20 April 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

ARDPA, ASOCIATIA FAPTELOR – Avocatii Mihai Adrian Hotca, Gabriel Albu, Mihai Mares, Norel Neagu si Augustin Zabrauteanu au lansat oficial Asociatia Romana de Drept Penal al Afacerilor. ARDPA va demara actiuni care vizeaza atat mediul juridic si legislativ, cat si mediul de afaceri. Dreptul penal al afacerilor, definit ca "felia de pizza cu un impact extraordinar pentru societate", un fel de "regina a Dreptului" care s-a conturat dupa "invierea DNA si DIICOT" si dupa aparitia NCP si NCPP

Scris de: Elena DUMITRACHE | pdf | print

15 January 2023 12:27
Vizualizari: 4110

Motto: "Sa vorbeasca faptele si mai putin sa faptuiasca vorbele."


Acesta este motto-ul Asociatiei Romane de Drept Penal al Afacerilor (ARDPA), organizatie profesionala non-profit, a carei lansare oficiala a avut loc sambata, 14 ianuarie 2023, la Salonul Le Diplomat, Hotelul InterContinental Athenee Palace din Capitala. Gazdele evenimentului de lansare al ARDPA au fost, astfel cum era firesc, fondatorii Asociatiei. Cinci la numar. Cinci "muschetari" (astfel cum prof.univ.dr. Ovidiu Predescu i-a numit), reputati avocati si profesori care si-au unit fortele pentru ca, impreuna, sa puna bazele Asociatiei a carei idee de infiintare a aparut pe malul Lacului Snagov, in cadrul unui eveniment organizat in vara anului trecut de Legal Marketing.


 

Avocatii Mihai Adrian Hotca, Gabriel Albu, Mihai Mares, Norel Neagu si Augustin Zabrautanu sunt cei cinci membri fondatori ai Asociatiei Romane de Drept Penal al Afacerilor care promit ca, in cadrul ARDPA, sa promoveze si sa dezvolte disciplina Dreptului penal al afacerilor, ca arie juridica „hibrida”, aflata la confluenta dreptului penal si ramurilor juridice conventional privite ca alcatuind Dreptul afacerilor/business law.

Misiunea acestora, astfel cum au marturisit in cadrul evenimentului de lansare oficiala a ARDPA, nu va fi una usoara, mai ales tinand cont de obiectivele asumate, dintre care amintim doar cateva:

-Promovarea Dreptului penal al afacerilor si a profesionistilor din domeniu – indiferent de profesia exercitata – in fata organismelor profesionale, nationale si internationale, a autoritatilor publice, persoanelor juridice de drept privat si a oricaror alte persoane;

-Dezbaterea si cercetarea stiintifica in materia Dreptului penal al afacerilor;

-Interventia tip „amicus curiae” in proceduri judiciare, jurisdictionale si administrative relevante pentru Dreptul penal al afacerilor;

-Organizarea de evenimente, dezbateri si conferinte stiintifice de specialitate;

-Promovarea dialogului interprofesional in cadrul profesiilor juridice.



Parteneriat ARDA-UJR


Astfel, intr-un registru relaxat, au fost prezentati cei doi invitati, numiti "miezul" evenimentului. Si nu intamplator, de vreme ce prof.univ.dr. Ioan Chelaru, presedintele Uniunii Juristilor din Romania, este primul Partener al ARDPA, iar prof.univ.dr. Ovidiu Predescu, este autorul primei lucrari din Romania numita "Dreptul Penal al Afacerilor", aparute in anul 2000 la editura Continent XXI:

Avocatul Mihai Adrian Hotca: "Dupa ce am infiintat asociatia, am batut la poarta Uniunii Juristilor din Romania, cea mai prestigioasa organizatie profesionala a profesiilor liberale care reuneste sub cupola toate profesiile juridice. Supriza placuta si onoranta pentru noi a fost ca aceasta prestigioasa organizatie, care printre multe lucruri pe care le face sustine Revista Dreptul, cea mai prestigioasa revista din domeniul juridic, a agreat sa incheiem in esenta un parteneriat pentru a derula impreuna evenimente care sa aiba legatura cu obiectivele asociatiei noastre. Protocolul este aprobat, semnat, exista".


"Am semnat parteneriatul cu toata convingerea. Nu stiu daca este primul, dar sper sa nu fie ultimul si sa fie cel mai important", a raspuns prof.univ.dr. Ioan Chelaru, in calitate de presedinte al UJR.

 

Avocatul Mihai Adrian Hotca: Dreptul penal al afacerilor, "felia de pizza care este una cu impact extraordinar pentru societate"


Conferinta de lansare oficiala a Asociatiei Romane de Drept Penal al Afacerilor a fost deschisa de presedintele ARDPA, avocatul Mihai Adrian Hotca (foto), care a povestit cum a luat fiinta Asociatia:

"Se intampla cu un an si ceva in urma si este vorba despre un eveinment de gala organizat de Legal Marketing, cand eram alaturi de distinsii mei colegi Mihai Mares si Gabriel Albu, si uitandu-ma catre Lacul Snagov, mi-a venit ideea infiintarii acestei Asociatii. Nu au stat pe ganduri, au acceptat, iar urmatorul nivel al discutiei a fost 'cand incepem si pe cine mai cooptam. Am ajuns astfel la un pentagon'".


In timpul interventiei sale, avocatul Mihai Adrian Hotca a marturist ca Asociatia "nu va face produse de serie, ci produse de editie limitata, adica putine activitati, dar consistente, totul pentru a promova si dezvolta aria de practica a Dreptului penal al Afacerilor", explicand cu acest prilej notiunea de "Drept penal al afacerilor" pe care a caracterizat-o ca fiind "nu o subramura de drept, ci o subdiviziune a Dreptului penal, dar cu caracter multidisciplinar si transdisciplinar, in sensul ca este legata foarte strans de Dreptul afacerilor".


"Dreptul afacerilor cuprinde elemente de drept comercial, drept fiscal, drept civil, dreptul muncii si asa mai departe. Dar noi suntem astazi aici, considerand dreptul afacerilor ca o pizza care are mai multe parti, plecand de la pizza quatro stagioni, ne ocupam de o felie de aceasta pizza care este una cu impact extraordinar pentru societate. De ce? Pentru ca cele mai mari riscuri, cele mai dure consecinte care pot apare pentru un om de afaceri, pentru persoanele implicate in campul economic, sunt cele de natura penala. Din punct de vedere legal, nu exista efecte mai dure decat cele care deriva din dreptul penal", a explicat profesorul Mihai Adrian Hotca ramura Dreptului penal al afacerilor.

 

Avocatul Gabriel Albu: Dreptul penal al afacerilor, conturat dupa invierea DNA si DIICOT


La randul sau, avocatul Gabriel Albu (foto) a precizat ca "motivatia" pentru constituirea ARDPA vine din doua componente: componenta obiectiva a mediului de business si maturizarea domeniului de activitate al practicii dreptului penal al afacerilor. Avocatul Albu a identificat astfel momentul 2004-2005 ca fiind cel care a dus la dezvoltarea acestei practici a Dreptului penal al afacerilor, perioada in care DNA si DIICOT au inviat si "au primit vointa politica si pozitie judiciara" si, "cu bune cu rele, caci putem accepta ca nu toate lucrurile au fost bune pe atunci sau de atunci incoace" s-a conturat domeniul Dreptului penal al afacerilor: "Atat sectorul privat, cu subcomponenta sa avocatiala, cat si sectorul public, insemnand parchete si instante, s-au maturizat semnificat in legatura cu acest domeniu foarte sofisticat, sofisticare rezultata din natura profund multidisciplinara a domeniului".

In acest context, avocatul Gabriel Albu a prezentat si o statistica a infractiunilor care intra in sfera Dreptului penal al afacerilor:

-infractiuni informatice (statistica a Politiei Romane pentru anul 2021) – in crestere cu 37,21% fata de anul 2020;

-fraudele comise prin sisteme informatice si mijloace de plata electronice – 85,53% mai mult in 2021 fata de 2020;

-criminalitatea informatica in anul 2021 – 19% in crestere cu 2% fata de anul 2020 (Raport DIICOT);

-alte infractiuni economice – in creste in 2021 cu 2% fata de 2020;

-infractiuni privind prevenirea si combaterea spalarii banilor (DIICOT) – o crestere in 2021 cu 19,75% a cauzelor nou inregistrate fata de anul 2020;

-identificarea unor noi modalitati de operare in criminalitatea informatica (DIICOT): cresterea spectaculoasa a cauzelor avand ca obiect fraudele in accesarea conturilor virtuale/transferarea fara drept a criptomonedelor;

-sesizari din partea persoanelor fizice si din partea autoritatilor (DNA): cca 2150 in 2021, fata de 1850 in 2020.


Concluzionand, avocatul Albu a apreciat ca daca in trecut Dreptul penal al afacerilor era aceasta "Cenusareasa, fata urata care nu era pomenita", in prezent acest domeniu "exista si mediul de business trebuie sa fie foarte interesat de acest domeniu de activitate din multiple perspective subsumat in perspectiva preventiva si reactiva".

"Pornind de la aceste doua realitati a marturizarii practicii profesionale in domeniu si a faptului ca a devenit un fenomen de interes general, am zis ca ar fi foarte util sa infiintam o platforma de agregare a oamenilor cu interese profesionale pentru maturizarea in continuare a acestui domeniu de activitate, iar prin oameni cu interese profesionale inteleg nu doar juristi, ci si spre exemplu ofiterilor de conformitate, cei responsabili din perspectiva politicilor de spalare a banilor, experti, specialisti forensic. Ne-am dori sa devenim usor usor un forum dedicat relationarii acestor profesii intru dezvoltarea si dobandirea unui caracter cat mai coerent si mai profesionist al practicilor profesionale din acest domeniu de activitate", a conchis avocatul Gabriel Albu.

 

Avocatul Mihai Mares: "Dreptul penal al afacerilor a devenit, dupa aparitia noilor Coduri penale, un fel de regina"


Interesanta de asemenea a fost pozitia avocatului Mihai Mares (foto) care a subliniat ca Dreptul penal al afacerilor a devenit "un fel de regina" dupa aparitia Codului penal si a Codului de procedura penala, aspect care releva in acelasi timp si evolutia societatii: "Dreptul penal al afacerilor a devenit, la mai mult de zece ani de la adoptarea Codurilor penale, un fel de regina a practicilor, cel putin in cadrul firmelor importante de avocatura, dar si a avocaturii in general. Dreptul penal al afacerilor era, istoric vorbind, era un soi de Cenusareasa, insa usor usor societatea a evoluat in asa fel incat acest domeniu care este un hibrid aflat la confluenta intre infractiune, crima si bani, a devenit de foarte mare interes".


Totodata, Mihai Mares a punctat ca dorinta celor cinci membri fondatori "de a extinde numarul muschetarilor de la patru la cinci" prin infiintarea ARDPA este utila atat mediului de afaceri, cat si mediului juridic, activitatile care urmeaza sa fie intreprinse de Asociatia Romana de Drept penal al afacerilor vizand atat partea de legislatie, cat si de cazuistica: "Ne propunem in mod evident sa venim cu o perspectiva din partea unor specialisti ai legislatiei si ai practicii in acest domeniu catre mediul de afaceri caruia ne adresam, dar avem in vedere si niste obiective care se adreseaza mediului juridic in ansamblul lui. Avem bunaoara printre scopurile si obiectivele sociatiei analiza legislatiei in aceasta materie, s-a mentionat deja dialogul interprofesional, analiza cazuisticii. Toate aceste lucruri avem dorinta de a le prezenta si de a le explica atat pe intelesul celor care sunt in acest domeniu, cat si pe intelesul celor din mediul de afaceri".

 

Avocatul Norel Neagu: "Avem deja o experienta pe care putem sa o impartasim si cu alte persoane"

 

Intr-o nota vesela, prezentandu-se, avocatul Norel Neagu (foto) a marturisit ca este "a cincea roata la caruta" in ARDPA, cooptarea acestuia in asociatie facandu-se ulterior discutiei de pe Lacul Snagov: "Asta sunt eu, dar m-am trezit din timp si am sarit in acest tren si in acelasi timp, de a cincea roata ai nevoie cand faci pana! Deci, daca exista crize...", moment in care avocatul Mihai Adrian Hotca a punctat ca, de multe ori, "roata de rezerva este mult mai importanta decat celealte trei care raman fara a patra".

Continuand cuvantarea sa, avocatul Neagu a afirmat ca infiintarea ARDPA a avut la baza doua scopuri: scopul altruist si scopul scopul pragmatic: "Avem deja o experienta pe care putem sa o impartasim si cu alte persoane. Ar fi si scopul pragmatic, pentru ca unde sunt mai multi puterea creste si impreuna suntem mai mult decat suma individualitatilor. Si, de ce sa nu recunoastem, ar fi si un scop egoist pe care il cunosc inca din activitatea de predare de la universitate, eu invat foarte mult si de la studentii mei".

 

Avocatul Augustin Zabrautanu: "Le-as spune tinerilor sa nu incerce sa faca doar penal din primul moment al carierei lor, sa incerce sa faca de toate in primii ani"


Luand cuvantul, avocatul Augustin Zabrautanu (foto), al cincilea membru fondator al ARDPA, in ordine alfabetica, vorbind despre complexitatea Dreptului penal al afacerilor, a marturisit ca in experienta sa de peste 20 de ani, "a facut avocatura pentru care a fost angajat si platit", in toate ramurile Dreptului – drept penal, insolventa, comercial, civil, etc. - considerand ca este necesar ca un avocat specializat sa treaca prin toate ramurile Dreptului pentru a putea stapani dreptul penal al afacerilor.

"Am facut avocatura pentru care am fost angajat si platit, cand am fost angajat pentru drept comercial, aia am facut, dreptul proprietatii intelectuale, aia am facut, insolventa... in momentul in care clientii mei au avut nevoie de asistenta juridica in materia dreptului penal, am inceput sa fac si drept penal. Dar, intr-adevar, anul 2008-2009 a adus o schimbare drastica in mediul de afaceri, pentru ca avocatura de afaceri se misca in functie de cum se misca clientii. Sa nu ne iluzionam! Nu ne plateste nimeni, facem altceva. In momentul acela lucrurile au insemnat foarte multa insolventa, foarte multe situatii critice pentru clientii noastri, unele dintre ele cu conotatii penale, zona contraventionala serioasa, care se lasa cu confiscari si inchideri de pravalii. Nu as fi astazi avocatul care sunt daca nu as avea experienta de avocat de comercialist si de asta cred ca acest caracter profund pluridisciplinar al Dreptului penal al afacerilor face aceasta zona una dintre cele mai complexe. Nu poti intelege ca avocat implicat intr-o speta ce se intampla daca nu ai cunostinte serioase nu doar despre acea industrie, dar mai cu seama despre aspecte legate de insolventa, contraventional, administrativ, drept privat. Daca ar fi sa spun ceva despre Dreptul penal al afacerilor, le-as spune tinerilor sa nu incerce sa faca doar penal din primul moment al carierei lor, sa incerce sa faca de toate in primii ani, pentru ca o sa le foloseasca teribil".

 

Marturisind ca gandeste in "parametrii unui general vestit american care spunea ca 'amatorii vorbesc despre strategii, profesionistii vorbesc despre logistica'", avocatul Augustin Zabrautanu a subliniat ca este foarte mandru de ARDPA si ca ii doreste "viata lunga, proiecte consistente, de interes si resurse pentru a putea ajuta aceasta platforma sa atraga oamenii, tinerii si studenti, tinerii avocati", precizand ca Asociatia va publica an de an un anuar bilingv (RO-EN) "pentru ca noi nu credem ca domeniul in sine poate genera atata problematica relevanta incat sa poti sa scoti mai des niste materiale serioase", raspunsurile sau intrebarile bine puse regasindu-se totodata si pe site-ul oficial al Asociatiei, respectiv www.ardpa.ro.

 

Avocatul Mihai Adrian Hotca: "Avem in vedere ceea ce se numeste white collar crime, fapte comise de oameni cu pozitii importante in societate si multe alte zone ale criminalitatii din domeniul afacerilor"


Inainte de a da cuvantul invitatilor, conchizand luarile de cuvant ale celor patru colegi si membri fondatori ai ARDPA, avocatul Mihai Adrian Hotca a subliniat urmatoarele:

"Fara sa reiau nimic din ce s-a subliniat, doresc sa exprim in cateva cuvinte esenta obiectivelor noastre. Cand spunem ca vom incerca sa ne ocupam de dreptul penal al afacerilor avem in vedere ceea ce se numeste white collar crime, fapte comise de oameni cu pozitii importante in societate si multe alte zone ale criminalitatii din domeniul afacerilor, respectiv raspunderea penala a companiilor, consecintele penale asupra companiilor care survin in cazul savarsirii unor infractiuni. Discutam despre prevenirea si combaterea riscurilor de natura penale, protectia integritatii organizatiilor economice in fata unor posibile riscuri de natura penala – riscul penal este riscul riscurilor pentru ca duce la piederea libertatii – dar suntem atenti si ne preocupa si regimul juridic al criptomonedelor, al NFT, al criminalitatii informatice, dar si impactul inteligentei artificiale asupra acestei arii de practica. Au aparut deja in mediul juridic chiar probleme de drept ridicate de noile tehnologii si inteligenta artificiala".


Presedintele UJR Ioan Chelaru: "Au avut curajul sa puna bazele unei asociatii profesionale, stiintifice cum se intalneste mai rar"


Dupa aceasta scurta interventie, avocatul Mihai Adrian Hotca i-a acordat cuvantul presedintelui UJR, prof.univ.dr. Ioan Chelaru (foto), care si-a inceput discursul cu o intrebare: "Inca exista in Romania oameni alesi, care vor sa faca ceva, sa intoarca, catre semenii din profesie sau pur si simplu care semeni, ceea ce Dumnezeu si stiinta de carte pe care au acumulat-o le-au dat-o in timp?"

Referindu-se la demersul avocatilor Hotca, Albu, Mares, Neagu si Zabrautanu, prof.univ.dr. Ioan Chelaru a afirmat ca cei cinci membri fondatori ai ARDPA "au avut curajul sa puna bazele unei asociatii profesionale, stiintifice cum se intalneste mai rar", insa puncteaza ca nu va fi deloc usor: "Acest domeniu special, este nou, dar cred ca va tine vestinic. As vrea ca cei cinci colegi sa sfiinteasca locul unde muncesc, unde traiesc, unde pot pune pe masa acuzarii problematica noua care sa surprinda inclusiv pe magistrati. Iar acest lucru nu este deloc usor. Nuantele de care uneori instanta tine cont, sunt foarte importante".


Ulterior acestui moment, prezentandu-l pe profesorul Ovidiu Predescu, prim-vicepresedinte al UJR, secretarul Academiei de Stiinte Juridice din Romania si director al Revistei Dreptul, avocatul Mihai Adrian Hotca a dezvaluit ca cel care a scris prima carte de drept penal al afacerilor din Romania a fost Ovidiu Predescu, in 2000: "Foarte probabil, daca nu ar fi scris-o nu stiu daca s-ar mai fi scris si alte carti. Am incercat si eu, abia prin 2008, sa scriu o carte in domeniul acesta, insa am avut un model. Cel mai greu este sa spargi gheata. Dar pe langa faptul ca a scris prima carte din domeniu, si aici trebuie sa ii fim toti recunoscatori, pentru ca a fost deschizator de drumuri, putem sa spunem ca este un parinte fondator, a fost de acord sa infiintam o revista legata de domeniu, Revista Romana de Drept penal al Afacerilor, care are vreo cinci ani de existenta si cred ca s-a consolidat in peisajul revistelor de specialitate din Romania, si sa fie director onorific al acestei reviste. Sunt fapte! Si mai este inca o fapta. A fost cel care a adus din mileniul trecut revista Dreptul modernizand-o si oferind-o oamenilor din domeniul juridic. Are si acest merit si mai are multe! Nu ii place sa discutam despre merite, dar eu ii recomand de fiecare data sa nu uite ca 'si modestia trebuie sa aibe mandria ei'. Pentru toate aceste merite, i-am spus ca este un lord al Dreptului pentru ce a facut. Nu vrea sa accepte."


Prof.univ.dr.Ovidiu Predescu: "Traim intr-o lume a lui 'a avea', dvs.traiti in lumea lui 'a fi', si 'a fi' inseamna 'a face'"


Raspunzandu-i presedintelui ARDPA, prof.univ.dr. Ovidiu Predescu (foto) a precizat a ideea scrierii primei carti de Dreptul penal al afacerilor a venit din dorinta de a-si crea propria nisa, inspirat fiind de scrierile "a doi titani ai dreptului penal al afacerilor" Michel Veron si Wilfrid Jeandidier: "Niciodata nu mi-am propus sa scriu trate de drept penal sau in alte domenii ale dreptului pentru ca nu m-am considerat suficient de bun si am zis sa imi creez propriile niste. Aceasta a fost una dintre ele".

 

"Este un act de curaj sa infiintezi in ziua de azi o asociatie care sa aiba scopul si obiectivele amintite aici. Trebuie sa asiguri o calitate umana de exceptie a celor care sunt membri ai asociatiei si care pot contribui efectiv prin stiinta lor de carte si prin activitatea lor la realizarea obiectivelor asociatiei si, pe de alta parte, efortul de zi cu zi pentru a sutine o asemenea asociatie. (...) Traim intr-o lume a lui 'a avea', dvs.traiti in lumea lui 'a fi', si 'a fi' inseamna 'a face'. Cred ca toti cinci sunteti D'Artagnanieni si am convingerea ca atat asociatia, cat si revista, si nu uitati de revista (n.red. - Revista Romana de Drept Penal al Afacerilor) care este una de exceptie si de pionierat care va face cariera pe piata publicatiilor juridice din Romania", a afirmat prof.univ.dr. Ovidiu Predescu.




Comentarii

# maxtor date 16 January 2023 08:20 +6

"vizeaza atat mediul juridic si legislativ", lipseste dan teishtani,zilisteanu-economist de imobiliare-, nati meir consultant desinteresat.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 19.04.2024 – Prima victorie in instanta obtinuta de vanatorul de pedofili

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva