4 October 2023

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

UNBR A FACUT DISCRIMINARE – Judecatorul Amer Jabre de la Curtea de Apel Bucuresti a obligat Uniunea Nationala a Barourilor din Romania sa-i plateasca maiorului in rezerva Dan Bazavan daune morale de 5.000 de lei dupa ce i-a interzis accesul la examenul de primire in profesia de avocat. UNBR a lasat la examen doar candidatii vaccinati, trecuti prin COVID in ultimele 6 luni ori pe cei cu teste antigen sau RT-PCR (Minuta)

Scris de: Valentin BUSUIOC | pdf | print

13 February 2022 15:11
Vizualizari: 5236

Uniunea Nationala a Barourilor din Romania – condusa de avocatul Traian Briciu (foto 1) – trebuie sa-i plateasca unui rezervist al Armatei Romane daune morale de 5.000 de lei din cauza ca in septembrie 2021 i-a interzis accesul la examenul de primire in profesia de avocat, pe motiv de nevaccinare si netestare impotriva COVID-19. Dupa cum Lumea Justitiei a explicat deja, Legea nr. 55/2020 privind unele masuri pentru prevenirea si combaterea efectelor pandemiei de COVID-19 nu prevede nicaieri in cuprinsul ei limitari de drepturi pentru romanii nevaccinati. Deci nici limitarea dreptului de acces la educatie – drept care face obiectul procesului de fata, pierdut de UNBR (click aici pentru a citi).Miercuri, 9 februarie 2022, Uniunea a fost obligata in prima instanta de catre judecatorul Amer Jabre de la Curtea de Apel Bucuresti sa-i plateasca despagubiri maiorului Dan Bazavan (foto 2) – specialist in comunicatii si informatica, fost sef al structurii de securitate din Garnizoana Bucuresti (UM 02576). Ofiterul in rezerva a reclamat tratamentul la care l-au supus UNBR si Baroul Bucuresti in luna septembrie a anului trecut, in calitate de candidat la examenul de primire in profesia de avocat. Amintim ca Lumea Justitiei a mai prezentat un caz de candidata la acelasi examen, care a dat in judecata Uniunea Nationala a Barourilor din Romania (click aici pentru a citi).


Judecatorul nu a fost generos cu reclamantul


Mai exact, dupa cum a explicat pentru Lumea Justitiei, Bazavan a actionat in instanta atat UNBR si Baroul Bucuresti, cat si Institutul National Pentru Pregatirea Si Perfectionarea Avocatilor (INPPA), cerand de la fiecare daune morale de cate 4 milioane de lei pentru faptul ca accesul la examenul din septembrie i-a fost conditionat de prezentarea oricaruia dintre urmatoarele documente:

- certificatul de vaccinare (certificat digital european COVID);

- dovada testului negativ antigen COVID efectuat cu cel mult 48 de ore inainte de prezentarea la examen;

- dovada testului negativ RT-PCR efectuat cu cel mult 72 de ore inainte de prezentarea la examen;

- dovada infectarii cu COVID in ultimele 6 luni.

Dupa cum veti vedea in minuta de mai jos, judecatorul Amer Jabre i-a acceptat lui Dan Bazavan numai actiunea impotriva UNBR, dar i-a acordat daune morale mult mai mici decat cele solicitate: de numai 5.000 de lei. (La acestea se adauga 100 de lei daune materiale.) In schimb, Jabre a respins ca nefondata cererea de chemare in judecata a INPPA, iar pe cea indreptata impotriva Baroului Bucuresti a respins-o pe motiv ca BB nu ar avea calitate procesuala pasiva. Tot ca neintemeiata a fost respinsa cererea de chemare in judecata a Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii (CNCD).


Redam minuta sentintei nr. 212/2022 din dosarul nr. 5978/2/2021 (vezi facsimil):


Respinge actiunea introdusa de reclamantul Fagadar Cristian Mihai impotriva paratului Baroul Bucuresti, ca fiind indreptata impotriva unei persoane fara calitate procesuala pasiva. Respinge actiunea introdusa de reclamantii Asociatia 'Civica Stop Discriminarii Cetatenilor' si Bazavan Dan impotriva paratului Baroul Bucuresti, ca fiind indreptata impotriva unei persoane fara calitate procesuala pasiva. Respinge actiunea introdusa de reclamantul Fagadar Cristian Mihai impotriva paratilor UNBR, INPPA si CNCD, ca neintemeiata. Respinge actiunea introdusa de reclamantii Asociatia 'Civica Stop Discriminarii Cetatenilor' si Bazavan Dan impotriva paratilor INPPA si CNCD, ca neintemeiata.

Admite in parte actiunea introdusa de reclamantii Asociatia 'Civica Stop Discriminarii Cetatenilor' si Bazavan Dan impotriva paratului UNBR. Obliga paratul UNBR la plata catre reclamantul Bazavan Dan, a urmatoarelor sume:

A. Daune materiale:

- 20 lei – comision bancar

- 80 lei – taxa eliberare certificat medical A5,

actualizate cu inflatia si cu dobanda legala, calculate de la data de 16.09.2021 pana la data platii efective si integrale.

B. Daune morale:

- 5.000 lei.

Respinge cererea reclamantilor Asociatia 'Civica Stop Discriminarii Cetatenilor' si Bazavan Dan de obligare a paratului UNBR la restabilirea situatiei anterioare discriminarii si la anularea situatiei create prin discriminare.

Cu recurs, in 15 zile de la comunicare. Recursul se va depune la Curtea de Apel Bucuresti, sub sanctiunea nulitatii. Pronuntata prin punerea solutiei la dispozitia partilor, prin intermediul grefei instantei, in conditiile art.396 alin.2 NCPC, azi, 09.02.2022”.

 


Comentarii

# Sanchi date 13 February 2022 15:40 -330

Saracia de Briciu sa ne mai lase si sa se duca in pensie, pentru ca e imbatranit in rele, a albit sa se mai uite si el in oglinda. 8)

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 3.10.2023 – Se pregatesc niste actiuni in regres pe judecatori

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva