19 April 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

Ministrul-avocat Catalin Predoiu nu stie pe unde sa isi scoata camasa pentru neplata onorariilor avocatilor din oficiu din Baroul Bucuresti

Scris de: | pdf | print

7 September 2010 11:34
Vizualizari: 6902

Conflict subteran intre decanul Baroului Bucuresti, avocatul Ilie Iordachescu si Ministrul Justitiei, avocatul Catalin Predoiu, pentru neplata onorariilor avocatilor din oficiu. Desi cei doi nu s-au atacat direct si personal, avocatul Ilie Iordachescu a lansat public, marti, o scrisoare pentru ministru, in care isi exprima ingrijorarea fata de faptul de avocatii din oficiu nu si-au mai primit banii din luna aprilie 2010. Posibilul conflict subteran dintre cei doi poate duce la o ruptura de proportii intre cele doua institutii din sistemul judiciar, cu consecinte deosebit de grave pentru justitiabilii care nu isi pot permite un avocat ales. Ruptura devine cu atat mai probabila cu cat, dincolo de cuvinte, nu exista un numitor comun intre Ministerul Justitiei si Baroul Bucuresti din pricina lipsei banilor. In replica la scrisoarea decanului Baroului Bucuresti, ministrul Catalin Predoiu a sustinut, printr-un comunicat de presa, ca institutia pe care o conduce a platit lunar onorariile avocatilor in conturile Curtilor de Apel, acestea fiind responsabile cu achitarea efectiva a datoriei catre avocati. Cei de la Curte sustin insa ca nu au primit de la minister bani suficienti!

 

 

 

Iordachescu: “MJ a incalcat protocolul. Pe viitor nu vom mai putea obliga avocatii sa acorde asistenta juridica din oficiu”

 

Avocatul Iordachescu a acuzat public Ministerul Justitiei (MJ) ca a incalcat protocolul cu numarul 113928/2008, neplatind avocatii din martie - aprilie, datoria Ministerului numai pentru Baroul Bucuresti ridicandu-se la peste doua milioane de lei noi. Intr-o scrisoare publica, decanul Ilie Iordachescu spune ca: “Baroul Bucuresti isi manifesta ingrijorarea referitoare la neplata de catre Ministerul Justitiei a onorariilor restante inca din luna martie 2010, onorarii rezultate din asigurarea de catre avocati a asistentei juridice conform Protocolului semnat intre UNBR si Ministerul Justitiei. Astfel, neplata de catre Ministerul Justitiei a onorariilor restante reprezinta o incalcare grava a Protocolului amintit mai sus si creeaza o situatie jenanta pentru Baroul Bucuresti in relatia sa directa cu avocatii care sunt inscrisi in Registrul de Asistenta Juridica, existand ingrijorarea ca pe viitor sa nu mai putem obliga avocatii sa asigure asistenta juridica in oricare din formele prevazute de lege daca nu vom reusi sa intram in normalitate cu plata onorariilor restante cat mai curand posibil. ”

Contactat de Lumeajustitiei.ro, avocatul Ilie Iordachescu a sustinut: “In momentul de fata, restanta este in cuantum de doua milioane, 161 de lei. Nu au fost efectuate plati pentru onorariile avocatilor inca din luna aprilie. Fondurile alocate pentru ultima luna despre care vorbim, aprilie, sunt partiale, ca atare noi, in momentul de fata, nu am putut plati onorariile avocatilor din oficiu, sumele fiind oricum foarte mici”. Intrebat daca Ministerul Justitiei nu a facut platile sau, asa cum a sustinut ministrul Predoiu, curtile de apel nu au achitat restantele catre avocati, decanul Baroului Bucuresti a precizat: “Nu cunosc care sunt relatiile dintre Ministerul Justitiei si Curtile de Apel, in speta Curtea de Apel Bucuresti, in sensul ca nu cunosc ce sume de bani au trimis cei din Minister catre Curtea de Apel Bucuresti. Este posibil ca din fondurile Ministerului Justitiei, Curtea de Apel si Tribunalul Bucuresti sa isi fi indestulat alte datorii curente sau mai vechi. Acest aspect nu ne priveste! Eu am solicitat in nenumarate randuri sa se constituie un cont la nivelul Baroului, in care banii datorati de Ministerul Justitiei sa fie livrati direct la Barou. Din nefericire, in prevederea bugetara a ministerului, noi suntem trecuti la capitolul alte cheltuieli de functionare ale instantelor. Propunerea privind alimentarea contului Baroului direct de catre cei din Ministerul Justitiei a ramas fara raspuns concret, in sensul in care in acest moment nu exista o prevedere legala care sa ne permita acest lucru. Legea actuala spune ca intre minister si barou sa se incheie un protocol, in baza caruia se stabileste atat cuantumul onorariului fiecarui avocat din oficiu in functie de un anume tip de dosar, dar si niste termene pana la care Ministerul trebuie sa livreze banii. In opinia noastra, pentru ca Ministerul Justitiei nu a facut platile in conformitate cu prevederile Protocolului, luni la rand, sustinem ca acest protocol a fost incalcat si Ministerul a intarziat plata in mod nejustificat”.

 

MJ o da cotita. Are datorii de 6,5 milioane lei numai la instante

 

In replica la acuzatiile decanului Baroului Bucuresti, ministrul Catalin Predoiu a incercat sa explice, printr-un comunicat de presa, ca institutia pe care o conduce a livrat banii necesari platirii avocatilor, dar Curtile de Apel, in calitate de ordonatori secundari, nu au dat banii avocatilor. „La finele lunii august 2010, in urma centralizarii situatiei privind restantele la plata onorariilor din oficiu s-a constatat ca o parte din instantele judecatoresti din tara aveau datorii catre barouri, in valoare totala de 6.506.000 lei. Datoriile cele mai mari se inregistreaza la Curtea de Apel Bucuresti pentru lunile aprilie, mai, iunie, iulie si august. (..) Mentionam ca, lunar, Ministerul Justitiei efectueaza deschideri de credite bugetare doar pentru ordonatorii secundari, respectiv Curtile de Apel. Plata cheltuielilor reprezentand onorarii din oficiu se efectueaza de la Capitolul 61.01 „Ordine Publica si Siguranta Nationala”, Titlul II „Bunuri si servicii”, art. 20.28 „Ajutor public judiciar”. Asa fiind, ordonatorii secundari de credite sunt cei care repartizeaza creditele bugetare pentru bugetul propriu si pentru bugetele institutiilor publice subordonate, ai caror conducatori sunt ordonatori tertiari de credite, respectiv tribunalele. La inceputul acestei luni, Ministerul Justitiei a solicitat instantelor judecatoresti sa transmita pana in data de 9 septembrie 2010, propuneri de virari de credite pentru Titlul II „Bunuri si servicii”, conform art. 47 din Legea nr. 500/2002 privind finantele publice, cu modificarile si completarile ulterioare in scopul achitarii unor restante cum ar fi onorariile pentru aparatorii din oficiu. Mentionam ca dupa data de 24 septembrie 2010, din deschiderile de credite efectuate la Titlul II „Bunuri si servicii”, se va solicita instantelor sa achite cu prioritate restantele catre barourile de avocati (lunile aprilie, mai, iunie)”.

 

Curtea de Apel Bucuresti nu a primit toti banii ceruti de la MJ

 

Scuza lui Predoiu, cum ca altii nu au dat banii pentru avocati, nu prea sta in picioare. Conform unor surse avizate din cadrul Curtii de Apel Bucuresti, ministerul a efectuat plati, lunar, catre Curte, in cadrul capitolului “bunuri si servicii” (in care intra si onorariile pentru avocatii din oficiu) dar sumele platite de minister au fost insuficiente fata de necesarul solicitat de instanta. Curtea de Apel Bucuresti, in calitate de ordonator secundar de credite, a fost nevoita, spun sursele noastre, sa plateasca mai intai intretinerea cladirilor, curentul si alte cheltuieli curente, fiind insuficienta pentru plata onorariilor avocatilor din Baroul Bucuresti. De asemenea, conform acelorasi surse, din solicitarile de creditare adresate lunar ministerului de catre conducerea Curtii de Apel Bucuresti, MJ a aprobat de fiecare data mai putin de jumatate.

Chestionata de Lumeajustitiei.ro, conducerea MJ nu a furnizat niciun raspuns cu privire la sumele de bani pe care ministerul le-a livrat din martie pana in prezent Curtii de Apel Bucuresti; daca magistratii CAB au solicitat o suplimentare de fonduri; motivul pentru care Ministerul nu a modificat legea, pentru a livra banii datorati avocatilor direct Baroului Bucuresti.

 

Comentarii

# racaceanu catalin date 7 September 2010 17:57 +22

:-* :P :P :P

# pompiliu bota date 7 September 2010 19:35 +7

Vor intra avocaţii noştri!

# racaceanu catalin date 8 September 2010 19:32 +20

Are tupeu dom ministru de-i trage teapa si lu tata-socru

# Cristi P. Sturzu date 10 September 2010 14:43 +9

Ref. acest aspect, un destept semidoct ce se ascunde sub un pseudonim de "razboiu' stelelor, care este.., pe un site de juridice....care este" se dadea mare ca avocatii barourilor legal infiintate (Bota) nu fac oficii. Ceilalti insa, cei desfiintati, fac oficii dar...gratis. Ha ha hah....si-atunci, ne punem de pomana intrebarea, daca e mai bine sa muncesti gratis sau sa stai degeaba...tot gratis? Opinia mea este ca cea de-a doua varianta e mai sanatoasa. Mult mai sanatoasa.
HIba ministrului-avocat si ginerica e alta. Nu se pricepe la Justitie.

# racaceanu catalin date 11 September 2010 17:58 +16

N-ai idee cati bani se fac din oficii. Rapid si sigur. Asa ca-i normal sa planga. Si din astia se da zeciuiala asa ca .....

# racaceanu catalin date 21 October 2010 08:14 +6

Pana la urma si-a scos camasa. Si nu numai...Pe banii statului ca de obicei

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 18.04.2024 – Pensionare la Inalta Curte

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva