10 iulie 2020

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

TAMPITII EUROPEI – Suntem singura tara din UE care isi interneaza fortat cetatenii, contrar legii: “Statele membre ale Uniunii Europene, cat si Marea Britanie si Elvetia nu au luat masura internarii obligatorii a persoanelor confirmate pozitiv cu COVID-19, care sunt asimptomatice. OMS recomanda posibilitatea carantinarii la domiciliu a persoanelor confirmate pozitiv cu COVID-19 care nu prezinta simptome sau reprezinta cazuri usoare”

Scris de: B.G. | pdf | print

21 iunie 2020 12:38
Vizualizari: 15235

Pozitie salutara a institutiei Avocatului Poporului condusa de Renate Weber (foto), care a luat atitudine cu privire la internarea cu japca a romanilor confirmati cu coronavirus, dar asimptomatici. Renate Weber cere ministrului Sanatatii Nelu Tataru sa renunte de indata la aceasta masura abuziva care incalca drepturile pacientilor.Avocatul Poporului acuza faptul ca Romania este singura tara din Europa in care pacientii asimptomatici sunt obligati sa se interneze fara sa li se ceara consimtamantul si fara sa poata refuza.

Institutia condusa de Renate Weber arata ca Ordinul ministrului Sanatatii nr. 860 din 21 mai 2020 prevede ca „persoanele infectate cu acest virus care raman asimptomatice pe toata durata evolutiei infectiei nu primesc tratament, intrucat nu s-a demonstrat ca ar reduce durata de excretie a virusului”. Astfel, romanii care sunt obligati cu forta nu beneficiaza de tratament si sunt tinuti inchisi impotriva vointei lor, lucru total aberant, inuman, si ilegal, in opinia noastra.

Potrivit Avocatului Poporului, Organizatia Mondiala a Sanatatii, cat si Centrul European de Prevenire si Control a Bolilor Infectioase din cadrul Uniunii Europene recomanda posibilitatea carantinarii la domiciliu a persoanelor confirmate pozitiv cu COVID-19 care nu prezinta simptome sau reprezinta cazuri usoare. Un alt argument pentru renuntarea la puscaria nationala.

Institutia condusa de Renate Weber le da o veste buna celor depistati pozitiv cu coronavirus; pot invoca prevederile art.13 teza I din Legea nr. 46/2003 potrivit carora „pacientul are dreptul sa refuze sau sa opreasca o interventie medicala asumandu-si, in scris, raspunderea pentru decizia sa” si ale art. 660 alin.(1) din Legea nr. 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii care prevede: „pentru a fi supus la metode de preventie, diagnostic si tratament, cu potential de risc pentru pacient, dupa explicarea lor de catre medic, medic stomatolog, asistent medical/moasa, conform prevederilor alin. (2) si (3), pacientului i se solicita acordul scris”.

Avand in vedere toate acestea, Avocatul Poporului ii recomanda lui Nelu Tataru sa intreprinda masurile necesare pentru asigurarea respectarii prevederilor legale in vigoare referitoare la consimtamantul pacientilor, cu ocazia internarii persoanelor depistate pozitiv cu COVID-19, dar si sa analizeze cu maxima celeritate necesitatea reglementarii situatiei persoanelor asimptomatice depistate pozitiv cu COVID-19, tinand cont de recomandarile forurilor internationale.

 

Iata Recomandarea Avocatului Poporului privind obligativitatea internarii persoanelor asimptomatice depistate pozitiv cu COVID-19:

 

“Avocatul Poporului, prin Biroul Teritorial Brasov, s-a sesizat din oficiu urmare unor articole aparute in mass-media in legatura cu situatia juridica a persoanelor infectate internate in spitale pe perioada pandemiei COVID-19. Initial, internarile obligatorii s-au dispus pe baza Ordinului ministrului sanatatii 414 din 11 martie 2020. Ulterior, acesta a fost inlocuit de Ordinul ministrului sanatatii nr. 622 din 14 aprilie 2020, potrivit caruia 'se instituie masura de carantina la domiciliu (…), numai in situatia in care spatiul permite carantina individuala sau in conditii de separare completa de restul locatarilor din acelasi domiciliu, pe baza de declaratie pe propria raspundere', inclusiv pentru 'persoanele asimptomatice confirmate cu coronavirus (COVID-19)'(s.n.).

Dupa numai o zi, acesta a fost modificat prin Ordinul nr. 629 din 16 aprilie 2020 care a exclus categoria persoanelor asimptomatice confirmate cu coronavirus dintre cele pentru care se instituie carantina la domiciliu, practic revenindu-se la internarea obligatorie a persoanelor care nu prezinta simptome, impotriva vointei lor si au posibilitatea autoizolarii la domiciliu.

Avand in vedere situatia descrisa, precizam urmatoarele:

Avocatul Poporului a sesizat Curtea Constitutionala cu exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. 25 alin. (2) din Legea nr. 95/2006 si ale art. 8 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 11/2020, considerand ca legea este insuficient de clara si lipsita de previzibilitate lasand intreaga materie a masurilor restrictive de libertate instituite cu scopul de a preveni si combate raspandirea bolilor contagioase sa fie reglementata prin acte normative secundare, dand astfel posibilitatea unui organ administrativ sa dispuna masuri privind restrangerea exercitiului libertatii individuale. O atare restrangere este apanajul exclusiv al Parlamentului, asa cum a statuat Curtea Constitutionala prin Decizia nr. 157/2020. 

In acelasi timp insa, Avocatul Poporului a intreprins mai multe demersuri scrise la Ministerul Sanatatii, solicitand examinarea situatiei create si renuntarea la  obligativitatea internarii si mentinerii in spital a persoanelor depistate pozitiv cu COVID-19 asimptomatice (http://avp.ro/rec/doc19.pdf). In raspunsurile primite, Ministerul Sanatatii ne-a informat in legatura cu actele comunicat normative elaborate in contextul epidemiologic actual menite sa reglementeze modalitatea de instituire a masurilor de carantina si de izolare la domiciliu a persoanelor confirmate pozitiv cu COVID-19, inclusiv cele asimptomatice, fara insa a reveni asupra ordinului care obliga la internarea persoanelor asimptomatice.

Un argument suplimentar in sustinerea demersurilor noastre il reprezinta Ordinul ministrului sanatatii nr. 860 din 21 mai 2020 privind modificarea anexei la Ordinul nr. 487/2020 care prevede ca 'persoanele infectate cu acest virus care raman asimptomatice pe toata durata evolutiei infectiei nu primesc tratament, intrucat nu s-a demonstrat ca ar reduce durata de excretie a virusului'.


La nivel international, din informatiile comunicate pe site-ul oficial al Organizatiei Mondiale a Sanatatii, rezulta ca statele membre ale Uniunii Europene, cat si Marea Britanie si Elvetia nu au luat masura internarii obligatorii a persoanelor confirmate pozitiv cu COVID-19, care sunt asimptomatice. De altfel, atat Organizatia Mondiala a Sanatatii, cat si Centrul European de Prevenire si Control a Bolilor Infectioase din cadrul Uniunii Europene recomanda posibilitatea carantinarii la domiciliu a persoanelor confirmate pozitiv cu COVID-19 care nu prezinta simptome sau reprezinta cazuri usoare. Mai mult, ghidul privind criteriile de iesire din izolare pentru pacientii COVID-19, actualizat pe data de 17 iunie 2020, prevede externarea pacientilor dupa un numar maxim de 10 zile fara a mai fi necesara sa testarea persoanelor in cauza. (https://www.who.int/news-room/commentaries/detail/criteria-for-releasing-covid-19-patients-from-isolation).

Romania este singurul stat din Uniunea Europeana care a internat obligatoriu si pe perioada starii de urgenta si pe perioada starii de alerta toate persoanele infectate, chiar daca nu au prezentat simptome.

Precizam ca exista legislatie interna si internationala care se refera expres la drepturile pacientilor. Astfel, potrivit art. 5 din Conventia de la Oviedo din 1997 ratificata de Romania prin Legea nr. 17/2001, 'o interventie in domeniul sanatatii nu se poate efectua decat dupa ce persoana vizata si-a dat consimtamantul liber si in cunostinta de cauza. Aceasta persoana primeste in prealabil informatii adecvate in privinta scopului si naturii interventiei, precum si in privinta consecintelor si riscurilor. Persoana vizata poate in orice moment sa isi retraga in mod liber consimtamantul'.

In Romania, persoana depistata pozitiv poate invoca prevederile art.13 teza I din Legea nr. 46/2003 potrivit carora 'pacientul are dreptul sa refuze sau sa opreasca o interventie medicala asumandu-si, in scris, raspunderea pentru decizia sa” si ale art. 660 alin.(1) din Legea nr. 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii care prevede: „pentru a fi supus la metode de preventie, diagnostic si tratament, cu potential de risc pentru pacient, dupa explicarea lor de catre medic, medic stomatolog, asistent medical/moasa, conform prevederilor alin. (2) si (3), pacientului i se solicita acordul scris' (Acordul informat al pacientului).

In acest context, in temeiul dispozitiilor art. 59 din Constitutia Romaniei si ale art. 15 alin. (1) lit. f), art. 24 si art. 26 din Legea nr. 35/1997 privind organizarea si functionarea institutiei Avocatul Poporului, republicata;
Pentru realizarea scopului constitutional si legal al Avocatului Poporului si anume, apararea drepturilor si libertatilor persoanelor fizice in raporturile acestora cu autoritatile publice, Avocatul Poporului emite prezenta:
  
RECOMANDARE
 

-Ministrul Sanatatii va intreprinde masurile necesare pentru asigurarea respectarii prevederilor legale in vigoare referitoare la consimtamantul pacientilor, cu ocazia internarii persoanelor depistate pozitiv cu COVID-19 in unitati spitalicesti;

-Ministrul Sanatatii va analiza cu maxima celeritate necesitatea reglementarii situatiei persoanelor asimptomatice depistate pozitiv cu COVID-19, tinand cont de recomandarile forurilor internationale;

-Ministrul Sanatatii va informa institutia Avocatul Poporului cu privire la insusirea Recomandarii si la masurile dispuse
".

Comentarii

# Ileana Daniela Herman date 21 iunie 2020 16:37 +8

Excelent articol ! Felicitări !!!!

# 4Kan date 21 iunie 2020 18:30 +7

Nu o mai laudati degeaba. Daca vroia sa faca ceva trebuia sa denunte la CCR neconstitutionalitatea legii prin care s-a instituit starea de alerta asa cum au demonstrat toti avocatii in frunte cu Gh. Piperea. Asa acum e apa de ploaie nu ne mai incalzeste cu nimik. S-a demonstrat atunci ca si dansa face exact cum ii dicteaza "stapanii".

# VIKY date 21 iunie 2020 20:38 +11

Tampitii, vor sa va faca tampiti. Dupa coruptii Europei, trebuia sa va atribuie si alte "calitati". "Multumiti-le" tuturor gu-noaielor PDL-iste, PNL-liste si USR-iste care au au ajuns prin coruptie in Parlamentul European, si care nu numai ca au denigrat tara, dar au votat tot timpul impotriva Romaniei. Astia sunt caracatitele si so-bolanii care sunt la butoane, conduc tara, mai pe romaneste, vand tara. Singuri care au aparat tara in PE au fost ALDE si PSD, dar caracatita a reusit sa ii debarce. Nu inteleg, de ce tac romani?. Nu as vrea sa fiu in pielea lor peste cateva luni, cand nu vor avea voie nici sa respire, nu sa vorbeasca.

# europeanul date 22 iunie 2020 10:30 0

Cine se aseamana se aduna! La asa politicieni, rezulta asa avortat al poporului, etc.

# Baran Gheorghe date 22 iunie 2020 12:07 +3

Renate Weber , nume neaos romanesc , actioneaza numai cand vrea si / sau cand i se spune. Joaca tontoroiul sa-si justifice functia .

# YES date 22 iunie 2020 13:31 0

Institutia Avocatul Poporului condusa de "tovarasa" RENATE WEBER apara "pensiile speciale-nesimtite" pentru ca si EA este o beneficiara!! Interesul personal este evident si de aceea trebuie ELIMINATA din functia detinut azi. POMANAGII smegheri AFARA - fara privilegii!!

# VIKY date 22 iunie 2020 18:18 +4

Pe caracatita de la guvernare poate sa o opreasca cineva?. Ar trebui sa i se taie urgent tentaculele. Daca populatia nu realizeaza ce se intampla cu ei, si cu tara, poate se trezeste opozitia sa opreasca mafia Pnl-ista. Pur si simplu te apuca greata sa le asculti toate manipularile si minciunile. Azi a iesit (ies ca so-bo-la-nii zilnic) pa-ra-su-ta CURCAN, pardon, Turcan, declarand ca au realizat ce nu au realizat altii in 30 de ani. Nu pot decat sa ii dau dreptate: in 30 de ani nu s-a furat, nu s-au facut imprumuturi, si nu s-a vandut tara ca in ultimele 6 luni. Cand vor iesi toate la lumina, va fi prea tarziu, si pentru populatie, si pentru tara.

# VIKY date 22 iunie 2020 18:57 +4

Manipularea este la ea acasa cand nu gandesti singur, ci cu capul manipulatorului. Romania este SINGURA tara pe mapamond care a internat asimptomatici, desi OMS a recomandat izolarea, NU internarea, si pentru 10 zile, nu saptamani, s-au luni. Si daca gandesti cu capul tau, nu cu ce ti se baga pe gat, poti sa vezi manipularea cu cifrele pe "masa". Numarul imbolnavirilor de gripa, pardon covid, era prea mic, spitalele erau aproape goale (20% din capacitate), asa ca au umflat nr de internati cu asimptomatici. De ce credeti ca nu se redeschid spitalele pentru bolnavi cronici?. Toti acesti bolnavi, la care sa agravat boala ne fiind tratati, ajung in stare grava la spital, unde sunt trecuti la...covid. Si tot pentru cei manipulati: informati-va singuri de activitatea D-nei Weber. Ca Orban sa ajunga la nivelul D-nei Weber, trebuie sa parcurga cateva biblioteci, ca deocamdata este superior D-nei doar la numarul de carciumi si pahare.

# VIKY date 22 iunie 2020 20:10 +5

"Pnl-ul a depus cerere de revocare a Renatei Weber din functia de Avocat al Poporului". Trebuia depusa cererea de revocare a acestui guWern infect. Se pare ca au terminat sa isi umfle conturile personale din bugetul statului, iar acum continua (ce au inceput in starea de urgenta), sa indeparteze toata elita din tara, indiferent ca sunt medici, profesori, directori din toate domeniile...Cand se vor opri din acest genocid?. Cine ii poate opri?. Ei sunt in campanie electorala, zilnic inaugureaza teren de fotbal, metrou, umfla baloane pentru copii... fara distantare sociala, fara masca...Virusul este doar pentru prostime?. TREZITI-VA.

# Tudor-Andrei Raneti date 24 iunie 2020 10:00 0

Sorosista Renate Weber refuza sa ia act de cele 8 Crime impotriva umanitatii savarsite impotriva mea, prin Tortura, Vatama corporala grava cauzatoare de moarte prin lovire si otravire, si 11 tentative de Omor calificat prin acestea. http://truthjustice.x10host.com A refuzat si ca membru LIBE, si acum ca Avocat al Poporului. O sa aiba dosar penal public de la mine

# ?????? date 27 iunie 2020 09:21 +1

@ Bă, ăștia, magistrații, cer bani de la UE, salarii și pensii mari, ca să fie independenți, ?

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL


    Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home3/luju/public_html/_template/article.php on line 148
    • VERDICTUL ZILEI - Trebuie prelungita starea de alerta?

    • VOTEAZA
Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 9.07.2020 – Procesul cu Kovesi a nimerit la nevasta unui SRI-ist

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva