19 March 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

Suntem judecatori doar in ziua de salariu?

Scris de: Mihaela Neagu, judecator Curtea de Apel Galati | pdf | print

28 November 2022 12:56
Vizualizari: 8437

Am auzit odata un banc. Cica lui badea Gheorghe i se gaurise acoperisul si a fost nevoit sa se suie pe casa sa il repare. Partea buna este ca a reusit sa acopere gaura, dar partea proasta este ca tocmai cand voia sa coboare a alunecat. Partea buna este ca s-a prins de horn, dar partea proasta e ca hornul s-a rupt. Partea buna este ca a reusit sa se prinda de burlanul de la streasina, dar partea proasta este ca s-a rupt si acela. Partea buna este ca langa casa era o capita cu fan, dar partea proasta este ca in ea era o furca cu coltii in sus! Partea buna a fost ca nu a cazut pe furca. Dar nu a cazut nici pe fan!



Ca si badea Gheorghe, am crescut la tara. Asa ca stiu ce inseamna sa ranesti la animale, sa mulgi vaca, sa tai lemne si sa cari apa cu galeata. Am tot respectul si toata compasiunea pentru persoanele in varsta, care au muncit din greu zeci de ani si care acum traiesc dintr-o pensie de mizerie. Asta in conditiile in care, cred cu toata taria ca tara noastra are suficiente resurse pentru ca toti romanii sa duca o viata de la decent in sus.

Si mai stiu ca, legiuitorul, in intelepciunea sa, a stabilit ca toate persoanele care muncesc in anumite conditii grele de munca sa beneficieze de reduceri fata de varsta standard de pensionare, in functie de perioada lucrata in aceste conditii.

Nimeni nu se mira ca reducerea varstei standard de pensionare este de 15 ani pentru o persoana care a lucrat 20 de ani ca balerin, adica poate iesi la pensie in prezent la 48 de ani, daca e femeie si la 50 de ani daca e barbat. „Oare nu ar putea dansa pana la 60 sau 65 de ani?”, ar zice un rautacios!

Ma intreb, in necunostinta de cauza, bineinteles, oare o fi mai greu sa dansezi, sau sa faci instructie militara pe un camp incins, la peste 40 de grade, purtand o uniforma calduroasa si carand in spate echipament militar de peste 30 de kg?

O fi mai toxic aerul intr-o uzina chimica, sau in mediul penitenciar, pazind zi si noapte infractori periculosi?

Iar cand „iarna ne ia prin surprindere”, sau vin inundatiile sau izbucnesc incendiile, pe cine asteptam sa vina sa ne salveze, infruntand viscolul, gheata, focul sau natura dezlantuita? Pe niste tineri puternici si curajosi, care prin natura profesiei infrunta pericolul si isi risca viata pentru a-i salva pe semenii lor aflati in necaz, sau ne multumim si cu niste mosi obositi care au nevoie la randul lor de ajutor?

Judec litigii de munca si asigurari sociale de aproape 20 de ani si nu am auzit pe nimeni sa se laude ca munca l-a innobilat. Dimpotriva, toti se plang ce greu le-a fost si cat de mult au obosit si cum le-a fost afectata sanatatea pe termen lung. Vorba cantecului „la toti ni-i greu, dar nu la toti la fel!”.

Iar pentru cei care cred ca pentru a deveni judecator este nevoie doar de o diploma tiparita la Fabrica de Diplome si de o pila sus-pusa, dupa care plimbi linistit cateva hartii si astepti pensia nesimtita, am o veste buna! Avem foarte multe posturi vacante. Si vor fi si mai multe, se pare!

Deci, indrazniti! Trebuie doar sa treceti un examen „formal” la Institutul National al Magistraturii, unde vi se vor verifica nu doar cunostintele teoretice si practice de drept, ci si logica, rationamentul, capacitatea de efort, atentia pe o perioada lunga de timp, caracterul si personalitatea si veti beneficia si de o testare psihologica serioasa.

Apoi veti mai face inca 3 ani de scoala, cu tot stresul si examenele aferente, echivalentul unei alte facultati, apoi practica, apoi stagiatura, apoi un alt examen „formal” de definitivat si abia apoi, veti fi numit judecator definitiv, cine stie prin ce colt indepartat de tara.

Sau poate aveti deja experienta de 5 ani intr-o profesie juridica si atunci lucrurile ar fi mai simple. Bineinteles, tot cu examen si celelalte verificari riguroase, dar macar ar fi mai scurta calea pana la definitivat.

Pana atunci, ati putea sa faceti exercitii de imaginatie. Puneti-va in locul celor care considerati ca duc o viata mai usoara ca a voastra. Dar luati-o integral, cu bune si cu rele, nu doar partea frumoasa!

Ca privilegiile, le vede toata lumea! Stai pe un scaun comod la birou, iarna e cald, vara e racoare, salariul e mare (depinde la ce il raportezi!), nu trebuie sa muncesti foarte mult, e suficient 25 de ani, iar la sfarsit, daca ajungi, te bucuri de o pensie nesimtita!

Dar sa vedem si partea mai putin atractiva.

Stii cum este cand trebuie sa stai tintuit pe un scaun ore intregi, fara sa te ridici un minut si fara macar sa faci o pauza sa bei o gura de apa, pentru ca esti in sedinta de judecata si ai o sala plina de oameni care isi asteapta randul emotionati si trebuie sa ii asculti pe toti, cu toata atentia, nu doar sa te faci ca asculti, pentru ca permanent exista cereri, se invoca exceptii, se solicita si se administreaza probe, trebuie sa stii despre ce se vorbeste, nu poti dormi linistit, facandu-te ca asculti!

Isi spun eu cum este. Cand te ridici de pe scaun esti mai obosit si te dor muschii si oasele mai rau decat dupa o zi de prasit, cand te-a batut soarele in cap toata ziua si ai baut apa calda!

Cum ai prefera sa iti faci sarbatorile? Petrecand linistit cu familia si prietenii sau in sala de judecata, pentru ca tocmai atunci s-a gasit vreun petrecaret sa ii dea cu bata in cap prietenului de o viata si iti este adus la arestare?

Ti s-a facut vreodata mintea ghem incercand sa intelegi ce a vrut sa spuna legiuitorul printr-un aflux de acte normative care de care mai detaliate, mai contradictorii si mai greu de aplicat?

Ti-ar placea sa stii ca de hotararea ta depinde viata unor oameni, ca averea, libertatea, viata, bunastarea, viitorul acelor oameni sunt influentate iremediabil de ceea ce gandesti si hotarasti tu?

Cat de confortabil te-ai simti tu, ca mama, atunci cand ar trebui sa solutionezi un dosar in care un copil de 5 ani este violat? Cum ai face sa ramai rationala, ca doar si inculpatii au dreptul la respect si se bucura de prezumtia de nevinovatie?

Nu ti-ar fi putina scarba vazand fotografii cu capete crapate si mate atarnand? Cred ca politistilor, procurorilor, criminalistilor si tuturor celor care participa efectiv la cercetarea penala le este si mai tare! Am auzit ca mirosul este de neegalat!

Cum te-ai simti cand ar trebui sa le spui celor 2000 de oameni revoltati care participa la un protest spontan ca greva este nelegala, pentru ca nu au urmat formalitatile prevazute de lege?

Dar cand ai judeca un „presupus” traficant, urmarit international, care iti este adus in sala pazit de 10 politisti mascati, toti inarmati pana in dinti si cu arma indreptata spre el, iar tu, dupa sedinta, ai pleca linistit acasa noaptea, singur, cu masina personala?

Ti-ar placea sa fii jignit, dispretuit, invidiat, urat, blestemat, doar pentru ca ai ales aceasta profesie, pentru ca esti judecator?

Daca toate acestea si multe altele pe care ar putea sa ti le povesteasca un judecator ti se par usoare si frumoase, te asteptam cu drag sa ne fii coleg si sa te bucuri de aceleasi trairi intense. Pentru ca la noi nu e loc de plictiseala!

Ca sa inchei rotund, partea proasta a meseriei de judecator este ca nu esti judecator doar in ziua de salariu!

Comentarii

# Visu date 28 November 2022 16:53 +113

Partea cu logica si cu matematica, mai puțin, căci majoritatea o dau pe dupe vișini și cu clișee nelaobiect...când 50% dintre justițiabili vor fi mulțumiți, chiar veți merita nesimțitele beneficii.

# Stamate date 28 November 2022 16:53 +457

Dna judecator se vede ca a lucrat numai la stat si nicio zi la privat. Poate e timpul sa incerce si aceasta experienta. Deficit mult mai mare de personal fata de justitie este in medicina, inginerie, invatamant, agricultura si multe alte domenii. Tinerii pleaca pe capete din tara cand vad ce "valori" sunt promovate, cum mori cu dreptatea in mana, muncesti din greu ca sa poti supravietui si sa platesti impozite si taxe pentru "speciali", pentru dezmatul de la bugetul statului Magistratii romani au cele mai mari privilegii fata de colegii lor din UE desi la capitolul justitie suntem repetenti de 15 ani (MCV)

# Gavris date 28 November 2022 17:51 0

Spune Bogdaproste!

# Kent date 28 November 2022 18:16 -167

Atoatestiutorii care va pricepeti la toate!In loc sa comentati ,nu vreti sa va bagati la treaba in justitie?Sa dati voi niste hotariri de sa se uimeasca Bruxelles si sa ne ridice MCV?Niste hotariri sa fie toata lumea multumita?Ciinele frate cu pisica ,pisica cu soarecele prieteni ,violatul si violatorul soti?

# Absolvent date 28 November 2022 18:48 +438

Cu 1,5 milioane de angajaţi plătiţi la nivelul minim (1.500 lei net/lună) dintr-un total de 5 milioane de salariaţi, România are o pondere aproape dublă (de circa 30%) a salariaţilor plătiţi la nivelul minim prin comparaţie cu restul statelor europene. În Europa, 17% dintre angajaţi sunt plătiţi sub sau la nivelul salariului minim, arată un raport al Organizaţiei Internaţionale a Muncii. În Germania, 10% din totalul angajaţilor câştigă salariul minim pe economie. România are una dintre cele mai mari taxări pe salarii. Dacă la un salariu de 2.000 de euro brut în Germania se duc la stat sub formă de taxe, impozite şi contribuţii 500 de euro, în România, la acelaşi venit, statul încasează contribuţii şi taxe de 830 de euro. Deficitul cel mai mare de forță de muncă pe care România îl are la ora actuală este în construcții, IT, agricultură , transporturi și medicină. In schimb avem excedent de infractori :-x

# Zzz date 28 November 2022 20:39 +566

Pensia speciala e de 8 (opt) ori mai mare decat cea contributiva

# Evident! date 28 November 2022 21:51 -216

D.na judecator ..dupa cum se vede treaba , justitia nu e pentru oricine ! Nicaieri in lume ! Cele mai mari erori judiciare , ce au condus- cum se stie pentru cei care au mai citit cate ceva , pe ici pe colo- la scaunul electric sau injectia letala, nu i-a ridicat pe americani impotriva sistemului lor de justitie, ca pe românasii nostri! Desi nu prea ar fi vreo echivalenta in aceasta materie! De fapt ..in niciuna ! Dar , cine-i mai priceput ca ei in a- si da cu parerea...mai ales cand li se "sufla" din toate partile ! In sala doar, tac timorati, asteptand "ce-o da legea "!Daca , castiga, normal! Aveau dreptate! Daca pierd... judecatorul e de vina! Ce e asa greu de inteles???!!!! Asa ca , in zadar incercati sa explicați evidenta ! Doar in România totul este "la indemana " oricui ! In lume....oamenii nu sunt asa destepti ca aici !Nici informati! De-aia nu mai avem loc de "dezbateri pe pensiile magistratilor "!In rest, totul merge "ca pe roate"! Ce, nu se vede???E...cum naiba ?!

# Florin date 28 November 2022 22:16 +550

Acest articol e dovada ca judecatorii sunt pe alta lume: lumea lor! Rupti de orice realitate. Si cu convingerea ca doar lor e greu. V-o fi greu, nu contest, dar nu mai greu ca altora dar macar la voi e pe bani multi! 16500 lei net pe luna (la tribunal), plus 600 euro chirie decontata, plus gratuitate la servicii medicale, plus bani de calatorit in vacante, plus vouchere de vacanta, plus indemnizatie de hrana si cate or mai fi……? Si dupa 25 de ani, cu tot cu cei din INM, pensie mai are decat salariul. Oare ce unitate de masura are nesimtirea?

# X date 29 November 2022 00:08 +366

iDNA judecător , știi cum este sa intri in sala de operatie, sa operezi 6,7,10 ore ? Știi cum așteaptă familia omului ? Știi cum este sa faci gărzi, sa nu ai sange pt operații, sa nu ai medicamente și sa vina un prost de la DNA , care si_a cumpărat diploma, și să te retina , că așa vrea el sa_si arate mușchii ? Nu va mai lăudați că nu sunteți deștepții pământului. Nu sunteți nici oameni de știință , nici medici, nici astronauți. Sunteți precum cei de la Politehnica, atât doar că ați avut un Valeriu Stoica pe care ceilalți nu îl au chiar daca merita mai mult decât voi. Sa mai spun cum copiați din rechizitoriul procurorului , deci, nu citiți dosarul ?Sunt multe de spus despre voi și procurori. Așa ca. ciocul mic.Grefierul să trăiască,. El va face o mare parte din munca. Mai știm și noi și nu ne lăsăm intimidați de voi.

# M.A. date 29 November 2022 08:26 -77

Așa spune și asistentul care intră în sala de operatie. Că poate și el să opereze.

# Marius date 29 November 2022 09:34 +396

In marea majoritate a cazurilor, judecatorii copiaza din rechizitoriul procurorilor, procurorii din referatul politistilor iar probele nu conteaza. De baza sunt declaratiile care de cele mai multe ori sunt in contradictie flagranta cu probele. Multi magistrati provin de la fabricile de diplome. Facultatea de drept este prezenta la toate universitatile din Romania si, mai ales, la cele private.

# Observator date 29 November 2022 09:41 +456

Ce se intampla in justitie e o rusine! E adevarat ca nu toti magistratii pot fi bagati in aceeasi oala, DAR, cei mai multi dintre acestia sunt snobi, ingamfati si se cred mai destepti decat orice alta categorie sociala.De unde vine infatuarea? De la salariile mari, de la lipsa de responsabilitate vis a vis de activitatea desfasurata si de la importanta pe care si-o dau ei însăși. În realitate, procurorii indiferent de structura din care fac parte) sunt niste unelte ale politicului care actioneaza la comanda, unii dintre ei avand chiar tupeul si obraznicia, ca să nu spunem neștiința de carte de a imputa oamenilor pe care-i cerceteaza salariile lor pentru perioadele cat au stat cu sezutul pe dosare ....Ce face Inspectia Judiciara daca sesizezi astfel de fapte care contravin legislatiei? Ignora....si isi insusesc raspunsurile marilor procurori, respectiv asa e cutuma la PCA...si daca nu le convin celor cercetati sa mearga la instanta ca doar nota de cheltuieli nu e titlu executoriu....etc

# Cristina Constantinescu date 29 November 2022 10:17 -75

Felicitări, doamna judecător, pentru curajul de a scrie acest articol! Dacă ar fi mai mulți cei care ar îndrăzni să scrie despre greutățile acestei profesii, percepția oamenilor poate ar fi alta, una mai aproape de realitate. Multe nu se scriu, nu se știu, nici măcar nu se bănuiesc. Mulți sunt cei care nu știu că a fi judecător nu înseamnă că ești și legiuitor, că poți să îndrepți tu legea, care are evidente lacune, dar in baza căreia tu trebuie să dai soluția si incă una perfectă. Că soluția se dă pe PROBELE DIN DOSAR si nu pe ce sustine fiecare. Vesnic, dar vesnic o parte va fi nemultumită, pentru ca nu pot castiga ambele parti. Examenul la INM este deja de domeniul HORROR, si e loc pentru toată lumea să indrăznească să se apropie pentru a putea intra in aceasta profesie . Nimeni nu zice că nu există si alte profesii, care au greutătile lor , cum este cea de medic, despre care scria cineva mai sus. Dar toata lumea se pare că uita de salariile medicilor, care sunt chiar mai mari ..

# NT date 29 November 2022 11:39 +199

@Marius, Numai la Politehnica si Medicina nu exista facultate de drept. Exista chiar si la ASE :lol: :lol: :lol: Interesante rezultatele chestionarului de la https://www.juridice.ro/essentials/5968/facultatile-de-drept-in-romania-un-chestionar-si-cateva-comentarii

# D date 29 November 2022 11:45 +306

Chiar daca beneficiile sunt f mari, unii nu vor sa vina in magistratura pentru ca nu vor sa stea capra la politicieni si clanurile din justitie ... au si ei demnitatea lor!

# Unul date 29 November 2022 12:27 +395

Parlamentarii isi dau legi pentru ei si beneficii magistratilor pt a fi indulgenti cu ei, magistratii se acopera unii pe altii si dau in judecata institutiile pentru a obtine si mai multe privilegii, iar noi trebuie sa le platim si sa credem toate minciunile pe care ni le tot spun De anul viitor intra in vigoare si pensiile speciale ale primarilor. Conform Eurostat din septembrie 2022, 34,5% din po******tia Romaniei se confrunta cu riscul saraciei sau excluziunii sociale https://ec.europa.eu/eurostat/web/products-eurostat-news/-/ddn-20220915-1

# Raspuns: da! date 29 November 2022 12:49 +256

Un judecator adevarat nu ar accepta sa judece pe baza de protocoale secrete, nu ar accepta sa primeasca plicuri de la servicii, nu ar striga la justitiabili in sala, ar motiva in termen hotararile (nu imi spuneti ca sunteti aglomerati pentru ca nu cred ca exista vreun judecator care sa stea 8 ore la instanta atunci cand nu are sedinta) ... In concluzie, asa cum aratati de fiecare data, sunteti judecatori doar atunci cand e vorba despre banii dumneavoastra. Drepturile celorlalti nu valoreaza nici cat o ceapa degerata. Pur si simplu nu va intereseaza nimic altceva decat propria bunastare.

# Evident! date 1 December 2022 20:44 -236

Mai...dar chiar asa ! E o profesie mizerabila! Sa va fie rusine ca sunteți judecatori! Rusine ca v-ati ales profesia asta! In tara asta ...a ajuns o rusine sa fii judecator! Cat de tare e asta ?Dar cum.isi dau toti cu parerea ...si stiu de toate mai ales despre astia! Da ! Au uitat cum e prin spitale daca n-ai plicul? Au uitat de cat platesc la meditatii ca nu invata copiii nimic in scoli furandu-le si lor copilaria??!!! Au uitat de cati morti fac soselele ... subsolurile ...mancarea otravita! Au uitat de banii care fug hoteste pe sub tulpanele politicienilor? Au uitat de toate si scuipa incotro li se arata ! E ....da! E cu-adevarat o rusine sa fii judecator in tara asta! Dar ce profesie e minunata si merita in tara asta ? Eu nu prea stiu ....care sa fie ea? Minunata?Am inteles, da, ca asta ...de judecator e ...fix uciga-l crucea!!! Asa o fi ...ca prea zice TOATA lumea! Halal' profesie ! Rusine!

# Elena date 2 December 2022 07:34 -215

La asta sunt buni toti romanii...sa comenteze! A fi judecator si medic sunt cele mai grele meserii! Si sunt platite la fel in România! Nu pot sa cer nimanui sa deschida ochii...o fac in zadar! Invit doar la examen, la INM!

# Catalin date 2 December 2022 09:23 +543

@Evident! sunt adevarate lucrurile pe care le-ai enumerat si cauza principala este ca NU exista justitie in tara asta! Sistemul judiciar e preocupat numai de beneficiile lui, majoritatea infractorilor care provin dintre politicieni, oameni bogati sau cu influenta primeste niste sentinte de care si bebelusi rad in hohote, hotii raman cu ce au furat iar ceilalti trebuie sa se multumeasca cu ce-a mai ramas, plagiatorii sunt promovati in functii de demnitate si mentinuti in functie cu ajutorul celor din justitie, tinerii pleaca in strainatate cat de repede pot scarbiti de sistemul de valori si dupa ce au inteles ce sanse au in tara asta, adultii cu putere de munca pleaca pentru a putea supravietui ei si familiile lor... Incet, incet, in Romania vor ramane politicienii, asistatii sociali, pensionarii, magistratii, infractorii, cativa naivi care spera ca tara asta se va schimba in bine si nu va disparea in acest mod rusinos 51% din romani nu au incredere in justitia din Romania!

# Autoarea articolului a mai luat pozitie fata de altceva? date 2 December 2022 09:49 +247

Cel mai bun exemplu ca nu va intereseaza decat banii este ca nu ati mai scris despre nimic altceva. protocoale ... dosare ... sri ... independenta justitiei ... Lipsite de relevanta! Banutul e tatutul!

# TV date 2 December 2022 10:07 +552

#Evident, nu meseria de magistrat e problema, ci marea majoritate a persoanelor care o practica. Unii magistrati sunt corupti, bolnavi de putere si dupa bani, altii sunt obedienti, slabi din punct de vedere profesional, ii intereseaza mult prea putin care sunt consecintele muncii lor si sunt preocupati doar de bunastarea lor. Cei care sunt diferiti in sensul bun al cuvantului (nu raspund la ordine, au puncte de vedere pe care le sustin cu argumente si probe, nu au probleme de etica si moralitate, au facut scoala pe bune si cu rezultate remarcabile) sunt marginalizati, haituiti de Inspectia judiciara si CSM, dati afara din magistratura pentru motive penibile, linsati in mass media infractorilor sau colaboratorilor cu Securitatea. DNA a fost sustinuta de marea majoritate a po******tiei pentru ca era singura institutie din justitie care a avut curajul sa nu trateze diferentiat politicienii si infractorii cu gulere alb , nu cu dubla masura asa cum face marea majoritate a magistratilor.

# andrei date 8 December 2022 18:00 +13

Scurt: DA. De ce nu ati iesit sa condamnati protocoalele cu SRI? De ce nu ati iesit sa condamnati abuzurile procurorilor? Mai mult de atat de ce le-ati girat? Sa vorbim de daunele pentru cei abuzati? Am trimis o cerere de apel semnata electronic cu semnatura digitala calificata iar judecatorul de la Curtea de Apel Craiova mi-a cerut sa depun cererea semnata digital. De ce Portocala? De ce Onea? De ce Man? De ce Robert Rosu? De ce sunt sterse comentariile negative la postarile CSM cu sutele desi sunt in limitele libertatii de exprimare? Sau sa intreb de Mircia Gutau? De ce nu stim cine a semnat protoculul cu ICCJ daca nu a fost Nicolae Popa? Intreb si eu asa de fantezie doar DE CE? Nu astept raspuns dar sper la unul!P.S. DE CE NOI?

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 18.03.2024 – Lista pentru magistratura

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva