18 May 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

Luju

SPIRIT DE INCHIZITOR – Marturisire socanta a procurorului Remulus Dan Varga, seful Sectiei de urmarire penala si criminalistica din PICCJ: “Pentru mine e problema mai mica tracasarea omului... Cum tracasarea nu e o problema?... Este o problema mai mica... A fost o exprimare neinspirata dar mai putin grava decat decat aceea cu tracasarea justitiabililor... Aia am inteles ca nu il intereseaza” (Video)

Scris de: George TARATA | pdf | print

4 November 2018 12:30
Vizualizari: 10402

Iata ce gandire bolnava au procurorii in Romania. Seful Sectiei de urmarire penala si criminalistica din Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, procurorul Romulus Dan Varga (foto), a facut o declaratie socanta in plenul Consiliului Superior al Magistraturii, acolo unde a fost prezent pentru a-si sustine punctul de vedere in cadrul dezbaterilor cauzate de o cerere de aparare a reputatiei a procuroarea Elena Iordache de la PICCJ, caz in care Inspectia Judiciara a fost sesizata de ministrul Justitiei. Mai exact, procurorul Varga - personaj care s-a plimbat prin studioul tv al gruparilor #rezist care incearca prin forta sa darame Guvernul (vezi foto 2) - a recunoscut ca aproape nu da doi bani pe stresul prin care trec oamenii in timpul anchetelor penale care ii vizeaza. Practic, prin opiniile sale, Romulus Dan Varga a aratat din punctul nostru de vedere ca nu are nicio legatura cu o justitie demna de un stat democratic, in care respectarea drepturilor fundamentale ale omului reprezinta o obligatie.


Romulus Dan Varga s-a prezentat joi, 1 noiembrie 2018, la CSM unde a fost audiat in legatura cu cererea de aparare a independentei procuroarei Elena Iordache. Cererea viza o discutie purtata in biroul lui Varga de la PICCJ, discutie care ar fi vizat faptul ca Elena Iordache si alte doua procuroare ar fi avut in lucru dosare cu aceleasi fapte care ii priveau pe vestitii paraditori Mircea Negulescu si Lucian Onea. Nu ne vom referi la fondul problmei, ci la raspunsurile date de procurorul Varga.

Astfel, intrebat fiind de judecatoarea Andrea Chis despre o anumita procedura, Romulus Dan Varga a explicat ca pentru el “tracasarea oamenilor” reprezinta o problema mai putin importanta decat modul prin care solutioneaza problemele ivite in cursul instrumentarii unui dosar penal. A fost o declaratie care i-a socat pe membrii CSM si pe ministrul Justitiei Tudorel Toader. Desigur nu ne referim la toti membrii CSM, caci nu e deloc exclus ca raspunsul lui Varga sa fi fost pe placul procurorilor din Consiliu si, de ce nu, chiar si pe placul judecatorilor pucisti din CSM care voteaza cot la cot cu colegii lor procurori.

Iata declaratiile facute la CSM de procurorul Romulus Dan Varga:

Judecatoarea Andrea Chis: Permiteti-mi sa va pun si eu o intrebare pentru ca probabil suntem urmariti: care este ratiunea conflictului pozitiv de competenta din perspectiva justitiabilului, a celui care vine in fata procurorului in dosar. De ce este reglementat conflictul pozitiv de competenta? Avem aici trei procurori, care toti voiau sa instrumenteze acelasi caz. De ce era necesar sa se solutioneze un conflict pozitiv de competenta?

Procurorul Romulus Dan Varga: Evident ca drepturile procedurale ale justitiabilului, de oricare parte ar fi in procesusl respectiv, sunt afectate de proceduri paralele cu valente de incalcare a principiului non bis idem. Ca urmare, nevoia de a rezolva situatia aceasta e in acord cu...

Judecatoarea Andrea Chis: Deci cu alte cuvinte sa nu fie chemat omul in fata a trei procurori sa dea declaratii, trei procurori care ar putea sa dea solutii diferite.

Procurorul Romulus Dan Varga: Solutii diferite evident.

Judecatoarea Andrea Chis: Dar in primul rand ca in faza de urmarire penala sa fie omul chemat de mai multe ori, ca sa nu zicem tracasat.

Procurorul Romuls Dan Varga: Asta pentru mine e problema mai mica, tracasarea omului. Problema mai grava ar fi sa ajungem la solutii ireconciliabile si la...

Ministrul Justitiei Tudorel Toader: Cum tracasarea nu e o problema?

Procurorul Romulus Dan Varga: Este o problema mai mica decat finalitatea prin solutii ireconciliabile care sa duca sistemul judiciar in derizoriu.

(...)

Ministrul Justitiei: Am aici un citat din dumneavoastra. Spuneti ca ati luat nevoia unor constrangeri procedural penale care impuneau eliminarea cercetarilor duble. Constrangerile astea cum se manifesta? Cum se resimt?

Procurorul Romulus Dan Varga: Ma refeream la principiile care guverneaza activitatea de urmarire penala.

Ministrul Justitiei: A respecta legea este o constrangere? Daca e o dispozitie procedurala legala dumneavoastra o resimtiti ca o constrangere?

Procurorul Romulus Dan Varga: O constrangere daca vreti, dar nu in sensul de incalcare a vreunui drept de-al meu, e o obligatie de serviciu...

Ministrul Justitiei: Daca e obligatie nu te constrange, legea e lege, o respecti.

Procurorul Romulus Dan Varga: Obligatie imperativa, am tradus-o in felul acela, poate nu tocmai clar, desi nu vad problema alegerii acestui sinonim.

Presedinta CSM, judecatoarea Simona Marcu: Cred ca a fost o exprimare neinspirata dar mai putin grava decat decat aceea cu tracasarea justitiabililor.

Ministrul Justitiei Tudorel Toader: Aia am inteles ca nu il intereseaza.

(…)

Procurorul Romulus Dan Varga: Mi se permite o intrebare tehnica foarte scurta? Pentru ca nu imi este foarte clar daca cererea de aparare care se judeca in acest caz este a ministrului Justitiei sau a colegei mele Elena Iordache, ma intreb daca domnul ministru al Justitiei are drept de vot in aceasta procedura.

Ministrul Justitiei: Potrivit regulamentului, pe care se prezuma ca il stiti din moment ce ati pus intrebarea”.

* Vedeti aici video cu declaratiile procurorului Romulus Dan Varga (de la minutul 68 pana la minutul 77)

Comentarii

# Dorina date 4 November 2018 13:20 +14

Doar o alta ... din gasca KOVESISTA... ii doresc sa aiba parte de ceea ce a asigurat tuturor celor nevinovati! Doar pentru ca tara asta sa fie mulsa si subjugata! Asa sa il ajute Dumnezeu si el si pe intreaga sa familie!

# Omu e criminal date 4 November 2018 17:41 +19

Individul trebuie expulzat din procuratura. Cu indivizi ca asta se ajunge la nazism sub masca libertatii de actiune a procurorilor. Astia asta au creat. Ce mai conteaza omul ? Ce conteaza ca-l distrugi pur si simplu fiind nevinovat....Sunt animale nu oameni...la fel ca Portocala, Rosu, Radescu, Onea,...acesti tulburati de ego-uri maladive crezand ca a fi procuror este ca si cum ai fi un semi-zeu...Trebuie sa plateasca pt nenorocirile facute.

# DODI date 4 November 2018 19:43 +2

Se vede treaba că vopsirea părului i-a afectat și circumvoluțiunile. Așa că i-a rămnas acasă cutia cu gândirea. A luat cu el doar pe cea de mârlan cu tupeu.

# DOREL date 4 November 2018 20:11 0

Romulus Varga, desi foarte tanar, este mai retrograd decat Augustin Alexa la vremea lui ! Si, b): daca nu cumva face si el parte din "rezerva de cadre" a cui stim ! Parerea mea ...

# Baran Gheorghe date 4 November 2018 13:28 +7

Drepturile omului sunt crema in stiinta dreptului. Sa ajungi sa le cunosti si sa le apreciezi trebuie sa stii si sa intelegi restul . Acest domn Varga R , Lanranjan CA, sunt niste inculti raportat nu numai  la domnul Tudorel Toader dar si la atitea personaje cu drept deplin in breasla stiintei dreptului. Auzi tu cetatene, Lancranjan este formatoare la INM  !!! Niste "guristi" carora  de mult ar fi trebuit sa li se inchida gura. Vocali sunt , stiiinta  ioc.Stiinta dreptului a devenit o stiinta inexacta datorita unor nepregatiti ca acestia .  Afara cu ei din magistratura! 

# Dorina date 4 November 2018 16:57 +1

Vine trenul… si pentru el si pentru altii… Baiatul asta aproape a ucis nevinovatii pentru ca hotii din gasca caruia ii asigura protectie sa fie nestingheriti… Cineva il fute-n cur si pe el in numele Justitiei… exact asa cum au procedat ei! Nu e singurul… Cimitirul din Praga de Umberto Eco va rula si pentru el! in tara si peste hotare!

# alt_roman date 4 November 2018 14:21 +3

Ia sa te intalnim putin pe strada si sa te tracasam putin(mai mult)!!Pai de aia te platesc eu bai paparuda,sa-ti bati joc de mine???de aia mor eu de foame ,sa ai tu salariu mare?Nu AVETI PIC DE RASPUNDERE IN SOCIETATEA NOASTRA ; ar trebui sa fiti batuti cu pietre de oricine va vede, porci ordinari!Asa de mult va-ti obisnuit cu salariile alea mari , ca acum va doare in cur de toti!Dumnezeule ar trebui sa mai facem o revolutie sa radem toti rahatii astia care n-au nici un pic de scrupule!Sunteti niste hoti nenorociti,scursura societatii ,voi sunteti nu cei care bantuim pe strazi aiurea sa muncim ca sa va tinem pe voi,jigodiilor. De aia tara asta este vanduta,surub cu surub,ca voi nu va faceti treaba ,pt. care NOI VA PLATIM GRAS,si ii lasati pe toti hotii sa ne fure(stat,omv,exxon,bechtel si cati or mai fi)Si voi ,tot pe noi ne fute-ti..Ptui...jigodiilor.

# Edelweiss - Prophet de Bukowina date 4 November 2018 16:14 +7

Așadar, acest GUNOI cu aere de macioi chippendal se șterge la c*r cu stresul uriaș produs subiecților unui dosar penal. În mod involuntar, această doză de sadism nedisimulat confirmă o expunere de-a mea, de acum ceva zile: cea în care arătam una din fațetele mai puțin știute ale acestor SATRAPI - misiunea de extincție a subiecților procesului penal. Așadar, acest JEG cu patalama confirmă că rolul subsidiar al funcției judiciare a urmăririi penale este acela de „a-l face pe om la psihic”, de a-i înnebuni viața, de a-i irosi puținele resurse materiale și de timp, de a-l purta aiurea pe drumuri, de a-i slăbi rezistența psihică, fizică și imunitară, de a-i produce dezechilibre metabolice și astfel de a-l face pe acesta un candidat cert la boală și ulterior moarte! Întrebarea legitimă, la nivel etic, fără componentă de intenționalitate și fără vreo intenție de instigare publică: din punct de vedere uman, UN OM OARECARE DE PE STRADĂ ARE VOIE SĂ-L CROIASCĂ CU UN PAR ÎN CAP PE ACEST CRIMINAL?

# Edelweiss - Povestitoriu de Bukowina date 4 November 2018 16:39 +1

Nu-mi mai aduc aminte cine și în ce împrejurare îmi povestea despre o procedură penală efectuată în Norvegia. Surpriza mare pentru el a fost să vadă cum acolo … unitatea corespunzătoare Parchetului din Rröemenika era un fel de clădire de genul sediilor de bănci, sau în genul locului de la instanțe unde sunt situați avocații: era un fel de parter larg, cu mese, scaune si canapele organizate în sistem modular. Totul public, totul fără separeuri, totul fără un milion de lacăte, milițieni, cifruri sau gratii. Era ca în hol la Poșta Română unde te duci să trimeți o scrisorică de liubov platoniq. Acolo te prezentai la intrare, ți se făceau formalitățile de identificare, apoi erai condus la unul din modulele din sală. Acolo venea… PROCURORUL și de multe ori (funcție de specificul speței), pe scaunul de alături era prezent și … oponentul tău. Adică la aceeași măsuță era procurorul, subiectul activ și subiectul pasiv.

# Edelweiss - Povestitoriu de Bukowina date 4 November 2018 16:40 +1

Iar procedura de audiere și toate celelalte acte corespunzătoare erau efectuate într-o manieră ce aducea aminte mai mult de o procedură de mediere! :-? WOW! :eek: AȘA SE MANIFESTĂ ÎN ALTE ZONE ROLUL SOCIAL AL PROCURORULUI: de a proteja anumite valori sociale prin prevenție și de a interveni în vedea corectării unor derapaje ce aduc atingere acestor valori. WOW! Procurorul era în primul rând un mediator al celor două părți aflate într-un raport juridic conflictual, litigiu situat în sfera dreptului penal. Iar activitatea de urmărire penală era un fel de briefing, un fel de meeting, în care se urmărea în primul rând conștientizarea abaterii săvârșite și apoi corectarea comportamentului neconform normativelor. Abia în ultimul rând se impunea sancționarea, care de cele mai multe ori era de natură pecuniară, sancțiunea carcerală fiind doar o soluție extremă, rezervată doar acțiunilor grave și foarte grave: infracțiuni contra vieții, terorism, trafic de droguri, arme sau persoane, ...

# Edelweiss - Povestitoriu de Bukowina date 4 November 2018 16:42 +2

... criminalitate bancară sau transfrontalieră de tip GIO etc. Ca o concluzie a acestei povestiri (second-hand): în alte țări, (la al căror standard Rröemenicii o să-i trebuiască o mie de ani ca să-l atingă), esența procesului penal NU PRESUPUNE EXTINCȚIA SOCIETĂȚII! Acolo, slujbașul statal echivalent porcușorului român nu-și stabilește drept țel primordial distrugerea vieții, familiei, a carierei învinuitului, dar nici nimicirea acestuia psihologică, fizică, imunologică. Acolo procurorul își cunoaște încă din primele ore ale instrucției profesionale, care-i este ROLUL SOCIAL; ipostaza de CĂLĂU, DE GÂDE, DE HANGMAN, de TORȚIONAR NU-I FIGUREAZĂ ÎN FIȘA POSTULUI! ȘI NICI ROLUL DE CRIMINAL PERFECT, INSTITUȚIONALIZAT ȘI BUGETAT, a cărui armă a crimei este CODUL DE PROCEDURĂ PENALĂ.

# Colegiii tai date 4 November 2018 16:50 +2

O doamne!!! Mai bine nu ar deschide gura. Se cam face de ras. Nu prea poti pune baza in domnia sa. Slabut rau de tot!

# Dorina date 4 November 2018 17:05 0

Busu nu prezinta timpul probabil intamplator pe la ei prin Gradina pietei de capital din Africa de Sud...

# Canarul date 4 November 2018 19:52 0

Ca și zuza cu ”drepturile omului sunt un lux teoretic” și nea ăsat de se crede pe platourile de la Buftea este departe de ceea ce ar trebui să fie. Avem țara care o merităm. În condițiile în care pe străzi protestează doar cei ce susțin abuzurile așa ne trebuie: vopsiți, minicnoși, plagiatori, abuzatori, torționari, falsificatori etc.

# Florins date 4 November 2018 21:13 +1

Asta nu e individul cu parul /suvite de par vopsit/vopsite? In capul cu parul vopsit suvite mintea ii face feste si 'lucrul drept se stramba'! Cate astfel de vuvuzele sunt printre procurori?

# Edelweiss - Archivar masoreth (de Bukowina) date 5 November 2018 04:04 +3

Să recitim un eseu de prin februarie, când Batalioanele de Asalt ale neo-nazismului protocolar se întruneau la Cercul Militar în Nazi Rally și intonau imnuri sălbatice pe tonuri răcnite „DIE STRASSE FREI, DIE STAATSANWÄLTE MARSCHIERT!” Fragment „Ce au dovedit azi Lulutz Marlene, Führer JWK, Ilse Koch Tarcea - Die Hexe von ÎCCJ dimpreună cu Einsatzkommando-urile Gestapoviștilor de rit neo-nazist, nu înseamnă altceva decât că aceste Batalioane de Asalt, (plătite din crăițarii zmulși cu anasâna din batista babelor, pușculița prichindeilor și chimirul spart al meltenilor) sunt TOTALMENTE RUPTE DE REALITĂȚILE ȘI DEZIDERATELE SOCIETĂȚII și NU AU NICI CEL MAI MIC PUNCT COMUN CU ROLUL SOCIAL CONFERIT DE SOCIETATE ÎNTRU ÎNTRONIZAREA ETICII SOCIALE și a MORALEI JURIDICE. Aceste STURMABTEILUNG (batalioane de asalt) sunt formațiuni antisociale care promovează interesele unor clici oligarhice.” link: https://tazmaniandemoon.blogspot.com/2018/02/die-strasse-frei-die-staatsanwalte.html

# Ghita Bizonu' date 5 November 2018 10:26 +1

Stati asa ... cum adica "trei procurori care ar putea sa dea solutii diferite" la acelasi caz?! Ce nu au aceiasi pregatire, nu lucreaza dupa aceleasi legi ? Si da.. cum aia ca safie 3-4 procurori insarcinati cu acelasi caz? Nu de alta dar parca e mult de munca si rsursa putina , nu?

# Gilu date 5 November 2018 12:44 0

Romica tata recunoaste ca esti tampit ! Ia exemplu de la Postelnicu : daca ai ocazia sa treci macar odata prin " tracasare " , ai sa spui tot ca el : - Domnule presedinte , sunt un tampit ! " Desteapta - te , nimicosule !

# Matraguna date 5 November 2018 20:38 0

De ce va luați mereu de culoarea parului. La o femeie nu spuneți nimic dacă are parul vopsit. Strambati din nas dacă vedeți o femeie cu par alb nevopsit. În schimb când vedeți un bărbat cu părul vopsit începeți să comentați. În Constituție se. Sugerează egalitatea cetățenilor. Prin asta se subînțelege si egalitatea între sexe. Așa ca nu ar trebuii sa comentați când vedeți un contemporan de sex masculin cu părul vopsit. Dacă omul da vopsit cu vopsea pe baza de venin de șarpe. Asta cica o ai toată viața. La fel ca si implanturile date de zei. Procurorul a fost întrebat si a răspuns sincer. Nu apreciați sinceritatea a celor din vechea gardă care strigau la pușcăriași banditul si nu conta metodele aplicate . Ci adevărul sugerat de ei.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 17.05.2024 – Procuror cu demisia trimisa la CSM

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva