18 August 2022

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

Transparency International sustine promovarea la Inalta Curte prin concurs, metoda interviului fiind subiectiva!

Scris de: | pdf | print

4 March 2011 10:51
Vizualizari: 9038

In sumarul editiei FLASH al Transparency International Romania se regaseste, printre altele si semnalul pe care organizatia axata pe lupta impotriva coruptiei si integritate il lanseaza cu privire la mecanismul de promovare la Inalta Curte de Casatie si Justitie. Lumeajustitiei.ro publica integral pozitia Transparency International Romania, condusa de Victor Alistar (foto) referitoare la acest subiect de maxima actualitate:

 

Conform TI Romania, inceputul acestui an a fost marcat de evolutii importante in ceea ce priveste sistemul judiciar, una dintre acestea fiind constituirea noului Consiliul Superior al Magistraturii, in urma alegerilor desfasurate anul trecut.

Printre primele activitati pe care noul CSM a fost chemat sa le solutioneze s-a regasit finalizarea procedurii de promovare in functii de executie la Inalta Curte de Casatie si Justitie. Aceasta fusese initiata de fostul CSM si avea in vedere etapele stabilite prin Legea nr. 303/2004 privind statutul magistratilor si Legea nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii, explicitate prin Hotararea nr. 366/2010. Potrivit acestora, promovarea in functia de judecator la ICCJ se face de catre CSM, dintre persoanele care au obtinut calificativul "foarte bine" la ultima evaluare, nu au fost sanctionati disciplinar, s-au remarcat in activitatea profesionala si au o vechime in functia de judecator sau procuror de cel putin 12 ani

Procedura in vigoare a fost criticata in repetate randuri din mai multe considerente, intre ele regasindu-se faptul ca este o procedura derogatorie de la toate celelalte aplicabile pentru promovarea pe functii de executie in cadrul sistemului judiciar. In speta este singura promovare pe functii de executie care nu presupune promovarea unui concurs, care implica aplicarea unor criterii obiective de evaluare a tuturor candidatilor. O alta problema pe care a ridicat-o aceasta procedura este legata de derularea interviului in fata plenului CSM, plen din care fac parte atat reprezentanti ai ICCJ dar si ai unor instante subordonate, ceea ce conduce la ideea ca un magistrat care accede la un nivel profesional superior este evaluat de magistrati care se afla pe trepte profesionale inferioare. Totodata, din plenul CSM fac parte si magistrati procurori, dar si reprezentanti ai societatii civile. Suplimentar, evaluarea candidatilor are caracter hiper-specializat, adresandu-se exclusiv acelor competente necesare ocuparii postului pentru care se candideaza, si mai putin o evaluare a competentelor generale in magistratura. Nu in ultimul rand evaluarea pe baza de interviu ridica numeroase semne devintrebare vis-a-vis de obiectivitatea acesteia si de masura in care aceasta risca sa fie partinitoare sau nu.

In acest context procedural, plenul CSM intrunit in data de 18 ianuarie a fost pus in situatia de a alege intre aplicarea unei proceduri criticate din motive pertinente sau de a decide elaborarea unei noi proceduri mai transparente si mai obiective. Solutia aleasa nu a fost cea mai fericita dat fiind ca deciziai n cazul tuturor magistratilor candidati era stabilita ab initio in sensul respingerii acestora din considerente de forma, legate de necesitateaincheierii unei proceduri deja initiate, si mai putin de fond.

La nivelul CSM a fost deja initiata revizuirea procedurii de promovare la ICCJ,in acest moment fiind elaborate propuneri de modificare a Ghidului privind selectia candidatilor pentru functia de judecator laiCCJ, aprobat prin Hotararea Plenului CSM nr. 366/13.05.2010.

Recomandam solutionarea cu celeritate a problemelor legate de promovarea la ICCJ prin declansarea unui amplu proces consultativ in vederea revizuirii procedurilor existente in mod transparent, care sa ia in calcul urmatoarele elemente:

1.TI Romania sustine solicitarea venita din chiar interiorul sistemului de a institui un sistem transparent si accesibil, respectiv organizarea unui concurs la nivel national, care sa cuprinda toate ramurile dreptului nu numai aceea in care este specializat candidatul, in vederea unei aprecieri exhaustive a pregatirii si competentelor sale.

2.Consideram de asemenea ca este utila stabilirea unei proceduri prealabile care sa permita o preselectie a candidatilor, la sustinerea efectiva a examenului urmand sa intre cei care au incheiat pozitiv, conform unui punctaj stabilit in functie de diferite criterii specifice, faza de preselectie.

3. Pe de alta parte, apreciem ca actualele propuneri de modificare nu satisfac pe deplin conditiile pentru asigurarea unui proces de promovare mai eficient, dat fiind ca pentru moment nu au fost rezolvate problemele de obiectivare a evaluarii, o limita in acest sens punanduse in insesi textele de lege incidente.

4.Totodata, in perspectiva intrarii in vigoare a noilor coduri, ICCJ va avea un rol crucial in asigurarea practicii unitare siin interpretarea corecta a noilor dispozitii, pentru un act de justitie de calitate. In acest sens, se impune rigoare si obiectivitate in selectarea magistratilor care functioneaza aici pe principiul „cei mai buni dintre cei mai buni”.

5. Intregul sistem judiciar necesita o reforma structurata pentru a raspunde nevoilor de justitie ale societatii, si pentru aceasta este nevoie de o politica publica coerenta si comprehensiva, care sa conduca la modificarile legislative necesare. Parte din problemele pe care le ridica promovarea la ICCJ sunt de natura legislativa si ele vor putea fi solutionate definitiv numai prin astfel de amendamente. Cu toate acestea, CSM este chemat sa ofere solutii pertinente atat pe termen scurt, in actualul context, cat si pe termen mediu si lung, ceea ce presupune si modificari legislative”.

 

 

 

Comentarii

# HAC date 4 March 2011 15:30 0

Clipe de Foc intre Sorin Ovidiu Vantu si Sebastian Ghita
Mar 2, 2011

SOV il acuza pe Sebastian Ghita: "Renuntarea la Oana Stancu si Adrian Ursu e o gafa de tinerel". La randul sau Ghita raspunde : "Unui jucator advers i-am facut un gest nesportiv, cand nu se uita nimeni.Cand s-a uitat arbitrul , el m-a lovit si a fost eliminat"
Dupa prealuarea managementului Realitatii TV de catre Sebastian Ghita, Sorin Ovidiu Vantu s-ar fi asteptat sa poata mentine totusi situatia sub control. Dupa o scurta perioada de acalmie , au aparut si primele semne ca jocul lui Ghita fusese unul bine masurat . Conflictul dintre cei doi "parteneri" a intervenit odata cu scoaterea din grila a emisiunii "Ora de Foc", imediat Vantu l-a sunat pe Ghita sa-i ceara explicatii. Magnatul care asigurase softul pentru victoria PD-L in alegerile europarlamentare din 2008, l-a linistit urgent. "Eu sunt seful , eu decid". Ce nu se stie insa , este razboiul nervilor dintre cei doi care a culminat cu o vizita surpriza a lui SOV la sediul televiziunii care, pina mai ieri, ii apartinuse in totalitate. Ajuns la intrarea Realitatii TV din Casa Presei , Vantu si bodyguarzii au fost blocati sa intre de catre o trupa de mercenari specialzati in recuperari si mici talharii , angajati de Sebastian Ghita. Dupa cateva imbranceli intre oamenii lui Vantu si cei angajati sa-l protejeze pe Sebastian Ghita, Vantu a preferat sa cedeze si sa se intoarca infrant in masina cu care venise. Dupa culoarea evenimentelor se pare ca Basescu si-a pozitionat bine colaboratorii pe tabla de sah. Elena Udrea poate dormi putin mai linistita pentru o perioada. Sponsorul principal al PD-L , Sebastian Ghita, lucreaza pentru ei.
O coincidenta nefericita insa, cei platiti sa apere sediul Realitatii de Sorin Ovidiu Vantu , sunt componenti de baza ai "clanul sportivilor", ciomagarii de serviciu care au bagat in reanimare ofiterii americani talhariti si rupti cu bataia, in vestitul club de noapte "Stars Night". (detalii aici)
Sper ca aceasta informatie sa poata fi utilizata si de catre cei care se dau de ceasul mortii printre necunoscutele care fac obiectul a zeci de dosare penale nerezolvate in cazurile retelei de crima organizata din interiorul "Stars Night". Apropos, clubul a fost inchis cateva zile pentru cercetari si redeschis cu succes, inca un cetatean strain, un englez neinspirat, a avut aceeasi soarta cu americanii . Internele dorm pe Igas, protejandu-l pe Blejnar, serviciile noastre secrete isi vad in continuare de afaceri iar Ambasadei Americane la Bucuresti, i-a scapat din greseala batista pe tambalul instrumentistului de la Cotroceni. Good job Mr. Gitenstein !

PS: Dupa ultimile evolutii ale evenimentelor , caracatita strange randurile si se debaraseaza incet de balast. Cazurile recente demonstreaza ca serviciile , in special DNA, are misiunea de a spala adevaratii capi ai retelelor de crima organizata integrate in structurile statului .
Italianul Antonello Celestini a declarat la Realitatea TV ca avocatul Marius Stancescu - retinut miercuri de DNA in dosarul mitei de 1,8 milioane de euro de la ANAF - i-ar fi propus o intalnire cu seful ANAF, Sorin Blejnar, pentru o discutie despre construirea unei fabrici ilegale de tigari. Planul era ca prin aceasta afacere italianul sa-si recupereze banii pe care urma sa-i dea ca spaga, iar lui Blejnar ar fi urmat sa-i dea un million de euro spaga. “Mi s-a cerut un milion de euro pentru Blejnar”. Interesant cum toate firele infractiunilor se opresc inainte de finalizarea operatiunilor, lasand loc de manevra celor care beneficiaza real de pe urma traficului si evaziunii. Ofiterii sub acoperire insarcinati cu depistarea adevaratelor regine au blocat practic derularea operatiunilor in momentul in care firele atingeau zona fierbinte din varfurile puterii de la Bucuresti. Cacealmaua inghitita de Sorin Ovidu Vantu poate degenera , continuandu-si seria de victime colaterale. Dupa ce a participat alaturi de Dorin Cocos la botezul progeniturii sefului garzii financiare Bucuresti, Cristian Poteras da cu subsemnatul la DNA. Nici Vasile Blaga nu va scapa probabil de mana lunga a reginei de Plescoi. Daca lasa vreo clipa garda jos.


Stars Night, Novotel si Brigada de Crima Organizata a Ministerului Administratiei si Internelor
Jan 26, 2011
How is the "no men left behind" thing working for you Ambassador Mark Gitenstein?

16 ianuarie 2011 , piloti militari americani , tranziteaza Bucurestiul in drumul lor catre baza de la Mihail Kogalniceanu, cazati la hotelul Novotel. In cautarea unui loc de relaxare in timpul care le mai ramasese liber pina a doua zi, le-au fost oferite pliante cu informatii despre clubul Stars Night ,de catre animatoare care isi fac veacul in incinta hotelului , fara sa le treaca prin gand ce urma sa li se intample intr-o tara aliata si prietena. Americanii s-au indreptat catre locatia propusa de gazde, cu sediul in strada Ion Câmpineanu nr.22, sectorul 1.
Trebuie mentionat ca regimul oaspetilor in acest cuib de vipere este foarte bine structurat pe profit, accesul in interior este permis in exclusivitate numai cetatenilor straini care sunt obligati sa prezinte actul de identitate prin vizeta usii metalice blindate care protejeaza incinta. Mass media romaneasca a tratat destul de subtire acest caz de o gravitate exploziva. Poate doar din lipsa informatiilor oferite de autoritati. Nu as indrazni sa ma gandesc deocamdata la alte jocuri de culise.


Ofiterii US Air Force au petrecut pina cand a venit surpriza care avea sa le schimbe radical perceptia despre Romania si fizionomia, in urma violentelor la care aveau sa fie supusi din partea echipei de protectie a clubului.
Nota de plata , 5000 de euro !. Din acel moment distractia a fost inlocuita cu calvarul aliatilor nostri. Americanii au cerut interventia politiei dar au realizat imediat ca au fost directionati subtil intr-o capcana. Refuzand sa plateasca contravaloarea talhariei instrumentata de "managementul" clubului. Sandu Ion David, proprietarul Stars Night Club, un fost activist al retelelor infractionale romanesti care actioneaza in Europa occidentala, impreuna cu omul sau de baza, Razvan Marius Mosteanu, sprijiniti de o "birgada speciala", echivalentul brigazii Preda demontata pe motiv de "arme si munitii", formata din fosti sportivi ai clubului Dinamo, i-au sechestrat pe americani intr-o incapere unde aveau sa fie mutilati si maltratati pina cand se achita nota. Batuti cu vergele de otel, arsi cu electrosocuri, calcati in picioare , amenintati cu pistolul la tampla, victimele au oferit infractorilor informatii despre persoana de contact, ramasa la hotel, care urma sa le achite datoriile fata de club. Imediat, o animatoare a clubului antrenata in situatii similare, a fost trimisa la hotelul Novotel sa recupereze suma datorata de ostateci. Dupa tortura americanii au fost aruncati in strada intr-o stare fizica greu de imaginat umiliti mai rau ca in taberele Al-Qaeda. Plini de sange, cu capetele sparte , tumefiati de loviturile administrate.(conform fotografiilor facute la IML)
Agenta de negocieri a fost pusa imediat in legatura cu pesoana de contact indicata de victime aflate sub sechestru, cu sprijinul personalului hotelier.
Animatoarea delegata de "patronatul" Stars Night Club, a invocat motivul hartuirii sexuale si a cerut imediat achitarea celor 5000 de euro, in caz contrar, urma sa explodeze un mare scandal de presa care, in viziunea talharilor, ar fi afectat imaginea trupelor americane de pe teritoriul Romaniei. Un caz tipic de santaj mafiot practicat cu succes intr-o tara membru UE si NATO sub obladuirea autoritatilor romane. De remarcat faptul ca majoritatea prestatoarelor de servicii din cadrul clubului incriminat sunt de origine rusa. Prostitutia si prafurile aduc un venit substantial pe timp de criza.
Camerele de luat vederi isi fac datoria pe toata perioada activitatii clubului , conectate direct la computerul patronului. Urmand ca imaginile productive sa fie editate si stocate pentru operatiuni de santaj. Nu cred ca asemenea informatii ar fi putut constitui obiectul unor artificii de racolare dar nici nu le exclud din ecuatie. Este foarte posibil ca persoane cu grade inalte din Ministerul Administratiei si internelor si chiar ofiteri in rezerva sau activi ai serviciilor de informatii , sunt banuite de relatii camaraderesti cu patronul clubului Stars Night. Cand afluenta de cash este abundenta totul devine atractiv.
Investigatiile releva faptul ca astfel de practici sunt folosite cu succes in activitatea clubului Stars Night. Insa mecanismele prin care autoritatile romane dau semne clare de paralizie in rezolvarea si definitivarea anchetelor in urma reclamatiilor depuse de numeroase victime , se termina flagrant, in coada de peste .
Procuratura silita sa elibereze infractorii in lipsa probelor ne "administrate" . Sper ca in cazul ofiterilor americani zdrobiti in bataie de clanul mafiot condus de Sandu Ion David, probele de la IML sa nu dispara la fel de rapid ca la Circa 3 Politie. Unde zac nerezolvate vreo opt relcamatii similare depuse de numerosi cetateni straini. Domnul comisar Marius Mihai Voicu, finul chestorului Petre Toba, devenit din sofer la MAI, seful Politiei Sector 1, stie exact la ce ma refer. Mai ales ca in astfel de situatii, domnia sa dispare din cadru, in concediu, in acelasi timp cu masluirea discreta a probelor din dosare, astfel incat procurorii sa poata dicta linistiti eliberarea faptuitorilor. Domnia sa , un apropiat fidel al familiei Udrea-Cocos.
Ambasada americana si atasatul militar american la Bucuresti , isi pun sperantele in capacitatea secretarului de stat MAI, Ioan Dascalu, pentru aducerea in fata instantei si judecarea vinovatilor, deocamdata neidentificati din lipsa probelor, cu toate ca s-au mai inregistrat cateva cazuri similare cu soldati americani si alti cetetani straini, sechestrati si batuti in clubul buclucas. Ioan Dascalu, omul de casa al lui Gheorghe Falca, a graduat cu succes cursurile intesive organizate de FBI, un ajutor substantial acordat Romaniei pentru a usura colaborarea in lupta impotriva crimei organizate si a traficului de arme si droguri. M-as fi asteptat la o reactie mult mai ferma din partea secretarului de stat Ioan Dascalu in cazul pilotilor americani maltratati si aruncati in strada in stare de coma . Temporizarea rezolvarii cazului si inexplicabila lipsa de probe , conduc la concluzii indubitabile.
Dupa toate probabilitatile politistii nostri de varf scolarizati de americani, n-au invatat mare lucru, dimpotriva, in situatia de fata, adopta tehnica strutului. Atunci cand ordinul de la partid dicteaza regula.
De ce?. Pentru ca personajele implicate in sechestrarea si maltratarea ofiterilor americani, trupa de soc de care pomeneam mai sus, sunt bratul de otel al PDL. Ei au fost folositi cu succes in campaniile electorale trecute de catre primarul sectorului 6, Cristian Poteras, apoi transferati pe bani grei in "feuda" Elenei Udrea , care i-a folosit inclusiv in campania electorala prezidentiala , in operatiunile de terorizare si anihilare a strcturilor zonale ale opozitiei. Reteaua are ramificatii zonale si este contractata in interesele electorale ale clanului portocaliu.
Sunt consternat de ambiguitatea cu care Ambasada Americana la Bucuresti trateaza si ancheteaza acest caz dar nu in ultimul rand, de atitudinea autoritatilor romane care isi devoaleaza complicitatea incearcand cu disperare sa genereze confuzie in media , pentru musamalizarea acestor practici mafiote. Nu am cuvinte de lauda nici pentru lantul hotelier Novotel care permite astfel de activitati ale gruparilor infractionale, o componenta a jocului mizerabil in care militarii americani au fost impinsi. Daca la Bucuresti lucrurile sunt confuze si ancheta treneaza, Departamentul de Stat American, Pentagonul si mainstream media americana raman singura speranta in elucidarea si pedepsirea acestor acte criminale.
Vom reveni ...

PS: Pentru detalii supimentare poate fi contactat Comisarul Trosca

1. 5 US Service Members Allegedly Assaulted
5 US Service Members Allegedly Assaulted At Romanian Nightclub ... Jan. 26, 20115 US Service Members Allegedly Assaulted 5 US Service Members AllegedlyAssaulted ...
www.cbsnews.com/stories/2011/01/26/ap/ world/main7286090... - Cached
2. 5 US service members allegedly assaulted at Romanian nightclub
BUCHAREST , Romania (AP) — A prosecutor says two Romanian men are being investigated for allegedly assaulting five U.S. service members at a nightclub in Bucharest
www.fox13now.com/news/nationworld/sns- bc-eu--romania-us... - Cached
3. 5 US service members allegedly assaulted at Romanian nightclub
BUCHAREST, Romania (AP) — A prosecutor says two Romanian men are being investigated for allegedly assaulting five U.S. service members at a nightclub in ...
www.39online.com/news/nationworld/sns- ap-eu-romania-us... - Cached
4. 5 US service members allegedly assaulted at Romanian nightclub
Copyright © 2011 Bucharest, Romania. All Rights Reserved. Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License.
bucharest-romania.eu/ index.php?option=com _content&view=... - Cached
5. 5 US service members allegedly assaulted at Romanian nightclub
BUCHAREST, Romania - A prosecutor says two Romanian men are being investigated for allegedly assaulting five U
www.startribune.com/world/ 114651564.html - Cached
6. 5 US service members allegedly assaulted
(01-26) 08:59 PST BUCHAREST, Romania (AP) -- A prosecutor says two Romanianmen are being investigated for allegedly assaulting five U.S. service members at anightclub in ...
www.sfgate.com/cgi-bin/article.cgi?f=/n/ a/2011/01/26/... - Cached
7. 5 US service members allegedly assaulted
[Jan 26, 2011] 5 US service members allegedly assaulted at Romanian nightclub ... BUCHAREST, Romania -- A prosecutor says two Romanian men are being investigated for allegedly ...
www.washingtonpost.com/wp-dyn/content/ article/2011/01/26/... - Cached
8. 5 US service members allegedly assaulted at Romanian nightclub

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 17.08.2022 – Sediul DNA a ajuns in paragina (Foto)

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva