4 May 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

JUSTITIA ARE PROBLEME MAI GRAVE DECAT DIGITALIZAREA – Avertismentul presedintei ICCJ Corina Corbu la Congresul Avocatilor: „Vorbim de interconectarea sistemelor de cloud, in conditiile in care avem in continuare instante care functioneaza in sedii improprii, ingropate in munti de dosare si in praf. Sau discutii intense pentru a ne armoniza in legatura cu chiar limitele exercitarii dreptului la aparare”

Scris de: Valentin BUSUIOC | pdf | print

9 June 2023 19:28
Vizualizari: 4173

Justitia romana are probleme mult mai grave decat lipsa digitalizarii. Si vorbim despre probleme cat se poate de cronice si de generalizate, a avertizat judecatoarea Corina Corbu (foto) – presedinta Inaltei Curti de Casatie si Jusititie – vineri, 9 iunie 2023, la Congresul Avocatilor.



Aceste probleme sunt binecunoscute de ani intregi si se refera la sediile improprii in care sunt nevoite sa functioneze cele mai multe dintre instantele romanesti, supraaglomerarea lor cu dosare si deficitul de judecatori. Lor li se adauga nerespectarea drepturilor si libertatilor fundamentale ale cetatenilor (inclusiv a dreptului la aparare), jurisprudenta neunitara, precum si ignorarea invatamantului juridic si profesional, a detaliat sefa ICCJ.


Prezentam discursul judecatoarei Corina Corbu:


„La succesivele noastre intalniri, am vorbit in repetate randuri despre importanta cooperarii loiale intre diferitele profesii juridice, cooperare care a constituit, practic, fundamentul fiecarui progres esential inregistrat de justitia din Romania – inca de la momentul intemeierii institutiilor acesteia si pana la racordarea tarii noastre la sistemul european de valori si drepturi fundamentale.

De asemenea, am subliniat in repetate randuri, in primul rand public, importanta principiului egalitatii de arme si a rolului fundamental pe care il joaca avocatul in cadrul sistemului judiciar: nu numai in faza contradictorie a acestuia, dar si in faza prealabila unui proces, in care consultanta de specialitate acordata de avocat poate servi la prevenirea unui litigiu ori la solutionarea lui pe cale amiabila.

Pentru indeplinirea acestui rol preventiv al avocaturii, ne revine si noua, Inaltei Curti, o responsabilitate importanta in ceea ce priveste intarirea mecanismelor – formale si alternative – de asigurare a unei practici judiciare unitare si previzibile. Este doar un exemplu al gradului de interferenta si de interdependenta intre profesiile noastre, fiecare dintre ele fiind practic 'conditionata' de buna desfasurare a celeilalte profesii pentru a-si indeplini propriul rol social.

Aceasta realitate nu face decat sa demonstreze necesitatea de a continua contactele si consultarea intre cele doua profesii in ceea ce priveste problemele de interes mutual cu privire la functionarea sistemului judiciar. De asemenea, oportunitatile de formare cu participare interprofesionala si cristalizarea unor practici comune sunt deosebit de importante si as dori sa multumesc reprezentantilor profesiei de avocat pentru deschiderea si disponibilitatea aratate constant in aceasta directie, atat in momentele de liniste, dar mai ales in cele de agitatie.

As dori ca astazi sa adaug cateva cuvinte renuntand la perspectiva judecatorului si recurgand la aceea a cetateanului deservit de serviciul nostru public.

Este important sa avem o legislatie clara, concisa si stabila, dupa cum este la fel de importanta cresterea increderii in justitie si a nivelului de intelegere a principiilor generale ale functionarii justitiei in cadrul publicului larg. Este in egala masura important sa ajungem la o justitie moderna, racordata la ritmul tehnologic si cel social al lumii in care traim. Ambele noastre profesii sunt angrenate in demersuri in acest sens.

Insa baza oricarui demers de modernizare trebuie sa fie o evaluare sincera si corecta a punctului in care ne aflam. Ma intreb si astazi (si o fac tot mai mult in ultimul timp) daca am avut vreodata un dialog real pe aceasta tema.

In timp ce reprezentantii sistemelor judiciare europene discuta despre folosirea inteligentei artificiale in justitie, despre instantele digitale si despre serviciile publice din epoca digitala (si suntem si noi, in mod natural, parte a acestor discutii si a acestor eforturi), trebuie sa recunoastem ca in Romania ar trebui sa fim atenti sa nu pierdem din vedere rezolvarea nevoilor primare ale sistemului judiciar.

Vorbim de camere ale serverelor si de interconectarea sistemelor de cloud, in conditiile in care, dupa cum cunoasteti, avem in continuare instante – marea lor majoritate, de fapt – care functioneaza in sedii improprii, ingropate in munti de dosare si in praf. Sau avem in continuare discutii intense pentru a ne armoniza in legatura cu chiar limitele exercitarii dreptului la aparare. Si asta in Romania anului 2023.

Discutam si aclamam progrese in directia reorganizarii procedurilor judiciare pe baze moderne, in conditiile in care purtam inca discutii cu privire la intinderea si interpretarea drepturilor si principiilor. Sau nu am reusit inca sa sustinem in mod real modalitatile alternative de solutionare a litigiilor. Sunt realitati pe care sunt convinsa ca le cunoasteti.

Ne raportam tot mai mult la jurisprudenta instantelor europene si ne racordam la valorile comune ale statelor membre ale Uniunii Europene, dar facem mult mai putin pentru a stimula coeziunea jurisprudentei interne, calitatea invatamantului nostru juridic si profesional, si directionarea de resurse suficiente pentru un serviciu public al justitiei de calitate.

Incercam sa mutam focusul intregii activitatii judiciare asupra justitiabilului, insa avem un deficit de judecatori care devine de-a dreptul inspaimantator si perspectiva de a-l agrava si mai mult prin masuri uneori pripite si insuficient discutate si asumate. Sau multe dintre modificarile legislative tind spre o limitare a drepturilor fundamentale ale cetatenilor. E important sa spun asta.

Toate aceste posibile vulnerabilitati cred eu ca ar trebui sa constituie obiectul nostru de preocupare comun, dar si obiectul nostru de actiune comun. Si am dorit sa le mentionez aici tocmai in corelatie cu extraordinara deschidere a profesiei de avocat catre toate aspectele vietii sociale si, in nu putine cazuri, chiar politice, pentru ca este important ca perspectiva profesionistilor dreptului sa fie auzita si luata in considerare, oricare ar fi mediile in care se discuta un aspect sau altul legat de functionarea sistemului judiciar.

In final, as dori sa transmit aprecierea mea personala, dar si respectul Inaltei Curti pentru activitatea desfasurata de catre domniile voastre, pentru rolul fundamental care va revine in cadrul justitiei si pentru apararea drepturilor fundamentale ale cetatenilor.

Va urez un congres reusit sub toate aspectele si, nu in ultimul rand, sanatate si putere multa!”

 

Comentarii

# Simplu cetatean date 9 June 2023 21:30 0

Dar unde era focusul înainte , de trebuie mutat?

# maxtor date 10 June 2023 07:26 0

-macar la Inalta ar fi de dorit niste fotolii de piele pt. justitiabili.(coniac & tigai contra taxa)

# Suparare ? date 10 June 2023 08:50 0

Mare SUPARARE ! Sa declar si eu GREVA ? Am doua dosare de fond funciar inregistrate in anul 2010 , complexitate minima. In prezent dosarele sunt la al 36-lea termen de judecata in FOND ,in rejudecare,in ciclul 3(trei) procesual.

# Uniunea Nationala a Barourilor din Romania-UNBR,CUI 29496286 date 10 June 2023 09:23 0

Dr Botomei Vasile presedinte UNBR,infiintata in baza legii 51/1995, cu statut juridic, succesoarea de drept a Uniunii Avocatilor din Romania, CUI 29496286,critica prestația d-nei judecator Corina Corbu în Congresul avocatilor deoarece se face vinovata de instigare la exercitarea profesiei de avocat fara drept, și instigare la folosirea fara drept a denumirilor de: Barou,UNBR,avocat, cat timp s-a prezentat la o falsa UNBR,care nu este infiintata prin lege dar nuci prin acte juridice Adevărată UNBR este publicata pe www.unbr.info.ro

# la fel date 10 June 2023 11:45 0

Cine le impune la astia sa termine un proces in minim sau maxim termen??daca salariul la fel si daca un proces e pe 1,2,3 infiniti ani !!! astia au productivitatea muncii sub limita , daca ar merge asa si economia ar muri de foame in fata unui dosar, legile la ei sunt fara termene, la muritori daca nu te incadrezi in termene iti ia si zaharul din ceai , niste imbuibati in tara de muritori !!!

# maxtor date 10 June 2023 17:36 0

@dl. av Edelweiss: " Uniunea Avocaţilor din România era formată din barouri, iar nu din avocaţi. " -briciu &cismaru

# Marius date 10 June 2023 19:05 0

Romania singura tara de pe Terra condusa/guWernata de un ONG !!!! aka udmr !!! Ce valabilitate au legile votate cu/de acest ONG !?Prin Legea 28/1991 Romania devine SRL !!!! Ce valabiliate au legile intr-un SRL !? Care este legalitatea "justitiei" !?

# dragos barna date 10 June 2023 22:11 0

unii oameni care nu sunt oameni, asta e problemaadevarata a justitieu.

# Ne plangem cand managerii Curtilor de Apel sunt magistrati? date 11 June 2023 09:22 0

Este tipic societatii multilateral dezvoltate sa produca cozi de topor care se plang ca le e facuta viata grea urmare a propriilor decizii. Milioane de euro trec prin mainile "shefutzilor" si "shefutzelor", magistrati toti, care "conduc" bugetele Curtilor de Apel. Desigur banii se duc pe salarii cu "greu castigate in instanta" prin care metoda s-au jefuit din pix zeci de milioane de euro necuveniti. Sa te plangi dupa aceea ca "ce conditii grele de munca avem" cand chiar tu ti-ai bagat bete in roate este un moment de maxima impocrizie a omului nou produs de "socetatea postcomunista". Hai sictir bre! Traiasca si infloreasca DublaMasura si fratele sau DoubleThinking!

# manole date 11 June 2023 12:18 0

Justitia../cea dreapta / plang batranii cu titlu de proprietate in mana ,ramasi fara teren ,terenul lor ,luat de cei cu functii marii .Cazuri numeroase la Garcina P. Neamt . Justitia nu functioneaza pentru cei cinstiti ,dar au pretentii fara a raspunde pentru toate nedreptatile pe care le fac unii procurorii si judecatorii .

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 30.04.2024 – Judecatoare trimisa la control psihiatric

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva