19 April 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

FRAIERII LA DOSARE, SMECHERII PE DETASARE – In timp ce instantele acuza deficitul de personal si judecatorii se plang de volumul urias de munca, judecatoarea Andreea Uzlau a fost detasata la CSM pentru alti trei ani. Intr-o singura zi, CSM a transferat-o pe Uzlau de la CA Ploiesti la CA Bucuresti, dupa care a detasat-o in Consiliu, unde activa deja pe detasare de 14 ani. Uzlau are rezervata si functia de la IJ. In 23 de ani de magistratura, Uzlau a muncit in instante doar 5 ani

Scris de: George TARATA | pdf | print

10 November 2022 15:30
Vizualizari: 5397

Sfidare si batjocora fara margini la adresa judecatorilor din aceasta tara care abia fac fata volumului urias de munca, dar si la adresa presedintilor de instante care reclama de ani de zile deficitul de magistrati. In timp ce judecatorii sunt sufocati de dosare si traiesc cu stresul ca oricand ar putea fi sanctionati pentru intarzieri la redactari, iar sefii de instante cu greu reusesc sa gaseasca masuri cu care sa asigure buna desfasurare a activitatii si implicit un act de justitie cat mai de calitate, Sectia pentru judecatori a CSM a decis sa ii dea o noua detasare judecatoarei Andreea Uzlau (foto) la CSM, in conditiile in care aceasta sta la CSM de 14 ani pe detasari.


 

Decizia a fost luata joi, 10 noiembrie 2022, de Sectia pentru judecatori a CSM, cu 7 voturi pentru detasare, 1 vot nul si 2 voturi impotriva (judecatoarele Gabriela Baltag si Evelina Oprina au votat public impotriva). Dar nu doar atat, insa aceeasi Sectie pentru judecatori a CSM i-a rezervat un loc judecatoarei Andreea Uzlau la Curtea de Apel Bucuresti.

 

Astfel, Sectia pentru judecatori a CSM a decis transferarea judecatoarei Andreea Uzlau de la Curtea de Apel Ploiesti (unde aceasta nu a activat, aflandu-se pe detasari continue la CSM) la Curtea de Apel Bucuresti, incepand cu 15 noiembrie 2022. Odata cu transferul, Sectia pentru judecatori a CSM a decis incetarea detasarii Andreei Uzlau la CSM.

Totusi, “Regina detasarilor” nu isi va incepe activitatea la Curtea de Apel Bucuresti. Motivul: in aceeasi sedinta de joi, 10 noiembrie 2022, Sectia pentru judecatori a CSM a hotarat detasarea Andreei Uzlau la CSM incepand cu data transferului (vezi facsmil).

Practic, nimic nu s-a schimbat in ceea ce priveste situatia Andreei Uzlau. Aceasta isi va continua activitatea la CSM, tot pe detasare, asa cum o face de 14 ani. Caci de 14 ani Andreea Uzlau este detasata la CSM, precedenta detasare fiind dispusa de Sectia pentru judecatori a CSM in 20 februarie 2020, pe o perioada de trei ani, deci pana in 2023.

 


Decizia Sectiei pentru judecatori a CSM de a-i da o noua detasare Andreei Uzlau este o bataie de joc la adresa celorlalti judecatori, din punctul nostru de vedere, si dovada ca pozitiile prin care CSM isi exprima ingrijorarea fata de ce se intampla in sistem sunt doar praf in ochi. Este de neinteles cum CSM alege sa continue detasarile in Consiliu ale Andreei Uzlau intr-o perioada in care este atat de mare nevoie de judecatori, avand in vedere lipsa de magistrati cu care sistemul deja se confrunta, lipsa accentuata de valul urias de pensionari la care asistam in prezent.


Noaptea mintii: Uzlau are post si la CAB, si la Inspectia Judiciara


In momentul de fata, dupa ultima decizie a Sectiei pentru judecatori a CSM referitoare la transferul de la Curtea de Apel Ploiesti la Curtea de Apel Bucuresti, urmat de detasarea la CSM, Andreea Uzlau va avea locul rezervat la CAB, pe care se va intoarce la incetarea detasarii (daca aceasta va inceta vreodata). Cu alte cuvinte, CSM a blocat un post la Curtea de Apel Bucuresti doar de dragul lui Uzlau, instanta fiind nevoita sa ceara Ministerului de Justitiei punerea la dispozitie a unui alt post din fondul de rezerva.

In acelasi timp, Andreea Uzlau are un post rezervat si la Inspectia Judiciara. Mai exact, Uzlau a fost admisa in noiembrie 2021 la concursul pentru ocuparea unui post de inspector judiciar la Directia de inspectie pentru judecatori din cadrul Inspectiei Judiciare, dar cu toate acestea nici pana acum nu si-a inceput activitatea la IJ. Andreea Uzalu a obtinut din partea fostului sef al Inspectiei Judiciare, Lucian Netejoru, permisiunea de a-si continua activitatea in CSM pana la finalul detasarii aflate in curs, dispuse in februarie 2020, urmand sa isi mearga la IJ dupa incetarea detasarii. Fapt care nu se va mai intampla tinand cont ca Uzlau a primit o noua detasare la CSM pe trei ani (2022-2025).

Cert este ca in momentul de fata Andreea Uzlau este detasata in CSM pana in 2025, avand posturi rezervate la Curtea de Apel Bucuresti si la Inspectia Judiciara.


In 23 de ani de magistratura, Uzlau a activat in instante doar cinci ani


Asa cum se stie, judecatoarea Andreea Uzlau este cunoscuta in sistem drept “Regina detasarilor”. Iar asta din cauza zecilor de ani pe care i-a petrecut in diverse functii pe detasari continue la CSM. Concret, judecatoarea Andreea Uzlau are o vechime in magistratura de 23 de ani (cu tot cu INM), insa din aceasta perioada doar aproximativ cinci ani a fost judecator de scaun. Traseul profesional al Andreei Uzlau este urmatorul:

-Andreea Uzlau a intrat in magistratura in 2000, data la care a fost numita procuror la Parchetul de pe langa Judecatoria Sectorului 3;

-in 2002 a devenit judecator la Judecatoria Sectorului 3 Bucuresti;

-in 2004, Uzlau a ajuns la Tribunalul Bucuresti, instanta in care a stat pana in 2006;

-din 2006 pana in 2008 a activat la Curtea de Apel Bucuresti;

-in 24 ianuarie 2008, prin Hotararea nr. 12, Sectia pentru judecatori din Consiliul Superior al Magistraturii i-a aprobat Andreei Stoica (viitoare Uzlau) detasarea de la Curtea de Apel Bucuresti la CSM timp de 3 ani, incepand cu 1 februarie 2008;

-in 9 decembrie 2010, prin Hotararea nr. 1248, Sectia pentru judecatori a CSM i-a prelungit detasarea cu 3 ani, de la 1 februarie 2011;

-in 8 octombrie 2013, prin Hotararea nr. 908, Sectia pentru judecatori i-a aprobat detasarea pe 3 ani la CSM, incepand cu data de 1 februarie 2014;

-in 21 noiembrie 2016, prin Hotararea nr. 1497, Sectia pentru judecatori i-a prelungit judecatoarei Uzlau detasarea pe 3 ani la Consiliul Superior al Magistraturii incepand cu 1 februarie 2017;

-in 6 februarie 2020, prin Hotararea nr. 105, Sectia pentru judecatori din CSM i-a aprobat judecatoarei Andreea Uzlau detasarea la Consiliu tot pe 3 ani, incepand cu ziua de 10 februarie 2020.

-in 10 noiembrie 2022, Sectia pentru judecatori a CSM a dispus transferul judecatoarei Andreea Uzlau de la Curtea de Apel Ploiesti la Curtea de Apel Bucuresti, incepand cu 15 noiembrie 2022, si detasarea sa la CSM pe o perioada de trei ani, pana in 2025.

Comentarii

# Nu ar fi cazul sa inceteze toate detasarile? date 10 November 2022 18:10 +68

Daca vrei sa te faci judecator/procuror trebuie sa solutionezi dosare. Asta inseamna sa fii judecator/procuror. Daca vrei altceva, mult noroc in noua cariera, dar nu poti ramane judecator/procuror!

# ce grad are ? date 10 November 2022 18:13 +9

sau, ma rog ce contract de colaborare atre? e singura?

# DODI date 11 November 2022 01:00 +97

O poză face cât o mie de cuvinte. Ori ființa are buzele formate după fesele unora care se ”ocupă” de detașări ori s-a primit bilețulul albastru în plic galben cu ”soluția” (dată de organizația antistatală SRI) care trebuia acordată acetei ”magistrate”.

# santinela date 11 November 2022 07:14 +89

Cita vreme CSM-ul este condus de barbati,nulitati desigur,doamna este (dupa poza) dotata excelent pentru asa loc de munca !

# Ion date 11 November 2022 09:33 +464

Rusine CSM !

# Pdv date 12 November 2022 11:32 +831

Din dispozițiile Constituției referitoare la judecători/procurori rezultă obligativitatea exercitării efective a funcției în cadrul instanțelor/parchetelor (art.1 alin.(4), art.124 alin.(3), art.126 alin.(1), art.131 și art.132 alin.(1) din Constituție). Potrivit Deciziei CCR nr.900/2020, judecătorilor/procurorilor le sunt garantate pensiile de serviciu. In consecință, judecătorul/procurorul care nu exercită efectiv funcția de judecător/procuror fiind detașat la alte instituții/autorități în țară sau în străinătate trebuie suspendat din funcție, altfel ar putea fi în incopatibilitate conform dispozițiilor exprese ale art.125 alin.(3) și art.132 alin.(2) din Constituție. Totodată, perioada detașării la alte instituții/autorități în țară sau în străinătate nu poate fi asimilată ca vechime în funcția de judecător/procuror.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 18.04.2024 – Pensionare la Inalta Curte

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva