25 April 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

DREPTATE PENTRU ELEVI – Avocatul Poporului cere socoteala Ministerul Educatiei si Cercetarii din cauza ca ii obliga pe elevii care dau Bacalaureatul si Evaluarea Nationala sa declare pe proprie raspundere ca isi asuma riscul ca notele sa le fie scazute dupa contestatii. Avocatul Poporului a inceput demersul dupa sesizarea primita din partea avocatului Virgil Barbulescu (Adresa)

Scris de: Valentin BUSUIOC | pdf | print

30 July 2020 13:52
Vizualizari: 4210

Ministerul Educatiei si Cercetarii trebuie sa dea socoteala in fata Avocatului Poporului pentru faptul ca ii obliga pe elevi sa semneze o declaratie pe proprie raspundere cand contesta notele primite la Bacalaureat si la Evaluarea Nationala, declaratie in care absolventii de clasa a XII-a, respectiv a VIII-a isi asuma riscul ca notele sa le scada dupa contestatii.



Informatia apare intr-un raspuns trimis de Avocatul Poporului avocatului Virgil Barbulescu (foto), cel care a trimis o sesizare in acest sens inca de la sfarsitul lunii iunie (click aici pentru a citi).


Iata mai intai raspunsul semnat de Zsolt Molnar, adjunct al Avocatului Poporului (vezi facsimil):


Petitia adresata institutiei Avocatul Poporului a fost inregistrata sub nr. 12200/2020 si analizata in contextul art. 31 din Constitutia Romaniei privind dreptul la informatie, respectiv art. 16 alin. (1) si (2) privind egalitatea in drepturi si art. 14 din Conventia Europeana a Drepturilor Omului privind interzicerea discriminarii.

Potrivit competentelor stabilite de prevederile Legii nr. 35/1997 privind organizarea si functionarea institutiei Avocatul Poporului, republicata, Avocatul Poporului examineaza petitiile care au ca obiect sesizarea incalcarii drepturilor sau libertatilor persoanelor fizice de catre autoritati ale administratiei publice si regii autonome, iar petitionarul trebuie sa dovedeasca intarzierea sau refuzul administratiei publice de a solutiona legal petitia. Totodata 'Avocatul Poporului nu poate fi supus niciunui mandat imperativ sau reprezentativ. Nimeni nu il poate obliga pe Avocatul Poporului sa se supuna instructiunilor sau dispozitiilor sale'.

In ceea ce priveste petitiile adresate institutiei Avocatul Poporului, precizam ca ne-am sesizat din oficiu solicitand clarificari Ministerului Educatiei si Cercetarii referitor la prevederile art. 9 din Ordinul Ministrului Educatiei nr. 4248/13.05.2020 pentru modificarea si completarea Ordinului ministrului educatiei Nationale interimar, nr. 4916/2019 privind organizarea si desfasurarea evaluarii nationale pentru absolventii clasei a VIII-a in anul scolar 2019-2020, respectiv ale art. 12 din Ordinul 4950/2019 privind organizarea si desfasurarea examenului de bacalaureat national – 2020.

Referitor la celelalte solicitari, nu am identificat aspecte care sa se circumscrie notiunii de discriminare. Aveti insa posibilitatea de a va adresa aceluiasi minister si sa reveniti la institutia Avocatul Poporului daca autoritatea publica nu v-a raspuns in termenul legal de 30, respectiv 45 zile, termen prevazut de Ordonanta Guvemului 27/2002 privind reglementarea activitatii de solutionare a petitiilor, modificata si completata, sau acesta va este nefavorabil, atasand dovada demersurilor efectuate, respectiv copia numarului de inregistrare cu data depunerii sau a confirmarii de primire care sa nu fie mai veche de un an, sau copia cererii adresate autoritatii”.

 



Amintim ca luna trecuta Virgil Barbulescu i-a scris Avocatului Poporului – institutie condusa de Renate Weber –, sustinand, in esenta, ca nu este drept ca elevii care sunt nevoiti sa treaca prin principalele examene ale vietii sa obtina dupa contestatii note mai mici decat cele initiale.

Cu acea ocazie, avocatul Barbulescu reclama Ordinul Ministrului Educatiei si Cercetarii nr.4248/13.05.2020, pentru modificarea si completarea Ordinului ministrului educatiei nationale, interimar, nr. 4916/2019 privind organizarea si desfasurarea evaluarii nationale pentru absolventii clasei a VIII-a in anul scolar 2019-2020. In OMEC 4248/2020, punctul 9 prevede urmatoarele (dispozitiile din OMEN 4916/2019 sunt similare):


Candidatii care depun / transmit prin mijloace electronice contestatii completeaza, semneaza si depun / transmit prin mijloace electronice o declaratie-tip in care se mentioneaza faptul ca au luat cunostinta ca nota acordata ca urmare a solutionarii contestatiei poate modifica, dupa caz, nota initiala, prin crestere sau descrestere. In cazul candidatului minor, declaratia-tip este semnata si de catre parintii / reprezentantii legali ai acestuia”.


Mai exact, Barbulescu sustinea ca posibilitatea ca nota de dupa contestatie sa fie mai mica decat cea dinaintea contestatiei incalca un principiu fundamental al dreptului – si anume: interdictia ca situatia reclamantului sa se agraveze in propria cale de atac. Altfel spus: cand ataci in instanta o hotarare pronuntata de alta instanta, a doua instanta nu poate pronunta o hotarare mai grava in ceea ce te priveste decat cea dispusa de prima instanta.

De asemenea, Virgil Barbulescu reclama faptul ca obligativitatea ca elevii sa semneze declaratia amintita denota nimic altceva decat excesul de putere al statului in raport cu propriii cetateni, statul manifestand astfel o putere discretionara abuziva, care depaseste limitele rezonabile ale unei puteri publice directionate catre interesul colectiv, anuleaza drepturi cetatenesti, ori le lipseste de continut, substanta ori de esenta pentru care acestea au fost recunoscute, garantate si protejate”.


* Cititi aici intreaga adresa a avocatului Virgil Barbulescu catre Avocatul Poporului

Comentarii

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 24.04.2024 – Gulutanu s-a mai captusit cu o acuzatie. Doua refuzuri la noua SIIJ

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva