20 May 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

Luju

TREI JUDECATORI DINTR-UN FOC – DNA ii acuza pe Elvira Patraus, Mircea Puscas si Traian Munteanu de la CA Oradea de abuz in serviciu si favorizarea faptuitorului: „La 23 august 2011, si-au indeplinit defectuos atributiile de serviciu, distorsionand realitatea si aplicand cu rea-credinta dispozitiile legale incidente, cu ocazia judecarii unei contestatii in anulare formulate de o persoana condamnata anterior”. Pentru Mircea Puscas ar fi al patrulea dosar de coruptie

Scris de: A.P. | pdf | print

13 November 2015 14:31
Vizualizari: 5644

Judecatorul Mircea Puscas de la Curtea de Apel Oradea a devenit „client” obisnuit al procurorilor DNA. Trimis in judecata in 2013 in nu mai putin de 3 cauze avand ca obiect fapte de coruptie si condamnat definitiv acum trei zile la 4 ani inchisoare cu executare pentru trafic de influenta si fals in declaratii, magistratul s-a ales cu un nou dosar, in care mai sunt vizati alti doi judecatori, colegi de instanta.

Directia Nationala Anticoruptie a anuntat, vineri 13 noiembrie 2015, ca Elvira Mihaela Patraus, Mircea Puscas (foto) si Traian Munteanu de la Curtea de Apel Oradea sunt urmariti penal pentru abuz in serviciu, daca functionarul public a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, si favorizarea faptuitorului, fapte presupus a fi fost comise in urma cu mai bine de patru ani.


Cei trei magistrati sunt acuzati de procurorii DNA-Oradea ca ar fi aplicat cu rea-credinta dispozitiile legale incidente, cu ocazia solutionarii unei contestatii in anulare formulate de o persoana condamnata la 8 luni inchisoare cu suspendare pentru ultraj, pe care ar fi favorizat-o. Potrivit ebihoreanul.ro, ar fi vorba despre omul de afaceri Vasile Lucut, patronul Unicarm - Satu Mare.

Actionand in aceasta maniera, sustine DNA, suspectii Elvira Mihaela Patraus, Mircea Puscas si Traian Munteanu „au afectat grav increderea justitiabililor in institutia chemata sa aplice legea si sa infaptuiasca actul de justitie, obtinand si un folos necuvenit pentru persoana condamnata, constand in inlaturarea condamnarii definitive, a dispozitiilor privind obligarea condamnatului la plata de despagubiri civile si de cheltuieli judiciare, in favoarea partii vatamate, si a obligatiei inculpatului la plata cheltuielilor judiciare catre stat”.

Prezentam acuzatiile DNA:

Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie – Serviciul Teritorial Oradea au dispus efectuarea in continuare a urmaririi penale fata de:

Patraus Elvira Mihaela, Puscas Mircea si Munteanu Traian, judecatori din cadrul Curtii de Apel Oradea, la data faptelor, cu privire la savarsirea infractiunilor de:

-abuz in serviciu, daca functionarul public a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit,

-favorizarea faptuitorului.

In ordonanta procurorilor se arata ca, in cauza, exista date si indicii din care rezulta suspiciunea rezonabila care contureaza urmatoarea stare de fapt:

La data de 23 august 2011, suspectii Patraus Elvira Mihaela, Puscas Mircea si Munteanu Traian, in calitate de judecatori in cadrul Curtii de Apel Oradea, si-au indeplinit defectuos atributiile de serviciu, distorsionand realitatea si aplicand cu rea-credinta dispozitiile legale incidente, cu ocazia judecarii unei contestatii in anulare formulate de o persoana condamnata anterior.

Persoana respectiva a fost condamnata la data de 17 mai 2011 de catre magistrati din cadrul aceleiasi instante de judecata la executarea pedepsei inchisorii de 8 luni inchisoare, cu suspendarea conditionata a executarii pedepsei, pentru savarsirea infractiunii de ultraj.

Prin indeplinirea defectuoasa si cu rea-credinta a atributiilor de magistrati-judecatori ai Curtii de Apel Oradea, suspectii Patraus Elvira Mihaela, Puscas Mircea si Munteanu Traian au afectat interesele legitime ale partii vatamate, interesul general de infaptuire a justitiei si, implicit, interesele legitime ale Curtii de Apel Oradea.

Totodata, actionand in aceasta maniera, suspectii au afectat grav increderea justitiabililor in aceasta institutie chemata sa aplice legea si sa infaptuiasca actul de justitie, obtinand si un folos necuvenit pentru persoana condamnata, constand in inlaturarea:

-condamnarii definitive a acestuia la pedeapsa de 8 luni inchisoare, cu suspendarea conditionata a executarii pedepsei,

-dispozitiilor privind obligarea condamnatului la plata de despagubiri civile si de cheltuieli judiciare, in favoarea partii vatamate,

-dispozitiilor privind obligarea condamnatului la plata cheltuielilor judiciare avansate de stat.

De asemenea, prin modalitatea in care au actionat, magistratii-judecatori Patraus Elvira Mihaela, Puscas Mircea si Munteanu Traian i-au acordat un ajutor persoanei condamnate, in scopul impiedicarii tragerii la raspundere penala a acestuia si executarii pedepsei inchisorii de 8 luni inchisoare, cu suspendarea conditionata a executarii pedepsei.

Suspectilor Patraus Elvira Mihaela, Puscas Mircea si Munteanu Traian li s-au adus la cunostinta calitatea procesuala si acuzatiile, in conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedura penala".

Comentarii

# FRAIERU ROMÂN date 13 November 2015 15:38 +4

DNA se vrea câinele de pază al Justiției române. Care nu latră în ”direcția” și cu ”tăria”dorită de Luluța imediat este căutat la amigdale. Ar fi cazul să le amintească cineva celor de la DNA să se ocupe de marea corupție și să nu se mai bage în toate cele. Numai Ceaușescu și Hăhăilă de pricepeau la toate. Mutulică de Ciolanis de când a învățat operațiunea de scădere a numărului de case și de când duce lupta nedemnă pentru ”guvernul meu” nu vede problemele majore ale României. Dacă nu are nevasta aproape să îi traducă nu se pricepe la nimic.

# santinela date 13 November 2015 16:58 +1

Pe astia de la DNA incerc sa-i inteleg,fiind un sistem piramidal toti sint umili,slugi si lingai la biroul lui Koessi.Nu-i inteleg insa pe judecatori.Astia daca sint uniti dau de pamint cu orice DN-ist,orice Stanciu si Matei si cu oricine.De ce va temeti fratilor ?

# Maria date 13 November 2015 20:47 +1

Vai , vai si de biata justitie ! Oare daca ar purica pe madam Kovesi "oleaca" si nu mai mult , la avantajele de care a beneficiat in vremea regimului basist , par ex.a incasat o suma de cateva mil de lei prin anii 2006-2007, in urma hotararilor judecatoresti , ca drepturi salariale , iar apoi facand pe placul lui Baseeee , a promovat un RIL prin care restul personalului s-a sters la bot !

# avocat traditional date 13 November 2015 22:17 +2

Mai multe probleme: 1.Comunicatul nu ne spune ce fel de abuz in serviciu au comis judecatorii.In 2011 erau,in codul penal,trei abuzuri.Oare se retine infractiunea de la art.246 ori infractiunea de la art.248? 2. Folosul necuvenit ,in speta data, nu echivaleaza cu favorizarea?(in lipsa datelor putem ridica aceasta ipoteza).3.O hotarare definitiva(prin contstatia in anulare) poate duce,cumva,la ,,penalizarea,,judecatorului,daca solutia nu convine unui segment al Justitiei?4.Extrapoland modul de gandire al DNA la cazul Rarinca,de ce nu se fac cercetari fata de judecatorii care au admis contestatia in anulare?Oare pentru ca aceasta hotarare convine unui segment al Justitiei?5.Este un atentat ordinar la independenta judecatorilor si o atentionare(fara perdea) a judecatorilor care ar indrazni sa tulbure ,,excelenta ,,activitate a DNA.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 19.05.2024 – Dosarul 10 august a nimerit la un judecator #rezist

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva