Mona Pivniceru a declarat ca rapoartele MCV adauga an de an noi recomandari la conditionalitatile initiale impuse Romaniei, iar unele dintre acestea pun sub semnul intrebarii "consecventa CE", muta aspectul tehnic in zona politica si creeaza impresia unei "monitorizari continue". Comisia Europeana considera ca concluziile la care a ajuns in raportul MCV sunt bazate pe o analiza atenta, corecta si impartiala a situatiei din Romania.

"Consiliul a sustinut deplin abordarea Comisiei din fiecare din rapoartele MCV adoptate inca din 2006. Ultimele concluzii ale Consiliului UE au fost adoptate pe 11 martie in unanimitate, inclusiv de catre delegatia Romaniei, mentioneaza ca activitatea Comisiei este salutata de Consiliu, atat cu privire la metodologia aplicata si impartaseste pe deplin obiectivele, analiza echilibrata si recomandarile continute de raport", evidentiaza pozitia CE. De asemenea, Comisia Europeana aminteste ca in trecut a colaborat pe deplin cu guvernele Romaniei atat cu privire la partea de cooperare, cat si cea de verificare a Mecanismului. "Aceasta colaborare a fost cheia realizarii progreselor recunoscute in rapoartele MCV. Romania a beneficiat de asemenea de o contributie importanta din bugetul UE pentru a sustine masurile din domeniile justitiei si afacerilor interne atat in perioada de preaderare, cat si in cea postaderare. Comisia va continua in aceasta abordare si se va asigura ca angajamentele asumate sa fie onorate", concluzioneaza declaratia institutiei de la Bruxelles.

Potrivit lui Pivniceru, MCV, instituit de Comisia Europeana (CE) in 2006, avea in substanta lui patru conditionalitati, care se refereau la: garantarea unui proces judiciar transparent si eficient, consolidarea capacitatii si responsabilitatii Consiliului Superior al Magistraturii, raportarea si impactul implementarii noilor coduri de procedura civila si penala, infiintarea, responsabilitatea si functionarea Agentiei Nationale de Integritate, continuarea luptei impotriva coruptiei la nivel inalt, precum si combaterea coruptiei in cadrul administratiei publice locale. In functie de indeplinirea sau neindeplinirea acestor conditionalitati, tezele initiale prevedeau modificarea deciziei in cazul in care CE considera ca este necesara modificarea obiectivelor de referinta, respectiv decizia trebuia abrogata atunci cand Romania a atins un nivel "satisfacator" in realizarea obiectivelor de referinta.

"In primul rand, nu cunoastem ce se intelege prin sintagma «satisfacator», sintagma care, in versiunea din limba romana, nu exista. Ea exista ca atingere de obiective, deci nivel «satisfacator» este doar in versiunea engleza a documentului. Prin urmare, ar trebuit sa fi fost anticipat definita notiunea de «nivel satisfacator», pentru a vedea standardul la care trebuie sa ne raportam in realizarea acestor obiective”, a spus Pivniceru. Ministrul Justitiei a mai afirmat ca nu exista un standard european unanim agreat cu privire la sistemele judiciare, cu care sa se poata compara Romania, pentru a se verifica daca a atins standardul satisfacator in indeplinirea conditionalitatilor: “In absenta unui numitor comun de valorizare a realizarii conditionalitatilor, este dificil a se sti cand si cum anume s-au prin ce modalitati putem ajunge la acel nivel satisfacator".

Referitor la numirea sefilor Parchetului General si DNA, ministrul a aratat ca, ulterior, CE a introdus recomandari suplimentare: "Procedurile actuale, adica procedurile instituite prin legea din 2005 care reglementa doar faptul ca ministrul Justitiei propunea, CSM dadea avizul consultativ si presedintele Romaniei opera numirea. In 2012, una din recomandarile politice se referea tocmai la introducerea procesului transparent de numire a sefilor la varf din parchete, ceea ce inseamna ca recomandarile s-au schimbat esential, ele creeaza instabilitate, pun sub semnul intrebarii consecventa actiunii Comisiei din moment ce Comisia insasi isi modifica esential propriile recomandari, cea din 2012 fiind contrara celei din 2007".

Comentarii

# cocorico date 21 March 2013 19:18 +21

Niste birocrati incompetenti. Sa se solicite EXPRES si pe toate caile un raspuns oficial si punctual la memorandum.

# Soarele date 22 March 2013 11:04 +5

Guvernul ar trebui sa pluseze si sa ceara un audit al justitiei din Romania , facut de o comisie independenta formata din procurori si judecatori din principalele tari EU . Sigur vor avea surprize uriase :lol:

# Laurenţiu date 21 March 2013 21:41 +13

Păi, cu un astfel de răspuns improvizat al Comisiei, MCV este, practic, suspendat.

# Nimeni Eu date 21 March 2013 23:49 +10

Aferim, musiu cocoricoo! Să bată fierul cât e cald, și fiecare ripostă să fie solidă și cu pertinență reluată în lupta cu acești bufaroni ai parlamentului european ...într-o zi se va schimba bătaia vântului auster și insipid al acestor birocrați ce se pretind la cârma EU*!*_*

# Poate un ministru sa coordonatorul banditilor din justitie date 22 March 2013 00:17 -18

MISTERUL PLECARII BLONDEI din fata macelariei ! Blonda lui voronin ne-a facut de ras la Bruxelles. Implicarea ei in linsajul lui Ghica si Danilet este considerara o rusine pentru justitia europeana ,si i-au cerut expres plagiatorului s-o demita !

# livia date 22 March 2013 10:41 +10

Comisia Europeana \"ajuta\" mafia regimului Basescu Traian sa distruga total Romania,cu atatea MCV-uri coruptia a ajuns sa cuprinda intreaga justitie romaneasca astfel incat in acest moment justitia romana este in mana unor exasasini ai securitatii ceausist-basiste, sau sub talpa progeniturilor acestor procurori stalinisto-neonazisti, asa cum este si oana Hajnal, zisa si Haineala. Sa spuna Marjk Gray macar un infim ajutor dat Romaniei prin MCV-urile ce sunt de fapt paravane ale criminalitatii si infractionalitatii institutionalizate a celui mai sadic regim postdecembrist, regimul Basescu Traian.

# Ilinca date 22 March 2013 10:56 -2

In fraza \"si cum anume s-au prin ce ......\" s-au trebuia scris impreuna, respectiv sau, adica ori... Pacat de continutul excelent al materialelor...ar fi cazul sa schimbati editorul, sau rugati-l sa mai puna mana pe gramatica de clasa aVIIIa....Nu este prima greseala grosolana pe care o gasim in materialele prezentate

# georgeta date 22 March 2013 15:55 +2

Vad ca se afirma de catre Consiliul UE ca pe 11 martie au fost aprobate in unanimitate concluziile comisiei chiar si de catre delegatia romana. Ma intereseaza daca ne poate spune cineva din cine era formata delegatia romana,dar vreau sa-i stiu cu nume si prenume.

# cotzofana date 23 March 2013 09:47 +3

Bataia de joc la care Romania este supusa de catre Bruxelles (unde dicteaza hoardele barbarilor germanici ) trebuie sa inceteze imediat - Nu mai vrem in U.E. nu mai vrem preturi raportate la euro - fiindca nu suntem platiti in euro ...nu mai vrem tilharii de la omv. apa nova, enel, erste, pireus, otp, mittal, lukoil, gazprom, mechel, rosneft, british petroleum sau altii care sa ne delapideze ...NU mai vrem in UE ...sa se organizeze un referendum cu acest subiect, astfel incit sa putem vota si noi raminerea sau iesirea din UE ....daca raminem in aceasta \"uniune\" vom ajunge pe drumuri, fara proprietati, pribegi in tari straine si fara loc pe care sa-l numim acasa ...ne vor termina ca popor, ca neam si ca tara barbarii germanici !!! VREM AFARA DIN UE -acum !!!!

# ADEVARUL date 27 March 2013 15:41 +1

Competitivitatea noastra,cultura si intr-un cuvant viata noastra-este anulata de catre NISTE JUDECATORI VANZATORI DE TARA,A CAROR SISTEM CORUPT SI INEFICIENT A FALIMENTAT ROMANIA-PE CARE ACUM O SUPUN DISOLUTIUNII,JUDECATORII ASTIA CREZAND CA ISI APARA INTERESELE LOR DE BREASLA ADAPTAND SISTEMUL JUDICIAR NEVOILOR PERSONALE,SUNT PE CALE SA NE INROBEASCA-FIECARE DINTRE EI FIIND UN IUDA AL ZILELOR NOASTRE.

# stelian r. date 24 March 2013 11:42 0

Acesti  \"conducatori\" (nu slujitori!) ai UE, nu au functii vesnice ei vor pleca! UE trebuie sa ramana pentru a avea siguranta ca  tarile Europei nu se vor razboi intre ele! Numai monarhia poate asigura Romaniei demnitatea si prestigiul pe care l-au pierdut \"presedintii\"!  Ce prestigiu are Basescu in fata Europei?! Niciunul atata vreme cat se comporta ca un sef de partidulet, si asta cu probleme :sad:

# ADEVARUL date 27 March 2013 15:49 +1

JUDECATORILOR SI POLITICIENILOR CORUPTI CARE AU ADUS ROMANIA LA SAPA DE LEMN PRIN BLOCAJUL MINISTERULUI JUSTITIEI SI TRANSFORMAREA ECONOMIEI ROMANESTI INTR-O ZONA A COLONISTIILOR,LE SPUN DOAR ATAT:SUNTETI NISTE CRIMINALI CARE NU V-ATI LIMITAT LA OAMENI,PE CARE II PRIVEATI MURIND IN INSTANTE SI AIUREA,VOI A-TI OMORAT CU ZILE ROMANIA-UNII SPUN CA ESTE IN COMA DAR SI MOARTEA CLINICA ARE O LIMITA CATA VREME NU MAI AVEM ORGANE,PETROL,MINEREURI SI ALTE RESURSE.VOI TRAITI BINE SI NU STIM CUM VA RABDA DUMNEZEU IAR ROMANILOR LE-A RAMAS FAPTUL DE A VA PRIVI MIZERIILE.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 1.02.2023 – CSM schimba regulamentul pentru numirea sefilor

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva