29 March 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

PATRIOTISMUL SI CREDINTA SCOT UE DIN SARITE – Discurs fulminant al Majestatii Sale Margareta. I-a facut varza pe olandezi chiar la ei acasa: „Suntem mai religiosi, mai patrioti, mai suspiciosi privind nivelul ridicat de imigrare. S-ar putea ca unora din Occident sa nu le placa... Incetarea atitudinii de superioritate fata de noile state membre si evitarea amenintarii acestora... Conationalii mei nu pot accepta ca trebuie sa fie intr-o pozitie inferioara celorlalti cetateni europeni”

Scris de: V.B. | pdf | print

14 October 2019 12:24
Vizualizari: 12073

Devastator discurs din partea Majestatii Sale Margareta (foto) impotriva atitudinii adoptate de tarile vest-europene in raport cu Romania. Custodele Coroanei Romane pur si simplu i-a zdrobit pe olandezi chiar la ei acasa, transmitandu-le s-o lase mai moale cu aerele de superioritate fata de Romania.


Prezenta miercuri, 9 octombrie 2019, la Institutul Olandez de Relatii Internationale „Clingandael” din Haga, Margareta a Romaniei a luat atitudine impotriva conditiilor aberante pe care occidentalii le-au impus tarii noastre inca de la aderarea la UE, in ciuda faptului ca alte state n-au fost nevoite sa treaca prin asa ceva. De altfel, Majestatea Sa i-a nominalizat explicit pe olandezi, amintind ca acestia s-au opus si continua sa se opuna vehement, fara vreun motiv rational, aderarii Romaniei la Schengen.

Primul din presa care a semnalat exploziva cuvantare a fost jurnalistul Bogdan Tiberiu Iacob, de la Inpolitics.ro.

Concret, fiica Regelui Mihai I si-a exprimat indignarea fata de santajul la care se dedau olandezii si alte state occidentale, amenintand ca taie fondurile europene pentru Romania daca tara noastra nu intreprinde o asa-zisa reformare a statului de drept. In realitate, aceste concesii politice sunt cat se poate de ilegale, daca tinem cont de tratatele UE.

Dar cea mai dura parte a discursului Majestatii Sale Margareta s-a referit la identitatea culturala si spirituala a Romaniei, care pur si simplu le sta in coasta progresistilor din Vest: „In Estul Europei avem perspective diferite asupra vietii sociale si a obiceiurilor. Suntem mai religiosi, mai patrioti si mai suspiciosi in privinta nivelului ridicat de imigrare. S-ar putea ca unora din Occident sa nu le placa aceasta”.

Pe scurt, cuvantarea Custodelui Coroanei Romane se poate rezuma in patru vorbe: „incetarea atitudinii de superioritate” a statelor occidentale fata de Romania.

Redam principalele fragmente din discursul Majestatii Sale Margareta (il gasiti integral pe site-ul Familiei Regale a Romaniei):

Doamnelor si domnilor,

Nu cred ca m-ati invitat aici sa 'lustruiesc' sau 'sa intorc din condei' dificultatile cu care se confrunta tara mea, nici sa incerc sa diminuez dificultatile pe care le intampinam. Oamenii din tara voastra., inclusiv multi dintre politicieni, au avut fara indoiala dreptate cand au sustinut la inceputul anilor 2000 ca o integrare europeana adevarata si completa va dura mult si ca simplul act de aderare la Uniune va trebui sa fie urmat de multe decenii de munca grea.

Cu toate acestea, as dori sa argumentez ca, in loc sa fie pe jumatate gol, paharul este de fapt pe jumatate plin si ca, atat Romania in sine, cat si Uniunea Europeana cu Romania in centrul sau, progreseaza.

Sa ne amintim ca, timp de zeci de ani, am auzit ca cea mai mare forta a Uniunii Europene a fost stimulentul pe care l-a oferit tarilor solicitante sa puna in aplicare reforme serioase inainte de a li se permite sa se alature ca membri deplini ai UE, ca acquis-ul comunitar a reprezentat unul dintre cele mai puternice mecanisme de reforma a Europei. Aceasta perspectiva optimista a predominat atunci cand zece tari din Europa Centrala s-au alaturat in 2004.

Totusi, cand Romania s-a alaturat Bulgariei la trei ani de la valul initial, s-a adoptat pozitia opusa; si anume, faptul ca tarii mele si Bulgariei le-a fost ingaduit sa intre in UE fara sa fi fost obligate sa intreprinda reformele necesare, ca li s-a permis sa se alature uniunii din motive politice, si nu din motive practice. Si argumentul a fost repetat si dupa aceea. S-a spus ca, in timp ce in trecut intrebarea cu care s-au confruntat guvernele europene era daca o anumita tara era pregatita pentru Uniunea Europeana, in zilele noastre s-a inversat argumentul, iar adevarata intrebare este daca Uniunea Europeana este pregatita pentru tarile partenere. Ei bine, cred ca acest argument nu este doar gresit, ci si riscant.

Pentru inceput, merita sa ne amintim ca presiunea asupra Romaniei si procedurile de reforma care au fost puse in aplicare inainte de aderarea tarii la UE au fost destul de serioase si sustinute. Va pot asigura, ca persoana care s-a aflat in miezul acestei actiuni, ca s-a intreprins un efort urias. Nimeni dintre cei care au lucrat la proiect nu a crezut atunci ca Romaniei i se oferea un 'bilet de intrare' usor in UE. De fapt, a fost exact invers: multi dintre oficialii si administratorii tarii au simtit ca Romania a fost solicitata sa faca ceea ce de alte tari foste comuniste nu s-a asteptat sa realizeze.

Desigur, poate fi adus un argument logic, anume ca ar fi trebuit sa petrecem mai mult timp pregatind Romania inainte de aderarea la Uniune. Dar acest argument este greu de sustinut. Nu cred ca este necesar sa spun in fata acestui public expert ca ideea de a mentine Romania sau Bulgaria in afara UE pentru a le stimula sa intreprinda mai multe reforme este gresita.

In realitate, Europa a trebuit sa gaseasca un echilibru intre a face promisiunea de aderare suficient de credibila pentru a incuraja tarile sa se reformeze, dar, de asemenea, suficient de dura pentru a convinge tarile candidate ca reformele pe care trebuiau sa le implementeze ar trebui sa fie serioase. Cred ca incontestabil ca Uniunea a ales calea corecta, in sensul ca a facut promisiunea de aderare reala si posibila, dar ca a facut si insistenta asupra reformelor la fel de reala si imediata.

Trebuie doar sa privim exemplul Turciei pentru a realiza ce se intampla atunci cand cele doua procese – respectiv procesul de stimulare versus procesul de insistenta asupra reformelor structurale profunde – iese din sincronizare; rezultatul este ca nici un proces, nici celalalt nu devin realizabile. Deci, da, primirea Romaniei in UE a fost, cel putin partial, un act de curaj de crede in ceva dincolo de posibil (leap of faith). Dar la fel a fost si pentru Grecia cand a intrat in Uniunea Europeana, iar Spania si Portugalia au simtit la fel. Toate acestea au fost 'salturi de credinta' care s-au transformat intr-un parteneriat loial. Si nu exista niciun motiv sa nu se intample la fel si in Romania.

Va puteti intreba de ce reiau argumente auzite cu mai mult de un deceniu in urma. O fac pentru ca modul in care conturam trecutul influenteaza foarte mult modul in care interpretam prezentul. Daca veti crede ca a fost o greseala sa includeti Romania in Uniunea Europeana la acea vreme, atunci este foarte probabil ca veti crede ca astazi, orice am face, nu vom putea sa tinem pasul cu restul continentului. In schimb, daca vedeti integrarea Romaniei ca parte a unui proces continuu, atunci problemele pe care le intampinam astazi devin dificultati care trebuiesc depasite, nu presupuse greseli ale vremurilor trecute.

Excelentele Voastre, doamnelor si domnilor,

Cred ca, in efortul nostru de a imbunatati functionarea Uniunii noastre, am devenit poate prea obsedati de proces, mai degraba decat de viziune, asa ca de multe ori uitam cat de mare este realizarea noastra. Un continent impartit timp de doua generatii de Razboiul Rece este acum din nou unit. Am facut aceasta cu sacrificii reciproce, nu pentru ca am vrut sa reducem costurile la rosii sau la automobilele din tarile noastre, ci pentru ca am impartasit aceeasi viziune si aceleasi valori. Si impartasim si astazi aceleasi valori si opinii.

Da, avem probleme. Dar avem o crestere economica incredibila in fosta jumatate comunista a continentului, iar tara mea este una dintre economiile cu cea mai rapida crestere din Europa. Acest fapt nu a sters insa diferentele semnificative de bogatie intre jumatatile estice si vestice ale continentului. Au trecut trei decenii de la sfarsitul comunismului, dar probabil avem nevoie de alte trei decenii pentru a sterge pe deplin efectele nocive ale dictaturii comuniste si a proastei administrari a tarii. Pe scurt, o intreaga generatie va trece inainte de a fi cu adevarat si pe deplin uniti si aproape nimeni dintre cei care erau oameni maturi cand evenimentele din 1989 in tara mea l-au inlaturat pe dictatorul comunist nu va fi in viata in ziua in care diviziunea economica a estului si vestului Europei va disparea complet. Subliniez faptul ca nu incerc sa gasesc scuze sau sa 'repartizez' vina cuiva, ci doar sa explic sentimentul de frustrare resimtit in multe noi state membre.

De asemenea, in Estul Europei avem perspective diferite asupra vietii sociale si a obiceiurilor. Suntem mai religiosi, mai patrioti si mai suspiciosi in privinta nivelului ridicat de imigrare. S-ar putea ca unora din Occident sa nu le placa aceasta. Dar a respinge sentimentele noastre ca doar 'rasism si xenofobie' sau a imparti totul intre 'progresist' – prin care ne referim la occidentali – si 'reactionar' este in mod clar contraproductiv. De asemenea, este gresit sa argumentam ca valorile noastre nu sunt valori europene; s-ar putea sa nu fie la moda in unele parti ale Europei, dar sunt valori care apartin continentului. Cand criza de imigratie din 2015 a lovit continentul nostru, Romania a fost una dintre tarile care a acceptat ca sarcina de primire a acestor imigranti sa fie impartita.

Repet: nimic din toate acestea nu sugereaza faptul ca noile state membre ar trebui sa fie scutite de responsabilitati si obligatii, indiferent de ce se intampla in tarile lor. Lupta impotriva coruptiei, de exemplu, ar trebui sa continue fara incetare. Si nu exista niciun dubiu ca unele dintre evolutiile politice din tara mea au trezit suspiciune in randul partenerilor nostri europeni.

Dar punctul-cheie pentru toate activitatile noastre este incetarea atitudinii de superioritate fata de noile state membre si evitarea amenintarii acestora prin clauze de conditionalitate extinse artificial. Diverse propuneri de utilizare a conditionalitatii politice in acordarea fondurilor din bugetul urmator de sapte ani al Uniunii, in schimbul anumitor concesii politice, sunt nu numai ilegale in cadrul tratatelor UE existente, ci sunt, de asemenea, o garantie ca vor diviza mai degraba decat sa uneasca Europa.

Inca din 2011, Comisia Europeana a apreciat ca Romania a indeplinit toate conditiile tehnice necesare pentru aderarea la Schengen. Cu toate acestea, una dupa alta, au fost adaugate conditii. Acum ni se spune in privat – de catre oficiali dintr-o serie de tari, inclusiv, sunt trista sa spun, propria voastra tara – ca exista in tarile occidentale considerente politice interne care ingreuneaza includerea Romaniei in Schengen. Pot intelege acest argument. Dar sper ca si voi puteti intelege ca presiuni interne similare revin oamenilor nostri politici din partea conationalilor mei, care nu pot accepta ca trebuie sa fie intr-o pozitie inferioara celorlalti cetateni europeni.

Totusi, cred ca toti meritam sa ne felicitam pentru ceea ce am obtinut in ultimele doua decenii si cat de mult s-a schimbat continentul in bine, de cand tatal meu a fost aici in anul 2002. Romanii sunt astazi de aproape trei ori mai bogati decat erau cand s-au eliberat de comunism. Exista un consens national in tara mea ca nu exista niciun alt loc in care Romania sa poata fi, decat in mijlocul NATO si UE. De fapt – asa cum am amintit adesea fratilor nostri europeni – adevaratii idealisti intru Europa se afla in partea de est a continentului; adevaratii cinici sunt adesea in Occident.

Pe scurt, vocatia europeana a Romaniei ramane neclintita. Si la fel, sunt increzatoare, este si prietenia si sprijinul vostru pentru Natiunea noastra”.

Comentarii

# Paula date 14 October 2019 12:59 +24

Mai bine NE-AM INTOARCE LA MONARHIE !!!!! Nu are rost sa platim atatia politicieni tradatori de neam si tara, mafioti, cu ochii doar dupa furaciuni si escrocherii, "inruditi" cu clanurile mafiote. NUMAI PE ALEGERILE STS FALSE CATE MILIOANE SUNT IROSITE INUTIL !!! Functiile in stat sa fie ocupate doar prin examen riguros si nu pe pile sau spagi cum este acum !!! Toate functiile sa fie cu raspundere nu cum sunt politicienii si cei din justitie si servicii, fac ce vor dar nu raspund cu nimic. RENASTEREA DE LA ZERO A STATULUI. MONARHIA +MERITOCRATIE+DEMOCRATIE NU DICTATURA SECURISTA SI POLITICA MINCINOASA

# livia date 14 October 2019 13:15 +14

vorbindu-le infractorilor olandezi, cei ce vor sa praduie portul Constanta, cei dovediti a fi infractori bancari ori crimianli de copii, credeti ca olandezii au in teles ceva??

# Radu Gherasim date 14 October 2019 14:05 +1

Excelent discurs !!! Dar ma tem ca olandezii nu au inteles sau nu au vrut sa inteleaga mai nimic - la cat de obstructionisti si rapaci sunt !

# Baran Gheorghe date 14 October 2019 15:16 +4

Noi nu suntem in stare sa-i infranam pe "zburatorii" de la noi din tara ,basca sa-i infruntam pe acesti imbuibati si ingamfati la ei acasa!!!. Olanda este viitorul buboi al Europei, aici va crapa si va iesi afara infectia din organismul european. Aici se vor directiona toti anticorpii . Nu dau nume ca le stiti, nu dau exemple , ca le stiti.Cat despre interventia casei regale, e prea mica pentru cat a primit sau macar atat pentru cat primeste. Am muncit un an , zi si noapte , weekend de weekend pentru a fi indeplinite conditiile tehnice Shnegen , pentru ca acum sa fiu umilit de unguri cu pasaportul sau buletinul in mana, in aeroporturile europene la fel. Ne-ati facut plinul cu sintagme fara penali in fuctii publice, ne-ati indoctrinat copii, , generatii intregi mintite , pentru ca Berlusconi ( nu am nimic cu Berlusconi sau cu italienii , dimpotriva ii apreciez pentru 60 de guverne in 40 de ani) sa fie bine mersi necriticat si acceptat in parlamentul european fara nici-o problema.

# patriotu date 14 October 2019 15:42 +5

Felicitari!Un roman adevarat nu ca tradatorul Johannis care duce mana la piept cand se canta imnul national!

# Ultimul Charlot date 14 October 2019 16:47 0

Exista Partidul Regalist Roman care sprijina Casa Regala si Monarhia. Alternativa la actualii exista. Avem o dovada de real patruotusm in persoama Majestatii Sale Margareta

# Neanae date 14 October 2019 17:34 +6

Pe mine ma scoate UE din sărite. ROEXIT! Margareta a trăit in Elveția și știe ca elvetienii au zis NU la aderare prin 2 Referendumuri. Și știe ca așa e bine. Nu au acceptat in țara cantoanelor sa fie comandați de o clica de oportuniști care papa câte o căruță de bani fiecare ca sa standardizeze mărimea closetelor din UE! Nu e gluma. Au cugetat unii îndelung și au trasat măsurile

# Sarbu Marian date 14 October 2019 18:02 +2

Nu este prima data cand asistam la o declaratie plina de patriotism (un eufenism depasit in viziunea modernista) din partea Curtii Regale a Romaniei versus oportunism din partea politicienilor de doi bani ai partidelor, de la stanga la dreapta. Parca suntem din alta epoca. Bravo CASA Regala.

# Johny Bravo date 14 October 2019 21:27 +3

Luju,Antena 3 si toti cei care sustin aceasta idee , de ce nu iau initiativa pentru a reveni la monarhie ? Cand te uiti cine ocupa agenda zilnica pe sticla si ce subiecte predomina , ai impresia ca toti sunt bagati intrun joc infect de aburire si dezinformare , ca toti au de fapt aceeasi agenda .Da, tot Bruxelles-ul e pe statul de plata al lui Soros , e clar ca lumina zilei si de asta suntem tinuti la nivelul asta , numai asa ramanem piata de desfacere , furnizori de resurse pe doi bani , furnizori de mana de lucru ieftina,pentru chestiile astea suntem buni in fata europenilor, totul cu concursul lichelelor care au facut cartile cu Soros , inca de cand a ajuns la Bucuresti la cateva zile dupa revolutie

# imun/teanu date 15 October 2019 07:14 +2

O mare ROMANCA ! Desi stiut ca Majestatea Sa (a noastra!), Pincipesa Margareta, se trage din stirpe nemteasca. Cum si inaintasii sai, Regii nostri, s-au dovedit mai romani decat multi neaosi cu sufletul pervertit la orice tradare. Cum nu doar neamtul etalon de acum ci si cammarila care i se inghesuie la pupatul picioare. Ca o adevarata Regina, cum este din neam, Principesa a servit o lectie de onoare care-a plesnit peste obrazuri pleiada erijata zisei civilizatii europene, in realitate ea pervertita coruptiilor mari, cum se mai scapa dezvaluirilor. Nerusinarea lor ca si a tradatorilor de la noi a primit o lectie despre ce este demnitatea adevarata /"afrontul" de a le pune oglinda in fata va fi lasat fara urmari, sau, in stilul caracteristic, vor improsca cu noroi?

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 28.03.2024 – Bomba cu fas a lui Kovesi

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva