4 May 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

EFECTUL DANILET – CSM pregateste modificarea procedurii de revocare a membrilor Consiliului, dupa ce articolul 55 din Legea 317/2004 a fost declarat neconstitutional de CCR ca urmare a demersului judecatorului Cristi Danilet. Revocarea se va face de catre sectie nu de Plen, iar in adunarile generale ale judecatorilor si procurorilor va fi nevoie de o majoritate de jumatate plus unu din numarul total al magistratilor. Motivele revocarii vor fi verificate de un raportor

Scris de: George TARATA | pdf | print

30 June 2013 13:46
Vizualizari: 4450

Consiliul Superior al Magistraturii discuta modificarea articolul 55 din Legea 317 privind Consiliul Superior al Magistraturii, articol referitor la revocarea membrilor CSM, dupa ce alineatele 4 si 9 au fost declarate neconstitutionale de catre CCR la inceputul lunii aprilie 2013, ca urmare a demersului judecatorului Cristi Vasilica Danilet (foto). Se intentioneaza modificarea integrala a textului acestui articol, urmand ca membrii alesi ai CSM sa fie revocati de sectia din care acestia fac parte si nu de Plen, cum este in prezent. De asemenea, pentru revocarea unui membru al CSM va fi nevoie, in adunarile generale ale judecatorilor sau procurorilor, de o majoritate de jumatate plus unu, insa nu din numarul magistratilor prezenti, ci din “toti judecatorii sau procurorii care functioneaza la nivelul tuturor instantelor/parchetelor reprezentate de acel membru”.


Comisia nr.1 Independenta si responsabilizarea justitiei, eficientizarea activitatii acesteia si cresterea performantei judiciare, integritatea si transparenta sistemului judiciar, coordonata de judecatorul Mircea Aron, a dezbatut, in 25 iunie 2013, punctul de vedere al Directiei Legislatie Documentare Conetncios a CSM privind solicitarea Comisiei juridice, de disciplina si imunitati a Camerei Deputatilor de punere in acord a art.55 din Legea 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii cu Decizia CCR din 4 aprilie. Astfel, dupa analizarea punctului de vedere al Directiei, Comisia “a apreciat ca este necesar ca intregul text al art.55 din Legea nr. 317/2004 sa fie modificat, dupa cum urmeaza”:

- asupra revocarii unui membru al Consiliului se va pronunta sectia din care acesta face parte, ceea ce presupune inclusiv modificarea acestui articol in ceea ce priveste revocarea membrilor Consiliului la cererea presedintelui, vicepresedintelui sau a unei treimi dintre membrii sectiei corespunzatoare;

- hotararea de declansare a procedurii de revocare se va publica pe site-ul instantei declansatoare si pe site-ul CSM, iar celelalte instante/parchete reprezentate de membrul CSM supus revocarii vor putea transmite in termen de 15 zile de la publicare motive suplimentare de revocare instantei declansatoare;

- verificarea motivelor de revocare nu se va realiza de catre Inspetia Judiciara, ci de catre un raportor desemnat de catre sectia corespunzatoare dintre membrii sau, raportor care nu devine incompatibil;

- adunarile generale in care se va da votul asupra revocarii se vor intruni la aceeasi data, iar pentru revocarea unui membru ales al CSM va fi necesara o majoritate absoluta, respectiv votul a jumatate plus unu din toti judecatorii sau procurorii care functioneaza la nivelul tuturor instantelor/parchetelor reprezentate de acel membru.

Potrivit minutei Comisiei coordonate de judecatorul Mircea Aron, “fata de numarul redus de membri ai Consiliului care fac parte din comisie si avand in vedere necesitatea unei analize mai ample, pe care o reclama chestiunea in discutie, Comisia a hotarat continuarea dezbaterilor intr-o sedinta viitoare”.

Inainte de Decizia Curtii Cosntitutionale articolul 55 din Legea 317/2004 privind CSM avea urmatoarea forma:

(1) Revocarea din functia de membru ales al Consiliului Superior al Magistraturii se propune de presedintele sau vicepresedintele Consiliului ori de o treime din membri, in situatia in care persoana in cauza nu mai indeplineste conditiile legale pentru a fi membru ales al Consiliului Superior al Magistraturii, in cazul neindeplinirii sau indeplinirii necorespunzatoare a atributiilor in cadrul Consiliului Superior al Magistraturii sau in cazul aplicarii oricarei sanctiuni disciplinare.

(2) Plenul Consiliului Superior al Magistraturii, la sesizarea formulata potrivit alin. (1), poate dispune revocarea din functia de membru ales al Consiliului Superior al Magistraturii.

(3) Revocarea din functia de presedinte sau vicepresedinte se propune de o treime din numsrul membrilor Consiliului Superior al Magistraturii. Dispozitiile alin. (2) se aplica in mod corespunzator.

(4) Membrii alesi ai Consiliului Superior al Magistraturii sunt revocati si la cererea majoritatii adunarilor generale de la nivelul instantelor sau parchetelor pe care le reprezinta, in cazul neindeplinirii sau indeplinirii necorespunzatoare a atributiilor incredintate prin alegerea ca membru al Consiliului. In cadrul adunarilor generale, decizia se ia cu votul a doua treimi din numarul judecatorilor sau procurorilor.

(5) In cazul adunarii generale comune a Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie si a Directiei Nationale Anticoruptie, decizia de revocare a reprezentantului acestora se ia cu votul majoritatii procurorilor. In cadrul adunarii generale voteaza si procurorii din structurile teritoriale ale acestora.

(6) Decizia de revocare a reprezentantului Inaltei Curti de Casatie si Justitie se ia cu votul majoritatii judecatorilor din adunarea generala.

(7) Procedura de revocare poate fi declansata de orice adunare generala de la nivelul instantelor sau parchetelor pe care le reprezinta membrul Consiliului Superior al Magistraturii a carui revocare se cere, precum si de organizatiile profesionale ale judecatorilor si procurorilor.

(8) Centralizarea rezultatelor votului se realizeaza de adunarea generala care a initiat procedura sau de prima adunare generala sesizata de organizatiile profesionale ale judecstorilor si procurorilor.

(9) In termen de 15 zile de la inregistrarea sesizarii semnate si motivate de reprezentantii adunarilor generale prevazute la alin. (4), Plenul Consiliului Superior al Magistraturii dispune revocarea din functie a membrului ales. Dispozitiile art. 57 alin. (2) se aplica in mod corespunzator.

Comentarii

# unul din lumea cea mare date 30 June 2013 14:15 +4

luju tocmai azi!!!!!! ne/ai dat dintre cei mai ,,iubiti,,dintre paminteni pe vasilica si macovei......la dracu nu se putea de luni?????dupa ce ca/i si ploaie afara(ce bine!!!!!)ne mai strici si ziua cu doi limbrici care/si dau limbi unul la celalalt

# BTS date 30 June 2013 14:30 +11

Sa-i puna pe viata si sa nu mai poata sa-i schimbe nici Dumnezeu tatal.Se ajunge la penibil si grotesc.

# Alberto Kurtyan date 30 June 2013 19:55 -9

LUJU, este neprofesionist sa pui fotografii private intr-un articol de stricta specialitate. Radeti voi de Danilet ca nu are aspect comercial dar este unul din magistratii cei mai cinstiti pe care ii cunosc. Chiar naiv de cinstit.

# Una bucată cetățean date 1 July 2013 16:51 0

Ai dreptate, l-am văzut într-o poză cinstit (cu tărie) și cu buricu\' gol. Ești singuru\' care a sesizat, în scris, acest aspect, ceea ce ne dă dimensiunea inteligenței\" tale.

# Alex date 1 July 2013 02:46 0

serios ? Oameni, numai dupa ce vezi poze cu unii ... nu merita sa reprezite ceva in tara asta... as vrea sa descriu pe larg cum lumea pupa in f..d unii oameni dar ei apar in niste ipostaze prin care vezi ce oameni sunt, dar mi-au fost sterse posturile. 

# doruleț date 1 July 2013 13:31 +4

O variantă interesantă pentru referendumul de revizuire ar fi să se facă simultan cu cel pentru demiterea Președintelui pentru grave abateri le...revizuirea Constituției...Și mai interesant ar fi să se facă chiar cu suficient timp înainte pentru validare( referendumul pentru suspendare să se anunțe cu câteva zile înaintea celui pentru revizuire) și să se desfășoare pe mai multe zile ...și cu listele electorale permanente, de la alegerile Parlamentare, cum spune și legea, întocmite după anunțarea datelor oficiale ale ultimului  recensământ... 

# unul din lumea cea mare date 1 July 2013 14:37 0

pentru dorulet//buna idee.ce bine mi/ar parea!!!!!!

# accipiter gentilis date 1 July 2013 20:10 +1

Ce mecla de ti gan infect are ji godia din fotografie... Oare cine-o fi si ce legatura are cu articolul?

# liviu date 3 July 2013 16:47 0

TOTUSI,CE CAUTA ACEST TEMBEL IN MAGISTRATURA?CHIAR ASA DE TAMPITI PUTEM SA FIM ,CA SA ACCPTAM ASEMENEA SPECIMENE?MARS POTAIE ORDINARA

# Popa T. Nicolae date 26 July 2013 20:35 0

Autoritatea de lucru judecat în penal decurge din puterea pe care o au exclusiv hotărârile judecătorești definitive existând identitate referitoare la persoanan învinuitului sau inculpatului. Nefiind posibilă tragerea la răspundere penală în mod repetat a celeiași persoane. Hotărârea are autoritate față de toate persoanele (facis jus erga omnes), iar excepțiapoate fi invocată de orice persoană care mai târziu ar fi acționată în calitate de coautor sau complice la infracțiunea de exercitare fără drept a profesiei de avocat. Se cer următoarele condiții : să privească același fapt material (idem factum) ; existența unei hotărâri definitive, iar noua acțiune să fie îndreptată contra aceleiași persoane (eadem personae). Art.22 alin.1 și art.10 lit.j C.proc.pen.După cum ar trebui să știm toți juriștii, dreptul și morala d-lui Bota Pompiliu, respectiv a persoanei juridice înființată legal, până la un anumit punct, în orice societate democratică reprezintă acele reguli normative în vigoare.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 30.04.2024 – Judecatoare trimisa la control psihiatric

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva